Wat doe je met ongewenste cadeaus?

Wat doe je met ongewenste cadeaus?

Nu de feestdagen bijna voorbij zijn hebben velen van ons een stapel cadeaus in huis liggen. Hopelijk zijn dit allemaal cadeaus die op je verlanglijstje stonden of waar je in ieder geval blij mee bent. Maar misschien zit er ook wel iets tussen waar je eigenlijk niet op zat te wachten. Of heb je iets gekregen dat je al in je bezit had. Vandaag deel ik een aantal tips die ik zelf toepas bij dit soort cadeaus, zodat je er niet ongewenst mee opgezadeld zit.

Cadeaus die niet bij jouw waarden of levensstijl passen

Denk aan: make-up vol chemicaliën terwijl je liever natuurlijke producten gebruikt of melkchocolade terwijl je veganistisch eet. Cadeaus die ik al jaren ongevraagd krijg, alhoewel ik zo mijn best doe om duidelijk te maken dat ik er niets mee kan ;) In dit soort gevallen geef ik de producten altijd weg aan vrienden of familie. Hier voel ik me niet schuldig over, want mensen die mij een beetje kennen weten hoe ik probeer te leven en begrijpen dat ik er niets mee kan. Ik zal natuurlijk niet zo snel aangeven bij de gever dat ik item weg ga geven, maar ik probeer wel zo vriendelijk mogelijk uit te leggen dat ik het product helaas niet kan gebruiken. Hopelijk geven ze me de volgende keer dan iets anders. Producten zoals cosmetica en etenswaren zijn ook vrij makkelijk om door te geven: de chocolade eet mijn vriend op en met cosmetica kan ik mijn zus of vriendinnen blij mee maken.

Cadeaus die je al in je bezit hebt

Heb je iets twee keer gekregen of had je een item al in je bezit? Bijvoorbeeld een kookboek of iets voor in huis? Voel je dan vrij om 1 van de items te verkopen of weg te geven. Boeken kan je makkelijk via bol.com of Marktplaats verkopen, idem ditto voor items in huis. Maar ook kleding en accessoires verkoop je makkelijk online of bij een tweedehandswinkel. Er is geen reden om zo’n item te houden als je het al in je bezit hebt. Maak er dus iemand anders blij mee en wellicht kan je ook nog wat geld met het oude of nieuwe item verdienen.

Cadeaus die echt niet in de smaak vallen

Het is je vast al eens overkomen dat je een frutsel voor in huis hebt gekregen of een sieraad dat totaal niet jouw stijl was. Soms is het lastig om items weg te geven of te verkopen die je van een speciaal iemand hebt gekregen. Mij overkomt dit ook af en toe en dan maak ik een uitzondering. Als iemand speciaal voor mij een sieraad heeft gekocht, dan ben ik bereid om het item voor een korte tijd te bewaren en om te kijken of ik het toch ga dragen. Soms valt zo’n item na een paar maanden dan opeens toch in de smaak en gebruik ik het alsnog. Bijvoorbeeld een paar oorbellen die ik ooit voor mijn verjaardag kreeg. Ik vond ze eigenlijk niet zo mooi, totdat ik ze een kans gaf en erachter kwam dat de kleur en vorm heel goed bij mijn gezicht paste. Die heb ik dus alsnog met plezier gedragen.

Maar soms blijft zo’n item in een lade of kast liggen. Ik stel mezelf dan de vraag wat ik van het cadeau vind: is het bijzonder? Geeft het me een goed gevoel? Dan bewaar ik het alsnog. Voel ik er weinig bij en wil ik er vanaf? Dan geef ik het item weg. Ik heb hier nog nooit spijt van gekregen en kan me de items die ik heb weggegeven eigenlijk niet meer herinneren. De items die ik niet gebruik maar wel bijzonder vind, bewaar ik in een doosje om er af en toe naar te kijken. Van het bewaren van deze items heb ik ook geen spijt, want ze geven me een goed gevoel.

Uitzondering: cadeaus van je partner of ouders

Nog een kleine toevoeging aan bovenstaande opties. Indien je een cadeau hebt ontvangen van iemand die dicht bij je staat en jouw mening en gevoelens respecteert, dan zou ik vragen of hij of zij de bon bewaard heeft. Ik probeer dan zo vriendelijk mogelijk uit te leggen dat ik de intentie super lief vind en het cadeau mooi vind, maar dat het gewoon niet zo bij mij past. Indien diegene de bon bewaard heeft, kan je samen een nieuw cadeau uitzoeken. Zo zijn beide partijen blij: jij blij met je nieuwe cadeau dat wel bij je past en de gever blij dat je eerlijk bent en dat hij of zij je alsnog blij heeft kunnen maken.

Overige tips

Wat mij in de afgelopen jaren erg geholpen heeft is om aan iedereen in mijn omgeving duidelijk te maken dat ik geen cadeaus verwacht. En dat ik bijvoorbeeld liever uit eten ga of een cadeaubon of geld ontvang, zodat ik zelf iets kan uitzoeken. Ik schreef hier een tijd geleden al een artikel over: Wat geef je een minimalist cadeau? De voornaamste reden dat ik dit duidelijk probeer te maken is omdat ik minimalistischer ben gaan leven en geen onnodige spullen in huis wil. Dit werkt: inmiddels krijg ik van familie meestal chocolade (helaas nog niet altijd zonder melk haha), bloemen of geld.

Besef tevens dat je niemand iets verschuldigd bent. Niemand kan je dwingen om iets in huis te houden waar je liever vanaf wilt. Probeer je dus niet al te schuldig te voelen als je iets wegdoet dat je cadeau hebt gekregen. Ik voel me juist altijd goed wanneer ik iets kan verkopen of weg kan geven. Zo maak ik er iemand anders blij mee en krijgt het cadeau alsnog een goede plek. En als laatste: vat het niet persoonlijk op als iemand jouw cadeau weggeeft. Want ook wij geven natuurlijk weleens cadeaus die niet helemaal in de smaak vallen. Ik vind het dan prima dat de ontvanger er een goede bestemming voor vindt.

Heb jij afgelopen dagen cadeaus ontvangen waar je niet echt op zat te wachten?

  1. Leuk artikel! De laatste alinea vind ik een goede aanvulling; goed om daar ook bij stil te staan haha!

  2. Fijn artikel! En ik heb ook zo’n cadeau ontvangen. En omdat ik flink aan het opruimen ben geweest dit jaar en allerlei spullen heb verkocht of weggeven, wilde ik dat eerst hier ook mee doen. Toen het in de auto stond om naar de tweedehands winkel te brengen voelde het toch niet goed. De intentie waarmee het geven was, voelde te liefdevol, toen heb ik het gehouden. Wellicht geef ik het over een tijdje nog af maar nu laat ik het nog even staan :). Grappig hoe die dingen gaan soms he!

  3. Oei herkenbaar… dit gebeurt ons ieder jaar weer met Kerstmis! Helaas durf ik jouw tip niet bij onze ouders en schoonouders toe te passen. Ze zouden zo gekwetst of beledigd zijn. Dus we blijven geregeld naar de Kringloop fietsen, dan heeft iemand er nog wat aan. Voelt soms ondankbaar, maar in het vervolg lees ik dan jouw laatste alinea nog even door :)

  4. Ik vraag gewoon geld of ik geef een lijstje mee van spullen die ik graag wil hebben, en waaruit ze 1 ding uit kunnen kiezen. Zo blijft het toch een verrassing en ben ik er altijd blij mee.

    De ongewenste dingen verkoop of ruil ik op internet. Ofwel naar de kringloopwinkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Duurzame kledingaankopen Marktplaats

Duurzame kledingaankopen via Marktplaats

Gelukkig Nieuwjaar! Mijn doelen voor 2018

Doelen 2018