“Vegan” producten van bedrijven die op dieren testen

De laatste tijd zie ik het steeds vaker voorbij komen en krijg ik er bijna dagelijks mailtjes over: zogenaamde “vegan” producten van merken die op dieren testen, zoals L’Oréal (“Botanicals”), Schwarzkopf (“Nature Box”), Unilever (“Love Beauty and Planet”) en Batiste. Want in hoeverre kunnen deze producten echt vegan zijn?

Ik deel mijn mening en geef wat recente voorbeelden die ik tegenkwam in deze video:

Waar ik me het meest aan erger is dat deze producten afkomstig zijn van merken die nog op dieren testen. Er kunnen dus ingrediënten inzitten die in de afgelopen jaren op dieren getest zijn en wie weet worden deze producten ook straks in China aangeboden, waar ze op dieren getest zullen worden. Voor een vegan product mogen geen dieren misbruikt of gedood zijn, wat hier dus niet duidelijk is. Ze maken in mijn mening dus onterecht gebruik van de term “vegan”.

Daarnaast geloof ik ook niet dat deze merken opeens iets om de dieren geven. Als dit het geval zou zijn, dan zouden ze hun hele collectie vrij van dierlijke ingrediënten maken. Ook zouden ze zich dan uit de Chinese markt moeten terugtrekken en beter letten op de ingrediënten die ze gebruiken. Dat zie ik echter nog niet zo snel gebeuren…

Deel het vooral in de comments wat jij hiervan vindt. Zou je deze producten wel kopen, omdat ze in ieder geval geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten? Of vertrouw jij het ook niet helemaal en kies je liever voor 100% vegan producten?

Toevoeging: ik raadde in de comments aan dat het logo van de ‘Vegan Society’ wel te vertrouwen is, maar daar ben ik nu niet meer zo zeker van. Ze hebben hun beleid aangepast en keuren nu ook “vegan” producten van merken die op dieren testen goed. Dit maakt naar mijn mening dit logo minder betrouwbaar, maar doe vooral je eigen onderzoek en vorm je eigen mening hierover.

  • Nee ik denk het niet. De termen die ze gebruiken zijn niet beschermd, het is niet dat ze een officieel keurmerk op hun verpakking zetten, ze verzinnen er gewoon zelf 1 wat dus nergens voor staat. Als iemand ze er op aanspreekt zullen ze zeggen dat de producten “vegan” zijn omdat er geen dierlijke ingrediënten inzitten en “dierproefvrij” omdat producten in Europa niet meer op dieren getest worden.

   Ik heb de NVWA trouwens al meerdere keren benaderd met vragen, zowel als Naoki als consument, maar deze worden genegeerd. Geen prioriteit voor hun dus…

 1. Ik heb onlangs in Kruidvat de haarmaskers van Garnier gezien met o.a. bananen, goji etc. Uiteraard was ik benieuwd naar de ingrediënten. Zag er wel goed uit om eerlijk te zijn. Maar vind het langs de andere kant wel een beetje hypocriet, ”grappig” (vegan maar niet dierproefvrij) en dubbel. Ach ja… Wat kun je van zo’n merken verwachten?

  Wat ik soms ook een beetje grappig vind is als bepaalde merken zoals H&M met een biolijn komen. Wat als Primark hiermee af zou komen?! Haha, het zou niet meer kloppen in mijn ogen. Of mss wel en is het een stap in de goede richting? Maar hoe bio zou het echt zijn?

  • Ik zie inderdaad veel merken met dit soort producten op de markt komen – ik denk niet dat het veel meer dan marketing is, omdat ze zien dat mensen langzaam de switch maken naar bewustere producten. De natuurlijke lijn van H&M was wel echt natuurlijk trouwens, maar niet biologisch alhoewel hier wel mee geadverteerd werd ;) Ook jammer idd.

  • Ja, Vegan Society :) Maar zo’n accreditatie zouden deze merken dus nooit kunnen ontvangen, omdat het merk ook geheel dierproefvrij moet zijn hiervoor (en terecht).

   • Daarom vind ik het zo raar dat Urtekram wel het Vegan Society logo mag gebruiken, terwijl zij wel in China verkopen.

     • Heb je hier een link voor of meer informatie over Urtekram? Overal waar ik zoek en google komt steeds uit dat het merk dierproefvrij is. Vind het wel jammer gebruik graag een aantal van hun producten :(.

     • Ze geven zelf aan dierproefvrij te zijn, maar ze verkopen in China. In China worden geïmporteerde producten en ingrediënten nog steeds op dieren getest, zowel tijdens de registratie maar het kan ook als de producten al in de winkels liggen. Zoals ik het begrijp komt Urtekram tot nu toe dierproefvrij de registratie door, maar kunnen ze niet garanderen dat de producten daarna niet alsnog op dieren getest worden. Hier kan je er meer over lezen: https://naoki.nl/de-huidige-wetgeving-in-china-dierproeven-post-market-testen-meer/

 2. Vind het eigenlijk misleidend om het vegan te noemen als dieren er alsnog op nadelige wijze bij betrokken zijn geweest … direct of indirect of in wat voor vorm dan ook. Zonde dat dat mag, maakt het nog moeilijker om een weloverwogen keuze te maken.

  • Ja, mee eens – deze meeste consumenten zullen dit soort logo’s en claims geloven en er geen verder onderzoek naar doen. Dus denken ze een diervriendelijke keuze gemaakt te hebben, maar helaas…

 3. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik vind het inderdaad ook vrij misleidend dat bedrijven dit doen, want het kan gewoon niet vegan zijn als de ingrediënten op dieren zijn getest. Alleen veel mensen weten dit niet, dus goed dat je hier meer bewustzijn voor creëert!

 4. Wat een goede blog 👍👍👍. Zo worden de consumenten om de tuin geleid. Maar goed dat er mensen zijn. O.a. zo als jij die iedereen hier op wijst.
  Ik ben aan het zoejen wat vegan is, maar jij helpt me er mee. SUPER GOED. Ik zal dit ook zeker delen. En beter gaan opletten als ik iets wil kopen. Super bedankt voor je duidelinke blog/ video.👍👍👍💋🌻

 5. Mijn eerste stap naar bewuster consumeren was dierproefvrije cosmetica, maar door dit soort ongein wordt het er niet makkelijker op… Ik ben blij dat je hier aandacht aan besteed en het zo duidelijk uitlegd! :)

 6. Ik vind het wel positief dat het door grote bedrijven wordt opgepikt. Maar het is echt een gemiste kans dat ze het niet structureel gaan doorvoeren. Top dat je hier aandacht aan besteedt!
  P.S. het is trouwens of in mijn ogen of naar mijn mening, niet in mijn mening.

 7. Wow, ik ben wel geschrokken dat Batiste een “against animal testing” logo heeft en dus gewoon in China verkoopt! Thnx voor deze informatieve Video!

 8. Helemaal met je eens! Van Batiste schrik ik dus echt, ik ging er van uit dat ze cruelty-free waren. Echt niet mooi en misleidend dat ze dit dan op hun producten zetten :(

 9. Wat denk je van de nieuwe producten van ‘Love beauty and planet’? Claimen ook vegan en dierproefvrij te zijn, maar vallen onder unilever..

   • Ooh neee.. ik dacht dat ik er goed aan deed om deze producten te kopen maar zag idd t logo van Unilever op de verpakking staan en ben meteen gaan googelen..want vertrouwde het niet.. grote namen die alleen maar geld willen verdienen en niets denken aan onze planeet en t welzijn van de dieren. Dus maar weer Op zoek naar iets anders.. ga je lijstje ff doornemend :)

 10. Ik kies liever voor helemaal Vegan (al zit ik nog in de transitie fase hierin… in ieder geval ga ik voor helemaal dierproefvrij!) Bij deze producten lijkt het me overduidelijk dat de grote merken mee willen liften op de “hype” die bestaat rondom Vegan.
  Goed dat je dit aanstipt, ik denk dat veel mensen er te weinig achtergrond informatie van weten en simpelweg de producent geloven als zij iets Vegan noemen.

 11. Misschien een stomme vraag maar hoe zit het met de shampoo en cremespoeling van Kruidvat eigen merk?
  Kan ik die als newby vegan gebruiken?
  Ik kom er op het internet gewoon niet uit.

  • Dat weet ik helaas niet want ik ken de ingrediënten niet… Je kunt het beste in de winkel de ingrediëntenlijst doornemen op de meest gebruikte dierlijke ingrediënten (hier staat een lijst: https://naoki.nl/dierlijke-ingredienten-in-cosmetica/). Als deze er niet inzitten dan is de kans groot dat het product vegan is. Je kunt ook altijd even Kruidvat zelf mailen met deze vraag, wellicht hebben zij een vegan lijst voor je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom ouder worden eigenlijk best fijn is

Waarom ouder worden eigenlijk best fijn is

De dierproefvrije lijst update van 2018

De dierproefvrije lijst update van 2018