Vegan Huidverzorging Tips

Vegan Huidverzorging Tips

Bewust kiezen voor vegan huidverzorging betekent dat je producten gebruikt die zowel dierproefvrij zijn als geen dierlijke ingrediënten bevatten. Dit kan nog een hele opgave zijn, daarom heb ik een aantal tips voor je die de keuze wat makkelijker maken.

– Dit artikel is geschreven in samenwerking met Kruidvat –

Vegan huidverzorging is niet iets waar alleen veganisten op letten. Dierlijke ingrediënten kunnen namelijk allergische reacties en huidirritaties veroorzaken en zijn tevens niet halal. Vegan producten passen binnen een bewuste lifestyle waar iedereen voor kan kiezen. Daarnaast geeft het ook een fijn gevoel om te weten dat de huidverzorging die jij gebruikt vrij is van eventueel dierenleed.

Ingrediënten om op te letten

Gelukkig bestaan er ontzettend veel diervriendelijke ingrediënten die gebruikt kunnen worden in huidverzorgingsproducten. Wat dacht je van natuurlijke oliën en wassen, extract uit fruit en bloemen, essentiële oliën… Maar er worden ook nog weleens wat dierlijke ingrediënten gebruikt in huidverzorging. Indien je deze liever vermijd, dan heb ik een handig lijstje met de meest voorkomende dierlijke ingrediënten in huidverzorging:

– Bijenwas (cera alba) / honing (honey)
– Lanoline (lanolin)
– Retinol (retinol, retinoids)
– (Zee) Collageen (marine collagen)
– Zijde (silk)

Bovenstaande ingrediënten vind je in zowel goedkope als luxe producten en in natuurlijke en synthetische producten. Het is gelukkig wel zo dat bij natuurlijke producten met een keurmerk (zoals NaTrue) het gebruik van dierlijke ingrediënten grotendeels is verboden. Wanneer je graag natuurlijke huidverzorgingsproducten gebruikt, dan is het voornamelijk de bijenwas, honing, lanoline en zijde waar je op moet letten. PETA heeft een uitgebreide lijst met dierlijke ingrediënten die in overige producten kunnen zitten.

Vegan keurmerken

Vegan Huidverzorging Tips

Ben je niet zo’n held in het doorspitten van ingrediëntenlijsten? Dan bestaan er gelukkig ook vegan keurmerken. Producten met een vegan logo zijn gegarandeerd vrij van dierlijke ingrediënten. Het bekendste logo is die van de Vegan Society (zie foto hierboven). Een ander logo dat je ook weleens ziet is het logo van PETA, waarbij duidelijk vermeld staat dat het product dierproefvrij en vegan is.

Handig om te weten: een konijntje of ander dierproefvrij / ‘cruelty free’ logo zegt helaas niets over de ingrediënten in het product. Deze producten zijn waarschijnlijk dierproefvrij, maar kunnen nog wel dierlijke ingrediënten bevatten. Dierproefvrij of ‘cruelty free’ staat dus niet garant voor vegan producten.

Dierproefvrij = vrij van dierproeven.
Vegan = vrij van dierproeven en dierlijke ingrediënten.

Kruidvat Natures Sensitive huidverzorging

Vegan Huidverzorging Tips

Een paar weken geleden liet ik jullie al kennis maken met de nieuwste lijn van Kruidvat: Kruidvat Natures. Deze gehele collectie is gecertificeerd natuurlijk, dierproefvrij & vegan! Alle producten bevatten dan ook het vegan keurmerk van de Vegan Society. Ik gebruik nu al een tijdje 3 producten: het Micellar Water en Day & Night Cream uit de ‘Sensitive’ lijn en de Facial Cleansing Wipes uit de ‘Hydrating’ lijn.

Ik ben erg te spreken over deze producten. Ze zijn niet alleen fijn in gebruik, ze zien er leuk uit en zijn hartstikke betaalbaar (al vanaf €1,79). Het Micellar Water ga ik sowieso opnieuw kopen, deze werkt net zo goed als de duurdere micellar waters die ik in de afgelopen jaren heb gebruikt. De dag- en nachtcrème voelt heerlijk vol en zacht aan en voedt mijn huid. De reinigingsdoekjes zijn erg handig als je weinig tijd hebt of om mee te nemen op vakantie.

De lijn bestaat in totaal uit 8 producten die je allemaal in de webshop van Kruidvat kunt vinden en natuurlijk in de winkels. Ik vind het een goede ontwikkeling dat Kruidvat een vegan huidverzorgingslijn heeft uitgebracht, zo wordt vegan huidverzorging voor iedereen toegankelijk en betaalbaar!

Win een vegan setje van Kruidvat Natures

Vegan Huidverzorging Tips

Ben je benieuwd geworden naar de Kruidvat Natures lijn? Ik mag 2 keer een setje producten weggeven uit de ‘Sensitive’ lijn, geschikt voor de gevoelige en normale huid. Ik verloot 1 setje onder mijn Facebook volgers en 1 setje onder mijn Instagram volgers. Vandaag komt er op beide kanalen een bericht online waarbij je een comment kunt achterlaten indien je mee wilt doen. Ik kies over 1 week willekeurig 1 winnaar uit op beide kanalen.

Ben jij al overgestapt op vegan huidverzorging?

  1. Wat een leuke winactie! Ik wilde overigens even zeggen dat retinol niet per se van dierlijke afkomst is, het kan ook synthetisch zijn. Zie bijvoorbeeld de retinols/retinoids van het merk The Ordinary!

    • Klopt, het kan gelukkig tegenwoordig ook synthetisch. Maar ik vind het lastig te achterhalen en vertrouw het dus niet zo snel, tenzij een merk specifiek aangeeft dat het vegan is idd! :)

    • Yup, ik kwam hier om dat te zeggen! Volgens mij is ook de Retinol creme van Uncover skincare vegan.

  2. Leuke winactie! Ik ga deze wel skippen aangezien ik de producten ook heb en er ook heel tevreden mee ben. En ze zijn inderdaad zo goedkoop! Wat ik niet zo goed begrijp is de ‘halal’ redenering.

    • Wanneer cosmeticaproducten zoals gezichtsverzorging halal zijn, zijn deze vrij van dierlijke ingrediënten en tevens dierproefvrij. Dus als vegan kan je ook halal beautyproducten kopen :)

  3. Lijkt me een fijne lijn. Bij mijn kruidvat hadden ze niet alles en er was beel op. Hoop dat t binnenkort weer binnenkomt, want wil het gaan proberen. Helaas heb ik geen insta of facebook anders deed ik zeker mee met de winactie. Andere wens ik veel geluk.

  4. Dank je wel voor deze blog. Leuk, ik ga deze zeker proberen! Fijn van het Kruidvat. Bewijst dat je ook betaalbaar dit soort producten kunt kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben ik te streng met het beoordelen van merken?

Ben ik te streng met het beoordelen van merken?

Waarom ik met journaling begonnen ben

Waarom ik met journaling begonnen ben