Waarom het tijd is om te minimaliseren

Tijd om te minimaliseren

Of je nu al bezig bent met minimaliseren of niet, je komt er vast regelmatig artikelen over tegen. Vooral duurzame bloggers zijn al een tijdje bezig en ook tijdschriften en overige media hebben deze trend opgepikt. Misschien twijfel je nog of het iets voor jou is. Ga je je spullen niet missen? Betekent het dat je niets nieuws meer mag kopen? Ik neem je twijfels vandaag hopelijk weg.

Misschien denk je dat het hele concept van minimaliseren niet van toepassing op jouw leven. Omdat je al weinig spullen hebt, weinig geld hebt of omdat je er geen tijd voor hebt. Ik denk dat iedereen kan minimaliseren en er gelukkiger door kan worden. Ik merk dat ik een stuk rustiger en gelukkiger ben geworden. Ook denk ik niet dat het enkel een trend is: ik ben nu zo’n 3 jaar bezig en ben niet meer van plan om terug te gaan naar hoe ik hier voor leefde. Hierbij een aantal redenen waarom het ook voor jou tijd is om te minimaliseren.

Je houdt weinig geld over aan het einde van de maand

Dit was een paar jaar geleden elke maand weer een probleem. Ik verdiende een redelijk salaris, maar toch kon ik geen geld sparen. Ik wist niet zo goed waar mijn geld eigenlijk heenging, totdat ik mijn uitgaven in een grafiek liet zetten bij mijn bank. Hier schrok ik van: bijna de helft van mijn salaris gaf ik uit aan spullen. Spullen zoals kleding, make-up, boeken, tijdschriften, accessoires, frutsels voor in huis, etc. Elke maand gaf ik weer honderden euro’s aan spullen uit. Maar was ik gelukkig in mijn appartement vol spullen? Nee.

Een voordeel van het minimaliseren van je spullen is dat je ze niet hoeft te vervangen met nieuwe spullen. Als je eenmaal weet dat 50 kledingitems in je kast ook genoeg is, dan heb je niet meer de behoefte om elke maand nieuwe kledingstukken te kopen. Wanneer je nog 8 ongelezen boeken in je boekenkast hebt staan, dan hoef je deze maand geen nieuw boek te kopen. Ik moet eerlijk toegeven dat deze realisatie pas later kwam en ik in het begin de behoefte had om een aantal items te vervangen met duurzame items van betere kwaliteit. Inmiddels heb ik die behoefte minder en kan ik zien dat ik van bepaalde spullen echt genoeg heb. Wanneer je je dat realiseert, dan verdwijnt de behoefte om nieuwe spullen te kopen langzaam. Echt waar! Zo kon ik vorig jaar opeens mijn creditcardschulden aflossen met het geld dat ik aan het einde van de maand overhield.

Je bent verslaafd aan koopjes

Misschien geeft het scoren van een tas vol kleding in de sale je een goed gevoel. Of sla je meteen 6 bodylotions in tijdens een “2 voor de prijs van 1” actie in de drogist. Dit gevoel vond ik heerlijk, maar ik moest ook toegeven dat ik niet al deze producten gebruikte. En op een gegeven moment zag ik dat de drogisterijen om de zoveel weken precies dezelfde actie hadden. Dus een grote voorraad inslaan was eigenlijk overbodig, ik kon ook gewoon wachten tot een volgende aanbieding.

Daarnaast viel het me ook op dat duurzame merken niet zo vaak afgeprijsd waren en weinig adverteerden met acties. Het waren eigenlijk steeds dezelfde (grote) merken die hun producten voor weinig aanboden. Waarom is dit eigenlijk zo? Ik denk dat er een grote marge zit op de producten van de Unilevers en L’Oreals, waardoor ze de producten kunnen aanbieden voor weinig en nog steeds winst maken. Omdat ik destijds langzaam overstapte op duurzame(re) merken, besloot ik hier niet meer aan mee te doen. Ik realiseerde me dat ik ook minder kon kopen, waardoor ik meer geld kon uitgeven per product. De koopjes sla ik inmiddels over en de aanbiedingen houd ik niet meer bij. Het voelt namelijk veel beter om mijn geld uit te geven aan producten die ik echt nodig heb en ook echt gebruik. En onthoud: als een product een erg lage prijs heeft, dan betaalt iemand anders de prijs. Meestal de producenten van de grondstoffen, het milieu of de dieren. Koopjes zijn dus niet voor iedereen goed.

Je komt tijd tekort

Heb jij het gevoel dat je simpelweg geen tijd over hebt? Al helemaal niet om al je spullen uit te sorteren en een begin te maken aan het minimaliseren? Wellicht kan het toch een goed idee zijn om hier een dag of twee tijd voor te maken. Je merkt de dagen erna namelijk meteen een verschil. Minder spullen in huis betekent namelijk minder schoonmaakwerk, minder opruimen en minder stress.

Een paar jaar geleden had ik overal frutsel in huis. Op de vensterbank, op mijn bureau, op alle kasten, in alle kasten… Deze spullen moesten elke week afgestoft worden. Daarnaast lagen veel spullen steeds op een andere plek waardoor ik ze weer op moest ruimen. Ik stof twee keer in de week af en dit duurde vrij lang, al die beeldjes, lijstjes, boeken etc… Nu ben ik binnen 10 minuten klaar met opruimen en afstoffen. Mijn bureau is leeg, op mijn kasten ligt bijna niets meer en mijn boeken staan nu netjes in de boekenkast. Dat scheelt veel werk en daarmee bespaar ik wekelijks tijd! En dan heb ik het nog niet eens over het organiseren van al die spullen, uitsorteren, opbergen… Alle spullen die ik nu heb, hebben allemaal een plek en hoef ik niet meer uit te sorteren.

Ook al leef je niet perse duurzaam of bewust, minimaliseren kan iedereen. Er zijn dan ook veel verschillende redenen waarom mensen hun spullen minimaliseren: geld, tijd of stress zijn drie veel voorkomende redenen. Bij mij was het een combinatie van die drie + het verlangen om duurzamer te leven. Ik heb geen spijt dat ik aan dit avontuur begonnen ben!

Meer lezen over minimaliseren? Misschien zijn deze artikelen ook interessant:

Minimalisme toepassen in jouw leven
Lichter leven met minder
Video: 5 redenen om te beginnen met minimaliseren
Tips om minder spullen te kopen die je niet nodig hebt
8 voordelen van een minimalistische lifestyle

 1. Leuk, ook jij motiveert me. Ik ben het boek ‘Een opgeruimde geest’ aan het lezen en daar past dit ook bij.

 2. Vooral dat laatste punt is voor mij wel een belangrijke reden. Ik heb echt niet de tijd om alles schoon te houden of alles te gebruiken. Ik denk dat ik ook echt heel veel weg ga doen, al vind ik dat ook wel lastig. In elk geval ga ik mijn kledingkast eens goed uitmesten! Malou x

  • Inderdaad, wie heeft er eigenlijk tijd en zin om steeds schoon te maken? Ik kan het je echt aanraden. Succes met je kledingkast uitzoeken!

 3. Kijk, helemaal mee eens!! Ik was vroeger ook best wel snel om door zo’n actie, maar nu echt niet meer! Ik ging van de week mijn kamer stoffen, maar ik was zo klaar want er staat niet zoveel meer haha ;) Heerlijk!

  • Die acties zijn ook altijd zo aantrekkelijk! Ik ben blij voor je dat jij er ook niet meer door verleid wordt :)

 4. In aanloop naar onze verhuizing zijn we alles aan het uitzoeken.
  Afgelopen weekend hebben we wel 4 dozen en 2 hele grote karweitassen naar de kringloop gebracht.
  En gisteren heb ik nog 2 extreem grote tassen gevuld met een groot deel van de inhoud van mijn linnenkast want zeg nou zelf; 10 grote handdoeken, 6 kleintjes en 7 dekbedovertrekken is wel een beetje overdreven wanneer je met maar z’n 2en bent :-)
  Heerlijk, ik kan nu het restant lekker ruim in de linnenkast kwijt……TOP dat minimaliseren.

  • Haha ja, wij hadden op een gegeven moment ook 5 of 6 dekbedovertrekken waarvan we er eigenlijk maar 2 gebruikten! Die heb ik dus ook weggegeven. De ruimte die je ervoor terug krijgt is ZO fijn.

 5. Sinds jij begonnen bent met het schrijven over minimalisme, ben ik zelf bewuster met mijn koopgedrag bezig. Ik merkte dat ik veel kleding en schoenen had die ik niet droeg en die niet bij mij paste. Het afgelopen jaar heb ik meerdere keren mijn kast opgeruimd (ik ben een enorme twijfelkont op het gebied van dingen wegdoen) en dit lucht zoveel op! Ik heb nu alleen nog spullen in mijn kast die ik echt aandoe. Ik had vooral de neiging om goedkope schoenen te kopen waar ik veel last van kreeg. Die heb ik laatst allemaal de deur uit gedaan en vervangen voor een paar kwalitatief goede schoenen waar ik geen last van heb en waar ik een aantal jaar mee kan doen. Nu koop ik ook echt alleen wat als iets kapot gaat of ik merk dat het niet meer bij mij past. Heel erg bedankt voor deze tips Sophie! Ik vind dit heel interessant. Ik weet niet of je dit al een keer hebt geschreven, maar ik zou een artikel over duurzame kledingwinkels waar jij nu jouw kleding koopt wel heel graag willen zien!

 6. Mij lijkt dit ook al geruime tijd nodig. Ik was (ben?) een krak in het verzamelen van spulletjes die ik niet echt nodig heb. Onze boekenkast staat vol boeken die ik nog niet gelezen heb – want hè, ze waren maar een paar euro – en alle kasten liggen, staan en zitten vol frutseltjes. Ik moet alleen begínnen aan dat uitsorteren… Misschien doe ik het meteen tijdens onze lenteschoonmaak.

  • Erg herkenbaar, vooral van de boeken! Ik mag van mezelf op dit moment dan ook geen boeken meer kopen, totdat ik er minimaal 2 uit heb die nog ongelezen in mijn kast staan!

 7. Wat een fijn artikel Sophie! Ik wil inderdaad beginnen met minimaliseren maar ik vind het heel lastig. Ik wil niet zeggen dat ik koopverslaafd ben, maar ik merk wel dat het heel saai voelt om niks te kopen. Alsof je iets mist haha. Het voelde trouwens echt als een soort realisatie check toen ik net las dat winkels inderdaad altijd aanbiedingen hebben.. Nu voel ik me wel een beetje dom haha.

  • Ik herken dat gevoel wel. Wat mij helpt is om in plaats van spullen te kopen, ergens iets te eten of een soja latte/smoothie te kopen. Zo ervaar ik alsnog het gevoel van “iets kopen”, kan ik er meteen van genieten en neem ik het niet mee naar huis :)

 8. Je hebt helemaal gelijk Sophie! Dit artikel slaat de kop op de spijker! Ik ben er nog lang niet, maar heb wel een heel grote behoefte om af te komen van al die spullen die nog in Nederland liggen die ik niet mis en zeker niet nodig heb!

  • Alleen de realisatie is al erg fijn lijkt me, je komt er nu achter dat je die spullen helemaal niet mist en daarom niet nodig hebt! :)

 9. Als je dit leest, vraag je je af waarom je het niet zou doen eigenlijk. Ik denk dat ik niet overdreven veel heb, maar tja, eigenlijk staan er op zolder toch wel veel oude cd’s en dvd’s te verstoffen. Wat dat betreft vind ik dingen als Spotify en Netflix echt top: een hele databank ter beschikking zonder dat je er je huis mee moet volstouwen.

  • Ja vind ik ook! Ik heb dan ook geen cd’s meer, alles staat in iTunes of beluister ik via Spotify. Mijn dvd’s wil ik ook graag weg doen maar dat wil mijn vriend nog niet… Maar dat komt nog wel :)

 10. Inderdaad het scheelt zoveel tijd. Poeh, als ik al kijk hoe snel ik tegenwoordig iets kan vinden. Heerlijk!
  Grappig puntje is dat sommige vriendinnen mijn huis heel leeg vinden.

  • Haha ik heb het idee dat sommigen dat ook bij mij vinden. Voornamelijk de mensen die me steeds weer cadeautjes voor in huis geven als ze langskomen :D

 11. Fijn artikel en een extra zetje voor mijn voornemen dit jaar: minimaliseren :-)

 12. Ik ben ook echt van plan om die kledingkast van me eens uit te gaan mesten en wat betreft minimaliseren dus te beginnen bij mijn kledingkast. Nu ik van mezelf een jaar lang enkel duurzame kleding mag kopen, merk ik ineens hoe bewust ik me ben van de kleding die in mijn kast ligt. En dat die kleding eigenlijk helemaal niet echt mijn stijl is. En dat is super jammer, want dat betekent dat ik heel vaak geld heb uitgegeven aan kleding die ik eigenlijk helemaal niet echt leuk vind. Daarom ben ik van plan om dit jaar te gebruiken om spullen te kopen die echt bij mij passen. Als ik dan een aantal items heb die echt bij mij en mijn kledingstijl passen, kan ik mijn kast gaan uitruimen. Ik weet nu al dat ik daar heel erg blij van ga worden.

  • Herkenbaar, maar toch ook weer fijn dat je dat nu ontdekt zodat je in de toekomst bewuster nieuwe kleding aanschaft :) Ik ben benieuwd naar je duurzame aankopen dit jaar!

 13. Ja wat mooi, dit geeft me weer motivatie. De redenen die jij noemt zijn niet zo van toepassing op mij, ik houd helemaal niet van winkelen bijvoorbeeld. Maar wat bij mij wel héél erg is: ZO VEEL ROMMEL. Overal. Door wat meer te minimaliseren hoop ik door de bomen het bos weer te zien ;) Bij mijn kledingkast heeft het in ieder geval al heel goed geholpen op veel verschillende manieren. Dat geeft echt rust! Ik hoop het op steeds meer gebieden toe te kunnen passen.

  • Ik beloof je dat je die rust ook elders kunt vinden – in de keuken, studeerkamer, woonkamer, overal! Gewoon weg met die rommel :)

 14. Ik merk ook heel erg dat het veel meer rust geeft in mijn hoofd om met spullen te minderen. Geeft zeker motivatie om door te gaan!

  Vraagje ik ben mijn kledingkast aan het vernieuwen. En zoek een paar basic zwarte shirtjes die niet te hoog zijn en niet doorschijnen. Nu zag ik bij H&M een consious lijn met leuke kleding. Maar is dat nou ook eerlijke kleding of is dit een marketing trucje? Liefs,

  • Goede vraag. De stoffen in deze collectie zijn duurzaam, dat wil zeggen biologisch katoen of gerecyclede materialen. Maar de productie is nog niet helemaal duurzaam, omdat de kleding alsnog in de standaard fabrieken in Bangladesh wordt geproduceerd. Dus in de H&M is het een duurzamere keuze, buiten de H&M niet zo omdat de echt duurzame merken ook hun productie in orde hebben.

   Ik heb een paar items uit de Conscious collectie en ben er blij mee. Het is voor mij een beetje een ‘back-up’ op dit moment voor als ik elders niet kan slagen :)

 15. Bedankt voor je duidelijke antwoord. Dan ga ik toch nog even verder zoeken :)

 16. Ik heb al 15 jaar een nee-nee-sticker, ik sta in het bel-me-niet-register, in postfilter en in onderzoekfilter. Verder heb ik in de jaren vóór 2011 alle papieren abonnementen opgezegd, ook de gratis relatiemagazines e.d. Wonderlijk, hoe verbaasd mensen kunnen zijn als je dat allemaal doet. Verder weiger ik ook altijd “gratis” dingen waarbij je dan wel je contactgegevens moet geven zodat ze weer kunnen bellen of mailen of wat ook.

  Heerlijk, die rust. Voor een man met asperger zoals ik is dit echt geweldig, maar ik kan het iedereen aanraden.

  Niet bang zijn om (zogenaamde) aanbiedingen te missen. Stel altijd de omgekeerde vraag: hoeveel spaar ik uit doordat ik die impulsaankoop niet doe?

 17. Inmiddels 2 maanden bezig met niets kopen voor mijzelf qua kleding etc. Soms moeilijke momentjes (2e hands kleding die ik echt NIET kan laten hangen en wat natuurlijk stiekem eigenlijk wel erg duurzaam is…. )
  Maar het geeft ook veel rust.

  Straks de kasten uitmesten voor het voorjaar en dan gaan we een grote slag maken qua weggeven en uitzoeken wat ik echt nog draag en wat niet meer.
  Ook het (al lang) niet meer hebben van reclamefolders geeft rust. Ik zie ze nog wel eens voorbij komen op mijn werk en ik voel gelijk weer die ‘rush’ (jep, ex-koopverslaafd) van spullen die ik eigenlijk echt wel heel erg nodig heb.

  Dank voor je inspiratie!

Mijn favoriete thee voor een mooie huid

Mijn favoriete thee voor een mooie huid

Sophisticated Fair Fashion van Sophie Stone

Sophisticated Fair Fashion van Sophie Stone