Verandering, groei en ontwikkeling

Verandering, groei en ontwikkeling

Iets waar ik de afgelopen weken veel over nadenk is de richting die ik met Naoki wil opgaan. Ik denk dat elke blogger en ondernemer dit wel herkent. Met vragen in mijn hoofd over of ik alles wel goed doe, hoe ik blijf groeien en over het combineren van al mijn taken. En niet te vergeten: hoe blijf ik dicht bij mezelf en tevens met plezier aan Naoki werken?

Als je Naoki al een tijdje volgt dan heb je wel gemerkt dat ik niet bang ben voor verandering. Zowel qua design als content. Ik denk dat verandering een must is om relevant te blijven en om het leuk voor jezelf te houden. In het begin plaatste ik bijna alleen maar reviews op Naoki. Hoeveel lezers zou ik op dit moment nog hebben als ik enkel reviews zou plaatsen over make-up? Het zijn nu juist vaak de persoonlijke artikelen die goed gelezen worden. Ik plaats dan ook nog maar gemiddeld 1 review in de week en heb deze week zelfs niets om te reviewen.

Van cosmetica hoarder naar minimalist

Dat ik minder cosmeticaproducten review heeft meerdere redenen. Ten eerste ben ik sinds een aantal jaar bezig met het minimaliseren van mijn spullen, zo ook cosmetica. Hierdoor koop ik minder spullen en neem ik tevens minder producten aan van webshops en pr bureaus. Een paar jaar geleden kon ik nog enthusiast worden als ik pakketjes (gratis) spullen toegestuurd kreeg. Nu irriteer ik me er bijna aan, vooral als het gaat om pakketjes waar ik niet om gevraagd heb (en al helemaal als er cosmetica in zit van merken die op dieren testen – ook dat gebeurt nog steeds). Wat moet ik met al die spullen? Ik geef daarom veel weg en gebruik alleen de producten die me echt aanspreken. Maar als ik eerlijk ben, zijn dat er steeds minder.

Mijn weg naar een gelukkiger leven houdt in dat ik steeds duurzamer leef. Ik heb geen intenties om “zero waste” of als diehard minimalist te leven. Maar als ik spullen in huis haal of krijg, dan moet het wel bij mijn lifestyle en smaak passen. Ook qua cosmetica. Zo komen budgetproducten bijna nooit voorbij op Naoki, want die passen qua ingrediënten en productie niet bij Naoki. In het verleden kocht ik ze weleens omdat ik weet dat er vraag naar is, maar dat vind ik nu zonde van mijn geld. Het zijn veelal producten van merken die ik liever niet uitgebreid wil promoten op Naoki en ik maak ze ook bijna nooit op. Ik geef liever wat meer geld uit aan een product dat wel aan al mijn eisen voldoet. Ik ben dus wat kieskeuriger geworden en denk dat dit ook alleen maar goed is voor mijn visie en wat ik met Naoki probeer te promoten: leef met minder en investeer in kwaliteit en duurzaamheid.

Minder en bewuster bloggen

Tot zover de beslissing om minder reviews te schrijven. Ik blog ook minder dan voorheen. Dat heeft gelukkig niets met mijn liefde voor het bloggen te maken – ik houd van mijn blog en werk. Er was een tijd dat ik dagelijks blogde, maar dat hield ik niet vol. De kwaliteit van dat soort artikelen was soms ook ver te zoeken. Het delen van wat persberichten of nieuwe producten die uitkomen bijvoorbeeld – dat is zo gedaan en pr bureaus zijn er blij mee, maar wat is de toegevoegde waarde voor jullie? Wat brengt het mijn blog? Vrij weinig in mijn mening. Ik wil producten best promoten op Naoki, maar dan wel producten waar ik 100% achter sta en waar ik zelf ook daadwerkelijk ervaring mee heb. Zo waren er nog wat andere artikelen die ik voorheen regelmatig schreef, maar waar ik nooit echt trots op was. Vluchtige artikelen om zo mijn blogkalender vol te krijgen, daar doe ik niet meer aan.

Als ik kijk naar welke artikelen het vaakst gelezen worden op Naoki, dan zijn dat voornamelijk de dierproef(vrije) lijsten, evergreen content* en persoonlijke artikelen. Korte of vluchtige artikelen zonder mijn persoonlijke mening, worden niet goed gelezen. Daarom focus ik me voornamelijk op uitgebreidere artikelen, samenwerkingen waar ik 100% achter kan staan en die bij Naoki passen en houd ik de dierproef(vrije) lijsten actueel. In mijn mening verhoogt dit de kwaliteit van Naoki en mijn geloofwaardigheid – ook niet geheel onbelangrijk!

* Evergreen content zijn artikelen over onderwerpen die goed via Google gevonden worden en via social media gedeeld worden, omdat het onderwerpen zijn die nu en in de toekomst relevant zijn. Denk hierbij aan tips over dierproefvrije cosmetica of bewuster leven. Als blogger is het slim om hier aandacht aan te besteden, zodat je ook op dagen wanneer je niet blogt bezoekers krijgt.

Persoonlijke groei en verandering

Ook blijf ik me op persoonlijk vlak ontwikkelen en groei ik als persoon. Zo ben ik in de afgelopen jaren vegetarisch en inmiddels zo goed als veganistisch gaan eten. Ik ben van mijn koopverslaving afgekomen. Ik eet gezonder. Ik accepteer nu wie ik ben en kies vaker voor mezelf. Dit alles komt ook voorbij op Naoki. Hierdoor trek ik nieuwe lezers aan, maar verlies ik tevens oude lezers die zich minder met mij kunnen identificeren. Er zijn lezers die blij met deze ontwikkelingen zijn, maar er zijn ook lezers die steeds vaker kritiek leveren. Ik heb inmiddels geleerd dat ik niet iedereen tevreden kan houden. Daarom probeer ik dicht bij mezelf te blijven, zodat in ieder geval ik gelukkig ben en ik achter mijn blog kan staan.

De komende maanden komen er waarschijnlijk een aantal veranderingen aan. Als ik over dit alles nadenk, dan realiseer ik me dat ik de “dierproefvrije blogger” rol een beetje ben uitgegroeid. Ik wil mezelf niet klein houden, beperkende labels opplakken of dingen doen die van me verwacht worden. Ik wil de beste versie van mezelf worden en dit betekent af en toe nieuwe wegen inslaan. Hoe dat er precies uit komt te zien weet ik nog niet, maar de basis (diervriendelijk, bewust en eerlijk) zal altijd blijven bestaan, met alles wat ik doe.

Volg je Naoki al een tijdje en lees je mijn blog nog steeds met plezier: dankjewel voor je support :) Heb je mijn blog pas net ontdekt of is dit misschien het eerste artikel dat je leest: welkom! Dankzij jullie heb ik van Naoki mijn baan kunnen maken. Dankzij jullie blijf ik mezelf ontwikkelen en durf ik risico’s te nemen. Ik ben benieuwd naar wat de toekomst brengt en hoe Naoki er over een jaar uitziet. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!

Kleding en accessoires op bovenstaande foto – jurkje: People Tree, tas: Matt & Nat, riem: al heel oud, merkloos ;)

 1. Ik vind het eigenlijk wel logisch dat je blog mee evolueert met jou als persoonlijkheid. Reviews met een persoonlijke mening vind ik nooit erg om te lezen, maar daar zal ik alleen op doorklikken als het net een product is waar ik naar op zoek ben of dat ik regelmatig gebruik. Dus een mix met persoonlijke of algemene artikels vind ik fijn! Niet voor niets dat dat op mijn blog ook zo is gegroeid :-) Vroeger blogde ik alleen over ziek zijn, toen op een aparte blog over natuurcosmetica, en nu op één blog over die twee plus algemene lifestyle. En ik hou wel van die afwisseling!
  Ik ben benieuwd hoe je verder gaat.

  • Inderdaad, die afwisseling vind ik ook fijn. Ik wil de reviews alleen op de een of andere manier naar een hoger niveau tillen of iets anders aanpakken. En kunnen combineren met meer persoonlijkere artikelen, maar wel op een manier dat het duidelijk 1 geheel is. Ik moet dus nog een aantal dingen uitvogelen haha :)

 2. Wat een fijn artikel! Het is heel goed dat je blog dicht bij jezelf blijft staan, daardoor blijft je content authentiek. En lezers die je volgen, kunnen dit waarschijnlijk over het algemeen juist waarderen, want hun interesses sluiten aan bij die van jou. Dat geldt in ieder geval voor mij! Dank je wel voor je fijne blog <3

 3. Ik heb zelf vorig jaar ook aan den lijve meegemaakt hoe belangrijk en fijn het is om geen content te forceren, maar meer aandact te besteden aan de kwaliteit van een artikel. En sinds ik dat bewust doe, zijn mijn bezoekersaantallen en mijn plezier gestegen ;) Ik kan je echt alleen maar steunen in dat soort positieve keuzes, ook al ben je er al een tijd mee bezig!

  • Je hebt helemaal gelijk. Sommige artikelen forceer ik een beetje, omdat er verwachtingen aan hangen of omdat ik denk dat het “moet”. Andere artikelen schud ik zo uit mijn mouw, de zinnen vormen zich vanzelf en ben ik super trots op. Ik wil dus meer van dat laatste haha :)

 4. Logisch dat je evolueert en je blog met je mee verandert. Ik begrijp niet goed hoe mensen kritiek kunnen hebben op je artikels en de weg die Naoki uitgaat. Je bent juist zo heerlijk optimistisch, mens-, dier- en milieuvriendelijk en die persoonlijke artikels maken het alleen maar menselijker en authentieker. Ik blijf je in ieder geval volgen.
  By the way, dat jurkje staat je heel erg goed!

  • Ah lief, dankjewel :) Je kunt nooit iedereen pleasen helaas, dus ook mijn zoektocht naar een groener/diervriendelijker leven wordt bekritiseerd vanuit verschillende kanten. Maar ik heb ook lezers die me om de raarste dingen bekritiseren en waarvan ik niet begrijp waarom ze mijn blog nog lezen haha. Gelukkig is zeker 95% van alle comments positief :)

 5. Wat mooi om te lezen! Ik vind het gaaf dat je zo groeit en dat je ons als lezers zo meeneemt. Ik ben benieuwd naar de onderwerpen waar je in de toekomst over gaat schrijven!

 6. Ik denk dat het alleen maar goed is om steeds in beweging te blijven, zowel voor Naoki als voor jezelf. Vind het in ieder geval inspirerend om te lezen en merk dat het voor mijzelf ook heel goed werkt! De dozen vol make-Up gaan we nooit opmaken, dus dat je dan automatisch minder gaat reviews is alleen maar logisch. Het beeld dat veel bloggers schetsen die veel ontvangen en reviewen is eigenlijk heel onrealistisch. En vind het jammer dat veel meiden beginnen met een blog om maar ‘gratis’ producten te krijgen. Juist de persoonlijke touch is wat een blog mooi en uniek maakt, jouw verandering en je reis ernaartoe kan ik dan ook alleen maar toejuichen :)

 7. Toevallig ben ik net pas op je blog beland! Ik hou heel erg van persoonlijke blogs, dan voel ik meteen of ik meteen of ik met iemand kan linken of niet. Probeer dit zelf ook veel te doen op mijn eigen blog. Hou ervan als iemand je kan inspireren door zijn eigen doelen, mindset, levenswijze te delen. Blijf vooral inderdaad dichtbij jezelf, want dat is de enige persoon die je écht gelukkig moet maken;-).

 8. Ik vind je blog echt leuk. Ik volg het al lang en vind het juist door de verandering (persoonlijk) steeds leuker worden! Je komt echt als een soort grote zus over over bepaalde onderwerpen misschien vind je het leuk om vaker te bloggen over jou kijk op bepaalde vraagstukken rondom het leven en de liefde maar ook bijvoorbeeld over sparen omdat je ooit daar een keer iets over vertelde in je blogposts?

 9. Yes, dit vind ik mooi om te lezen! Je groeit als mens en als blogger. Super goed dat je je niet langer laat forceren, dan komt het vanzelf wel goed. Dat je niet mee wil doen aan de wegwerpmaatschappij kan ik alleen maar aanmoedigen. Ik blijf je graag – misschien wel steeds liever – volgen :)

 10. Wat heb je toch weer een fijn artikel geschreven. Ik herken helemaal wat je zegt m.b.t. het tobben over wat je met je blog wilt. Ik heb dat zelf ook. Ik las ooit de tip dat je fan moet zijn van je eigen blog. Dat je een blog moet schrijven die je ook zou lezen als je niet de eigenaar bent. Dat vond ik zo’n basale maar mooie tip. Het vergroot je blogplezier en de kwaliteit van je artikelen. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de veranderingen die op jouw blog zullen komen. Ik volg jouw blog ontzettend graag. Niet omdat ik me in alles kan herkennen, maar wel in heel veel. Ik had ook een kast vol cosmetica en kreeg pakketjes van merken die niet zo goed meer bij me passen. Vroeger had ik een gat in de lucht gesprongen met een pakket met daarin de nieuwe producten van Essence. Nu is dat een merk waar ik niet meer veel om geef: ik wil investeren in kwaliteit en duurzaamheid. Dat soort producten maken me oprecht blij en geven me een goed gevoel. Jouw site heeft me daar echt enorm bij geholpen. Bedankt!

 11. Ik vind het zo knap en leuk hoe jij altijd kritisch blijft naar je content en naar je blog. Daardoor verandert de content constant, maar dat is niet erg want het is altijd een verandering waar jij je goed bij voelt. Volgens mij is dat het belangrijkste bij een blog, zien dat de schrijver plezier heeft in het schrijven :)

 12. Ik blijf je toch volgen, hoor! Groeien en ontwikkelen is alleen maar goed. Wat goed dat je je hart blijft volgen, want dat is volgens mij waar het om gaat. Ik vind je schrijfsels inspirerend, duidelijk, prettig om te lezen en eerlijk.

 13. Mooi! Ik word helemaal ‘zen’ van het lezen van dit artikel op de één of andere manier. Het zijn vragen waar ik zelf ook mee bezig ben, leuk om te lezen hoe jij daar mee omgaat. Goed bezig! Ik ben benieuwd naar je plannen :)

 14. Ik vind het zo mooi om te zien hoe jij groeit! Heel inspirerend en juist ook fijn dat je dit doorvoert in je vlog.
  Als mens blijven we groeien en het zou toch raar zijn als onze blogs niet mee mogen groeien?

 15. Terwijl ik vroeger rijen met blogs las, ben jij nu nog de enige blogger die ik volg. Dat komt deels doordat veel is verplaatst naar YouTube maar juist ook omdat ik de artikelen die jij schrijft echt kwaliteit vindt hebben. Meer persoonlijke artikelen over je levensstijl en denkwijze vind ik inspirerend en zijn mijn favoriet. Ook al komt mijn levensstijl niet in alles overeen met het jouwe (wel steeds meer), ik vind het juist mooi om te zien hoe het ook kan. En wellicht volgen velen in veel dingen je voorbeeld.

 16. Om als diehard minimalist te leven dat lijkt mij best heftig. Gelukkig hebben wij een keus. Ik denk dat het bloggen een leerproces is en de groei, verandering idd stap bij stap moet meegroeien. Hoe langer je blogt hoe meer je over jezelf, je behoefte en wat bij je past en wat niet. Ik merk ook dat ik minder enthousiast word over review en meer over persoonlijke groei. Al is mijn blog niet te vergelijken met die van jou natuurlijk hihi. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mei recap: nieuwe dierproefvrije merken & inspirerende artikelen

Unravel – Dit gebeurt er met je oude kleding

Unravel