Zijn dierproefvrije en vegan keurmerken nog wel betrouwbaar?

Zijn dierproefvrije en vegan keurmerken nog wel betrouwbaar?

Het is mij in de afgelopen jaren duidelijk geworden dat de bekende “dierproefvrije” en “vegan” keurmerken op verpakkingen helaas steeds minder betrouwbaar zijn geworden. Waarom ik dat vind leg ik uit in dit artikel, waarin ik de 3 bekendste keurmerken nader toelicht.

Ik ben altijd al kritisch over de 3 bekende organisaties geweest: PETA, Cruelty Free International (Leaping Bunny) en de Vegan Society. In dit artikel uit 2013 gaf ik al aan dat ik twijfels had over het dierproefvrije aspect van de Vegan Society en dat PETA niet altijd accuraat is. In 2016 bleek Cruelty Free International uitzonderingen te maken voor een aantal bedrijven in China dat ik toelichtte in dit artikel. Er blijken tegenwoordig steeds meer uitzonderingen gemaakt te worden en daarom kan ik niet meer voor de volle 100% achter deze organisaties staan.

PETA

Zijn dierproefvrije en vegan keurmerken nog wel betrouwbaar?

PETA had jarenlang het bekendste dierproefvrije keurmerk en ze hebben dan ook verreweg de langste lijst met duizenden dierproefvrije merken. In het verleden heb ik al vaker aangegeven dat de lijst van PETA niet goed wordt bijgehouden. De reden is dat cosmeticabedrijven eenmalig een formulier invullen waarin ze aangeven dierproefvrij te zijn en vervolgens (na minimaal of geen onderzoek) toegevoegd worden aan de dierproefvrije lijst. Omdat deze lijst, met meer dan 3500 merken, niet regelmatig wordt gecontroleerd blijven bedrijven hier op staan die eigenlijk niet (meer) dierproefvrij zijn. Ik heb al vaker bij PETA aangegeven dat ze merken promoten die inmiddels op dieren testen in China. Alhoewel ze de lijst uiteindelijk wel aanpassen, zegt dat veel over hun onderzoekwerk dat ik beter op de hoogte ben dan deze grote organisatie…

Eerder deze week zag ik dat PETA nu Dove promoot op hun dierproefvrije lijst. Dove, onderdeel van Unilever dat nog steeds op dieren test, verkoopt hun producten in China. Ik heb met Dove gesproken en ze zijn niet van plan om al hun producten uit de Chinese winkels te halen, maar proberen ze de dierproeven-wetgeving te omzeilen. Zo produceren ze hun producten voor de Chinese markt nu in China en hebben ze een aantal producten uit winkels gehaald die volgens de wet op dieren getest moeten worden. In principe kan dit betekenen dat de producten van Dove nu dierproefvrij zijn, mits de Chinese autoriteiten niet alsnog beslissen om ze op dieren te testen. Dit kan tijdens het registratieproces of achteraf met post-market dierproeven. Want laat dit duidelijk zijn: in China mogen producten en ingrediënten op dieren getest worden, ook als een cosmeticamerk een “dierproefvrij” certificaat heeft. Hier wordt geen rekening mee gehouden en dit certificaat van PETA biedt dus geen garantie in China.

Waarom zet PETA een bedrijf zoals Dove dan op hun dierproefvrije lijst? De eerste gedachte die bij mij naar boven komt is natuurlijk dat Dove en Unilever hiervoor betaald hebben. Dit kan ik niet bewijzen en dus claim ik ook niet dat dit zo is. Maar samen met het nieuws van Dove kwam nog een nieuwtje naar buiten: Unilever is van PETA’s dierproeven lijst afgehaald en nu op de “Working for Regulatory Change” lijst gezet. Dit is een lijst waarop bedrijven vermeld worden die volgens PETA aan dierproefvrij onderzoek werken en hun best doen om dierproefvrij te worden, maar het nog niet zijn. Natuurlijk werd dit groots naar buiten gebracht en zag ik al meerdere artikelen voorbij komen waarbij Unilever nu als “dierproefvrij” aangeprezen wordt. Ik ben uiteraard niet zo blij met deze lijst. Het zet Dove en Unilever in een wel heel positief daglicht, terwijl in ieder geval die laatste nog steeds niet dierproefvrij is.

Vegan Society

Zijn dierproefvrije en vegan keurmerken nog wel betrouwbaar?

Het keurmerk van de Vegan Society kom je steeds vaker op producten tegen. Deze organisatie certificeert zowel cosmetica als voeding en claimt dat er in deze producten geen dierlijke ingrediënten zitten en het product en ingrediënten niet op dieren getest zijn. Nu deelde ik in 2013 al mijn twijfels over deze claim, aangezien hun logo op producten te zien was van merken die in China verkopen en daar voor dierproeven betaalden. Ik heb destijds meerdere verzoeken ingediend bij de Vegan Society over waarom deze merken hun logo mochten gebruiken, maar helaas nooit een antwoord mogen ontvangen.

Anno 2018 moet ik helaas weer mijn twijfels over de authenticiteit van deze organisatie delen, omdat ze nu individuele producten certificeren van bedrijven die op dieren testen. Bedrijven zoals Unilever en Schwarzkopf/Henkel kunnen dit keurmerk nu kopen en gebruiken op hun producten die op dit moment “vegan” zijn. Dat deze bedrijven verder niet dierproefvrij zijn, overige producten op dieren blijven testen en dierlijke ingrediënten gebruiken, wordt hierbij totaal buiten beschouwing gelaten. Hier is naar mening niets “vegan” aan.

Wanneer er dus geen rekening gehouden wordt met dierproeven in China en ze nu ook producten certificeren van bedrijven die op dieren testen, vraag ik me af hoe betrouwbaar hun keurmerk dan nog is. Ook hier speelt geld waarschijnlijk een grote rol. Bedrijven moeten namelijk per product voor het vegan keurmerk betalen. Hoe meer producten worden aangemeld, hoe meer geld de Vegan Society ontvangt…

Cruelty Free International

Zijn dierproefvrije en vegan keurmerken nog wel betrouwbaar?

En dan als laatste Cruelty Free International, bekend van het ‘Leaping Bunny’ keurmerk. Hier uitte ik in 2016 mijn twijfels over en dit blijf ik doen. Ook Cruelty Free International heeft namelijk merken op hun lijst staan die producten in China verkopen. Net zoals PETA vertrouwen ze er op dat met productie in China (dat weliswaar ervoor zorgt dat er minder dierproeven worden uitgevoerd, maar niet geheel voorkomen worden), de dierproeven niet plaatsvinden en nemen ze het risico dat deze producten en ingrediënten alsnog op dieren getest kunnen worden.

Ik begrijp dit niet – je zet je als dierproefvrije organisatie in voor dierproefvrije producten en methodes. Er zouden dan geen uitzonderingen gemaakt moeten worden voor bedrijven die te werk gaan op een manier dat er “waarschijnlijk” geen dierproeven worden uitgevoerd. Waarom zou je dit risico willen nemen? Alleen voor wat extra inkomsten? Ook dit logo is naar mijn mening minder betrouwbaar geworden. Bedrijven die wel geheel dierproefvrij te werk gaan en bewust niet in China verkopen, zijn hier nu de dupe van. Want net zoals PETA, staat het Leaping Bunny logo nu niet meer garant voor geen verkoop in China. Het is voor de consument lastig om na te gaan welke bedrijven dan wel echt 100% dierproefvrij zijn en welke voor 99%, met de kans dat er toch dierproeven plaatsvinden. Ze worden door deze keurmerken nu op dezelfde hoop gegooid van “waarschijnlijk” dierproefvrij en wel echt dierproefvrij.

Mijn advies

Alhoewel ik op de dierproefvrije statement pagina’s (als je op een merknaam klikt op de dierproefvrije lijst kom je daar terecht) nog steeds vermeld welke bedrijven gecertificeerd dierproefvrij zijn of niet, zijn deze keurmerken naar mijn mening steeds minder betrouwbaar. Dierproefvrij en vegan is booming business en het lijkt er op dat zowel cosmeticabedrijven als dierproefvrije organisaties hier hun slaatje uit willen slaan.

Mijn advies is om voor jezelf na te gaan wat jij belangrijk vindt. Neem contact op met bedrijven en stel kritische vragen. Vertrouw niet blindelings een keurmerk op een verpakking en val niet voor marketingtrucjes. Er zijn natuurlijk ook heel veel bedrijven die bovenstaande keurmerken gebruiken en die wel echt dierproefvrij of vegan zijn. Net zoals er bedrijven zijn die deze keurmerken niet gebruiken en ook dierproefvrij of vegan zijn. Daarom is het belangrijk om zelf kritisch te blijven nadenken en je gezonde verstand te gebruiken. Vraag jezelf af waarom bedrijven die op dieren testen opeens met “vegan” producten op de markt komen en of je dit wilt steunen. En als dierproefvrij belangrijk voor jou is, doe dan voor de zekerheid een extra check of een gecertificeerd bedrijf niet toch in China verkoopt.

Doe wat goed voelt voor jou. Voor mij en Naoki verandert er niets, want ik heb al jaren mijn twijfels over deze organisaties. Daarom doe ik zelf onderzoek naar merken en benader ik de merken op mijn dierproefvrije lijst jaarlijks opnieuw. Een merk zoals Dove komt op dit moment dus niet op mijn dierproefvrije lijst, evenals een Unilever of Schwarzkopf, totdat deze merken zich echt uit China trekken en een commitment willen maken om voor 100% dierproefvrij te gaan.

bronnen:

Handige guide: dierproefvrije en vegan certificeringen
De huidige wetgeving in China: dierproeven, post-market testen en meer
Beauty Without Bunnies program by PETA (check de FAQ)
Vegan Society Trademark standards
Unilever supports calls for worldwide animal testing ban on cosmetics
bovenste afbeelding: eric ward via unsplash

 1. Ik vind het serieus zo raar dat het er zo aan toe gaat! Ik wil in ieder geval geen product van een bedrijf dat ook in China verkoopt. Maar als ik jou (jouw site) niet ontdekt had, had ik het nooit geweten. Als ik ergens vegan bij zie staan in een tijdschrift, is het eerste wat ik doe op mijn mobiel naoki.nl intikken. Wat ze bij PETA, Vegan Society en Leaping Bunny is iemand zoals jij! Echt hoor! In ieder geval ben ik heel blij dat jij al die moeite erin steekt en hoop ik oprecht dat je hier nooit mee gaat stoppen! Ik geloof dat ik het al eerder een keer heb laten weten, maar jij hebt me echt zó geïnspireerd dus dank je wel hiervoor!

 2. Ik bedoel wat ze bij PETA, Vegan Society en Leaping Bunny nodig hebben, maar dat begreep je vast al. ;)

 3. Verhelderend en duidelijk geschreven artikel Sophie. Dank voor je uitleg hierover. Ik blijf kritisch kijken bij alles wat ik koop en vooral nu ik je artikel gelezen heb. Had niet gedacht dat deze bedrijven en deze organisaties zoveel verwarring teweeg kunnen brengen. Goed dat je dit weer onder de aandacht brengt!

 4. Het is bizar waar bedrijven mee wegkomen. Maar als het maar geld op brengt dan is het natuurlijk goed. Zo slecht dit. Zelfs winkelketens als de Tuinen ( nu Holland & Barrett) vind ik minder betrouwbaar omdat ze veel producten zoals Kneipp etc verkopen. En volgens hun is alles proefdiervrij, zo jammer. Daarom surf ik net zoals Jessica J. altijd gelijk naar jouw website om een kijkje te nemen..

 5. Wat fijn dat je jouw inzichten deelt en kritische woorden deelt. Ik heb het idee dat er de laatste tijd mensen nonchalanter hiermee om gaan, en wat achterover leunen in de stoel. Alsof de winst al binnen is en minder kritisch gekeken wordt. Vegan is inderdaad booming en ik vind het diep triest dat de normale consument niet meer van een label uit kan gaan. Iets waar mensen blindelings op vertrouwen.. want ik geloof niet dat het gros van de mensen alle etiketten en ingredientenlijsten volledig uitkammen. Ik vind dit echt misbruik.. heel erg jammer..

 6. Fijn dat je het weer even helder in een artikel beschrijft! Mijn vriend wilde me verrassen met een haarmasker en had het vegan logo gezien, maar zo goed als hij (blijkbaar) naar mij luistert had hij toch even jouw lijst gecheckt en inderdaad, niet dierproefvrij. Zo jammer is dat dan! Ik snap niet dat bedrijven die zich er juist zo voor in (zouden moeten) zetten, dat die het juist helemaal niet doen..
  Daarom, super bedankt dat jij het elk jaar weer zo goed uitzoekt! Ik houd je updates altijd goed in de gaten en ben heel blij met deze duidelijke lijst :)

 7. Héél erg jammer dit inderdaad. Ik had al een idee dat de laatste tijd het vegan logo wel heel makkelijk op de verpakkingen werden geplaatst, het is op dit moment een soort hype lijkt ‘t wel. Dat PETA er zo makkelijk in mee gaat zegt genoeg, ze doen alsof ze mega dierenvrienden zijn maar als het om geld gaat…. over de rug van onschuldige dieren .Nu helaas dus dubbel checken of een merk wel dierproefvrij én vegan is. Toevallig had ik deze week nog een bericht achtergelaten over Dove, ik vond dat al zo raar. Blij dat jij het wél goed uitzoekt! Lang leve Naoki.nl!

 8. Ik ben je zo dankbaar voor al je onderzoek. Ik prijs jouw lijsten bij iedereen aan. Veel mensen zijn idd niet op de hoogte dat de nieuwe “gehypete” producten niet zo goed zijn als ze denken. We mogen in onze handjes knijpen met iemand die zo gepassioneerd is, dat we jou volledig kunnen vertrouwen. Dank je Sophie!

 9. Zo verhelderend dit artikel, zat al een poosje op dit artikel te wachten! Ik controleer bij twijfel altijd jou dierproef vrije lijst en heb dankzij jou ook een aantal fijne en leuke cosmetica merken gevonden! Bedankt voor al je moeite en werk!

 10. Hoi Sophie,
  Ik koop niks, als ik twijfel! Ik heb eigenlijk al m’n cosmetica van het Kruidvat en dat bevalt uitstekend! Groetjes, Yvon

 11. Wat een helder artikel. Jammer van die logo’s, want het had zo goed kunnen zijn! Gelukkig is jouw lijst er, die ik altijd check. Dank je wel!

 12. Beste Sophie,

  Bedankt dat je het weer zo goed hebt uitgezocht. Uiteraard raadpleeg ik ook altijd jouw lijst voordat ik cosmetica koop en ik raad het iedereen aan die het wil horen. Het voelt stukken prettiger voor mij als ik weet dat er geen dieren voor moesten lijden. Fijn dat je je zo inzet!

 13. Dank je wel Sophie! Naar PETA ga ik sowieso al niet als ik wil weten of een bedrijf dierproefvrij/vegan is en van CFI was het mij wel is opgevallen dat er een merk opstaat waar ik mijn persoonlijke twijfels over had maar van de Vegan Society wist ik dit nog niet. Maar je hebt gelijk en we moeten niet blind op een bedrijf of keurmerk afgaan en altijd zelf kritisch blijven en iets onderzoeken als we onze twijfels hebben.

 14. Wauw ik heb echt zoveel respect voor jou! Zo knap dat je het allemaal niet blindelings vertrouwt, maar het verder onderzoekt. Jij bent voor mij de meest betrouwbare bron die ik altijd check en vertrouw, doe zo voort! Weet je waar ik ook een hekel aan heb? Bloggers die cruelty-free en vegan producten promoten terwijl die niet dierproefvrij zijn maar ze dat geloven omdat het op de verpakking staat. En eigenlijk zie je ook zo wie er echt om geeft en wie het gewoon deelt omdat het gesponsord is en ze zo meer volgers krijgen omdat het cruelty-free of vegan is. Maar goed, ik kijk echt op naar jou!

 15. Bedankt voor dit kritisch artikel over dierproefvrije en vegan keurmerken. Ik ben me er nu pas van bewust dat wij mensen HELAAS ook zelf dingen moeten gaan onderzoeken, als het gaat om de keurmerken die op de verpakkingen staan.

  Erg jammer dat deze keurmerken zoveel afwijken van hun principes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yes To Coconut & Coffee 2-in-1 scrub en reiniger

Yes To Coconut & Coffee 2-in-1 scrub en reiniger

Mijn favoriete webshops voor sieraden met edelstenen

Mijn favoriete webshops voor sieraden met edelstenen