Waarom ouder worden eigenlijk best fijn is

Waarom ouder worden eigenlijk best fijn is

Veel mensen zijn bang om ouder te worden. Ik vroeger ook: ik dacht dat mijn leven voorbij zou zijn, dat ik me onzeker ging voelen over mijn uiterlijk en doodongelukkig ergens in een rijtjeshuis in een nieuwbouwwijk zou eindigen. Niet dat er iets mis is met nieuwbouwwijken, maar het voelde nooit als mijn droom. Inmiddels ben ik op een leeftijd waar ik vroeger van dacht dat het “oud” was – 34 jaar. Daar kan ik nu eigenlijk alleen maar om lachen. Want als ik eerlijk ben zou ik nooit meer terug de tijd in willen gaan, omdat ik nu juist veel gelukkiger ben dan vroeger.

Niet de beste versie van mezelf

Ik sprak laatst iemand die zei dat zijn schooltijd de beste jaren waren. Dat hij zo in de tijd terug zou willen gaan om weer zorgeloos student te zijn. Ik kan me daar totaal niet in vinden. Wellicht heeft het te maken met het pesten en buitengesloten worden in mijn schooltijd, maar ook met wie ik vroeger was. Ik was eigenlijk nog helemaal niemand. Ik stond nergens voor, veranderde dagelijks van mening en was vooral bezig met mijn uiterlijk. Niet echt de beste versie van mijzelf… En omdat ik nu weet hoeveel lessen ik nog moest leren voordat ik een betere versie van mijzelf kon worden, heb ik totaal geen behoefte om terug de tijd in te gaan.

Door mijzelf beter te leren kennen, en dat ging met veel vallen en opstaan, weet ik inmiddels dat die eerder genoemde angsten tussen mijn oren zaten. Niet elke dertiger krijgt kinderen, koopt een rijtjeshuis en werkt fulltime. Dat is grotendeels een persoonlijke keuze die je als volwassene kunt maken. Je kunt er ook bewust voor kiezen om daar dus niet voor te kiezen, zoals ik en mijn vriend hebben gedaan. We wonen nog steeds in de stad, in hetzelfde appartement waar we 7 jaar geleden naartoe verhuisden, en hebben bewust geen kinderen. En daarom is er ook geen nood om te verhuizen, om groter te gaan wonen of om meer geld te moeten verdienen.

Bottom line: ik vind mijzelf en mijn leven nu veel leuker dan toen ik jonger was.

Gaat alles bergafwaarts na je dertigste?

De angsten over mijn uiterlijk bleken ook erg mee te vallen. Als je de media gelooft (blader maar eens een gemiddeld tijdschrift voor vrouwen door) gaat alles vanaf je dertigste bergafwaarts. Je krijgt lijntjes, rimpels en vlekken op je gezicht. Je lichaam wordt dikker, je haar wordt dunner en nog 100 andere problemen die “gefixt” moeten worden. Ze verkopen allemaal hetzelfde perfecte plaatje van de mooie vrouw die er altijd jong en fris uitziet en slank is. En als je er niet zo uitziet, dan zijn er honderden producten die je hierbij kunnen helpen… Producten die ik op mijn 25ste nog kocht, maar waar ik inmiddels geen geld meer aan uitgeef.

Ik merk dat nu ik ouder word, ik het belangrijker vind om aan mijn innerlijk te werken dan obsessief bezig te zijn met mijn uiterlijk. Ik houd nog steeds van mooie make-up producten en verzorg mijn huid en haar goed, maar dat doe ik meer voor mijzelf. Niet meer om aan een bepaald plaatje te voldoen, om met de laatste trends mee te gaan of om complimenten van anderen te ontvangen. Wanneer iemand me mailt om te vertellen dat ze iets aan een artikel op Naoki heeft gehad, doet me dat veel meer dan een complimentje over hoe goed mijn haar er uit ziet. Niet dat ik dat laatste niet fijn vind om te horen, maar ik hecht er minder waarde aan. Ik merk daarnaast dat de meeste mensen die ik interessant vind er weliswaar verzorgd uitzien, maar meer tijd aan hun innerlijk dan uiterlijk besteden. Het zijn mensen met wie ik echte gesprekken kan voeren en van wie ik iets kan leren.

Bottom line: ik vind dat ik er nog steeds prima uitzie. Ik geef tegelijkertijd minder om mijn uiterlijk dan vroeger en dat brengt een bepaalde rust met zich mee.

Kies voor jezelf

Maar het belangrijkste dat ik in de afgelopen jaren geleerd heb is dat het oké is om voor jezelf te kiezen. Dat je jezelf op de eerste plek mag zetten. Vind jij iets niet leuk om te doen? Doe het dan niet of in ieder geval minder. Heb je veel verplichtingen in je leven waar je het liefst van weg wilt rennen? Wees dan eerlijk tegenover jezelf en laat een aantal van deze verplichtingen los. Doe meer van de dingen die je leuk vindt om te doen. Trek je niets aan van wat anderen van je vinden en besef dat hun mening gewoon dat is: een mening, gebaseerd op hun leven en voorkeuren. Jij hebt een ander leven en voorkeuren, dus het is heel normaal om voor een ander pad te kiezen dan bijvoorbeeld je ouders of vrienden.

Als ik mij veel zou aantrekken van wat mensen om mij heen belangrijk vinden of wat zij van mij verwachten, dan zou ik een totaal ander leven leiden. Dan woonde ik nu wellicht wel in een rijtjeshuis, met kinderen maar ook nog een carrière, ik zou elk weekend met familie en vrienden doorbrengen en het altijd op “safe” spelen. Want hoe vaak ik al niet gehoord heb of ik niet teveel risico’s neem: “kan dat wel?”, “weet je dat wel zeker?”, maar ook “wil je niet eens weg uit dit appartement?” en “wat zou je een geweldige moeder zijn (en wat zou ik het leuk vinden om oma/tante/oppasser te worden)”, etc, etc… Nope: ik blijf gewoon voor mezelf kiezen.

Bottom line: naarmate je ouder wordt, wordt het makkelijker om voor jezelf te kiezen. Je leert jezelf beter kennen en daardoor wordt het makkelijker om vaker “nee” te zeggen. Iets waar ik vroeger veel moeite mee had.

Ik merk dat als dertiger mijn geloof in mijzelf sterker wordt. Ik vertrouw erop dat mijn keuzes, waar ik soms jaren over nagedacht heb, de juiste zijn. Dat ik best goed aan kan voelen wat de juiste beslissingen voor mij zijn. Wellicht niet voor een ander met al hun verwachtingen en voorkeuren, maar wel voor mij. En dat vind ik zo fijn aan het ouder worden: de rust en zelfkennis die je krijgt. Dat je weet dat je het goed doet of in ieder geval je best doet. De vrijheid die je voelt als je voor jezelf kiest. Het geluk wat daar vaak uit voorkomt. Ik vind het daarom echt prima om ouder te worden en ben dan ook benieuwd hoe mijn leven er over 5 of 10 jaar uitziet. Ik hoop dat ik nog steeds voor mezelf kies, over nog meer zelfkennis beschik en de juiste keuzes voor mijn leven blijf maken.

bron afbeelding: Meireles Neto via unsplash

  1. Heel mooi artikel! Ik ben nog geen 30, maar vind de tijd ook gruwelijk snel gaan. Tot een paar maanden terug had ik nog niet echt door dat ik geen 18 meer ben maar 23. Maar leeftijd blijft een getal natuurlijk.. Ouder worden heeft zeker voordelen! En het gebeurt toch haha…

  2. Heel mooi omschreven. Ik ken het ook wel, als tiener zag ik zo op tegen ‘oud’ worden! Maar ook qua uiterlijk, ik oordeelde nog zo, zowel mezelf als anderen. Mijn leven is lang niet altijd zoals ik het zou willen, maar ik zit nu wel superveel beter in mijn vel dan tien of twintig jaar geleden :-) en ik zou dus ook echt niet meer terug willen.

  3. Ik word 30 a.s. zondag en moet zeggen dat ik er een beetje tegen op zie vooral de media maakt het niet makkelijk want die geven inderdaad het gevoel dat als je 30 word ben je officieel oud, althans zo voelt het voor mij. Dus bedankt voor dit bericht het is mooi geschreven het geeft mij toch wel een wat fijner gevoel :)

  4. Super mooi geschreven. Ik ben nu 24 en sinds mijn 19de/20ste zat ik in een heel slechte periode: niet opkomen voor mezelf, mensen over me heen laten lopen, angstig zijn,… Ik heb dan ook het gevoel dat ik toen heel wat gemist heb en dat er een soort ‘gat’ was, want ‘iedereen’ had het immers leuk, behalve ik. Nu gaat het in ieder geval veel beter en ben ook benieuwd wat de toekomst te bieden heeft!

  5. “Ik merk daarnaast dat de meeste mensen die ik interessant vind er weliswaar verzorgd uitzien, maar meer tijd aan hun innerlijk dan uiterlijk besteden.” Mooi verwoord, die onthoud ik! Dit is ook precies waarom ik jouw blog zo geweldig vind (oke 1 van de redenen :D), je schrijft veel over make-up en uiterlijke verzorging (naast innerlijke verzorging natuurlijk) maar vanuit een gezond en ‘holistisch’ perspectief i.t.t. de meeste media hierover die uitgaan van onzekerheid en niet goed genoeg en die het niet relativeren.

  6. Heel erg herkenbaar! Ik dacht er zelfs vanmiddag nog aan. Hoe ouder ik word, hoe leuker ik mezelf (en anderen!) vind en hoe beter ik weet wat ik wil. Gelukkig merk ik nog geen echt fysieke gebreken (zelf die eerste grijze haren vind ik nu wel oké, terwijl ik daar altijd zo bang voor was), maar zolang ik nog geen nieuwe heup nodig heb ga ik er vanuit dat ouder worden alleen nog maar beter wordt :)

  7. Mooi artikel en heel herkenbaar! Naarmate ik ouder word leer ik mijzelf steeds beter kennen en kies ik ook steeds vaker voor mijzelf. Ook al is dat soms nog moeilijk voor de mensen rondom mij om dat te begrijpen. Voor hen is zekerheid in werk, eigen woonst en een gezin de standaard van succes en geluk en het heeft lang geduurd voor ik mij helemaal van die verwachtingen kon losmaken zonder te voelen alsof ik gefaald had. Mijn prioriteiten liggen nu eenmaal anders en ik word oprecht gelukkig van de vrijheid en keuzes die het leven biedt aan iedereen die daar gebruik van wil maken. Ook al wilt dat zeggen dat ik een minihuisje heb, geen eigen auto en een bescheiden kledingcollectie (die voornamelijk tweedehands is). Ik besteed mijn tijd en loon aan tal van opleidingen en workshops en hoop in de toekomst terug veel te kunnen reizen. Want daar haal ik mijn inspiratie en motivatie uit. Om lekker eenvoudig, vrij en bewust te leven.

  8. Mooi en herkenbaar! Ik ben 32, zit midden in een burnout en daarmee midden in een fase waarin ik mezelf in sneltreinvaart beter leer kennen. Maar wat ben ik daar dankbaar voor! Ik begin weer mezelf te worden in plaats van wat ik denk dat anderen van mij verwachten. Heerlijk om die rust te vinden en me niet meer zoveel van anderen aan te trekken.

  9. Wat een fijn artikel! In onze cultuur wordt jong zijn enorm geïdealiseerd en wat mij betreft mag dat weleens veranderen. Jong zijn is niet ‘beter’ dan ouder zijn. Het is een voorrecht dat we ouder worden en zo veel ervaringen op kunnen doen en daarvan kunnen leren en zo kunnen groeien. We mogen daar wel wat dankbaarder voor zijn i.p.v. te focussen over de nadelen die ouder zijn met zich mee brengt. Ik hoop dat dat besef verder door gaat dringen in onze cultuur de komende tijd. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Favorieten uit de duurzame mode sale

Favorieten uit de duurzame mode sale

“Vegan” producten van bedrijven die op dieren testen

"Vegan" producten van bedrijven die op dieren testen