Waarom e-waste een groot probleem is en wat jij hieraan kunt doen

Waarom e-waste een groot probleem is en wat jij hieraan kunt doen

Wie kan er anno 2018 nog zonder elektronica? We gebruiken onze smartphones, computers, laptops, tv’s en tablets elke dag. Zonder mijn computer, camera en smartphone was ik niet in staat geweest om mijn blog op te zetten en te onderhouden. Ik houd van technologie, maar helaas bestaat er ook een minder mooie kant van deze apparaten: de vervuiling die ze veroorzaken. E-waste is inmiddels de snelst groeiende afvalstroom ter wereld geworden. Gelukkig worden hier slimme oplossingen voor bedacht en kunnen wij hier iets aan doen.

– Dit artikel is geschreven in samenwerking met T-Mobile –

Wat is e-waste?

Wat is e-waste eigenlijk precies? E-waste is al het elektronisch afval dat wij weggooien of recyclen. Denk aan oude smartphones, camera’s en allerlei elektronische apparaten en gadgets. In Nederland wordt er jaarlijks meer dan 100 miljoen kilo e-waste ingezameld en wereldwijd komt er elk jaar maar liefst 48 miljoen ton aan e-waste bij. Dat is vergelijkbaar met het gewicht van 24 miljoen auto’s! Je kunt je voorstellen dat deze grote hoeveelheid afval bijdraagt aan milieuvervuiling. Daarnaast zijn niet alle landen instaat om deze elektronica goed te recyclen. Op dit moment wordt dan ook maar 16% van al het e-waste gerecycled. Dat kan (en moet) beter.

Ik probeer alles wat ik in huis haal uiteindelijk weer goed te recyclen. Zo ook mijn smartphones bijvoorbeeld. Deze gebruik ik zolang mogelijk en wanneer ze aan vervanging toe zijn verkoop ik ze door. Er zijn verschillende organisaties die je betalen voor je oude smartphone en die hem vervolgens weer doorverkopen. Vaak eindigen onze oude smartphones in landen in Afrika, waar ze een tweede en vaak ook een derde of zelfs vierde leven krijgen door nieuwe gebruikers. Dat is natuurlijk goed: zo hoeven er minder nieuwe smartphones geproduceerd te worden en gaan de bestaande smartphones langer mee. Maar er zit ook een keerzijde aan dit model: wanneer de laatste gebruiker klaar is met de smartphone, belandt het toestel meestal op een vuilnisbelt. In ontwikkelingslanden kunnen deze apparaten namelijk nog niet gerecycled worden en dragen ze bij aan milieuvervuiling. Tevens is het zonde van de weggegooide materialen, want in die oude smartphones zitten nog veel herbruikbare materialen.

Closing the Loop

Waarom e-waste een groot probleem is en wat jij hieraan kunt doen

Gelukkig bestaat er een Nederlandse organisatie die iets aan de e-waste van smartphones in Afrika doet. Closing the Loop biedt bedrijven een unieke ‘One for One’ service aan. Voor elke smartphone die verkocht wordt, zamelt Closing the Loop een weggegooide (smart)phone uit Afrika in om te recyclen. Deze smartphones eindigen dus niet ergens op een vuilnisbelt, maar gaan weer terug naar Europa om hier op een verantwoorde manier gerecycled te worden. Closing the Loop heeft op deze manier al meer dan 1.9 miljoen telefoons verzameld. Dit zorgt voor minder afval in ontwikkelingslanden, nieuwe banen voor de locals en er zijn minder nieuwe grondstoffen nodig voor nieuwe producten.

Mocht je je afvragen wat er precies gerecycled kan worden – best veel! Ik nam een paar weken geleden deel aan een ‘Urban Mining’ workshop van Closing the Loop. Daar kregen we een oud mobieltje dat we uit elkaar mochten halen. Zo vond ik o.a. goud, zilver en koper, plastic, rubber, aluminium en ijzer in mijn toestel. Ik leerde dat bijna alle materialen in smartphones opnieuw gebruikt kunnen worden. Deze materialen kunnen gebruikt worden voor nieuwe apparatuur en met al het goud en zilver kunnen bijvoorbeeld ook sieraden gemaakt worden. Reden genoeg dus om je oude mobieltjes nooit zomaar weg te gooien, maar altijd te laten recyclen.

T-Mobile Recycle Deal

Waarom e-waste een groot probleem is en wat jij hieraan kunt doen

T-Mobile is de eerste Nederlandse telecomaanbieder die het probleem van smartphone e-waste in Nederland aanpakt, samen met Closing the Loop. Hierbij proberen ze het recyclen van smartphones te stimuleren en de awareness van e-waste te vergroten. Onderdeel van dit programma is de ‘Recycle Deal‘. Wanneer je een contract afsluit bij T-Mobile inclusief een nieuwe smartphone, kan je gebruik maken van de Recycle Deal. Aan het einde van je contract krijg je de optie om het toestel terug te verkopen aan T-Mobile, die hem vervolgens aanbiedt voor hergebruik of recycling. Daarnaast zorgt Closing the Loop ervoor dat voor elk teruggekochte Recycle Deal toestel een ‘afvaltoestel’ wordt gerecycled. Hierdoor is de samenwerking echt circulair.

Als consument draag je hier dus een steentje bij en word je daar ook nog eens voor beloond: je krijgt namelijk maandelijks korting op je abonnement. De vooraf vastgestelde waarde van je smartphone wordt namelijk maandelijks verrekend met je abonnementskosten. Hierdoor hoef je zelf eigenlijk niets meer te doen en weet je dat je toestel na afloop, wanneer jij ervoor kiest om een nieuw toestel uit te zoeken, niet ergens in een lade – of nog erger, vuilnisbelt – belandt. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de smartphone te houden, dan betaal je de restwaarde aan T-Mobile.

Op het kantoor van T-Mobile maakte ik samen met 4 andere influencers en Closing the Loop een korte video over e-waste, smartphones en de Recycle Deal. Bekijk hem hier:

Recycle Deal workshop

Nog te vaak belanden oude toestellen na aanschaf van een nieuwe onderin de keukenla of bij het afval. Dit moet natuurlijk anders! Samen met Closing the Loop zetten wij ons in om E-waste te verminderen. Doe jij ook mee aan de ‘recycle movement’? 🌿

Geplaatst door T-Mobile NL op Vrijdag 31 augustus 2018

Tips om duurzamer met je smartphone omgaan

– Kies voor een toestel dat aan al jouw eisen voldoet, zodat je er zolang mogelijk plezier aan beleeft.

– Kies voor energiezuinige instellingen op je telefoon, zodat je batterij langer meegaat.

– Telefoon laten vallen of werkt er iets niet meer? Laat hem repareren, in de meeste gevallen is hij daarna weer zo goed als nieuw.

– Gooi je oude smartphone nooit weg, laat hem ook niet verstoffen in een lade maar lever hem altijd in of verkoop hem, zodat het toestel een tweede leven krijgt.

– Als je klant bent bij T-Mobile of dat wilt worden, maak dan bij je nieuwe contract gebruik van de Recycle Deal. Dan heb jij er verder geen omkijken meer naar en bespaar je maandelijks geld.

Was jij al op de hoogte van de grote hoeveelheid e-waste? En wat doe jij met je oude smartphone wanneer je een nieuw toestel koopt?

 1. Gaaf systeem zo. Ik bewaar altijd 1 oude smartphone voor het geval mn huidige stuk gaat en de rest (ook van familie en vrienden) verzamel ik voor Stichting Aap.

 2. Ik probeer sowieso altijd zo lang mogelijk met een telefoon te doen! Mijn vorige is gestolen, ZO gruwelijk balen :( Dus op deze ben ik des te zuiniger! Goed om hier meer over te leren :)

  • Ah wat vervelend! Ik snap dat je nu extra zuinig bent. Dan is hij na 2/3 jaar vast nog goed genoeg om hem een tweede leven te geven :)

 3. Ik had nog nooit bij e-waste stilgestaan, maar inderdaad … Wij hebben thuis ook een aantal oude gsm’s die liggen te verstoffen in de schuif. Eens kijken waar ik ze kan binnenbrengen. Fijn dat T-Mobile het probleem mee aanpakt.

 4. Wat een mooie stap! Zo maken ze het mensen echt veel makkelijker om hun apparaten niet te laten verstoffen. Groot verschil met hoe providers een paar jaar terug nog zo snel mogelijk een nieuw toestel onder je neus probeerden te schuiven. Ik hoop wel dat mensen wat zuiniger op hun mobiel worden en ze ook echt langer meegaan nu ze niet meer elk jaar twee keer zo snel worden. Als mijn vijf jaar oude iPhone 4S echt op is, geef ik hem aan een goed doel en ga ik op zoek naar een tweedehands.

 5. Bedankt voor de tip! Je hebt er zo een paar rondslingeren. Hoe kijk jij tegen energieverbruik in het algemeen aan? En vervoer (auto/trein/vliegen)?

  • Wanneer we ons eigen huis hebben stappen we meteen over op groene energie, op dit moment is dat helaas nog niet mogelijk. Verder hebben we bewust geen auto en reis ik altijd met het OV of loop ik :) Vliegen doen we nog wel, alleen sinds we weten hoe vervuilend het is doen we het bewust minder.

 6. Er is ook een Nederlands bedrijf, Fairphone, die een (zo veel mogelijk) fairtrade telefoon maakt met conflict-vrije onderdelen, en gemaakt in fabrieken waar de werknemers eerlijk betaald en behandeld worden.Ook stimulert Fairphone het zelf repareren van je telefoon. De telefoon is modulair, waardoor je de onderdelen kan vervangen. Deze worden ook door Fairphone verkocht en geven ze uitleg over hoe je zelf de onderdelen kan vervangen. https://www.fairphone.com/nl/

  Ik heb zelf al 3 jaar een Fairphone en ben er erg blij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het is oké om van mening te veranderen

Het is oké om van mening te veranderen

Duurzame, vrouwelijke & stijlvolle lingerie

Duurzame, vrouwelijke & stijlvolle lingerie