Wat is aromatherapie en hoe maak je er gebruik van?

Wat is aromatherapie en hoe maak je er gebruik van?

Aromatherapie en essentiële oliën zie ik steeds vaker voorbijkomen. Natuurlijke cosmeticamerken maken er gebruik van, maar ook salons en in menig hippe winkel zie je de flesjes staan. Maar was is aromatherapie precies? Werkt het echt en hoe gebruik je het? Ik deed wat meer onderzoek en deel een aantal tips.

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is het gebruik van essentiële oliën (ook wel etherische oliën genoemd) en plantenextracten om te helpen bij onze gezondheid en gemoedstoestand. Essentiële oliën worden al zo’n 6.000 jaar gebruikt en hebben een positief effect op lichaam en geest. Essentiële oliën worden gewonnen uit plantaardige bronnen, zoals bloemen, planten, fruit en hout, en worden vervolgens gedistilleerd. De olie die overblijft kan gebruikt worden op de huid of door de geur in te ademen. De oliën kunnen individueel gebruikt worden, maar worden ook vaak gemengd met andere oliën om er zo bijvoorbeeld massageolie of parfum van te maken. Niet alle essentiële oliën zijn trouwens geschikt voor contact met de huid of om in te nemen, daarover later meer.

Wat zijn de voordelen van aromatherapie?

Veel essentiële oliën bevatten eigenschappen die antibacterieel, ontstekingsremmend en ontspannend werken. Ze kunnen lichaam en geest ondersteunen bij bepaalde ziektes, wanneer je gestrest of vermoeid bent en zorgen voor geestelijke ontspanning. Er bestaan aromatherapiebehandelingen waarbij er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van oliën in de ruimte om in te ademen en tijdens een massage. Maar aromatherapie kan je ook zelf thuis uitvoeren. Zo heb ik standaard twee flesjes in huis: 1 om me overdag extra energie te geven en voor balans te zorgen en 1 om me ‘s avonds te laten ontspannen.

Hoe gebruik je essentiële olie?

Essentiële olie kan je op verschillende manieren gebruiken. Zo spray ik inmiddels elke dag een gemengde olie in mijn studeerkamer voor wat extra energie en balans. ‘s Avonds spray ik lavendelolie rondom mijn bed voor een goede nachtrust. Ik gebruik het ook af en toe op mijn huid en in bad om zo extra te ontspannen. Dit zijn een aantal van de meestgebruikte toepassingen:

– Inhaleren van de olie, direct uit de fles maar bijvoorbeeld ook door een diffuser te gebruiken in huis en de geur zo via de lucht te verspreiden.

– Breng de olie (verdund) aan op de huid, bijvoorbeeld achter de oren of op de slapen, als parfum of voor de genezende werking.

– Je kunt de olie ook gebruiken als massage olie. Je kunt een paar druppels toevoegen aan een natuurlijke olie zoals kokosolie, jojoba olie of amandelolie en dit inmasseren.

– Voeg een paar druppels essentiële olie toe aan een bad met warm water. Je kunt de olie ook mengen met badzout of badolie voordat je het aan het water toevoegt.

Een aantal bekende essentiële oliën en hun werkingen:

Lavendelolie, werkt ontspannend en kan helpen om sneller in slaap te vallen. Werkt ook om insecten af te stoten.
Rozenolie, laat je opgewekt en gelukkig voelen en bevat antibacteriële eigenschappen.
Frankincense olie, heilzaam voor het immuunsysteem en werkt stress verlagend.
Eucalyptusolie, werkt tegen luchtwegeninfecties en bij verkoudheid.
Citroenolie, laat je opgewekt en gelukkig voelen en heeft een antibacteriële werking.
Kruidnagelolie, werkt tegen infecties, schimmels en bij kiespijn.

Wat is aromatherapie en hoe maak je er gebruik van?

Mijn favoriet en de reden waarom ik hier in wilde duiken zijn de sprayflacons van Rock Your World die ik graag gebruik. De Harmonising Room Spray gebruik ik al maanden in mijn studeerkamer om gefocust en ontspannen aan het werk te gaan. Ik spray 2 keer rondom mijn werkplek en adem de geur (o.a. bergamot, tuberoos en mandarijn) in. De Be Love Auraspray heb ik vorige week cadeau gekregen en spray ik boven mijn hoofd. De geur (o.a. rozenhout, geranium, bergamot en roos) geeft me een heel rustig en prettig gevoel. In de flesjes zitten trouwens echte kristallen, daarover wil ik ook nog een keer schrijven.

Nog een aantal tips

– Doe onderzoek voordat je een flesje of product koopt met essentiële oliën. Lees de ingrediëntenlijst goed door en koop het liefst een zuiver en natuurlijk product.

– Essentiële olie bewaart zijn kwaliteiten het beste in donkere, glazen flesjes.

– Neem essentiële olie nooit direct in en breng het enkel verdund op de huid aan met een natuurlijke huidolie zoals amandelolie.

– Omdat de olie sterk is en bij gebruik op de huid in de bloedbaan terecht kan komen, is het niet verstandig om de olie te gebruiken wanneer je zwanger bent of nierpatiënt bent.

– Je kunt allergisch of gevoelig reageren op bepaalde essentiële oliën. Doe daarom altijd een test met de verdunde olie op een klein stukje huid en wacht minimaal 30 minuten of je een reactie krijgt.

Je vindt pure essentiële oliën en overige aromatherapie producten in bijna elke gezondheidswinkel. Holland & Barrett en Vitamin Store hebben een ruim aanbod. De Aura Sprays van Rock Your World zijn o.a. bij Kenko verkrijgbaar.

Ben jij al bekend met aromatherapie? Zo ja, wat zijn jouw favoriete geuren of producten? Of vind je het maar onzin en sla je deze trend over – dat kan ook natuurlijk haha. Ik sta er zelf absoluut voor open en merk echt dat ik door bepaalde geuren ontspan, makkelijker in slaap van of juist opgewekt door word. Ik ben blij dat aromatherapieproducten nu zo makkelijk verkrijgbaar zijn en dat er mooie nieuwe merken op de markt komen met nieuwe producten!

Bronnen: Medical News Today, Up Nature.

 1. Ik heb me er nog nooit echt in verdiept, maar het klinkt erg heilzaam. Vooral lavendel- en eucalyptusolie kan ik wel gebruiken, zo te lezen.

 2. Handig artikel. Ik gebruik graag sinaasappel en citroenolie om het huis fris te laten ruiken. De flesjes zien er mooi uit.

 3. Ik gebruik de bed & body mist ban Rituals voor het slapen een spraytje op mijn kussen. En in bad soms een druppeltje TeaTree Ecalyptus, vooral bij verkoudheid inderdaad. Dat je ook geuren hebt om juist opgewekt, energiek en gefocust te worden wist ik niet!

 4. Ik werk al jaren met essentielen olien al moet ik wel zeggen dat ik niet weet of het nou echt wat doet. Ik heb ook twee aanvullingen voor je artikel: een teveel aan lavendel kan je juist alerter en wakkerder maken, dus gebruik met mate. Liever even kort sprayen en later nog een keer dan in 1x teveel. En etherische olien van eucalyptus en muntachtige planten mogen niet bij kinderen onder de 6 gebruikt worden dacht ik. Weet niet meer precies waarom helaas.

 5. Sinds kort gebruik ik ook steeds meer essentiele oliën. Op dit moment gebruik ik ze voornamelijk bij het maken van mijn eigen verzorgings- en schoonmaak producten. Eigenlijk wil ik nog heel graag zo’n diffuser die met stoom de olie verspreid, maar daar moet ik nog even voor sparen…

 6. Ik heb me hier nog niet heel erg in verdiept, maar ik gebruik wel lavendelolie op kleine kussentjes onder mijn hoofdkussens, heerlijk!

 7. Elke dag gebruik ik olie! De diffuser staat dagelijks aan, een druppeltje wild orange, smart & sassy of lemon in mijn glas water (DoTerra geeft aan dat dit met bepaalde producten van hun kan). Ook om mezelf af te schermen/ niet ‘leeg gezogen’ te worden gebruik ik de olie. En verder als eerste hulp bij wondjes, muggenbeten, hoofdpijn, buikpijn, verkoudheid en emotionele uitdagingen. En nu ik weer last heb van hooikoorts helpt lavendel mij goed. Heel erg blij met de olietjes!

 8. Wat ik graag gebruik en hier nog niet lees is pepermuntolie. Doe een paar druppels met water in een spray en het werkt erg verkwikkend en ruikt heel fris.
  Wel weer erop letten dat je een goede essentiële olie gebruikt.

 9. Hoe weet je nu of het een goede essentiele olie is? De ingredienten die erop staan kom ik vaak niet uit.

  • Dat is in het begin inderdaad lastig te achterhalen, het beste kun je elk ingrediënt dat je niet herkent opzoeken via Google. Zo leer je langzamerhand ingrediëntenlijsten lezen. Tevens kan je checken op de website van de producent of ze enkel met natuurlijke/biologische ingrediënten werken of dat ze deze mengen met synthetische ingrediënten. Zo kan je voor jezelf bepalen of het een goed product is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sukin Nourishing Chia Seed Oil

Sukin Nourishing Chia Seed Oil

Een artikel over menstruatie

Een artikel over menstruatie