Wat liever voor jezelf zijn

Wat liever voor jezelf zijn

Een van de dingen die ik in het afgelopen jaar geleerd heb is om wat liever voor mezelf te zijn. Niet dat ik gemeen was of mezelf niets gunde, maar met ietsjes meer geduld en wat veranderingen in mijn manier van denken ben ik gelukkiger geworden. Ik vertel je vandaag waarom en geef een paar tips waar jij ook mee aan de slag kan gaan.

Stop met jezelf vergelijken met anderen

Dit heeft mij erg geholpen om meer zelfacceptatie te ontwikkelen. Het vergelijken gaat zo makkelijk en eigenlijk vanzelf – wanneer je je Instagram feed bekijkt, wanneer je mensen ontmoet, wanneer je een YouTube video bekijkt… Vaak komt een stemmetje van binnen naar boven dat begint te oordelen en je minder goed, knap of slim dan een ander laat voelen. Dit stemmetje komt nog steeds af en toe naar boven bij mij, alleen kan ik nu makkelijker:

– het stemmetje bedanken voor de observatie en dan over iets anders na gaan denken;
– mijn onzekerheden op dat moment accepteren om vervolgens verder te gaan;
– aan iets anders denken waar ik trots op ben, wat me meteen beter laat voelen.

Welke andere keuze heb je? Voorheen voerde ik vaak een innerlijk dialoog met “het stemmetje”, dat me vervolgens nog slechter liet voelen. Het leek soms wel alsof iedereen zoveel succesvoller dan ik was, getalenteerder, socialer, mooier… En weet je, het accepteren dat dit in bepaalde gevallen inderdaad zo is geeft ook rust. Waarom zou ik in alles de beste moeten zijn? Andere vrouwen werken ook hard aan hun succes en sommigen zijn nu eenmaal heel knap, slim en aardig geboren. Ik wil die competitie niet meer aangaan. Ik ben trots op wat ik bereik en ben tevens trots op andere vrouwen die hun doelen bereiken. In plaats van mijn leven te vergelijken met het leven van iemand anders, focus ik me meer op mezelf. De volgende keer dat jij dat stemmetje hoort, probeer dan 1 van bovenstaande 3 opties uit. Het vergt misschien wat tijd, maar op een gegeven moment wordt het steeds makkelijker en geef je dat stemmetje steeds minder aandacht.

Sommige dingen hebben tijd nodig

Al jarenlang was een van mijn doelen om van al mijn schulden af te komen. Al die tijd hoopte ik dat ik op een dag de loterij zou winnen of dat er een wonder zou gebeuren waardoor al die schulden uit zichzelf zouden verdwijnen. Want een plan maken, minder geld uitgeven en vervolgens het bedrag in kleine stukjes aflossen, dat leek een onmogelijke opgave. Toch is het dat laatste wat er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat ik mijn creditcards en kredieten heb kunnen aflossen. Beetje bij beetje, soms maar met een extra betaling van €25 per keer, lukte het me om in 2,5 jaar alles af te betalen.

Dat het zo lang duurde, zorgde weleens voor onrust en onzekerheden. Ik heb heel lang rondgelopen met duizenden euro’s schulden – een combinatie van 3 creditcards, shopkredieten bij winkels en een studentenkrediet bij de bank – waar bijna niemand iets van afwist. Het is natuurlijk ook niet iets om trots op te zijn en paste ook niet binnen mijn “bewuste” imago en mijn “duurzame” blog. Dat ik een paar jaar geleden ben begonnen met minimaliseren had dus ook absoluut met mijn schulden te maken. Ik denk dat door te minimaliseren en daardoor minder te kopen (ik ben echt van mijn shopverslaving afgekomen door het minimalisme) ik twee keer zoveel geld heb kunnen aflossen dan normaal. De rest heb ik kunnen afbetalen door iets meer te werken en een klein beetje geld slim te investeren, waarvan de winst het laatste stukje krediet heeft kunnen aflossen.

Sommige dingen gebeuren niet in 1 of 2 dagen, weken of maanden. Vorig jaar accepteerde ik dat ook dit tijd nodig heeft en dat het oké is. Dit maakte het moment dat ik mijn laatste afbetaling deed alleen maar extra bijzonder. Ik moest zelfs een traantje wegpinken, omdat het me na jaren eindelijk gelukt was. Ik heb door dit hele avontuur ook veel geleerd over geld, schulden, sparen, investeren en hoe banken en kredieten werken. Hierdoor weet ik dat ik never nooit meer een nieuw krediet open. Wil ik een grote aanschaf doen en heb ik het geld niet? Dan ga ik vanaf nu gewoon netjes sparen.

Accepteer dat het soms iets minder goed gaat

Wellicht weet je wel dat ik erg in de ‘Law of Attraction‘ geloof. Dit houdt grofweg in dat ik geloof dat het belangrijk is om zelf verantwoording te nemen over jouw leven en proberen positief in het leven te staan. Want positieve gedachten en handelingen trekken meer positieve gebeurtenissen aan, terwijl negatieve gedachten juist meer negatieve gebeurtenissen kunnen aantrekken. Allemaal prima en meestal lukt het me om positief, of in ieder geval neutraal, in het leven te staan. Ik voel dagelijks dankbaarheid, loop met een glimlach op mijn gezicht rond en ben trots op mezelf. Maar dit lukt helaas niet altijd.

Want soms gaat er gewoon iets mis in het leven waar je je niet op hebt kunnen voorbereiden. Soms kan je even iets minder aan of moet je een pauze inlasten. Ik heb geleerd dat dit oké is. Het is helemaal oké om je routine, doelen en gedachten even los te laten en gewoon in het “nu” te leven, zonder verwachtingen. Het is oké om meer rust te nemen, afspraken te verzetten en lekker lang uit te slapen als je lichaam dit nodig heeft. Het is oké om soms enkel aan jezelf te denken en even niets “moeten” doen. Deze realisatie kwam pas in de afgelopen maanden, maar ben ik zo dankbaar voor. Ik luister nu beter naar mijn lichaam en voel me minder schuldig als ik in een week niet al mijn taken kan afronden of als ik een keer “nee” moet zeggen tegen een uitnodiging of opdracht. Mijn gezondheid – mentaal en lichamelijk – staat op de eerste plek. De rest komt later wel ;)

Kort samengevat: ik gun mezelf sinds een paar maanden wat meer rust, oordeel minder en accepteer dat niet alles in het leven gaat zoals ik wil dat het gaat. Sommige dingen duren wat langer, maar waarschijnlijk leer je daar wel weer van. Waardoor je in de toekomst beter met eventuele tegenslagen om kunt gaan en niet meer dezelfde fouten maakt. Ik ben een stuk rustiger en gelukkiger geworden en zet mezelf op de eerste plek. Ik kan het iedereen aanraden.

 1. Wat een prachtige inzichten heb je de afgelopen jaren opgedaan en ik vind het heel mooi om te horen hoe je er nu in staat en liever voor jezelf kunt zijn. Wat onwijs knap trouwens dat je je mindset wat geld uitgeven betreft zo hebt weten te veranderen en daardoor nu van die schulden af bent gekomen. Ik kan me voorstellen dat dat een onvergelijke mijlpaal is en ook zeker iets waar je heel trots op mag zijn. Ik vind die drie methodes om je minder te vergelijken met anderen trouwnes erg mooi. Daar kan ik zeker wat mee! :)
  Fijn artikel!

 2. Mooi geschreven! Ik denk dat ik met vlagen soms heel onaardig voor mezelf kan zijn. Dan vraag ik echt teveel van mezelf… Maar ik kan juist ook wel weer prima lief zijn voor mezelf haha

 3. Vooral de laatste 2 punten komen nu best binnen.
  Ik heb van de week doorgezet voor mezelf bij de huisarts, aangegeven dat ik het zo niet langer trek.
  Al een tijd zat ik niet lekker in mijn vel, voelde me onrustig, niet lekker, misselijk, niet alles kunnen eten wat ik wilde, trillingen. Kortom ik kon er zelf niet bij wat het was, een burn-out. Gelukkig is er verder niks mis met me, lichamelijk dan.
  Nu moet ik dit gaan accepteren en langzaam weer het werkend leven inrollen. Dit heeft tijd nodig en daarnaast moet ik toch echt liever voor mezelf gaan zijn. Accepteren dat dingen zo zijn, vooral niet ”moeten” en blijven praten, uithuilen en mijn rust terugvinden. Weer plezier hebben en genieten.
  Een mooi doel voor 2018.

 4. Heel mooi artikel, ik denk dat dat voor vele nog het moeilijkste is om lief te zijn voor jezelf. Voor anderen is het zoveel makkelijker en zelf stellen we steeds hogere eisen aan onszelf.
  Mijn voornemen is dan ook om dit jaar juist wat minder te gaan sporten ipv vaker.

  Gewoon wat meer tijd voor mezelf, het lezen van een boek, yoga of meditatie.

 5. Mooi om te lezen. Voor mij is dit ook een heel belangrijke verandering geweest van 2017, ik denk wel de belangrijkste. Dat innerlijke stemmetje was eerst heel erg een pusher, van komop doe eens iets nuttigs dit is niet goed genoeg blabla, en nu is het veel meer van hee zullen we dit eens proberen volgens mij zou je hier wel blij van worden. Ik zeg nu ook meer nee en doe het rustiger aan. Wel voel ik me soms nog snel schuldig als ik niets ‘nuttigs’ doe, dus in 2018 ga ik hier gewoon mee verder.

 6. Goede punten! Ik vergelijk mijzelf niet met anderen maar ik ben enorm kritisch wanneer het op mijzelf aankomt of het nou op mijn uiterlijk, innerlijk, prestaties of sociale leven aankomt. Een stem in mij zegt altijd het kan beter, jij kan beter, het moet beter en ik probeer al lange tijd die stem stil te krijgen. Helaas gaat dat niet vanzelf en is het een lange weg. Ironisch is dat ik altijd juist heel liefdevol, begripvol en opbouwend ben naar andere mensen, vaak vrouwen, en ik oprecht altijd heel verdrietig word en ook boos wanneer zij iets negatiefs zeggen over zichzelf of wanneer ik merk dat ze met iets worstelen wat zo onnodig is. Op de momenten dat ik dus weer hard en kritisch voor mijzelf ben probeer ik te denken, als je een vriendin dit zou horen zeggen dan zou je reactie heel anders zijn, gun jezelf diezelfde liefde en respect die je aan hun geeft. En dat helpt in ieder geval vaak een beetje :)

 7. Dankjewel voor je mooie artikel, heel herkenbaar. Ik ben begonnen met een eigen blog en vergelijk mezelf ook vaak met mensen die al jaren bezig zijn. En dan weet ik weer, alles heeft zijn eigen tijd en gewoon je best blijven doen. Heb veel aan je tips en vind je site erg fijn. Alles stapje voor stapje. Als je je hart volgt en je best doet komt het goed denk ik. En acceptatie! Namaste <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antipodes Kiwi Seed Oil Eye Cream

Antipodes Kiwi Seed Oil Eye Cream

Capsule Wardrobe – Winter 2018

Capsule Wardrobe - Winter 2018