Zelfbewustzijn ontwikkelen – Wie ben je en wat wil je?

Zelfbewustzijn ontwikkelen - Wie ben je en wat wil je?

Zelfbewustzijn – een eigen identiteit hebben, weten wie je bent en waar je voor staat. Dit zelfbewustzijn wordt steeds relevanter, zeker naar mate je ouder wordt. Maar wie ben je eigenlijk, wat wil en kan je en hoe kom je hier achter?

Vorig jaar heb ik veel aandacht aan mijn zelfbewustzijn besteed. Ik wilde namelijk niet steeds dezelfde fouten maken, wilde vaker voor mezelf kiezen en bepaalde knopen kunnen doorhakken. Ik hoorde Gary Vaynerchuck (entrepreneur en spreker over online ondernemen) het vaak over “self-awareness” hebben. Hij gelooft dat als je over dit zelfbewustzijn beschikt, je succesvoller en gelukkiger zult worden. Als je weet wie je bent zul je betere keuzes maken en weten wat je wel en niet wilt. Dit klonk allemaal interessant, dus ik ging ermee aan de slag.

Lijstjes maken

Als je voor het eerst na gaat denken over wie je bent kan dit nogal onwennig voelen. Ik pakte er daarom een notitieboekje bij en schreef gewoon alles op wat in me opkwam. Ik heb het notitieboekje er even bij gepakt en dit zijn een aantal woorden die ik destijds heb opgeschreven:

Wie ben ik? bewust, slim, creatief, aardig, vegetariër, schrijfster, opgeruimd.

Hierna volgden nog een paar pagina’s, waar ik wat dieper inging rondom bepaalde onderwerpen. Ik maakte ook lijstjes met sterke en zwakke punten en wat ik leuk en minder leuk vond, bijvoorbeeld over werk. Dit schreef ik o.a. op:

Sterke punten / dit vind ik leuk: creatief bezig zijn, online content & marketing, mensen helpen, onderzoek doen, informatie verzamelen, nieuwsgierig, onafhankelijk, eerlijk, ethisch, flexibel.

Zwakke punten / dit vind ik minder leuk: autoriteit, netwerken, sales, teveel regels, productiviteit, vertrouwen op anderen.

Hierdoor weet ik dat het werk van blogger en freelance copywriter bij mij past: ik kan creatief bezig zijn, content creëren, ik werk grotendeels onafhankelijk en ben flexibel qua uren en werk. Ik hoef niet dagelijks met anderen samen te werken en maak geen onderdeel uit van een hiërarchie op kantoor, waar ik niet zoveel mee heb. Dit deed me ook beseffen dat ik vooral door moet gaan met wat ik nu doe, zodat ik hopelijk nooit meer veel tijd aan de dingen hoef te besteden die ik niet leuk vind.

Zo ging ik steeds dieper in op verschillende onderwerpen die belangrijk voor mij zijn: geluk, werk, relaties en gezondheid. Steeds kwam ik dichter bij mezelf en begon ik een beeld te krijgen van wie ik was en wat ik wilde bereiken.

Keuzes maken

Dit nieuwe zelfbewustzijn heeft mij geholpen tijdens het maken van bepaalde keuzes, want ik zie nu sneller in of iets bij mij past of niet. Ik zeg niet meer overal “ja” tegen, want ik weet dat bepaalde dingen gewoon niet bij mij passen. De druk om alles perfect te willen doen of zoals andere bloggers het doen is verdwenen. Ik zie nu in dat we allemaal onze eigen kwaliteiten hebben, waardoor de een een geweldige host is tijdens een evenement, de ander geweldige foto’s en video’s maakt en weer een ander haar expertise en passie in het schrijven kan stoppen. We hoeven niet overal “perfect” in te zijn, het is prima om je op die dingen te focussen waar je gelukkig van wordt.

Dat wil niet zeggen dat je geen nieuwe dingen mag uitproberen, maar wees wel reëel. Is een dure all-inclusive zonvakantie op een resort echt iets voor jou als je weet dat je tijdens vakantie het liefst op pad gaat en een nieuw land ontdekt? Is het aannemen van een freelance klus van 32 uur in de week slim als je eigenlijk fulltime aan je eigen bedrijf wilt werken? Ik zou van de eerstgenoemde opties niet zo gelukkig worden. Dat weet ik, omdat ik na 1 dag op een strand gehangen te hebben me verveel en ik qua werk nu voor Naoki wil kiezen, in plaats van mijn tijd aan andere ondernemers geven.

Je ware ik

Door goed na te denken over wie je bent, wat je wilt, wat je sterke en zwakke punten zijn zul je minder snel fouten maken. Je kunt beter inschatten of iets bij jou past of niet en hierdoor tijd en twijfels besparen. Ik ga regelmatig door mijn notitieboekje heen en vul het aan met nieuwe ontdekkingen en doelen. Want ik besef dat ik nooit ben uitgeleerd en dat ook ik verander.

Wil je ook aan je zelfbewustzijn werken? Neem dan een uurtje of twee de tijd en schrijf op wie je (denkt dat je) bent, wat je wilt en wat je sterke en zwakke punten zijn. Kijk of je overlappingen ziet met wie jij bent en wat je doet, bijvoorbeeld qua werk. Is het misschien tijd om iets anders te proberen wat meer bij jou past? Of geeft dit je bevestiging dat je op het goede pad zit? Wees niet bang om eerlijk en kwetsbaar te zijn, iedereen heeft zwakke punten en maakt weleens fouten. Als je dit proces af en toe herhaalt, zul je steeds dichterbij je ware ik komen!

  1. Wat heb je dit mooi geschreven en omschreven zeg. En zwakke en mindere punten vind ik altijd lastig maar ik kan niet tegen teveel druk, mensen die hard zijn in hun commentaar, teveel werk druk, teveel regels plus ik wil liever niet gelijk in het diepe worden gegooid.

    • Ja dat vond ik ook wel lastig – ik wil liever niet toegeven dat ik zwakke punten heb haha. Maar ook jouw zwakke punten herken ik wel en ik denk met ons veel introverten :)

  2. Wat mooi dat je op deze manier je zelfbewustzijn hebt ontwikkeld en ook blijft ontwikkelen. Ook heel erg mooi dat je daardoor merkt dat wat je doet, past bij wie je bent. Zo belangrijk!

  3. Dit is zo onwijs belangrijk. Ik heb het zelf ook jaren onderschat en gewoon maar wat gedaan. Tot je tegen een spreekwoordelijke muur aanloopt omdat je gevoel niet op één lijn ligt met wat je doet. Zelf heb ik een vergelijkbaar traject doorlopen, een paar jaar geleden, en daar pluk ik nog steeds de vruchten van. En ik ben blij om te lezen dat het jou zo goed helpt en zoveel mooie inzichten geeft. Naoki zie ik ook echt als een weerspiegeling van jou, een mooie, inspirerende en fijne plek. Ik kan mij zo goed voorstellen dat je hier liever je tijd en energie in steekt dan in freelance opdrachten ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom natuurlijke cosmetica niet altijd natuurlijk is en vegan niet altijd vegan betekent

Waarom natuurlijke cosmetica niet altijd natuurlijk is en vegan niet altijd vegan betekent

Hiro Cosmetics Lipstick review

Hiro Cosmetics Lipstick review