Wat ik bereikt heb in 2017 & waar ik trots op ben

Wat ik bereikt heb in 2017 & waar ik trots op ben

“Ik ben best trots op wat ik allemaal bereikt heb in het afgelopen jaar”, vertelde ik vorige week aan een vriendin. Toen ik de woorden uitsprak werden ze vergezeld met een ongemakkelijk lachje, want zeggen dat ik trots op mezelf ben voelt toch een beetje gek. Maar omdat ik wel degelijk trots op mezelf mag zijn, zet ik het vandaag gewoon groot in de titel van dit artikel. Want doelen bereiken en je goed voelen, is helemaal niets om je voor te schamen.

2017 was voor mij een jaar met heel veel leermomenten. Ik denk dat ik nog nooit zoveel groei heb meegemaakt als in de afgelopen maanden. Groeien door je niet alleen door successen te behalen, groeimomenten behaal je ook omdat er iets misgaat. Zolang je van je fouten en tegenslagen iets leert, kan je ze achteraf als leermomenten zien en daardoor toch als een succes.

Spirituele groei

Ik deelde een tijdje terug in een video dat ik bezig ben met spirituele groei. Hierdoor ben ik verschillende dingen aan het uitproberen, zoals meditatie en lees ik veel boeken over spiritualiteit. Dit verlangen zat altijd al in me, alleen was ik bang om hierop veroordeeld te worden. Ik merk dat voor veel Nederlanders het toch een beetje gek is, iemand die claimt “spiritueel bezig” te zijn. Dat is natuurlijk helemaal prima, ik hoef natuurlijk niemand te overtuigen of over te halen om met mij mee te doen.

Het verlangen naar een spiritueler leven komt puur vanuit mezelf. Ik merk dat ik er kracht uithaal en dat het mij van antwoorden voorziet die ik nodig heb. Zo ben ik gefascineerd door edelstenen, niet alleen omdat ze zo mooi zijn, maar ook vanwege de fijne energie die ze kunnen geven. Ik heb onlangs een tarotdeck aangeschaft en wil hier mee gaan oefenen. Ik leer dit onderdeel van mezelf steeds meer te omarmen. En waarom ook niet? Ik ben nu eenmaal iemand met veel interesses. Zo kan ik met veel enthousiasme over een duurzamer leven praten en ben ik creatief bezig voor Naoki, maar ga ik net zo graag een discussie aan over cryptocurrencies en ik help bloggers achter de schermen met de technische kant van hun website. Ik houd van die balans, het zorgt voor afwisseling en uitdaging. Ik hoop daarom dat ik mijn spirituele groei door ga zetten en hier nog veel van ga leren.

Financiële groei

Ik schreef in het verleden weleens over mijn creditcardschulden en shopverslaving. Nu ben ik daar grotendeels vanaf, mede door een meer minimalistische en duurzame levensstijl. Maar financieel gezien lukte het nog niet helemaal. Zo stond ik bijna altijd in het rood, pakte ik af en toe toch weer die creditcard erbij (gelukkig heb ik er nog maar 1) en kon ik maar moeizaam geld sparen. In 2017 veranderde dit. Ik betaalde mijn studentenkrediet (waardoor ik rood kon staan) helemaal af bij de bank en heb voor het eerst wat geld kunnen investeren, waarvan de winst nu mijn inkomsten een beetje kan aanvullen indien ik een maand wat minder verdien. Ik ben van iemand die altijd in het rood staat en maar al te graag kredieten aannam (van de bank, winkels en creditcards…) naar iemand gegaan die geld op haar bankrekening heeft staan en wat spaargeld heeft. Ik maak nu verstandige keuzes wat betreft geld, geef niet meer uit dan binnenkomt en ik zorg voor verschillende bronnen van inkomsten. Ik ervaar hierdoor minder stress rondom financiën en dat is zo’n fijn gevoel!

Naoki hoogtepunten

Ook met Naoki ging het erg goed dit jaar. Ik heb een 10% groei in bezoekers en paginaweergaven behaald ten opzichte van 2016, iets waar ik erg blij mee ben omdat ik juist minder ben gaan bloggen. Minder bloggen was een goede keuze: hierdoor houd ik het leuk voor mezelf en kan ik meer kwaliteit leveren. Daarnaast heb ik nu meer tijd voor andere werkzaamheden, zoals copywriting voor overige platformen, bloggers en webshops helpen, social media en sales. Vooral dat laatste werpt zijn vruchten af, want door wat actiever te pitchen voor opdrachten en relaties te onderhouden heb ik in november en december mijn inkomsten met 150% kunnen verhogen ten opzichte van de twee maanden ervoor.

Ook voor 2018 heb ik veel plannen en werk ik nu al aan leuke opdrachten. In begin 2018 wil ik mijn eerste ebook lanceren, een handige guide met alles rondom dierproefvrije en vegan beauty. Er staan al een aantal leuke samenwerkingen in de planning en ik heb mijn eerste freelance klus binnen voor een bekend tijdschrift. Verder blijf ik me natuurlijk focussen op het promoten van een cruelty free lifestyle op Naoki. Ik heb veel motivatie en zin om van 2018 weer een geweldig jaar te maken voor Naoki!

Persoonlijke groei

Waar ik dit jaar het meest trots op ben is mijn persoonlijke groei. Ik heb een aantal blokkades weggewerkt, waarvoor ik diep heb moeten graven. Ik haalde af en toe het verleden naar boven, om het vervolgens af te kunnen sluiten. Ik heb mensen vergeven die me pijn hebben gedaan, zodat ik verder kon. Ik durfde eerlijk tegen mezelf te zijn en hierdoor af en toe een stapje terug te nemen. Ik heb geleerd om bepaalde situaties gewoon te accepteren zoals ze zijn, zonder ze te willen veranderen.

Ik heb ook een stukje perfectie laten vallen. De drang om dingen “perfect” te doen is in bepaalde situaties nog wel aanwezig, maar ik kan er nu beter mee omgaan. Mijn doel op 1 januari dit jaar was bijvoorbeeld om geheel veganistisch te gaan leven. Dat bleek voor mij op dat moment nog niet haalbaar, want ik deed bepaalde dingen met veel tegenzin. Ik was bang om veroordeeld te worden door een klein groepje mensen. Dit doel heb ik voor nu even “on hold” gezet, waardoor ik nu makkelijk en met plezier veel veganistische keuzes maak. Vegetarisch en grotendeels veganistisch is voor nu goed genoeg. Hetzelfde geldt voor (duurzame) kleding, ook daar ben ik soepeler in geworden. Met als resultaat dat ik vaak duurzame keuzes maak, maar zonder de druk omdat “het moet”. Ik maak nu de keuzes die ik wil maken, niet omdat er iets van mij verwacht wordt.

Ik sluit het jaar af als een gelukkig mens. Ik ben benieuwd naar wat de toekomst brengt!

Ik wens jullie allemaal een hele fijne feestdagen, geniet van deze mooie laatste week van het jaar!

 1. Wat mooi om te horen hoe je in verschillende opzichten groei hebt doorgemaakt. Daar mag je met recht heel trots op zijn! Wat fijn dat het met je blog zo goed gaat en dat is helemaal verdiend gezien alle uren die je in je blog hebt gestoken! Ik vind het ook mooi hoe je de drang naar perfectie iets meer wist los te laten en kijkt naar wat je op dit moment kunt en wilt in plaats van naar wat je jezelf eerder oplegde.
  Ik wens je hele fijne feestdagen toe en voor daarna op naar een mooi nieuw jaar! ♥

 2. Wat super mooi allemaal Sophie, je mag zeker trots zijn :) En om eerlijk te zijn, hoop ik dat je juist meer deelt over het spirituele :) Het trekt mij ook, maar ik weet er weinig van af en weet ook niet zo goed wat of hoe ik moet zoeken! Super goed ook dat je financieel zo goed op dreef bent :) Fijne feestdagen!

 3. Wauw! Wat goed dat je zo (met jezelf) aan de slag bent gegaan! Ik zit nu middenin een aantal van jouw processen (financiële onafhankelijkheid, minimalisme, spirituele groei) en merk dat ik daar heel gelukkig van word. Zet ‘m op Sophie! You rock!

 4. Hoi Sophie

  Je mag ook trots op jezelf zijn en zeggen dat je groeit bent , Heb je al weleens een blog geschreven hoe je van je koop verslaving af bent gekomen ik zou graag ook minder kopen zo dat ik meer duurzamer aankopen kan doen en meer ervaringen in plaats van spullen kan doen zoals een concert of een mooie film en zo

 5. Wat veel om trots op te mogen zijn!:) Ik vind het mooi om te lezen dat je ook wel de diepte in gaat, door je eigen blokkades te confronteren enzo. Dat probeer ik ook te doen. In dit artikel staat vanalles waar ik wel meer over zou willen lezen, zowel het persoonlijke, spirituele als financiële. Wat bedoel je bijv. met geld investeren, beleggen ofzo? Ik vind financiële vrijheid en verschillende inkomensstromen ook erg interessant.

  • Ik denk dat ik de details rondom mijn investeringen liever privé houd, ik ben natuurlijk geen financieel adviseur en het is niet mijn expertise ;) Maar online zijn er talloze blogs en video’s te vinden over geld sparen en investeren, ik heb zelf heel veel aan YouTube gehad.

 6. Gefeliciteerd met het behalen van al die mooie resultaten en een fijn 2018 toegewenst! Het is en blijft super om elke keer naoki te lezen het voelt net als een vriendin

 7. Goed bezig! En je mag trots zijn op wat je doet, want je doet het goed :) Keep up the work, ik blijf je volgen – óók in 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Favoriete Cruelty Free Beauty producten van 2017

Favoriete Cruelty Free Beauty producten van 2017

Duurzame kledingaankopen via Marktplaats

Duurzame kledingaankopen Marktplaats