Waarom het oké is om af en toe een uitzondering te maken

Waarom het oké is om af en toe een uitzondering te maken

Uitzonderingen maken – ik krijg hier regelmatig vragen over. Bijvoorbeeld van lezers die net begonnen zijn met hun make-up collectie dierproefvrij maken. “Hoe slecht is het als ik mijn favoriete (op dieren geteste) mascara nog één keertje koop?” is zo’n vraag die vaker voorbij komt. Vandaag vertel ik je hoe ik hier mee omga.

Wanneer je aan het overstappen bent op een nieuwe lifestyle

Stel je hebt besloten om vanaf nu enkel dierproefvrije cosmetica of duurzame mode te kopen. De eerste paar weken gaan je prima af: je ontdekt nieuwe merken en winkels en hebt plezier in het vinden van nieuwe producten. Maar dan is je favoriete foundation op en is het tijd om een nieuwe, dierproefvrije variant te zoeken. De dierproefvrije foundation die je uitkiest werkt helemaal niet voor jouw huid. De tweede die je uitprobeert ook al niet. Je gebruikt hem wel, maar voelt je onzeker omdat hij geen goede dekking geeft. Om nu een derde gok te wagen is te prijzig, dus wat doe je dan?

Hetzelfde geldt voor kleding, wanneer het bijvoorbeeld tijd is om een nieuwe jeans te kopen. Het aanbod is opeens vrij klein en de duurzame jeans die je vindt passen niet goed of zijn niet helemaal in jouw stijl. Met enige tegenzin koop je een paar jeans dat “oké” zit, maar echt goed voel je je ook weer niet in deze jeans. De jeans verdwijnt dus in je kast, want je draagt hem niet graag. De foundation van een tijdje terug gebruik je nog wel, maar enkel omdat hij dierproefvrij is, niet omdat je hem zo goed vind werken. Je begint je af te vragen of je wel goed bezig bent.

Mijn advies: koop gewoon je oude favoriete foundation, zodat je je weer goed voelt over je make-up. Koop een jeans van een merk waarvan je weet dat hij goed zit en verkoop die duurzame jeans aan iemand die hem wel graag draagt. Gun jezelf deze uitzondering, als dit je goed laat voelen over jezelf. De wereld vergaat niet als je een paar kledingstukken bij de H&M koopt of voor een MAC foundation kiest. De wereld ziet liever een gelukkig persoon die zich goed voelt, terwijl ze haar best blijft doen.

Situaties waarbij ik een uitzondering maak

Zo maak ik ook weleens uitzonderingen op mijn normaal vrij “duurzame” lifestyle. Een of twee keer per jaar ga ik even “los” in een winkel waar ik vroeger graag spullen kocht. Dit kan bijvoorbeeld De Bijenkorf zijn, maar ook de HEMA of H&M. Af en toe wil ik gewoon weer even die vrijheid voelen die ik vroeger voelde. De vrijheid waarbij ik alles mocht kopen wat ik wilde, zonder op labels te hoeven letten. Ik vergeet mijn capsule garderobe even en hoef niet de gehele ingrediëntenlijst van een make-up product door te nemen. Ik koop een paar items waar ik spontaan verliefd op word en die helemaal “Sophie” zijn. Vaak zijn dit items die ik met veel liefde draag en gebruik, ook al zijn ze niet 100% duurzaam.

Omdat ik dit af en toe doe, heb ik de rest van het jaar geen behoefte om los te gaan tijdens een sale of wanneer ik me down voel. Want ik weet dat ik genoeg heb en waardeer alle spullen die ik heb. Hierdoor heb ik niet vaak de neiging om nog meer spullen te kopen. Door mezelf af en toe iets extra’s te gunnen, zonder allerlei regels, kan ik mijn duurzame(re) lifestyle beter volhouden. Daarom gun ik mezelf graag af en toe een uitzondering, zolang ik mijn doelen niet uit het zicht verlies. Ik streef nog steeds naar een duurzame en vega(n) lifestyle, alleen hoeft dit nu nog niet voor de volle 100%.

Wanneer geen uitzondering maken?

Alhoewel ik dus af en toe uitzonderingen maak, zijn er ook momenten waar ik dit bewust niet doe. Qua dierproefvrije cosmetica maak ik inmiddels geen uitzonderingen meer. Ik heb inmiddels genoeg dierproefvrije merken ontdekt waar ik favorieten van heb gevonden en nieuwe producten van blijf ontdekken. Het verlangen naar producten van merken die nog op dieren testen is er inmiddels niet meer. Dit verlangen was echter niet zomaar verdwenen, ik heb het eerste jaar nog een aantal uitzonderingen gemaakt. Zo gaf ik mezelf de tijd om over te stappen en deed ik het op mijn manier. Ook maak ik geen uitzonderingen op mijn vegetarische dieet, al deed ik dit in de eerste maanden wel. Na een tijdje ben ik het verlangen naar vlees helemaal kwijtgeraakt, waardoor ik nu liever maar patat of een mueslibar eet als er niets vegetarisch op de kaart staat.

Ik denk dat het belangrijk is om voor jezelf ergens de grens te trekken, maar ook (vooral in het begin) wat ruimte over te laten voor uitzonderingen. Ik begrijp het helemaal wanneer je een documentaire over het milieu of dierenleed ziet, je meteen het roer om wilt gooien. Maar je zult er al snel achter komen dat de mensen om je heen, maar ook restaurants en winkels nog niet helemaal klaar zijn om al jouw wensen tegemoet te komen. Jezelf daarom af en toe een uitzondering gunnen, doet wonderen voor je gemoedstoestand.

En als je dit echt niet wilt doen – ook prima. Er zijn mensen die het lukt om alles meteen “goed” te doen. Maar ik denk dat voor de meeste mensen geldt dat wanneer ze iets flexibel zijn, ze veranderingen beter kunnen volhouden. Probeer hierin gewoon je eigen weg te vinden en zit er niet mee als je af en toe een uitzondering maakt. Dat je over aan het stappen bent op een duurzamere / diervriendelijke / gezondere levensstijl is al zo’n mooie stap!

  • Lief, dankjewel – maar voor mij meer dan logisch, want dat “extreme” of “kijk mij goed doen” is gewoon niet aan mij besteed haha.

 1. Ik ben het met Nathalie eens! En ik vind het ook echt ballen hebben dat je dit artikel gewoon typt.. inspirerend!

 2. Heel herkenbaar artikel! Ik had heel erg veel moeite met het vinden van een goede vervanger voor mijn BB-cream van Garnier en die heb ik tijdens mijn zoektocht ook nog 2x gekocht. Voor de rest van mijn make-up en verzorgingsproducten ben ik al 2 jaar dierproefvrij, maar ik heb nu sinds 2 maanden eindelijk een product gevonden waarmee ik echt heel blij ben (de Botanical BB Cream van PHB Ethical Beauty). En ik heb er in die 2 jaar heel wat geprobeerd. It takes time en af en toe een uitzondering is helemaal niet erg inderdaad.

  • Wat fijn dat je eindelijk een alternatief hebt gevonden! Ik zal hem onthouden, mocht iemand er naar vragen dan zal ik hem aanraden :)

 3. Ik vind dit zo’n onwijs mooi en eerlijk artikel! En ik ben het helemaal met je eens. Na de overstap op dierproefvrije cosmetica heb ik niets meer voor mijzelf gekocht wat op dieren wordt getest, dat gaat mij gelukkig vrij goed af. Zeker omdat ik tijdens de overstap al een aantal fijne nieuwe favorieten vond.

  Qua kleding vind ik dit lastiger, en koop ik ook 2 á 3 keer per jaar iets wat minder groen is, maar wat wel 100% Linda is, en daarom 1001 keer gedragen wordt. Deze vrijheid vind ik erg fijn, hokjes denken is namelijk niet erg menselijk als je niet altijd binnen een hokje kan slagen.

  Wat voeding betreft gaat het goed, ik heb geen vlees meer gegeten sinds ik vegan ben gegaan, maar heel af en toe wat granola met 1% honing, I see no Harm in that. Dat ik allergisch ben voor melk en eieren maken dat andere verlangens ook compleet weg zijn. Wat ik ook weer heel erg fijn vind.

  En je hebt gelijk. Je kan niets 100% goed doen. En iedere bewuste keuze is een stem. En zolang wij allemaal wat bewuster gaan leven zal de rest van de wereld dat hopelijk langzaam aan op gaan pakken en hierop in gaan spelen <3

  • Precies – je mag toch hopelijk (ook in bepaalde groepen) nog gewoon jezelf zijn en je op een manier uiten dat 100% bij jou past? En als dit met een jurkje van H&M is of een lipstick van MAC, then so be it ;)

 4. Liefde voor dit artikel! Ik zou hem willen uitprinten en boven mijn bed hangen, maar dat gaat helaas niet. Daarom sla ik hem maar op, want de boodschap is zeker het bewaren waard!
  Ik ben zo iemand die het meteen 100% goed wil doen, maar daar vervolgens niet zo blij van word. Omdat ik stiekem wel wil cheaten, of omdat ik boos ben dat de wereld buffet nog niet klaar voor is. Dit geeft rust!

  • Ik herken dat wel, want als ik mezelf iets helemaal ontzeg dan krijg ik er alleen maar cravings naar, vooral qua eten. Als ik het wel “mag” van mezelf dat eet ik het zo nu en dan en soms gaat dat verlangen daarna helemaal weg of komt het af en toe terug en dan mag ik het gewoon eten. Ik wil niet obsessief bezig gaan zijn met eten, dat is helemaal niet gezond ;)

  • Hier ‘t zelfde. Als ik voor iets ga wil ik er ook voor de volle 100% voor gaan. Als dat niet lukt kan ik écht zo kwaad op mezelf worden. Ik denk dat je soms best eens mag cheaten, je doet wat je kunt doen. Op sommige momenten moet je ook aan jezelf denken.

 5. Mooi artikel, en belangrijk dat het gezegd wordt – soms wordt er snel geoordeeld over andermans uitzonderingen. Ik heb er respect voor dat je ook kunt zeggen dat iemand die mac foundation beter nog een keertje kan kopen als dat goed voelt in die overgang – het gaat over jouw ‘stokpaardje’ (dierproefvrije producten) en veel mensen verliezen de mogelijkheid om zich in een andere kant in te leven als ze iets heel belangrijk vinden.

  Ik ben zelf erg bezig met minder streng voor mezelf zijn en meer zelfcompassie, en daarbij hoort ook dat ik nu niet al te harde lijnen voor mezelf wil trekken. Het past nu bijv. beter om steeds meer plantaardig te gaan eten en uit te proberen, dan om nu te zeggen ‘vanaf nu moet het 100%’ vegan zijn’. Als dat moment er gaat komen dan groei ik daar vanzelf wel in op een manier dat ik ook echt intrinsiek gemotiveerd ben.

  Toch vind ik het soms nog wel lastig om mezelf uitzonderingen te gunnen, zonder me schuldig en egoistisch te voelen, bijv. met kleding. Een deel van me wil ook gewoon bewijzen denk ik dat het allemaal wel kan, en dan sluipt er soms toch een faalgevoel bij in als het niet lukt. Terwijl ik eigenlijk wel weet dat ik de beste keuze heb gemaakt die ik op dat moment kon maken, ik doe namelijk niet zomaat wat.

  • Je hebt helemaal gelijk, op een gegeven moment heb je genoeg alternatieven gevonden (qua eten, kleding, cosmetica – wat jij belangrijk vindt) en ben je gemotiveerd om de verandering nu helemaal door te zetten. En als je jezelf ook op dat moment dan nog af en toe een uitzondering gunt indien dit zo beter uitkomt, dan is de kans groot dat je er nog in slaagt ook om het verder heel lang vol te houden :) Gewoon stapjes blijven zetten en af en toe opnieuw proberen, dan kom je er wel.

 6. Best herkenbaar. Bij mijn kledingkeuze heb ik me tot nu toe niet zo mee bezig gehouden of het duurzaam/diervriendelijk is, maar ga ik toch wat beter op letten. Wat betreft cosmetica: ik heb een heel gevoelige huid die heel snel reageert met eczeem, ook in het gezicht. Ik weet gelukkig ondertussen waar dat van komt en ben dus een fanatieke ingrediëntenlijstlezer vóórdat ik iets koop. Maar vind maar eens producten zonder bepaalde stoffen. Dat is al moeilijk genoeg bij de ‘gewone’, niet-diervriendelijke merken, laat staan als je de omslag wilt maken. Want ook producten van merken die alleen natuurlijke of plantaardige/vegan ingrediënten gebruiken en niet op dieren testen/in China verkopen, bevatten vaak (voor mij) irriterende stoffen.

 7. O ja, het heeft mij ook aan het denken gezet. Ik maakte me een beetje druk omdat ik ga trouwen en mn makeup artist geen dierproefvrije make up gebruikt maar ik wel heel graag haar wil. Dus dat laat ik nu los 😃maar ik ga wel bij Charlotte Tilbury een lipstick halen die ik die dag draag zodat die in mn stash kan blijven. Dus dank je !

 8. Wat een heerlijk artikel is dit. Ik ben ook zo iemand die 100% goed wil doen. Ik kan dan zo ongelofelijk streng zijn voor mezelf. Ik denk omdat ik, als ik dat niet ben, bang ben dat ik ga zwabberen in mijn principes los zal laten. Nu weet ik natuurlijk wel dat dit niet zo is. Mijn principes zijn niet voor niets mijn principes. Maar toch durf ik er (nog) niet zo soepel mee om te gaan. Daar moet ik nog een weg in vinden.

 9. Wat leuk dat je dit durft aan te kaarten, Sophie! Je hebt gelijk; de wereld vergaat niet als je nog eenmalig je oude foundation koopt. De meeste bezoekers van jouw site (ik ook) zijn bewust bezig met een vaste gewoonte veranderen. Dat is knap en het vergt tijd. Fijn dat jij aangeeft dat je jezelf daar ook de tijd voor mag gunnen. Bovendien help je de wereld ook als je voor een gedeelte ‘vegan/dierproefvrij/autoloos/wat je overtuiging is’ leeft. Dat hoeft niet altijd 100% te zijn.
  Dankjewel voor dit opbouwende en ontnuchterende artikel. :)

 10. Ooi hoor, ik denk dat veel veranderingen ook gewoon tijd kosten en bovendien is het (nog) niet altijd mogelijk om alles perfect te doen. Dan moet je wel keuzes maken en daar is niks mis mee. Alleen al omdat iets duurzaams kopen wat je niet gebruikt nooit duurzaam is bijvoorbeeld. Met kleding weet ik mijn merken nu goed te vinden, maar lingerie die eerlijk gemaakt is, is er nog niet naar mijn behoefte. Ik wacht geduldig en koop tot dan gewoon bij de Hunkemöller. Het is niet anders, no hard feelings. Wat fijn dat jij altijd uitdraagt om niet te hard over andeen en over jezelf te oordelen, dat kan de wereld best gebruiken!

 11. Ik kan me er helemaal in vinden. Knikkend las ik het artikel door. De beslissingen die je maakt moeten ook een lifestyle worden, stap voor stap maak je er een gewoonte van. Dwing jezelf vooral niets op, want de kans dat je helemaal terugvalt is dan juist groter.

 12. Ik ben sinds heel kort ( proberen ) over te stappen op dierproefvrije cosmetica en ik merk toch dat het best lastig is… Ik wilde vandaag even snel Deo kopen, sta ik in de Etos, Ohjaa ik wil alles dierproefvrij… Dus met lege handen naar huis gegaan, net wel je artikel gevonden trouwens over deo 😉.
  Ik had ook al gezien dat mijn merk foundation niet helemaal dierproefvrij is… Balen. Na 4 jaar eindelijk een fijne gevonden moet ik weer op zoek naar iets anders.
  Dankzij dit artikel voel ik me niet “slecht” als ik toch nog een keer voor dat ene merk ga!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fair Fashion Outfit #3

Fair Fashion Outfit #3

3x Dierproefvrije & Vegan Budget Mascara getest

3x Dierproefvrije & Vegan Budget Mascara getest