Unravel – Dit gebeurt er met je oude kleding

Unravel - Dit gebeurt er met je oude kleding

Heb jij je wel eens afgevraagd wat er met de kleding gebeurt die je doneert? En heeft het doneren van oude kleding of kapotte stoffen wel nut? Ik deed wat onderzoek en kwam een hele interessante korte documentaire tegen en een aantal feiten over wat er met oude kleding gebeurt.

Van India naar Nederland en weer terug

Dat we allemaal massaal kleding doneren is geen verassing, aangezien we in Nederland over genoeg kleding bezitten. Elke week kunnen we in goedkope fast fashion winkels voor een paar tientjes een nieuwe outfit kopen. Wanneer een kledingstuk verveelt, dan gooien of geven we het gewoon weg. Kleding doneren kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door je kleding aan een tweedehandswinkel te geven of verkopen, in een kledingcontainer te gooien of in te leveren bij winkels die inzamelingsacties houden.

Wat er daarna met je oude kleding gebeurt verschilt per organisatie. Kleding die je in een container gooit, wordt meestal doorverkocht aan derden. Dat kan een tweedehandswinkel zijn, maar ook een textielsorteerbedrijf. Bij een tweedehandswinkel bestaat er een kans dat zo’n kledingstuk een tweede leven krijgt. Maar veel kleding (en overig textiel) wordt niet opnieuw verkocht. Die kleding gaat naar een textielsorteerbedrijf. Zij sorteren de kleding, zodat de stoffen opnieuw gebruikt kunnen worden. Een deel blijft hiervoor in Nederland, maar het merendeel wordt naar het buitenland geëxporteerd. Zo ontvangen landen zoals India en Pakistan maandelijks miljoenen kilo’s kleding uit het Westen. Opmerkelijk natuurlijk, aangezien veel van deze items ooit zijn geproduceerd in deze landen, voordat ze in onze winkels kwamen te liggen.

Unravel

Aeon maakte een korte docu genaamd ‘Unravel’, over de reis van deze kleding in India. Ze volgen de reis van de kleding en spreken met de vrouwen die de kleding vervolgens verwerken. Wat vinden zij van al deze kleding? Hoe kijken zij er tegenaan dat wij in het Westen zoveel kleding wegdoen? En wat gebeurt er precies met de stoffen? Bekijk de interessante docu hier:

Ik vond het erg interessant om dit te zien. Vooral de reacties van de vrouwen, die maar moeilijk kunnen begrijpen waarom wij zoveel kleding wegdoen (“maybe they just don’t like washing their clothes…“). En ze hebben helemaal gelijk – veel van de kleding is natuurlijk ook nog in prima staat om gedragen te worden. Alleen zijn wij zo gewend om in nieuwe kleding rond te lopen en is de kleding hier zo goedkoop, dat het maken van kapotte kleding of het jarenlang dragen niet aantrekkelijk is. We zijn hier zo verwend en hebben zoveel vrijheid wat betreft kleding… Dat werd me weer eens duidelijk tijdens het bekijken van Unravel.

Heeft het doneren van kleding nut? Absoluut. Ook oude kleding, handdoeken en lakens kunnen gedoneerd worden en kunnen opnieuw gebruikt worden. Gooi daarom dus nooit kleding weg in de afvalbak, maar altijd in een textielcontainer of geef het aan een organisatie of tweedehandswinkel die er een tweede bestemming voor vindt. Want alhoewel het energie en water kost om deze stoffen een tweede leven in te blazen, is het een betere optie dan de kleding te laten verbranden samen met overig restafval.

Wat vond jij van deze documentaire?

Bron video: Aeon.co

 1. Inderdaad heel interessant! Ik wist eigenlijk niet dat dit met oude kleding gebeurde. Ook fascinerend dit vanuit een ander perspectief te bekijken. Dank je wel voor het delen van deze mini-documentaire :)

  • Vooral dat andere perspectief van vrouwen die in wezen niet veel van ons verschillen vond ik super interessant om te horen. Zo’n groot contrast! Dat zet je wel aan het denken :)

 2. Bedankt voor het delen. Ik probeer ook zo min mogelijk kleding te kopen en een kleine garderobe te behouden. De kids dragen veel tweedehands en af en toe iets nieuws. Oude kleding gaat altijd in bakken alleen die met vlekken gooide ik wel weg. Beter ook doneren dus? Groetjes Lori

  • Ja, ook kleding met vlekken kan je doneren! Dat komt dan waarschijnlijk niet in tweedehandswinkels te hangen, maar kan dus alsnog gebruikt worden voor andere doeleinden.

 3. Interessant om te zien en fijn om te weten dat mijn oude kleding in ieder geval hergebruikt wordt.

 4. Ik vraag me af wie er nu gelukkiger zijn wij of deze mensen uit India? Ik de film bekeken en gedacht dat ik van de wijze woorden van die man op het eind nog wat kon leren.

 5. Deze docu gaf me een heel dubbel gevoel. Aan de ene kant is het natuurlijk mooi dat oude kleding gerecycled wordt. Aan de andere kant lijkt het me voor deze vrouwen zo lastig om telkens maar de rijkdom en hebzucht van het Westen te zien. Om te zien dat er prachtige kleding voorbij komt die zij wellicht nooit zullen dragen omdat het simpelweg niet te betalen is voor hen.
  Ik heb hier thuis tassen vol met kleding staan. Kleding die ik destijds in opwellingen heb gekocht onder het mom van “meer, meer, meer om er trendy bij te lopen”. Deze docu bevestigt voor mij nogmaals dat ik de goede weg in ben geslagen. Kwaliteit en tijdloosheid boven trendy en kwantiteit. Wat ik met de zakken met kleding ga doen, weet ik nog niet. Sommige dingen wil ik verkopen, andere dingen doneren aan een kledingbank/het leger des heils. Andere dingen mogen van mij ook direct in een kledingcontainer zodat het weer gerecycled kan worden. Dat is dus een klusje voor mij om dat uit te gaan zoeken.

 6. Wat interessant dat je wat bent gaan graven. Ik doneer mijn kleding vaak aan de tweedehandswinkel. Daar verkopen ze het weer door en dan hoeft het niet eerst de hele wereld over te reizen. Dat is denk ik het milieuvriendelijkste van allemaal. Natuurlijk is het sowieso goed om je kleding te recyclen, ongeacht hoe..

 7. Heel fijn dat je deze docu gedeeld hebt! Wel confronterend om dat enorme verschil te zien tussen de vrouwen daar en hier. Ik ga je blog delen, meer mensen mogen dit zien :)

 8. Wat confronterend! Ik dacht altijd dat mijn oude kleding die ik in de container gooide werd gedoneerd aan arme mensen… Nou, niet dus. Beetje naïef geweest van mij misschien? Nou, goed om dit te weten! Dank voor het delen!

 9. Ik vind het indrukwekkend en verdrietig tegelijkertijd. Wat leven wij toch in een luxe in vergelijking met de mensen die leven van onze afdankertjes. Het contrast is zo onwijs groot. Ik hoop echt dat mensen binnen niet al te lange tijd hun koop en draag gedrag gaan veranderen, want zoals het er nu naar uitziet zullen die bergen alleen maar stijgen..

 10. Deze kende ik nog niet! Wat mooi gefilmd, en te zien hoe zij denken over (het koopgedrag van) westerlingen. Ik blijf het ook bizar vinden, hoeveel kleding er in omloop is. En ook zo ironisch dat het gemaakt wordt in India, helemaal naar het westen wordt verscheept, gekocht zodat de grote ketens er nog rijker van worden, door ons 1x gedragen en afgedankt en teruggestuurd naar India. Ongelofelijk.. Ik ben me afgelopen jaren ook steeds bewuster geworden van de consumptiemaatschappij en hoe ik daar zo min mogelijk aan mee wil doen. Maar het blijft toch bizar om dit soort beelden te zien!

 11. Bedankt voor het delen! Dit vind ik echt heel interessant en een goede reminder :)

  Soort van gerelateerd, sinds ik dit artikel heb gelezen heb ik een beetje gemengd gevoel over biologisch katoen http://www.hpdetijd.nl/2017-05-30/organisch-katoen-niet-beter/ Weet niet of jij het al kent of misschien ergens anders al iets soortgelijks hebt gelezen? Ik wil mijzelf meer daar in gaan verdiepen want hoe veel beter en duurzamer is van de Hema of H&M de biologische katoen nou echt?

  • Ik zou dit onderzoek (opgezet door Cotton Incorporated in Amerika, die reguliere katoen promoot) met een korrel zout nemen. Biologisch katoen is daarnaast altijd beter voor de mensen achter het product, de katoenplukkers en boeren. Dat neemt niet weg dat de milieuvriendelijkste optie is om niets te kopen, of in ieder geval minder :)

   • Ik had geen idee daarvan! In het artikel worden ze als een non-profit organisatie beschreven die onderzoek doen naar katoen. Maar het argument voor de werkers en boeren is sowieso een goede natuurlijk.

One Ping

 1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verandering, groei en ontwikkeling

Verandering, groei en ontwikkeling

Kahina Giving Beauty Antioxidant Masker

Kahina Giving Beauty Antioxidant Masker