Welke merken ik niet meer aanraad & overige dierproef(vrije) updates

Welke merken ik niet meer aanraad & overige dierproef(vrije) updates

Zoals je vorige maand kon lezen ben ik op dit moment bezig om alle cosmeticamerken (die ik in de afgelopen paar maanden niet gesproken heb) opnieuw te benaderen voor hun actuele dierproeven statement. Dit is een behoorlijke klus, maar ik kan in deze update alvast aangeven dat zo’n 80% van alle merken inmiddels bevestigd heeft nog steeds dierproefvrij te zijn. De overige 20% ga ik deze week nogmaals benaderen of ben ik nog mee in gesprek. Daarnaast heb ik een aantal merken helaas uit de dierproefvrije lijst moeten halen. Welke dat zijn lees je hieronder.

Nieuwe dierproefvrije merken

Welke merken ik niet meer aanraad & overige dierproef(vrije) updates

Naast het benaderen van de merken die al op mijn lijst staan, heb ik ook een aantal nieuwe merken benaderd. Een aantal daarvan hebben mijn vragen inmiddels positief kunnen beantwoorden en staan nu op de dierproefvrije lijst:

Baylis & Harding – betaalbare verzorgingsproducten, o.a. verkrijgbaar bij drogisterijen.

Beauticology – valt onder Baylis & Harding, ook betaalbaar en verkrijgbaar bij o.a. AH en drogisterijen.

BeriVita – natuurlijke oliën en verzorgingsproducten.

First Aid Beauty – weer terug op de lijst, het bedrijf geeft inmiddels aan ook te kunnen garanderen dat de ingekochte ingrediënten allemaal dierproefvrij zijn.

Safe’N’Beautiful – veilige nagellak voor kinderen (merknaam Snails), komt binnenkort met een grotendeels natuurlijke lijn nagellak voor volwassenen.

Trekpleister (eigen merk) – alle producten van het huismerk van Trekpleister zijn dierproefvrij. Let op: het moederbedrijf van Trekpleister is niet dierproefvrij.

Onlangs uit de dierproefvrije lijst gehaald

In de afgelopen weken heb ik een paar merken uit mijn dierproefvrije lijst gehaald. Dit betekent niet dat deze merken nu op dieren testen, het verschilt per merk.

Welke merken ik niet meer aanraad & overige dierproef(vrije) updates

Lakshmi

Dankzij een oplettende lezer ben ik erachter gekomen dat Lakshmi sinds dit jaar actief is op de Chinese markt. Ik heb dit nagevraagd en Lakshmi geeft zelf aan nog steeds dierproefvrij te zijn. Ze claimen de producten in te kopen via Taiwan zodat ze niet in China geregistreerd hoeven te worden. Wanneer je als salon of winkel de producten wilt gebruiken en verkopen aan consumenten in China, dan moeten deze producten echter wel geregistreerd worden in China. Mijn laatste mails naar het hoofdkantoor van Lakshmi met vragen hierover worden helaas niet meer beantwoord. Omdat ze de producten via een omweg inkopen en het registratieproces omzeilen, kan het zijn dat de producten nog dierproefvrij zijn. Omdat ze wel actief zijn op de Chinese markt heb ik ze uit voorzorg uit mijn dierproefvrije lijst gehaald.

Update 11-05-18: ik heb inmiddels met het hoofdkantoor van Lakshmi gesproken. Ze geven aan dat er op dit moment 1 salon in mainland China is die de producten verkoopt, echter heeft deze salon de producten niet geregistreerd in China en kopen ze ze via Taiwan in. Door de producten niet te registreren zijn ze waarschijnlijk ook niet op dieren getest. Echter kan ik op dit moment (in verband met de wetgeving in China) geen merken op mijn dierproefvrije lijst vermelden die aanwezig zijn in China. Ik hoop dit merk in de toekomst weer op de dierproefvrije lijst te kunnen vermelden.

NYX

De reden waarom ik NYX uit mijn dierproefvrije lijst gehaald heb is omdat ik het merk niet meer helemaal vertrouw. Ze staan nog steeds op de dierproefvrije PETA lijst en ik heb geen hard bewijs dat ze op dit moment al in China verkopen, maar tijdens mijn onderzoek ben ik achter het volgende gekomen:

– In de mailwisseling die ik afgelopen weken met NYX gehad heb gaan ze niet meer in op mijn vragen en sturen ze me enkel een link naar het dierproevenbeleid van L’Oreal, waarin staat dat L’Oreal en hun merken op dieren testen in China. Op mijn vragen hierover en of dit betekent dat NYX nu in China verkoopt wordt niet ingegaan. In de afgelopen jaren dat ik NYX sprak waren ze altijd open over hun dierproevenbeleid en beantwoordden ze mijn vragen, dus dat is vreemd.

– Sinds vorig jaar hebben ze een aantal (of alle, ik kan dit helaas niet controleren) verpakkingen aangepast waar nu geen ‘cruelty free’ logo meer op staat. Zie onderstaand voorbeeld van een blush met de oude verpakking (cruelty free logo) en de nieuwe verpakking (geen cruelty free logo meer). Waarom zouden ze het cruelty free logo van de nieuwe producten afhalen als ze nog steeds dierproefvrij zijn?

Welke merken ik niet meer aanraad & overige dierproef(vrije) updates

– Het dierproefvrije statement op de website is aangevuld met een link naar het dierproeven statement van L’Oreal, waarin staat dat ze in China op dieren testen. Via een webcache (1) kan je zien dat dit een recente verandering is, in het begin van dit jaar stond er enkel een dierproefvrije tekst.

– Als laatste heb ik via Google gezocht naar de zoekwoorden NYX en China en vond ik verschillende vacatures voor NYX in Shanghai (2). Bij sommigen staat zowel NYX als een ander merk van L’Oreal, dus wellicht zijn dit algemene functies voor L’Oreal? Ik weet het niet, want ook op mijn vragen hierover wordt niet ingegaan.

Naar aanleiding van mijn vragen via social media heeft NYX mij maandag een bericht gestuurd met de mededeling dat ze nog steeds “100% cruelty-free” zijn. Het PETA logo gebruiken ze naar eigen zeggen niet meer omdat er “geen ruimte” voor is (onzin in mijn mening). Verdere uitleg of antwoord op mijn vragen blijft uit…

Het kan zijn dat NYX nog steeds dierproefvrij is. Maar om op mijn dierproefvrije lijst te blijven staan heb ik meer informatie nodig dan een simpele “we zijn dierproefvrij”. Uit voorzorg raad ik NYX vanaf nu dus niet meer aan op Naoki.

Egyptian Magic

Verkoopt helaas geen 100% cruelty free producten, omdat in elk product dierlijke ingrediënten zitten. Sinds dit jaar heb ik als voorwaarde om op mijn dierproefvrije lijst te komen dat een bedrijf in ieder geval 1 vega(n) product in zijn assortiment heeft zitten. Nu begrijp ik dat niet alle dierproefvrije consumenten hier op letten en de dierproefvrije lijst zal dan ook geen volledige vegetarische/vegan lijst worden. Maar als een bedrijf geen enkel product heeft zonder dierlijke ingrediënten en deze tevens niet gecertificeerd zijn, dan is het in mijn ogen geen echt diervriendelijk bedrijf en wil ik het op dit moment niet promoten op Naoki.

Evoka

Bestaat helaas sinds een paar maanden niet meer.

MyChelle

Heeft helaas geen officiële verkooppunten meer in Nederland of bij grote webshops binnen de EU. Omdat ik een ‘Nederlandse’ dierproefvrije lijst bijhoud, is een van de voorwaarden dat de producten makkelijk verkrijgbaar moeten zijn voor Nederlandse consumenten.

DeVita

Hetzelfde verhaal als MyChelle, geen erkende verkooppunten in Nederland of omgeving.

Onlangs uit de dierproeven lijst gehaald

Er zijn 2 merken die ik eindelijk uit de ‘dierproeven lijst’ kon halen: Andrelon en Zwitsal. Ik heb in de afgelopen jaren bij Andrelon, Zwitsal en Unilever (de eigenaar van beide merken) vaker nagevraagd hoe het met de producten en het dierproevenbeleid zit. Ik kreeg keer op keer te horen dat in bepaalde gevallen ingrediënten nog op dieren getest werden. Anno 2017 hebben ze hun statement eindelijk aangepast en zeggen ze aan de dierproefvrije wetgeving in Nederland te voldoen. Omdat ze echter niet al mijn vragen kunnen of willen beantwoorden over hun beleid, kan ik ze helaas (nog) niet toevoegen aan mijn dierproefvrije lijst. Wel kan ik zeggen dat als het goed is de nieuwste producten zonder dierproeven ontwikkeld zijn.

Ik zal de komende weken nog wel druk bezig zijn met de overige 20% van de merken op mijn lijst waarvan ik nog geen antwoord heb mogen ontvangen. Bij de volgende update zal ik aangeven of ik nog meer merken uit de lijst heb moeten halen en is de dierproefvrije lijst weer 100% actueel. Voor vragen of commentaar stuur me gerust een mail of laat hieronder een comment achter :)

ps: ik heb nog 3 Cruelty Free Beauty tassen over, mocht je er nog 1 willen dan kan je hem deze week bestellen zonder verzendkosten, gebruik hiervoor code crueltyfree :)

Bronnen:

1 – WebCache NYX website op 29-01-17 via web.archive.org vs de huidige NYX website
2 – Vacatures via Glassdoor.com

 1. Wat jammer dat een paar merken nu toch in China zijn gaan verkopen. Vooral van NYX baal ik wel een beetje! Fijn dat er aan de andere kant ook merken zijn die op dierproefvrije producten zijn overgestapt. Wat een werk moet het zijn om al die bedrijven te benaderen, maar het is echt zó fijn dat je dit doet en je lijst altijd up-to-date houdt!

 2. Jammer dat NYX zo vaag doet! Ik heb er nog geen producten van in m’n bezit en ben erg benieuwd, maar nu twijfel ik… Bedankt dat je hier zo veel tijd en moeite in steekt!

 3. Ongelooflijk hoeveel werk je elke paar maanden je weer steekt in de lijst. Dat maakt jouw lijst mijn heilige plek om alles na te kijken ♥️ Dank je!

 4. Wat een schimmig verhaal van NYX zeg. Ik gebruik dit merk zelf niet, maar het is toch wel jammer dat dit soort bedrijven niet transparant zijn over hun gang van zaken.

 5. Ik vind het maar shady dat NYXx zo vaag doet. Wat ik al helemaal jammer vind is dat ze nog op de lijst staan van PETA..

  • Dat gebeurt helaas heel vaak – ik heb PETA dan ook al vaker gemaild dat ze verouderde informatie online hebben staan. Ze passen het wel altijd aan als je bewijs doorstuurt, alleen ik denk omdat hun lijst ZO lang is dat ze het overzicht kwijt zijn en niet in staat zijn om alle merken regelmatig opnieuw te controleren… Daarom raad ik de lijst van PETA niet meer zo vaak aan.

 6. Jammer dat er merken zijn die er zo moeilijk over doen. Ik snap dat niet hoor, ze hebben toch ook een keuze gemaakt om wel of niet te testen? Kom daar dan voor uit. Maar goed, wel fijn dat er positief nieuws lijkt te zijn over Andrélon en Zwitsal. Bedankt weer voor al je werk! :-)

 7. Chapeau hoor !! Geweldig wat je doet om de lijst actueel te houden en ons op de hoogte.Ik gebruik hem altijd bij een nieuwe aankoop omdat ik het belangrijk vindt. 👍👍

 8. Nu je het zegt, het bunny logo is ook van de laatste lip producten af gehaald. Stom dat ik daar nog niets achter gezocht heb, ben duidelijk nog te goed van vertrouwen. Onwijs fijn nieuws trouwens over Andrelon en Zwitsal, hoop dat meerdere merken een bewuste juiste keuze gaan maken :)

 9. Je bent ontzettend goed bezig met onderzoeken, girl! Ik kocht al geen NYX meer, maar nu helemaal niet hoor pff. Waarom is het toch altijd zo moeilijk…

 10. Wat een werk zeg! Super dat je dit allemaal doet. Blij met jouw informatie. Bedankt dat je dit wilt delen allemaal!

 11. Dankjewel om zo’n diepgaand onderzoek te (blijven) doen om de lijst up to date te houden. Ik raadpleeg hem ook altijd voor een aankoop en raad iedereen in mijn omgeving aan om even te checken op je site, zowel voor de dpv lijst als om je authentieke en verhelderende blogs. Heel fijn om na een drukke (soms stresserende) dag 1 van je inspirerende teksten te lezen, die mij altijd een gevoel geven dat ik begrepen word en dat het helemaal ok is om gewoon lekker mijzelf (die niet zo haar weg vindt in de hedendaagse maatschappij) te zijn en te blijven. Big thumbs up!

  • Haha ja, ik ga inderdaad in detective modus als ik iets niet vertrouw, want ik vertrouw merken niet zo snel meer dus ik moet wel als ik achter de waarheid wil komen ;)

 12. Wat fijn weer een update! Ik zag bij de AH al de Beauticology staan, misschien leuk om eens te proberen als alternatief voor duurdere merken. Je werk wordt zeer gewaardeerd ;)

 13. Dikke complimenten voor je vasthoudendheid!!! Fijn dat er ook weer een aantal nieuwe merken op de dierproefvrije lijst konden worden gezet. :)

 14. Wat een rare reactive van NYX. Alleen daarom zou ik de producten al in de schappen willen laten liggen haha. Vind het maar vreemd dat ze zeggen dat er geen ruimte voor is, terwijl er juist steeds meer markt voor is dus het staat juist goed als het op je verpakking staat! Thanks voor dit artikel. <3

 15. Respect voor al je werk. Erg fijn en handig; ik haal de lijst er regelmatig bij. Thanks!

 16. Hi,
  Allereerst ben ik erg blij dat er een site zoals deze bestaat! Sinds een half jaar ben ik overgestapt naar dierproefvrije producten, waarbij Naoki me erg geholpen heeft. Ik zag dat H&M van de dierproefvrije lijst afgehaald is? Mag ik vragen waarom? (ik gebruikte de make-up van H&M altijd graag omdat ik dacht dat het dierproefvrij was). En geldt dit dan ook voor Other Stories? Alvast bedankt :)
  Liefs, Charlene

  • H&M geeft helaas aan hun cosmetica nu ook in China te verkopen, waardoor ze niet meer dierproefvrij kunnen zijn. & Other Stories is nog wel dierproefvrij, omdat zij (nog) niet in China verkopen.

 17. Hoi

  supertoffe blog !! And I like the updates🤗😍
  Welke product(en) raad je aan voor babies. Wist namelijk niet dat Zwitsal niet dierproefvrij was.
  😏
  Grtjs
  Seb

 18. Wat erg van de NYX, dus niet meer kopen, ik tenminste niet meer. En ik ben zo blij met de Bayliss & Harding, heerlijk en betaalbaar, bedankt voor al je goede werk, dat is toch een dagtaak, groetjes.

 19. Op de Instagram pagina hebben ze staan “proudly cruelty free” Echt raar dat ze er zo vaag over doen zeg. Heb niks van Nyx ;) en dat houd ik ook zo…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OZN Vegan Nagellak in de kleuren Karoline & Mila

OZN Vegan Nagellak in de kleuren Karoline & Mila

Pacifica Coconut Micellar Water

Pacifica Coconut Micellar Water