Iets langer dan een maand geleden schreef ik over mijn voedselintoleranties die ik had laten testen. Ik besloot destijds om met het voedsel waar ik zeer gevoelig voor was langzaam te minderen en vanaf 1 januari helemaal niet meer te eten. Ik geef jullie vandaag een update!
De voedingsmiddelen waar ik zeer intolerant voor bleek te zijn waren kippenei, koemelk, geitenmelk, schapenmelk, tarwe en amandel. Waar ik een middelhoge intolerantie voor heb zijn hazelnoot, pinda, banaan, peulvruchten, selderij, lams- en schapenvlees, rund- en varkensvlees. Daarnaast heb ik een lage intolerantie voor nachtschade. Nu at ik al vegetarisch en zo goed als zuivelvrij, dus ik hoefde niet alles uit mijn dieet te halen. Ik besloot om melk, ei, tarwe en amandel helemaal uit mijn dieet te halen en met de overige etenswaren te minderen.
Experimenteren en een eetdagboek
We zijn nu een maand verder en ik heb heel wat geëxperimenteerd. Van voedingsmiddelen uit mijn dieet halen, te minderen en alleen los van elkaar te eten. De bloedtest is voor 99% accuraat, maar ik geloof dat je ook naar je eigen lichaam moet luisteren. Het kan namelijk zo zijn omdat je zo gevoelig voor een of twee middelen bent, je lichaam ook gaat reageren op voedingsmiddelen waar je eigenlijk wel goed tegen kunt. Een eliminatiedieet helpt hier goed bij en kan de testresultaten bevestigen. Daarnaast kom je er ook achter in hoeverre je gevoelig voor iets bent, in mijn geval verschilt dat namelijk erg per voedingsmiddel.
Ik houd sinds anderhalve maand een eetdagboek bij, waarbij ik elke dag opschrijf wat ik eet, hoe ik me voel, hoe mijn stoelgang is en of ik verder nog iets bijzonders merk. Ik zal hierbij samenvatten hoe ik me voel sinds 1 januari.
Eerste week
De eerste 2 dagen voelde ik me prima, op dag 3, 4 en 5 voelde ik me moe en geïrriteerd. Mijn stoelgang was niet optimaal, ik had last van buikkrampen, sliep niet goed en mijn huid begon droger aan te voelen. Geen denderende start dus en dit liet me meteen twijfelen aan mijn dieet. Ik voegde een beetje tarwe aan mijn dieet toe omdat ik het lastig vond om veganistisch en tarwevrij te eten, vooral buitenshuis. Dit leek prima te gaan. Later in de week begon ik me iets beter te voelen.
Tweede week
Ik kwam er op dag 8 achter dat ik per ongeluk melk binnenkreeg bij Starbucks. Mijn favoriete drankje, een Caramel Macchiato, bleek melkpoeder en boter in de karamelsaus te bevatten. Oeps! Vanaf nu drink ik enkel nog soja lattes of vraag ik er vanille siroop bij, dat wel vegan is. Op dag 9 en 10 had ik erg last van buikkrampen en was mijn stoelgang niet helemaal optimaal. Dit vond ik vreemd want ik at die twee dagen helemaal vegan, tarwe- en amandelvrij. Terwijl ik aan het genieten was van een glutenvrij, vegan, suikervrij, allesvrij koekje vroeg ik me af waarom ik weer last had van mijn buik. Ik keek op de verpakking van de koekjes en daar stond heel groot AMANDELEN op. De koekjes hadden een basis van amandelmeel en amandelstukjes! Om de een of andere reden was dit me niet eerder opgevallen. Stom, maar sinds ik die ook niet meer eet heb ik geen hevige buikkrampen meer gehad. De rest van de week voelde ik me oké.
Derde week
Sinds ik vegan en amandelvrij eet, kon ik een beetje experimenteren met tarwe. Ik ben erachter gekomen dat ik af en toe 1 kleine portie kan eten en dan het beste ‘s avonds. Ik krijg er gelukkig geen hevige buikpijn van, maar voel me een paar uur na het eten van een boterham of pizza wel moe en de dag erna is mijn stoelgang niet echt optimaal. Als ik meerdere porties eet, bijvoorbeeld s’ochtends volkorenbrood en ‘s avonds pasta, dan krijg ik wel een beetje buikpijn. Ik probeer daarom thuis geen tarwe meer te eten, enkel als ik in een restaurant ben waar ik geen andere optie heb (oké en af en toe als ik gewoon erg trek in pizza heb). Ik krijg gelukkig geen last bij het eten van speltbrood en roggecrackers en die eet ik nu zo goed als dagelijks. Ook kwam ik erachter dat ik op moet passen met chili en cayenne kruiden (beiden nachtschade). Als ik hier teveel van eet (en die neiging heb ik om eten wat meer smaak te geven) dan wordt mijn stoelgang weer te zacht. Sorry voor al deze informatie rondom mijn stoelgang haha, wellicht een beetje TMI maar het hoort erbij :D
Op dit moment
Ik zit nu in de vierde week en krijg eindelijk een beetje een idee van wat ik wel en beter niet kan eten om me goed te voelen. Wat ik nu bijvoorbeeld vaak eet zijn o.a. volkoren spelt en rogge producten, cashewnoten, hummus, veel salades vol verschillende rauwe en gewokte groenten, sojaproducten, pure chocolade, (zoete) aardappelen, rijst, linzen, quinoa en soep. Ik gebruik wat meer olijfolie dan voorheen en drink elke dag een soja latte voor wat extra eiwitten en calcium. Ik houd alles bij qua voedingswaarden via Cron-o-meter (tip!) en voldoe met een aantal vegan supplementen zo goed als dagelijks aan al mijn behoeften.
Ik merk ook dat mijn suikerinname drastisch is veranderd: waar ik vorige maand nog zo’n 80-120 gram suiker per dag at (ja, echt!) eet ik nu gemiddeld 50-60 gram per dag. Dat is inclusief alle natuurlijke voedingsmiddelen zoals fruit en brood waar suiker van nature aanwezig is. Ik denk dat dit ook verklaart waarom ik me de eerste paar dagen moe en geïrriteerd voelde. Ik vind het op sommige dagen nog wel een uitdaging om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zitten weliswaar overal in, maar de hoeveelheid verschilt erg per voedingsmiddel. Zo zitten er heel weinig eiwitten in groente en fruit, dus op dagen waar ik veel groente eet moet ik hier wel op letten. Sojaproducten helpen hierbij zoals de vegan “kip” van de Vegetarische Slager, geroosterde sojabonen en sojamelk. Gelukkig reageert mijn lichaam goed op soja, anders had ik het vegan eten erg lastig gevonden.
Ik ben echt heel blij dat ik de test heb laten doen en dat ik veganistisch ben gaan eten. Ik heb de afgelopen weken geen opgezette buik, hoofdpijn of last van duizeligheid meer gehad. Mijn stoelgang is de laatste week erg goed en ik begin iets meer energie te krijgen. Ik blijf voor nu dus zo door eten en maak alleen voor tarwe af en toe een uitzondering. Ik ben benieuwd of een aantal van jullie de test inmiddels ook hebben laten doen en of je een verschil merkt door anders te eten!
Ter info: het centrum waar ik heen ben gegaan bestaat helaas niet meer, dus ik kan je niet doorverwijzen. Als je online zoekt naar “voedselintolerantie test” dan kom je genoeg praktijken tegen die deze test aanbieden.
afbeelding door Stuart Petrie via pexels (CC)
Wat leuk om te lezen! Ik ben heel benieuwd wat vegan eten met mijn lichaam zou doen, ooit ga ik het proberen, maar nu ik thuis woont, lukt dat gewoon niet!
Ik ben ook benieuwd hoe je lichaam straks reageert op een vegan dieet! Je kunt nu in ieder geval al onderzoek doen en inspiratie opzoeken :)
Heel fijn om te lezen dit. En wat een zoektocht is het zeg! Ik herken veel in wat jij schrijft en ben zelf ook lang op zoek geweest naar wat het beste voor mij werkt. Maar zo’n test zou voor mij denk ik ook nog meer duidelijkheid kunnen geven.
Ik denk dat iedereen die weleens last heeft van zijn buik/darmen of huid er baat bij heeft om zo’n test te doen. Je krijgt er meteen duidelijkheid door en hoeft dus geen ingewikkeld eliminatiedieet uit te voeren :)
Het lijkt me ontzettend ingewikkeld om dit allemaal uit te moeten zoeken. Gelukkig begin je er langzaam achter te komen wat werkt voor jou en wat niet, dat lijkt me een grote opluchting. En wat fijn dat je je over all beter voelt! Malou x
Het valt wel mee – het is immers je gezondheid dus ik heb het er voor over. Het helpt wel dat ik al langer vegetarisch eet en al bekend ben met vegan voeding en supplementen! :)
Wat leuk dat je je nu beter voelt! Toch altijd een verrassing hé, dingen ontdekken over je lichaam en dan beseffen dat je lichaam het je al een hele tijd aan het proberen te vertellen is …
Ja, precies dit. Ik wou dat ik eerder naar mijn lichaam geluisterd had! Maar goed, ik ben er denk ik op tijd bij en zorg nu beter voor mijn lichaam :)
Grappig, ik ben ook net begonnen met (vrijwel helemaal) veganistisch eten, én het bij houden van mijn voeding in Cronometer. Die Cronometer vind ik ook erg interessant, vooral omdat je goed kunt zien welke ingrediënten bijdragen aan welke voedingsstoffen. Handig ook dat je zelf producten kunt toevoegen die je vaak eet maar die nog niet in de database staan!
Ik heb vooral problemen met calcium, hiervan krijg ik eigenlijk elke dag te weinig binnen. Helaas vind ik sojamelk écht niet lekker, ik vermoed dat je soja latté ook wel een flink deel calcium bevat (als de sojamelk verrijkt is met calcium in elk geval). Voor de lunch ben ik overgeschakeld (van brood) naar een salade op basis van 200g. peulvruchten (ik wissel kikkererwten, linzen, en verschillende soorten bonen af), dus eiwit is meestal geen probleem.
Cronometer is echt een super handige site! Ik heb al zoveel geleerd over wat mijn lichaam nodig heeft en hoeveel ik daarvoor moet eten.
De sojamelk drink ik inderdaad voor de calcium (en eiwitten). Door 1 latte krijg ik al 40% van mijn dagelijkse behoefte binnen en op sommige dagen vul ik dit nog aan met een supplement van Solgar met calcium en magnesium. Hierdoor zit ik eigenlijk elke dag rond de 90-100%. Veel andere plantaardige melk is ook aangevuld met calcium dus die zou je kunnen proberen. Of op dagen waar je weinig binnen krijgt een supplement nemen.
Klinkt heel herkenbaar allemaal. Ik blijf het toch moeilijk vinden soms om je weg te vinden in waar je nu weer tegen kan en waar niet, omdat de intoleranties ook kunnen veranderen. Daarnaast heb ik natuurlijk ook veel andere klachten die een andere oorzaak hebben, maar dat is soms moeilijk te achterhalen (is het nu van wat ik at of gewoon van mijn ziekte of omdat ik teveel deed?)
Inderdaad, het is lastig om te achterhalen. Ik probeer ook een beetje mijn gezonde verstand te gebruiken en open te staan voor andere opties, redenen van klachten en eventueel weer aanpassen van mijn dieet. Time will tell! :)
Wat ontzettend fijn dat het werkt, al is het soms nog wat gepuzzel.. Het lijkt alsof je je draai echt begint te vinden en dat vind ik mega fijn voor je :)
Dankjewel Marieke, zo voelt het inderdaad! :)
Dag 9 & 10 vind ik op zich niet mega raar hoor! Bij een intolerantie kan je de dagen erna nog last hebben. Het duurt even voordat het uit je systeem is en je darmen enz. weer gekalmeerd zijn. Ik heb zelf een koemelkallergie en als ik per ongeluk iets van melk binnen krijg, heb ik de dagen erna ook last van mijn stoelgang. Het is eerder een teken dat je dus echt overgevoelig bent voor zuivel :)
Vind het wel heel knap van je hoe je zo bezig bent!
Ja je hebt inderdaad gelijk – ik merk dat ik er gemiddeld 2, soms 3 dagen last van heb. En dankje, ik probeer mijn best te doen :)
Goed bezig Sophie, interessant om jouw verslag (met de waardevolle details ;) te lezen. Ja die suikers zijn wel heftig hè, ik moest zelfs de natuurlijke suikers 4 maanden laten staan (Candida dieet) en slap en chagrijnig dat ik daar van werd! Ik eet nu haast geen gewone suikers meer en dat gaat erg goed (geen sugar cravings meer of ineens een enorme dip/ trillen).
Super dat je het effect zo snel merkt :D Fijn dat je zelf al met je voeding bewust bezig was, dan is de overgang wat minder groot.
Verder eet ik o.a. weinig koolhydraten en bewerkte voeding, als vervanger gebruik ik boekweit of gierst.
De eiwitten zijn zeker wel een uitdaging…. ik ben ook vegetarisch (eet wel vis) en heb ook voedselintoleranties voor alle zuivel en ei. Ik slik wel dagelijks bio spirulina voor de aanvulling van de eiwitten.
Helaas merk ik met mijn eliminatiedieet (sinds 2,5 maand) nog weinig effect, nou ben ik ook geen goed voorbeeld met mijn chronische ziekte van Lyme (verstoorde darmflora en nog allemaal andere bacteriën die niet in mijn lijf thuishoren). Hoewel mijn stoelgang toch wel iets is verbeterd :)
Maar knap hoor, het blijft een uitdaging! Vooral in het begin erg zoeken naar wat je wel en niet kan eten (alle ingrediëntenlijstjes af), maar straks weet je niet beter.
Veel succes Sophie, ik kijk uit naar je volgende update!
Bedankt voor het delen van jouw ervaring! Het lijkt me heel lastig om alle suikers te laten staan, maar voor mijn gezondheid zou ik het ook proberen. Ik hoop dat jij je ook snel beter gaat voelen! Ik zal in ieder geval updates blijven plaatsen en ik hoop dat ik dit dieet volhoud :)
Ik denk dat ik zo’n test ooit wel zou willen doen. Ik merk dat ik vaak ‘s ochtends buikkramp heb en dat ik de laatste tijd toch ook wel geregeld moe ben. Goed om te lezen dat jij jouw weg langzaam maar zeker begint te vinden en dat het ook echt effect heeft op je gezondheid en je gemoedstoestand.
Sophie wat fijn dat je je beter gaat voelen door plantaardig te gaan eten! En ook nog eens zo fijn voor alle dieren <3 <3 <3 Bedankt dat je je verhaal deelt en hiermee anderen wellicht inspireert ook meer plantaardig te gaan eten!