Waarom natuurlijke cosmetica niet altijd natuurlijk is en vegan niet altijd vegan betekent

Waarom natuurlijke cosmetica niet altijd natuurlijk is en vegan niet altijd vegan betekent

Labels, marketing claims en logo’s op cosmeticaproducten kunnen nogal verwarrend zijn. Kreten zoals “vegan”, “natuurlijk”, “bio” en “cruelty free” geven de indruk dat veel producten natuurlijk en vegan zijn. Helaas is dit niet altijd het geval. Vandaag leg ik uit waarom en geef ik een aantal tips om echte natuurlijke en vegan producten te herkennen.

De aanleiding van dit artikel zijn de vele reviews op blogs en aanbevelingen in tijdschriften van zogenaamde “natuurlijke” producten die ook vaak “vegan” zouden zijn. Beiden tussen aanhalingstekens, want in mijn ervaring zijn deze producten dat vaak niet. Teveel bloggers en redacteuren geloven de claims op verpakkingen, zonder echt onderzoek te doen naar wat er precies in de producten zit. Ik begrijp dat ingrediëntenlijsten er vaak nogal ingewikkeld uitzien, ik herken ook niet altijd meteen alle ingrediënten. Wel vind ik het een beetje jammer, want zo werken veel publicaties (onbewust) mee aan de greenwashing van deze merken.

Wanneer is een product echt natuurlijk?

Over het algemeen verstaan we onder natuurlijke producten producten die enkel ingrediënten bevatten van natuurlijke oorsprong. Deze ingrediënten zijn wel vaak bewerkt, zodat ze in cosmetica gebruikt kunnen worden, maar niet zo bewerkt dat ze onder synthetische ingrediënten vallen. De producten moeten natuurlijk wel smeerbaar op de huid zijn en met elkaar gemengd kunnen worden tot een geheel. Onder natuurlijke ingrediënten vallen ook dierlijke ingrediënten. Het klopt dus niet dat natuurlijke producten altijd “plantaardig” zijn, of enkel gewonnen worden uit planten. Dieren worden namelijk ook als natuurlijk gezien, dus natuurlijke cosmeticaproducten kunnen ingrediënten zoals bijenwas, lanoline maar ook dierlijke vetten bevatten. Natuurlijk betekent dus niet altijd diervriendelijk.

Vaak wordt op de verpakking van natuurlijke producten aangegeven wanneer een product 100% natuurlijk is. Maar hier wordt de consument ook vaak in de war gebracht, door bijvoorbeeld de volgende claims:

“Bevat natuurlijke ingrediënten.”
“Van plantaardige oorsprong.”
“Natuurlijk / Natural / Bio / Eco”

In veel gevallen zijn producten met bovenstaande claims niet helemaal natuurlijk. Waarom niet? Omdat bovenstaande weinig inhoudt, de claims niet wettelijk beschermd zijn en meestal wordt hier gerefereerd naar een aantal ingrediënten in het product, niet het gehele product. Ingrediënten van “plantaardige oorsprong” kunnen zo bewerkt worden, dat het eindproduct verre van natuurlijk is. Wil je zekerheid hebben, dan kan je het beste letten op erkende keurmerken. De volgende logo’s op verpakkingen geven bijvoorbeeld garantie dat het een echt natuurlijk product betreft:

Waarom natuurlijke cosmetica niet altijd natuurlijk is en vegan niet altijd vegan betekent

Cosmos, NaTrue & BDIH

Steeds meer natuurlijke cosmeticaproducten hebben een herkenbaar logo op de verpakking staan. Producten zonder zo’n logo kunnen nog steeds natuurlijk zijn. Twijfel je en staat de ingrediëntenlijst vol onbekende termen, vraag het dan na bij het merk zelf. De meeste natuurlijke(re) merken geven tevens op hun website uitleg over de gebruikte ingrediënten. Je verdiepen in ingrediënten kan natuurlijk ook. Neem bijvoorbeeld de ingrediënten door van je favoriete producten en google alles wat je niet herkent. Zo leer je langzaam steeds meer ingrediënten herkennen en kan je een keuze maken die bij jou past.

Wanneer is een product echt vegan?

Een cosmeticaproduct is pas echt veganistisch wanneer er geen dierlijke ingrediënten inzitten en het product niet op dieren is getest. Over het algemeen worden “vegan” producten van merken die overige producten nog wel op dieren testen niet als vegan beschouwd. Denk aan een L’Oréal die onlangs met een “vegan” haarverzorgingslijn uitkwam, terwijl ze hun overige producten nog wel op dieren laten testen. Vegan producten hoeven niet perse natuurlijk of plantaardig te zijn. Veel chemische ingrediënten zijn bijvoorbeeld ook vegan, maar niet natuurlijk.

Het grootste misverstand dat ik voorbij zie komen zijn producten die geen dierlijke ingrediënten bevatten, maar die wel nog op dieren getest worden. Veel merken en webshops prijzen deze producten als “vegan” aan, maar vergeten even dat er alsnog dieren misbruikt en gedood worden tijdens de dierproeven op deze producten. Deze producten zijn per definitie dus niet vegan, maar toch worden ze wel zo op de markt gezet. Erg jammer, want zo worden veel consumenten in de maling genomen en krijgen deze merken onterecht een diervriendelijk imago.

Voor vegan producten bestaan er ook certificeringen. Dit zijn de bekendste twee:

Waarom natuurlijke cosmetica niet altijd natuurlijk is en vegan niet altijd vegan betekent

PETA & Vegan Society

Een ander konijntje, zoals bijvoorbeeld van Cruelty Free International, staat niet garant voor vegan producten. Dit houdt enkel in dat de producten dierproefvrij zijn, maar nog wel dierlijke ingrediënten kunnen bevatten. Op mijn dierproefvrije lijst kenmerk ik elk vegan merk met een “V+”. Alle producten van deze merken zijn 100% dierproefvrij en 100% vegan.

Marketingclaims & verkooppraatjes

Er is steeds meer vraag naar natuurlijke en vegan producten, waardoor fabrikanten steeds meer reclame maken voor hun “natuurlijke” en “vegan” producten. Omdat beide termen niet beschermd zijn, net zoals “dierproefvrij” en “eco” bijvoorbeeld, mogen ze onbeperkt gebruikt worden, zonder consequenties. Daarom is het aan jou als consument extra belangrijk om door de marketing en verkooppraatjes heen te kijken en onderzoek te doen.

Besef ook dat veel publicaties, van tv programma’s tot tijdschriften en blogs, betaald worden om reclame voor deze producten te maken. Ze zullen dus minder kritisch zijn en bepaalde claims klakkeloos overnemen. Wees dus kritisch en geloof geen claims zonder bewijs en doe onderzoek naar de bedrijven. Staat een bedrijf dat opeens met een “bio” of “vegan” lijn komt niet echt bekend om hun duurzame en diervriendelijke beleid, wees dan extra sceptisch. Waarschijnlijk gaan ze op dit moment met een trend mee, maar bieden ze geen echte natuurlijke of vegan producten aan.

Bovenstaande geldt natuurlijk ook voor dierproefvrije claims, daar schreef ik al eerder over in bijvoorbeeld dit artikel. Het vergt dus wat meer onderzoek om erachter te komen welke merken je kunt vertrouwen, maar gelukkig bieden verschillende logo’s wel houvast. Wil je daarnaast nog meer zekerheid, dank is het handig om je eens te verdiepen in ingrediënten – zo kan je de beste keuze voor jou persoonlijk maken.

 1. Keer op keer moet ik je bedanken voor je duidelijke, goed gefundeerde artikels. Ik vind het triest dat er merken bestaan die zichzelf vegan noemen en dus geen dierlijke ingrediënten gebruiken, maar wel vrolijk op dieren (laten) testen. Zó misleidend!

  • Vind ik ook – en dan al die “influencers” die ze keer op keer promoten als “vegan” en hun volgers stellen er geen vragen bij en geloven het :( Ik begrijp ook wel dat het natuurlijk of vegan zijn van producten niet voor iedereen belangrijk is, maar wat meer open- en eerlijkheid van de bedrijven en in de marketingcampagnes zou fijn zijn.

 2. Bedankt voor je heldere uitleg zodat ik nu beter weet waar ik op moet letten. Ik vertrouw niet direct fabrikanten die opeens over gaan op “vegan” producten als zij nog steeds bekend staan dat ze dierproeven e. d. uitvoeren of hebben uitgevoerd. Goed dus om zelf op onderzoek uit te gaan!

 3. Sophie, ook ik wil je graag keer op keer blijven bedanken voor je duidelijke, goed onderbouwde artikelen en alle moeite die je doet om je lijst actueel te houden. Ik put er regelmatig uit.

 4. Wat een handig, duidelijk artikel. Misschien heb je hier al eens over geschreven,
  maar ik vraag me af als je twee vegan en dierproefvrije producten hebt, allebei met werkzame, veilige en overzichtelijke ingredienten, 1 natuurlijk en 1 niet, waarom is de natuurlijke dan nog beter? (in jouw ervaring)
  Ik heb wel eens artikelen gelezen over dat het voor het lichaam uiteindelijk niet uitmaakt waar het molecuul vandaan komt (net als suiker is suiker) en dat vind ik wel logisch klinken.

  • De natuurlijke is meestal beter voor het milieu – de niet natuurlijke kan dan wel veilig voor ons lichaam zijn, maar niet veilig voor het milieu. Daarom heb ik een voorkeur voor natuurlijke producten, maar het is inderdaad wel zo dat je veel “synthetische” producten gerust kunt gebruiken zonder dat je lichaam er last van heeft.

   • Dankjewel, interessant punt. Waarom is het eigenlijk beter voor het milieu? Omdat die stoffen niet door het putje het water inkomen? Ik zag hieronder ook iets staan over de footprint.

    • Ze komen wel in het water, maar zijn in tegenstelling tot veel ‘reguliere’ ingrediënten makkelijker afbreekbaar en vervuilen zo niet de oceanen zoals plastic (dat nog steeds veel in cosmetica gebruikt wordt) bijvoorbeeld. Online is veel informatie hierover te vinden, als je (wellicht in het Engels) zoekt op “environmental impact cosmetics” zal je denk ik wel veel tegenkomen.

 5. Heel goed artikel! Hier is nog zoveel verwarring over :( En dat wordt alleen maar meer als een l’oreal de term vegan gaat gebruiken…

 6. Ik vind het heel erg jammer dat merken die zomaar logos op hun producten zetten en veel onwetende mensen voor de gek houden. Wat dat betreft pleit ik wel voor strengere controles en betere voorlichting. En veel mensen zijn nog steeds van mening dat een vegan product niet op dieren getest zijn.. jammer is dat. Daarom vind ik het extra goed dat je hier een artikel aan wijdt!

  Zelf probeer ik mij ook steeds meer in ingrediënten te verdiepen. Al vanaf dat ik tiener ben scan ik alle lijsten in de winkels. Het gekke is dat veel mensen hier gek van opkijken. En kan mij aan de andere kant ook zo goed voorstellen dat mensen dit teveel gedoe vinden en ervanuitgaan dat wat er groot gedrukt op de verpakking staat waar is. De klant is ‘lui’ en daar mag een merk geen misbruik van maken..

 7. Natuurlijke ingredienten zijn per definitie ook chemisch. Er is wel een verschil tussen natuurlijke oorsprong en synthetisch gemaakt. Dit is helaas een enorm grijs gebied wat naar mijn mening nogal onderbelicht is. Ingredienten van natuurlijke oorsprong worden vaak wel gezien als beter voor mens en milieu maar hoeven dat echt niet te zijn. De meeste stoffen kunnen veel zuiverder worden nagemaakt wat ze vaak effectiever maakt. Desalniettemin is het volgens mij lastiger te achterhalen wat het verschil in footprint is tussen hetzelfde product met natuurlijke oorsprong en de versie waar alles synthetisch is nagemaakt.

 8. Wederom een goed verhaal van je!
  Ik ga hem weer delen in de hoop dat er meer mensen wat bewuster naar gaan kijken (en hopelijk naar gaan handelen ;))
  Dank je !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spiritueel leven - Mijn ontdekkinsgreis

Spiritueler leven – Mijn ontdekkingsreis

Zelfbewustzijn ontwikkelen – Wie ben je en wat wil je?

Zelfbewustzijn