Waarom ik mensen niet wil overtuigen

Waarom ik mensen niet wil overtuigen

Vandaag wil ik een stukje schrijven over een onderwerp dat mij regelmatig bezig houdt. Namelijk het “overtuigen” of “informeren” van andere mensen. Met als doel om deze mensen na te laten denken of misschien wel net zoals jij te laten leven en denken.

De hypocriete vlogger

De reden waarom ik dit artikel schrijf is omdat ik best vaak bij discussies wordt betrokken die mij helemaal niets aangaan. Het meestvoorkomende scenario de laatste tijd is bij vloggers op YouTube. Zoals onderstaand voorbeeld:

Een bekende vlogger gebruikt een product dat op dieren is getest. Tegelijkertijd probeert ze plantaardig te eten en geeft ze aan een dierenvriend te zijn. Kan natuurlijk, niet iedereen is zich bewust van dierproeven op cosmetica of vindt het belangrijk dat alles wat ze kopen dierproefvrij of vegan is. Onder de video verschijnen verschillende comments dat het niet kan, dat ze hypocriet is en veelal wordt ‘Naoki’ bij deze comments genoemd. Dat ze op Naoki moet kijken voor informatie en wel even wat bij mag leren over de dierproeven in de cosmetica industrie, zodat zij ook kan overstappen op dierproefvrij en een “echte” vegan kan worden. Mij wordt tegelijkertijd gevraagd om de vlogger van “advies” te voorzien, om een video met haar op te nemen of om haar even duidelijk te maken hoe het “echt zit”. Want hier zou ik me boos om moeten maken en omdat ik veel van dierproefvrij/vega(n) af weet, zou ik haar kunnen overhalen om ook bepaalde keuzes te maken.

Als ik in de schoenen zou staan van de desbetreffende vlogger, dan zou ik het volgende denken na het lezen van al die comments:

‘Waarom oordeelt iedereen altijd over mijn persoonlijke keuzes?’
‘Ik kan het ook nooit goed doen, het is echt alles of niets bij deze mensen.’
‘Ik doe bepaalde dingen al veel beter, jammer dat dit niet wordt gewaardeerd.’

Ik krijg altijd een beetje een naar gevoel na het lezen van dit soort reacties en ook bij de bijhorende verzoeken die ik krijg. Het wel of niet dierproefvrij/duurzaam/vega(n) zijn van anderen maakt me namelijk helemaal niets uit. Ik kan me om bovenstaande scenario dan ook niet boos maken en heb ook niet de behoefte om iemand hier op aan te spreken.

Waarom me dit irriteert

Nu weet ik bij deze vlogger niet hoe zij precies denkt, maar ik heb wel al verschillende bloggers en vloggers hierover gesproken. Die weten meteen wie ik ben wanneer ik de naam ‘Naoki’ noem, want ze worden in hun comments regelmatig van “advies” voorzien wat betreft dierproefvrije cosmetica en daar valt de naam Naoki vaak bij (niet altijd op een aanvallende manier trouwens, ik zie ook genoeg lieve en positieve reacties voorbij komen gelukkig). De ene vlogger/blogger doet er iets mee en probeert er meer op te letten of stapt zelfs helemaal over, anderen doen er niets mee. En dat is hun volle recht – zij mogen zelf keuzes maken over hun leven.

Waarom dit me een beetje irriteert, is omdat ik zelf totaal niet zo ben. Ik val nooit iemand aan over zijn of haar persoonlijke keuzes. Ik probeer op Naoki mensen te inspireren om wat bewuster en diervriendelijker te leven, maar daarbuiten houd ik me afzijdig en laat ik iedereen in zijn waarde. Ik denk namelijk dat het bij de meeste mensen totaal averechts werkt wanneer je ze aanvalt en hypocriet noemt. Ik negeer dat soort comments zelf namelijk ook op mijn blog. Er zullen vast mensen zijn die hier juist wel door overgehaald worden, maar ik denk dat de meeste mensen het ronduit irritant vinden wanneer een onbekend, vaak anoniem persoon, ze aanvalt online.

Waarom ik mensen niet wil overtuigen

Advies dat wel gelezen wordt

Maar hoe deel je dan informatie om mensen te overtuigen of in ieder geval na te laten denken? Persoonlijk word ik liever geïnformeerd door dit soort comments:

‘Goed bezig, tof dat je hier aandacht aan besteedt. Mocht je een volgende stap willen nemen: wist je dat (onderwerp) ook een probleem is? Ik kan je website ‘x’ aanraden, hier staat veel informatie op.’
‘Ik houd me hier ook mee bezig en begrijp je gevoelens rondom dit onderwerp. Wat mij heeft geholpen is het lezen/bekijken van deze blog/video, misschien heb jij er ook iets aan.’

Wat ik in dit soort comments lees is herkenning en begrip. Geen aanval, gewoon een tip of goedbedoeld advies, waarbij ik vrij ben om er iets mee te doen (of niet). Ik ben veel eerder geneigd om naar iemand te luisteren die een mailtje begint met een compliment of iets schrijft wat herkenbaar voor mij is, dan een mailtje dat ronduit beledigend is of waarbij ik me aangevallen voel. Want denk eens bij jezelf na: hoe zou jij reageren als je dagelijks online aangevallen wordt en kritiek krijgt? Luister je dan nog naar de kritiek of negeer je het op een gegeven moment? Als ik de comments lees bij de grote bloggers en vloggers krijgen ze dagelijks te horen wat ze zogenaamd niet goed doen en dat ze lelijk en dom zijn. Een comment over dat ze “hypocriet” zijn doet hun dan denk ik echt niets meer en zal ze niet leiden tot actie.

Waarom ik mensen niet wil overtuigen

Ik snap echt wel dat als je voor jou “de waarheid” hebt gevonden, je dit wilt delen met anderen. En dat wanneer je ergens voor staat en je iemand iets ziet doen dat niet in lijn is met jouw waarden je er iets van denkt. Maar het is niet aan jou om te bepalen hoe anderen hun leven inrichten. Zij zijn vrij om keuzes te maken die bij hun leven passen. We dragen allemaal iets bij en hebben een rol in dit leven. Het wel of niet veganist/duurzaam/gelovig of wat dan ook worden is een persoonlijke keuze. Ik vind niet dat we die keuze voor andere mensen mogen maken.

Dus om even terug te komen op dat “overtuigen” – dat is dus iets waar ik me niet mee bezig wil houden. Mensen hopen te inspireren: dat hoop ik te bereiken. Maar oordelen over wat anderen doen en ze vervolgens aanvallen op datgene waar ik me aan erger? Dat zegt meer iets over mij dan over de ander. Als je merkt dat iemand jou online irriteert of dat je je boos maakt om iets dat een ander doet dat in jouw ogen “fout” is: klik dan gewoon weg. Dan is die blog of vlog gewoon niet voor jou bestemd. Komt jouw wens om de ander te overtuigen of informeren echt vanuit de juiste plek, probeer het dan op een manier die iets vriendelijker is. Maar geef de persoon ook de ruimte om “nee” te zeggen en voor zichzelf na te blijven denken.

ps: mocht je je aangesproken voelen door dit artikel omdat je me ook weleens zoiets gemaild hebt, no worries – ik vind het niet erg en ontvang dit soort mailtjes en comments meerdere keren in de week. Ik wilde alleen even mijn persoonlijke mening hierover delen en waarom ik niet op bepaalde “verzoeken” inga.

bron afbeeldingen: anton darius & kevin laminto, via unsplash.

 1. Inderdaad, heel irritant wanneer mensen je op een bijna agressieve manier proberen te overtuigen dat hun manier van zijn en doen, de enige juiste is.
  Recent nog in zo’n situatie gezeten….
  Heel vermoeiend, en ik krijg dan altijd zoiets van hé, zie jij die balk in je eigen oog dan niet?
  Ik denk dat je iedereen in z’n waarde moet laten en iedere stap die wordt gezet in een groenere richting, moet toejuichen.
  Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.
  Geef elkaar de ruimte, hou op met die eeuwige kritiek en ondersteun elkaar!

 2. Super goed dat je dit schrijft! Ik denk dat ik wel een idee heb welke bekende Youtuber je bedoelt. Maar dat is inderdaad aan haar zelf.. Ik probeer je ook altijd op een positieve manier te benoemen, zo van: op haar website vind je een actuele lijst! Denk dat we zo veel meer mensen inspireren in plaats van direct overtuigen (wat dus vaak niet werkt). Fijn weekend Sophie!

 3. Sommige mensen hebben van nature een sterke ‘Yehova’s behoefte’, zei mijn oom pas nog. Dat vond ik wel een mooie. Ik denk dat het vaak voortkomt uit een soort onbehagen binnenin. Als jij een bepaalde visie hebt, en jij leeft daarnaar, ben je de beste postergirl/boy voor die visie. Gewoon door het te doen.

 4. Volledig akkoord! Met die agressieve benadering bereik je vaak het tegenovergestelde, al willen sommigen dat niet inzien. Elke stap in de groene richting is een goede stap, al wordt dat door ‘de extremen’ weleens vergeten.

 5. Goed dat je hier aandacht aan besteed! Er word zo snel kritiek gegeven dat de positieve kanten van deze blogger/vlogger niet worden gezien. Elke stap is in de richting, maakt niet uit hoe groot!

 6. Ik denk dat ik wel weet welke vlogster jij bedoeld. Was zij niet helemaal overstuur in een dierentuin waar de dieren bijna geen ruimte hebben? Eerlijk gezegd snap ik het commentaar wel, zij weet echt wel dat de producten die zij koopt op dieren zijn getest en dierlijke ingrediënten bevatten. Ik denk dat zij wekelijks emails krijgt van mensen die haar daar op aan spreken. Ik ben altijd al een dierenvriend geweest en dacht er niet eens bij na dat make-up en andere producten op dieren werden getest, totdat ik erachter kwam dat het wel zo was… ik heb echt meteen alles weg gedaan en nieuwe producten gekocht die vegan zijn en niet op dieren getest waren. Niet iedereen is vegetarisch/vegan voor de dieren, maar sommige mensen doen het om af te vallen en ik denk dat zij ook bij deze groep behoort. Niet dat zij geen dierenvriend is, dat zie je zo wel dat ze van dieren houd..maar ik denk niet dat dat de reden is dat zij vegan is gaan eten.

 7. Wat een mooi en sterk artikel is dit! Het lijkt me ook echt lastig om in “boze” comments genoemd te worden. Ergens is het een compliment dat mensen naar jouw site verwijzen, maar je wil niet geassocieerd worden met boze en belerende reacties. Goed dat je op deze manier uitleg geeft over hoe jij hier over denkt. En daar kan ik me ook echt volledig in vinden.

 8. Ik geef toe dat ik het soms ook niet kan laten om zulke vlogsters te laten weten dat ik het super tof vindt voor haar dat ze samenwerkt met grote merken zoals Andrélon, en om haar te vragen of ze ook eens wil samenwerken met een dierproefvrij merk, zodat ik als fan van haar ook een keer een collaboration product kan kopen. Vinden jullie dat dat ook te ver gaat/te jehova-achtig is? Ik vind het namelijk wel belangrijk om dierproeven onder de aandacht te brengen, maar probeer het op een postieve manier te doen. Als een vlogger een MAC product test en daar enthousiast over is, vraag ik vaak of iemand een dierproefvrije dupe van het betreffende product weet. En eerlijk gezegd is dat niet altijd omdat ik echt interesse heb in het product, maar hoop om meer bekendheid te creeëren over de dierproeven die nog steeds worden uitgevoerd anno 2018. Ik zal echter nooit aggressieve comments achterlaten, ik denk dat dat het tegenstelde effect heeft.

  • Ik denk dat jouw manier prima is hoor, ik zou dat soort comments blijven achterlaten als je awareness wilt creëren. Het gaat mij meer om de comments waar vloggers echt aangevallen worden, hypocriet genoemd worden, “nep veganist”, etc… Daar bereik je weinig mee denk ik en sta ik niet achter, daarom vind ik het jammer dat ‘Naoki’ vaak bij dat soort comments genoemd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

A'kin Calming Body Cream

A’kin Calming Body Cream

Ben ik te streng met het beoordelen van merken?

Ben ik te streng met het beoordelen van merken?