Zo overleef je de Black Friday sale

Zo overleef je de Black Friday sale

De afgelopen jaren is ‘Black Friday’ steeds meer een begrip geworden in Nederland. Bijna elke grote winkel of webshop geeft vandaag extra korting op zo ongeveer het complete assortiment. 20-, 30-, 40- of wel 70% korting op artikelen geven lijkt opeens heel normaal. Met deze tips overleef je de sale en bespaar je ook nog eens geld!

Tip 1

De allerbeste tip die ik je ga geven: zet na het lezen van dit artikel je computer en smartphone uit en blijf vandaag lekker een dagje thuis. Moet je werken of heb je overige verplichtingen? Ga daarna meteen naar huis zonder winkels in te stappen. Zet Netflix aan, pak een boek erbij, kook lekker uitgebreid en spendeer tijd met jezelf of vrienden en familie. Het meeste geld bespaar je immers door helemaal niets te kopen. Maak daarom nu de beslissing om vandaag geen geld uit te geven aan spullen. Denk maar eens aan al dat geld dat je kunt besparen… ;)

Tip 2

Heb je echt iets nodig? Is je moisturizer op of is je favoriete jeans versleten? Dan begrijp ik dat je misschien toch dat ene item vandaag met korting wilt kopen. Neem dan voor om enkel dat ene item te kopen en je niet te laten verleiden tot meer aankopen. Aan 1 jeans of 1 potje moisturizer heb je namelijk de komende maanden of jaren echt wel genoeg. Vandaag zullen winkels je proberen over te halen om meer geld uit te geven dan je hebt voorgenomen. Negeer daarom alle sales trucjes om je over te halen tot nog een aankoop, zoals “2+1 gratis” of “tweede item 50% korting”. Wees tevreden met je aankoop en ga dan verder met tip 1.

Tip 3

Ben je niet overtuigd dat je die extra make-up items, derde paar winterschoenen, handtas en nieuwe tv niet nodig hebt? Want je gaat ze vast heel vaak dragen, helemaal opmaken en dagelijks gebruik van maken? Kijk dan of je in ieder geval 1 duurzame aankoop kunt doen. Bijvoorbeeld een kledingstuk dat eerlijk is geproduceerd (check dit overzicht met een heleboel duurzame kleding webshops en winkels in Nederland), vegan make-up (alle cosmeticamerken op deze lijst met een ‘V+’ achter de naam zijn 100% vegan) of steun een kleine onafhankelijke winkel bij jou in de buurt. Zo kan je een duurzamer tintje aan je shopgedrag geven en dat geeft toch wel een goed gevoel.

Niet de tips die je verwacht had?

Kijk, wat jij vandaag doet is helemaal aan jou. Wacht je al weken op de sale vandaag, kan je het je veroorloven en is Black Friday een lichtenpuntje in deze donkere tijden – go for it. Ik was vroeger behoorlijk shopverslaafd en had makkelijk honderden euro’s uitgegeven vandaag, dus ik wil niet oordelen. Daarnaast promoot ik natuurlijk ook regelmatig producten en webshops op Naoki, we hebben immers allemaal wel bepaalde spullen nodig.

De reden waarom ik dit artikel schrijf is omdat het natuurlijk een beetje gek is dat het zo normaal is geworden dat winkels en webshops maar zoveel korting moeten geven. De hoge kortingen tonen ook maar weer eens aan hoe goedkoop deze spullen eigenlijk zijn: als een winkel 50% korting op een item geeft, dan is het dus voor veel minder geld ingekocht en dus voor nog minder geld geproduceerd. Zo voelt het als consument zijnde als een “koopje”, maar ergens betaalt iemand de prijs. Dat kan iemands gezondheid zijn, een absurd laag loon, dierenmishandeling, milieuvervuiling of corruptie.

Daarom vind je bij de duurzame winkels ook geen of minder sale: de hoge kortingen kunnen zij zich niet veroorloven. Dat kan je jammer vinden, maar je kunt je ook afvragen of wij onze verwachtingen misschien iets moeten bijstellen. Dat het op een dag heel normaal wordt om iedereen een fatsoenlijk loon voor zijn of haar werk te geven. En dat we minder gaan kopen, omdat we realiseren dat onze consumptiemaatschappij de aarde verwoest.

Wil je toch heel graag shoppen vandaag, doe het dan bewust. Koop niet meer dan nodig, laat je niet verleiden door marketing trucjes en koop indien dit kan bij duurzame merken. Goed voor je geweten en je portemonnee.

 1. Als ik eerlijk ben was ik juist geïntrigeerd door de titel, omdat ik die bij jou niet had verwacht ;-) Je tips dan weer wel. Ze zijn helemaal fantastisch!

 2. Vroeger was ik ook los gegaan, maar ik denk niet dat ik iets zal kopen. Inderdaad alleen als ik iets nodig heb, maar ik kom vandaag de deur sowieso niet uit haha. Online is dan nog een punt, maar ik ga maar gewoon aan het werk in plaats van shoppen :)

 3. Goede tips! Leuk ook om artikelen te lezen die een heel actueel (nu moment) behandelen.

 4. Ik heb inderdaad alleen maar dingen gekochten die ik nodig had. En ik heb ook het idee dat het áltijd uitverkoop is. Je hebt glamour day, singles day, mid season sale, black friday.. en dan natuurlijk de grote uitverkoop.

 5. Ik zag het gisteren al op Instagram: de dure winkels die níét meedoen aan Black Friday. Erg mooi, vind ik dat. Vooral als je je bedenkt hoe extreem laag de productiekost van al die tonnen items in de sale is. En inderdaad, er betaalt áltijd iemand de prijs.
  Ik ben tijdens m’n lunchpauze wel naar Lush gerend voor de limited edition – en natuurlijk niet afgeprijsde ;-) –
  Orangutan-zeep, maar die opbrengt gaat volledig naar het goede doel.

 6. Ik werk zelf in de winkel en ook wij hebben dit hele weekend “Black Friday” ;-) .
  Wat mij enorm stoort is het feit dat het niet eens iets Nederlands is.
  Ik heb verschillende klanten in de winkel gehad die vroegen wat het nou precies is, dat “Black Friday”.
  Gewoon weer een andere Amerikaanse “traditie” die wij hier ook moeten in voeren.
  Als je er dan voor kiest om een sale weekend te doen, geef het dan het Nederlandse naam bv Pre-Sint sale of zoiets.
  Dat veramerikaansen van onze Nederlandse samenleving vind ik toch wel irritant.

  • Juist! Ik erger me er ook kapot aan!
   Ook aan die Engelse termen: sale, zullen we weer gewoon uitverkoop zeggen en op de bordjes zetten?!

 7. Al is het een halve week later, ik kan alleen maar ‘yes!’ roepen bij deze adviezen. Ze kunnen trouwens meegenomen worden het hele jaar, want het lijkt altijd wel ergens supersale te zijn. Ik vind het altijd fijn om te bedenken of ik ergens ook de volle mep voor zou hebben betaald en of het überhaupt al op mijn wensenlijst stond vóór ik er tegenaan liep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Axiology Natural Lipstick 'Noble'

Axiology Natural Lipstick ‘Noble’

Duurzame cadeaus voor de feestdagen van Wolf & Storm

Duurzame cadeaus voor de feestdagen van Wolf and Storm