Wat vrijheid voor mij betekent

Vrijheid

Vandaag is het Bevrijdingsdag – de dag waarbij we stilstaan en dankbaar zijn voor onze vrijheid en het land waarin we leven. Vrijheid betekent voor iedereen iets anders, vandaag deel ik wat het voor mij betekent en waarom ik er zoveel waarde aan hecht.

In Nederland hebben wij het geluk dat we leven in een land waar we kunnen genieten van onze vrijheid. We hebben bijvoorbeeld de vrijheid om te kiezen waar we wonen, waar we werken, van wie we houden, wat voor kleding we aantrekken en waar we onze vrije tijd aan besteden. We genieten hier van ontzettend veel (keuze)vrijheid en iedereen is in staat om zijn of haar leven naar eigen wens in te vullen, mits je die vrijheid accepteert.

Ik heb zelf altijd al naar meer vrijheid verlangd, ook als kind. Op school vond ik het bijvoorbeeld maar vervelend dat er weinig variatie aan boeken en lesmateriaal was. Dat compenseerde ik dan door thuis overige boeken te lezen waar ik me meer in kon vinden of die een ander perspectief aanboden. Ook de vakken op school vond ik niet allemaal interessant en ik weet nog wel hoe ontzettend blij ik was toen ik op de havo eindelijk een paar vakken mocht laten vallen (DAG gym waarbij we elke week trefbal speelden!). Ik ben blij dat we op jongere leeftijd al keuzes mogen maken en dat we ons bewust worden van zowel de vrijheid als de verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken.

Toen ik klaar was met de middelbare school en in Amsterdam studeerde wilde ik niets liever dan het huis uit. Wat was ik dan ook blij dat ik binnen een paar weken een zolderkamer in Amsterdam vond! Dat die kamer in een huis stond vol illegalen die enkel Chinees spraken maakte me niets uit. Ik was eindelijk vrij – ik kon doen en laten wat ik wilde. Ik kon uitslapen zonder wakker gemaakt te worden, ik kon uitgaan tot diep in de nacht en ik kon eten wat ik wilde. Vooral van dat laatste heb ik genoten, ik at soms dagenlang enkel cornflakes, chocolade en patat. Ook dat is vrijheid, al is het natuurlijk niet erg gezond of verantwoordelijk haha. Ik ben blij dat ik die vrijheid mocht ervaren en ongestoord mijn ding kon doen.

Tijdens mijn studie ben ik 4 keer van opleiding gewisseld en heb ik aan 3 verschillende hoge scholen en universiteiten gestudeerd. Want ja, ook die vrijheid hebben we hier in Nederland (ook al maakte ik daar wellicht iets te gretig gebruik van haha). Ik was me er gelukkig toen al van bewust dat ik niet verplicht was op een opleiding af te maken of op een bepaalde school te blijven als ik me daar niet thuis voelde. Met (bij)baantjes deed ik hetzelfde – ik deed liever verschillende ervaringen op dan dat ik 3 jaar lang op dezelfde plek bleef zitten en uitgeleerd was.

Nu zijn we een aantal jaar verder en woon ik samen met mijn vriend in Den Haag. We wonen in een appartement in een stad die we zelf hebben uitgekozen. We doen boodschappen bij winkels en geven ons geld aan bedrijven die wij willen steunen. We hebben vrijheid om ons geld uit te geven op een manier dat bij ons past. We zijn inmiddels zo’n 7 jaar bij elkaar, maar hebben ervoor gekozen om niet te trouwen en om ook (nog) geen kinderen te krijgen. We leven volgens onze eigen waarden en hechten veel waarde aan onze vrijheid. We zijn ons hier erg bewust van en vooral ook dankbaar voor.

Ook ben ik elke dag dankbaar dat ik de vrijheid heb om te kiezen voor mezelf en dat ik mijn eigen baan heb kunnen creëren. Dat ik elke dag mag doen wat ik leuk vind en me hierin kan ontwikkelen, dat is toch geweldig? Dat heeft vooral te maken met de vrijheid om keuzes te maken en om hier helemaal voor te gaan. En als ik dat kan, dan kan iedereen dat.

Ik hoop dat jij er vandaag ook even bij stil staat hoeveel geluk we hebben om deze vrijheid te ervaren. En dat we bewust voor deze vrijheid kunnen kiezen. Als je niet tevreden over iets in je leven bent, dan kan je dat veranderen. Je bent vrij om te verhuizen, om van baan te wisselen, om relaties te verbreken en om nieuwe vrienden te maken. Het vergt soms wat lef, maar wat je ervoor terug krijgt in nieuwe ervaringen en het gevoel van vrijheid is ontzettend waardevol!

  1. Wat ontzettend mooi dat je hier zo bij stilstaat! Het zijn inderdaad al die dingen die je beschrijft: vrijheid om te wonen en werken waar je wilt en om te liefhebben wie je wilt, maar ook de vrijheid krijgen om soms een fout te maken en dan weer op te krabbelen. Daar ben ik me vandaag ook even extra van bewust :)

  2. Vrijheid is heel belangrijk. Alleen als je die hebt, kan je leren om voor jezelf beslissingen te nemen en wat bewuster in het leven staan. En inderdaad, er zijn vandaag een heleboel vrijheden die er bijvoorbeeld voor onze ouders nog niet waren. Vooral daarvoor ben ik heel dankbaar. :)

  3. Mooi geschreven, Sophie! Zo mee eens! :) En zo belangrijk om eens per jaar even uit de waan van de dag te stappen en stil te staan bij alle mogelijkheden waar ons leventje mee gezegend is – en tegelijkertijd bij degenen die minder vrijheid en veiligheid mogelijk ervaren, soms zelfs een leven lang. Mensen die voor ‘ons’ onder slechte omstandigheden kleding in elkaar zetten, die veroordeeld zijn tot prostitutie, vluchten voor een vijand, of mensen die juist gedwongen moeten vechten. nooit naar school zullen gaan en uit hun uitzichtloze situatie die worden gediscrimineerd om wie ze zijn, dieren die hun hele leven opgesloten zitten of zelfs misbruikt. Voor mij gaat bevrijdingsdag voornamelijk om het stilstaan bij wat vrijheid is en hoe we hier wereldwijd nog meer aan kunnen werken, in plaats van puur en alleen mijn eigen vrijheid te vieren. Net als jij ben ik dankbaar voor alles dat ik mag ervaren!

  4. Mooi! Ik ben net werkloos, en hoewel dat niet perse heel vrij voelt is het wel iets om bij stil te staan: doordat ik een buffer heb en met een beetje geluk ww hoef ik niet meteen op dag 1 in een slachterij te staan o.i.d. maar kan ik even bedenken wat ik wil, en is het ook prima als ik over twee maanden ergens begin, best wel vrij eigenlijk.

  5. Mooi geschreven! Mede door de punten die jij beschrijft ben ik enorm blij dat ik in een land als Nederland ben geboren. Het is zooooo belangrijk dat je mag zijn wie je wilt zijn en dat je vrij kunt zijn op zoveel andere punten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dierproefvrije, natuurlijke en vegan deodorant

Dierproefvrije, Natuurlijke & Vegan Deodorant

Hoe kom je erachter wat voor dieet voor jou werkt?

Hoe kom je erachter wat voor dieet voor jou werkt?