Aangezien het gisteren dierendag was (deze video kwam gisteravond al online op YouTube) wilde ik iets over vegetarisch eten en leven vertellen. Ik ben weleens de vegetarische/vegan tag tegengekomen en het leek me leuk om deze vragen te beantwoorden. Vragen zoals waarom ik vegetarisch eet, wat mijn favoriete gerecht is en of ik geen vlees mis!
Ik weet niet of het laatste stuk na de vragen goed overkomt, dus bij deze nog even een aanvulling. Natuurlijk hoop ik dat vegetarisch en veganistisch eten ooit de norm wordt en dat op een gegeven moment iedereen bewust en duurzaam leeft. Alleen geloof ik niet dat die wereld nabij is en dat we mensen moeten forceren om op een bepaalde manier te leven. Ik laat iedereen in hun waarde, want ik weet hoe moeilijk ik het in de afgelopen jaren vond om vegetarisch te eten. Bij mij ging dit met vallen en opstaan en moest ik dingen zelf ontdekken en op mijn eigen manier aanpakken. Dat is ook een reden waarom ik het nog niet helemaal aandurf om compleet veganistisch te eten.
Ik krijg hier weleens kritiek over en dat bedoel ik dus met “ik denk dat ik hier iets anders in sta dan andere vegetariërs en veganisten”. Ik krijg soms het gevoel dat je alleen een dierenvriend bent of alleen duurzaam kan leven als je compleet veganistisch leeft. Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Ik denk dat we de wereld met z’n allen een stuk mooier maken als we samen kleine (en grote) stappen nemen en op die manier langzaam bewustzijn creëren en verantwoording nemen. Dat kan op vele manieren en vegetarisch of veganistisch eten is daar een manier van.
Ik hoop dat ik het zo beter uitgelegd heb, want ik wil niemand beledigen. Als je vragen hebt laat het me gerust weten in de comments of via de mail! :)
Bedankt voor het kijken en vergeet je niet te abonneren om als eerste nieuwe video’s te zien.
Leuke vlog op dierendag! Ik ben nu zo’n 20 jaar vegetarier en mis het eten van vlees totaal niet. Aanvankelijk werkte ik veel met vleesvervangers, maar ondertussen heb ik een kookstijl waarin dat niet meer hoeft. Blog/boektip is deliciously ella. Zij eet vegan en heeft heerlijke recepten. Ik zal geen vegan worden, maar ben wel bewust met kaas eieren en melk. Niet te veel, en alles biologisch.
Ik heb laatst toevallig nog met haar boek in mijn handen gestaan, het zag er zo goed uit! Ik ga hem nu op mijn verlanglijstje zetten :)
Leuke video, leuk om zo weer een beetje meer over je te weten te komen. Ik eet zelf ook al vanaf m’n 16e/17e vegetarisch en ik mis het vlees/vis totaal niet. Er is tegenwoordig ook best een grote keuze aan vleesvervangers, maar ik eet ook vaak peulvruchten en noten als vervanging. Qua eten neig ik de laatste tijd naar veganistisch, maar ik houd toch ook wel erg van chocolade ;) Van het weekend heb ik trouwens een vegan reep gegeten en die was ook best lekker.
Ja chocolade… gelukkig houd ik van pure chocolade, maar heel af en toe grijp ik toch naar een kleine reep melk (die met karamel van Tony’s!). De Vego reep verkrijgbaar bij Ekoplaza is trouwens ook heel lekker en vegan, maar misschien heb je die wel van het weekend op :)
Interessante video! Zelf eet ik ongeveer 2 tot 4 keer in de week vegetarisch, maar dit komt eigenlijk meer omdat ik niet van de smaak van vlees en vis houdt. Wel probeer ik bewust om dierproefvrije cosmetica en verzorgingsproducten te gebruiken. :)
Wat goed dat je er zo bewust mee bezig bent! Met dierproefvrije producten bespaar je ook al veel leed en support je bedrijven die een stuk diervriendelijker te werk gaan :)
Leuke video Sophie! Ik vind het heel interessant om jouw kijk te horen op vegetarisch/vegan, want zoals je zegt, dat als we alleen al stoppen met vleeseten er al geen megastallen meer nodig zijn, daar had ik nog nooit aan gedacht! Bizar eigenlijk maar ik ben het wel helemaal met je eens. (: Ik eet wel vegan en vind dat prima zo, maar toch een verfrissende kijk!
Dankjewel Charelle! En wat goed dat je vegan eet… Wie weet treed ik nog eens in je voetstappen :)
Fijn een vegetariër die ook zegt het vlees eten wel is te missen. Ik eet nu al een aantal jaar vegetarisch en niet omdat ik het niet lekker vond maar inderdaad echt alleen voor de dieren en de tol op het milieu van de bio industrie. Ik mis 2 dingen vooral en als ik die ruik dan voel ik soms echt heel erg de zin om het te eten maar zodra ik mij bedenk wat het is dat ik dan zou eten verlies ik oprecht mijn trek weer.
Ik geloof ook dat wat je in je lichaam stopt je eruit krijgt en als je dood, angst, stress en verdriet erin stopt dan kan dat niet positief zijn. Mijn lichaam is geen begraafplaats.
Helaas kan ik vrijwel geen vlees vervangende producten eten of een hele hoop andere dingen die veel vegetariërs en veganisten gebruiken omdat ik een soja en tarwe allergie heb. Dus ik doe heel erg mijn best vegan te eten maar eet op het moment nog wel biologische eieren. Inderdaad omdat ik het mezelf niet in 1x te moeilijk wil maken en dat je daardoor juist verder terug valt.
Heel herkenbaar, vooral de geur af en toe… Inmiddels is mijn overtuiging gelukkig sterker aan het worden dan het verlangen naar de smaak van vlees. Het lijkt me trouwens inderdaad erg lastig om compleet veganistisch te eten zonder soja en tarwe! Dat is als vleeseter al lastig, maar als veganist al helemaal. Goed dat je je best doet en van jezelf nog biologische eieren mag eten! :)
Ik denk dat als je ergens anders over denkt al snel vragen en opmerkingen krijgt van mensen die wel de volle 100% diervriendelijk leven (ik geef het beestje ook maar even een naam). Zo ben ik bijvoorbeeld niet vegetarisch, maar eet ik zeker niet elke dag vlees, en dan weer meer kip (net als jij in het begin) dan ander vlees. Maar ben er wel van overtuigd dat als iedereen wat bewuster gaat leven én eten, de productie van vlees hopelijk op een véél gezonder niveau komt. En dat een paar keer in de week vlees eten meer een standaard word dan minimaal 2 maaltijden per dag vlees te eten. Sommige vinden het hypocriet om de andere dagen wel wat te eten, persoonlijk denk ik wel dat alle beetjes helpen.
En ik merk dat wanneer je eenmaal de keuze hebt gemaakt om op één vlak te veranderen, de druk al snel groot wordt om alles te veranderen (cosmetica, eten, kleding, vegetarisch of vegan etc.) en dat keuzes maken onder druk niet de juiste zijn. Daarom vind ik het zo mooi om te horen dat jij zelf je weg hierin gevonden hebt. Dat is ten eerste heel erg inspirerend en ten tweede ook de enige manier (denk ik) waarop je dit vol gaat houden. Je bent in ieder geval een inspiratie bron voor velen. En je moet maar bedenken dat je beter volgens je eigen normen en onderbuik gevoel kan leven, je kan immers niet iedereen pleasen ;-)
Mee eens! Die megastallen bestaan ook alleen maar omdat de vraag naar veel en goedkoop vlees nog bestaat. Als we daar nou mee zouden beginnen, de focus op minder vlees en meer biologisch, dan komen we al een heel eind. Meer volgens mijn eigen idealen leven vind ik inderdaad ook steeds belangrijker worden. Ik hoop dat er een dag komt dat ik dat ook voor de volle 100% kan doen :)
Ah ik wordt blij van deze video! Allereerst omdat je eerlijk durft toe te geven dat je, ondanks je principes, vlees soms wél een beetje mist (herkenbaar uit 7 jaar dat ik vegetariër was. Same story, ups en downs, etc). Ik zit momenteel in een fase waarin ik langzaam weer steeds minder vlees eet (pfoe, stiekem wel afkicken) en veel overdenk waaróm ik het eet, hoe graag ik het echt wil en of het me een dierenleven waard is. Het antwoord is sowieso “nee”, al zorgen innerlijke struggles soms voor dubbele keuzes: op sommige dagen eet ik bewust vegetarisch en op andere ben ik makkelijker en eet ik zonder pardon een stukje vlees. Gek hoe dat werkt in je hoofd. Het is een proces, zullen we maar zeggen :) Ik denk dat ik ooit weer vegetariër word, maar sommige grote stappen vereisen tijd. Daarom word ik blij van mensen zoals jij, die van het kaliber “alle beetjes helpen” en “elke stap in de goede richting is er één” zijn. Mij stimuleert dat veel meer om langzaam door te gaan met die goede dingen dan iemand die stellig kenbaar maakt dat andere mensen niet goed genoeg bezig zijn. Thanks!
Dankjewel Sara! Ik wist niet zeker of ik mezelf wel zo moest verwoorden, dus ik ben erg blij met de positieve feedback. Ik herken je comment dan ook volledig! Kimberley Snyder zegt altijd “progress, not perfection” en daar ben ik het helemaal mee eens. Zolang je op weg bent en jezelf blijft ontwikkelen dan ben je goed bezig denk ik :)
Ik ben zelf vegetarisch en eet steeds meer vegan. Maar moet je vegetariër/vegan zijn om een dierenvriend te zijn? Nee dat vind ik niet. Ik ken genoeg mensen die enorm veel om dieren geven , en ook veel voor dieren doen… maar eten wel vlees (biologisch) Hier in het gezin ben ik de enige vegetariër en de rest van de familie is dat ook niet. Ik koop mijn cosmetica dierproefvrij en het liefst vegan. Op internet lijkt het net of iedereen vegetarier/vegan is, dat maakt het voor mij wel eens frustrerend… het liefst vergelijk ik mij dan met anderen en dan heb ik een idee dat ik het weer niet goed doe en begin ik te twijfelen aan alles wat ik doe. Terwijl ik heel goed weet dat iedereen zich op het internet beter voor doet dan ze in werkelijkheid zijn. Ik lees meerdere blogs en het valt me altijd op dat er altijd commentaar wordt gegeven op mensen die juist heel bewust bezig zijn…zó jammer vind ik dat altijd. Zelfde geldt met veganisten, je hebt leuke en minder leuke veganisten. Ik zie soms veganisten die alleen maar vreselijke video’s/afbeeldingen de hele dagen door op hun pagina plaatsen,in mijn ogen komen ze dan over alsof ze gefrustreerd zijn. Vaak zijn dat mensen die alleen kritiek hebben maar niks voor dieren doen, zetten zich nergens voor in. Als dierenliefhebber is het toch leuker om ook leuke/grappige plaatjes te plaatsen? Of een grappig filmpje. Niet altijd zo negatief doen. Ik heb zelf ook wel eens dat ik het even niet meer weet , ik probeer op zoveel dingen te letten dat ik er zelf ook wel eens moe van word. Zelf heb ik nooit geweten dat er dode dieren in mijn cosmetica zat, daar schrok ik wel ff van. Ik wil alles té goed doen waardoor ik mezelf wel eens vergeet en “verwaarloos”. Ik wil proberen een grens te trekken, alleen lukt me dat nu nog niet. We proberen allemaal ons best te doen, niemand is perfect. Zoals Teske altijd zegt ‘ Alle beetjes helpen” En zo is het eigenlijk ook!
Nog wat vergeten te zeggen. Wat is je huid mooi zeg, straalt! Wat gebruik jij nu eigenlijk voor je huid? Welke dagcreme en welke foundation ( als je die draagt )
Weet jij trouwens of de foundation Undercover Skinkcare ( Jetske Ultee) dierproefvrij en vegan is? Ik ben namelijk ontzettend nieuwsgierig of deze foundation wat voor me is.
Huidolie en oogserum van Squalan, dagcrème van Green People (Sensitive lijn) en nog steeds de foundation van Nude by Nature die in mijn video’s voorbij komt :) De producten van Uncover zijn inderdaad dierproefvrij en vegan!
En helemaal mee eens met je vorige comment! <3
Leuke video al wist ik het meeste al wel. Ikzelf ben sinds mijn 11e vegetariër. En vind het verschrikkelijk om vlees te eten. Dus als mensen tegen mij zeggen knap hoor denk ik nee hoor. Heb in de jaren door wel goed moeten opletten wat ik voorgeschoteld kreeg toch vaak vegetarische recepten met echte kip stukjes of spek erop. Maar gelukkig heb ik mijn vriend die bij twijfel even voor proeft haha. Hierdoor ben ik wel heel wantrouwend geworden als ik bijvoorbeeld bij iemand ga eten. En wil ik graag eerst de verpakking even zien. Doordat ik ook bang blijf dat mensen vegetarisch nep vlees met biologisch vlees verwarren (ligt vaak naast elkaar in het vak). Zo dacht mijn oma laatst mij een plezier te doen met cup a soup champion maar bij de eerste hap kwam ik er al achter dat dit niet de goeie was deze was met vlees bouillon ben hierna de hele dag misselijk geweest. Vervelende situaties vind ik dat omdat deze mensen toch heel erg hun best doen.
Ik zelf doe trouwens niet moeilijk over gellatine tenminste in kleine doseringen. En ook stremsel doe ik niet te moeilijk over. Karmijn vermijd ik wel liever. Maar ook dit eet ik heeeeel soms. Hoe sta jij hier in?
Wel leuk dat mensen het altijd interessant vinden. Ook altijd weer die flauwe grappen die ik al veel te veel gehoord heb: Eet je ook geen vleestomaten? haha
Waar ik ook heel blij mee ben is dat het de laatste jaren steeds populairder word. Eerst hoorde ik het van bijna niemand maar nu hoor ik het van steeds meer mensen. Ook komen er steeds meer producten. Liefs
Ik eet geen kaas dus over stremsel hoef ik gelukkig niet na te denken ;) Karmijn en gelatine vermijd ik waar mogelijk. Ik moet wel zeggen dat ik af en toe wel een pepermuntje in een restaurant neem zonder zeker te weten of het vegetarisch is (soms zit er gelatine in) en laatst at ik wat snoepjes en dacht ik pas een paar minuten later dat ik misschien even de ingrediëntenlijst moest checken en ja hoor, er zat gelatine in :’) Dan stop ik wel met eten, maar ik voel me er ook weer niet schuldig over want dit soort dingen gebeuren nu eenmaal!