Wat zou je doen als je nog een jaar te leven had?

Wat zou je doen als je nog een jaar te leven had?

Ik begin deze week met een vraag waar ik in de afgelopen weken bij stil heb gestaan. Stel je zou weten dat je nog maar een jaar te leven hebt. Zou je dan anders gaan leven? Door bijvoorbeeld eindelijk je goals te behalen? Of veel tijd door te brengen met vrienden en familie? Maar ook: hoe bereid je je voor op het moment dat je er niet meer bent?

– Dit artikel is in samenwerking met Monuta geschreven. –

Als ik nog maar een jaar te leven had…

Dan zou ik me geen zorgen meer maken. Geen zorgen meer om de kleine dingen (die soms heel groot lijken!). Zoals de mening van anderen, of ik wel mooi/aardig/slim/leuk genoeg gevonden word en of ik het allemaal wel goed doe in het leven. Ik zou mezelf vanaf die dag helemaal accepteren zoals ik ben. Ik zou proberen extra te genieten van het leven en me focussen op mijn eigen geluk.

Zo zou ik meteen een vakantie boeken naar Noord Amerika, wat al jaren mijn tweede thuis is. Ik zou langs al mijn favoriete steden en staten reizen en langs mijn favoriete pretparken. Ik zou al mijn favoriete restaurants, winkels en stranden bezoeken. Ik zou afspreken met mijn lieve vrienden en toosten op het leven. Dat wordt een geweldige vakantie waar alles mag!

Eenmaal terug in Nederland zou ik de beslissing maken om elke dag te vieren. Ik kook alleen nog maar lekkere recepten en ga in het weekend met mijn vrienden en familie langs restaurants. Ik trakteer mezelf elke dag op een grote latte bij 1 van mijn favoriete koffietentjes. Ik zou een deel van mijn spaargeld opnemen om echt in het nu te kunnen leven. Een dagje weg, een nieuw restaurant proberen of eindelijk een designer handtas kopen? Ik wil dat het allemaal kan, zonder zorgen.

Ik zou ook al mijn ongelezen boeken uit gaan lezen. Boeken over het leven, over spiritualiteit, maar ook romans en biografieën. Ik ga heerlijk wegdromen bij allemaal verhalen en nieuwe inzichten. Ik word een vrolijker, positiever en rustiger mens. Het lijkt me een mooi idee om het leven af te sluiten met wijze lessen. Met een gevoel dat ik het goed gedaan heb en dat ik trots op mezelf mag zijn.

Ik hoop dat ik dat jaar afsluit door te genieten en de beste versie van mezelf te zijn, geheel op mijn eigen manier. Terwijl ik aan het nadenken ben over alle dingen die ik zou doen als ik wist dat er een einde aan zou komen, realiseer ik me dat het eigenlijk een beetje gek is. Waarom zou ik wachten tot het laatste moment? Waarom niet gewoon nu al plannen maken voor een geweldige vakantie in Amerika, vanmiddag een heerlijke latte halen en voor het weekend een reservering maken in een nieuw restaurant? We weten immers niet wanneer het leven eindigt. Ik durf te zeggen dat ik al vrij bewust leef en van het “nu” geniet, maar toch schuif ik dingen uit naar later. Misschien moet ik dat iets minder doen en gewoon nu al plannen maken en dingen doen die mij heel gelukkig maken…

Wat zou je doen als je nog een jaar te leven had?

Voorbereiden

Nu heb ik hopelijk nog heel wat jaren te leven, maar vind ik het toch slim om af en toe even stil te staan bij later. Hoe zou mijn afscheid er bijvoorbeeld uitzien? Ik heb hierover nagedacht en informatie over opgezocht. Zo kan je zelf al heel wat vastleggen en afspreken, zodat jouw afscheid op jouw eigen manier wordt ingericht. Met jouw favoriete muziek, favoriete taart (of vegan cupcakes – de keuze is aan jou) en de bloemen waar jij zo van houdt. Er bestaat zelfs een ‘Groene uitvaart’, waarbij rekening wordt gehouden met het milieu en duurzaamheid op nummer 1 staat. Je kunt je er nu misschien nog weinig bij voorstellen, maar ik vind het een geruststellende gedachte dat ik mijn afscheid geheel op mijn manier kan voorbereiden.

Dit afscheid kan vrij prijzig zijn: een uitvaart in Nederland kost al snel tussen de €6.500 en €11.000. Gelukkig bestaan er goede verzekeringen die je op elke leeftijd kunt afsluiten. Met zo’n verzekering heb je de keuze om je uitvaart persoonlijk en op maat te regelen (en leg je nu al vast om vegan cupcakes te serveren, zelfs voor die oom die helemaal niets van jouw liefde voor dieren begrijpt ;) ). Je hebt ook de keuze om een geldbedrag over te laten maken naar je nabestaanden, zodat zij kunnen kiezen hoe ze jouw afscheid invullen.

Hoe je ook in het leven staat en je eigen afscheid straks ziet: doe lekker je eigen ding. Maak die verre reis, accepteer jezelf en geniet van het leven!

Mijn vraag aan jou: stel dat je nog een jaar te leven hebt, wat zou jij dan doen?

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Monuta in het kader van de campagne ‘Een bijzonder afscheid. Je kunt je er misschien weinig bij voorstellen. Je kunt je er wel op voorbereiden.’ Jezelf voorbereiden kan zowel emotioneel, door bijvoorbeeld het vastleggen van uitvaartwensen, als financieel, met bijvoorbeeld een uitvaartverzekering.

 1. Mooi geschreven. :)
  Ik ben chronisch ziek en ben tot nu toe ieder jaar meer achteruit gegaan. Daardoor sta ik er tegenwoordig wel bij stil: wat nou als ik niet meer verbeter, maar alleen verslechter? Wat nou als ik ooit op een punt kom dat het lijden ondraaglijk wordt, of dat mijn lichaam het gewoon niet meer goed aan kan?
  Ik heb nog geen echte stappen ondernomen – want laten we eerlijk zijn, het is ontzettend confronterend – maar ben er in mijn hoofd wel mee bezig. Ik vind het alleen moeilijk om te vinden hoe ik iets echt vast kan leggen (zonder daar meteen veel geld aan kwijt te zijn).

  • Jeetje, wat heftig om te horen Emily :( Ik kan me goed voorstellen dat het voor jou extra confronterend is. Online kan je veel informatie vinden, ook op de website van Monuta staat veel info (als je even doorklikt naar ‘mogelijkheden’). Ik vind het ook confronterend, maar ook ergens ook geruststellend dat er tegenwoordig zoveel mogelijk is.

   Maar geef de moed niet op, voor hetzelfde geld neemt je leven een andere wending en ga je straks weer de goede kant op <3

 2. Mooi artikel. Een interessante vraag, die je laat nadenken of hoe je in dat jaar zou leven heel anders is dan nu. Ik denk dat het bij mij in essentie niet anders zou zijn maar wel qua tempo – ik heb nu best veel tijd waardoor ik soms de neiging heb om het voor lief te nemen, dat zou dan wel anders zijn. Ik zou inderdaad ook een reis gaan maken, eentje zonder planning waar vrienden en familie zich bij aan kunnen sluiten. Ik zou ook blijven lezen en mediteren en reflecteren op mijn leven. Als dit allemaal in redelijke gezondheid kan heb je geluk natuurlijk, je kunt ook aan bed gebonden zijn. En inderdaad wat jij noemt ik denk dat de kleine zorgen dan niet meer uitmaken.
  Het verschil vind ik wel dat als je denkt dat je nog tijd hebt, je je geld deels vaak wil sparen voor een langere termijn (voor een huis of wat dan ook) en dan kies je ervoor om niet elk weekend naar een restaurant te gaan omdat je voor een doel wilt sparen. Ik vind het wel een mooie gedachte om die dingen nu al te gaan doen en in het nu te leven, maar verhoudt zich dat tot dingen die je voor later wil?

  Soms denk ik ook wel na over een uitvaart ofzo, maar mijn smaak verandert nog zoveel. Ik kan me niet echt voorstellen om nu al een bepaalde taart uit te zoeken of de muziek (dan denk je elke keer dat je het nu luistert al aan je uitvaart). Heb jij daar wel meer ideeen bij?

  • Ik denk altijd dat het later wel goed komt (misschien iets te zorgeloos vanuit mijn kant, maar tot nu toe komt alles goed). Ik heb dan ook geen grote plannen qua groot huis of investering, dus veel spaargeld heb ik niet nodig. Zolang ik ergens op kan terugvallen maak ik me er niet al te druk om, daarom ga ik nu eigenlijk bijna elk weekend wel uit eten. Ik vind het dan ook erg belangrijk om nu te genieten.

   Ik heb dus best veel informatie opgezocht over uitvaarten (moest ook even met deze samenwerking haha) en vind het fijn dat er tegenwoordig zoveel kan. Ik wil een kleine, duurzame uitvaart en gecremeerd worden. Ik ga dit vast laten leggen en voor de rest mag mijn partner de uitvaart inrichten. Misschien dat ik voor de grap serieus als wens er in vast laat leggen dat er roze vegan cupcakes geserveerd worden ;)

 3. Mijn vader krijgt het misschien morgen te horen. Misschien is het nog maar 6 maanden. Vorige week hebben we deze vraag ook gesteld aan hem en het was zo fijn om te horen dat hij niets anders zou gaan doen. Dat betekent dat hij het leven leidt wat hij wil leiden. Dat hij gedaan heeft wat hij wilde doen. Dat hij gezien heeft wat hij wilde zien. Overblijft is zoveel mogelijk samenzijn met ons en genieten van de tijd die we nog hebben met elkaar. Eigenlijk wat we nu ook al doen. ❤

  • Sterkte Marion! <3

   Wel mooi om te horen dat je vader geen spijt heeft en niets anders zou doen - dat hoop ik later ook te kunnen zeggen. Koester de tijd je jullie nog samen hebben ❤

 4. Zeker een vraag Sophie om iedere dag bij stil te staan. De vraag is natuurlijk of je dat jaar in goede gezondheid kan doen? Wanneer je weet dat je nog maar een jaar te leven hebt, in deze tijd, is dat altijd met een reden. Vaak een beperkende reden. Volgens mij wordt het dan lastig om bij de beste variant van mijzelf te komen.

 5. Ik denk dat ik vaker dan de gemiddelde persoon over deze dingen na denk. Het liefst zou ik in de natuur op een stapel hout of op een vlot in het water in de brand gestoken worden maar ik weet dat dit geen haalbaar concept is. Dus kies ik voor geen kist om in opgebaard te worden maar direct de oven in en dan mijn as toevoegen aan een urn met een zaad voor een boom en geplant worden. Ik wil dan ook geen samenkomst op een uitvaartcentrum maar het liefst ergens buiten Omgeven door natuur, geliefden en dieren met feestelijke versiering en ik wil dat iedereen mooi/feestelijk gekleed komt. Het liefst is het een besloten samenkomst en dus niet oud klasgenoten van de basisschool die je al 20 jaar niet gezien hebt. Al het eten en drinken is vegan en een mix van comfort food en gezond. Sommige muziek weet ik wel en het feit dat ik weet dat het dan gedraaid zal worden maakt het voor mij alleen maar mooier omdat ik er nu van geniet en gevoel bij heb.

  Echt met grote regelmaat sta ik stil bij het feit dat ik dit leven maar 1 keer heb en dat ik moet doen wat ik wil doen. Grotendeels doe ik dat dus ook maar het is niet altijd haalbaar. Net zoals jij heb ik het gevoel dat genieten van je leven nu belangrijker is dan zorgen te maken voor het leven later. Things have a way of working themself out.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hiro Cosmetics Foundation & Concealer

Hiro Cosmetics Foundation & Concealer

Sukin Oil Balancing Facial Masque

Sukin Oil Balancing Facial Masque