Tips om minder spullen te kopen die je niet nodig hebt

Tips om minder spullen te kopen

Ik denk dat ik nu sinds zo’n anderhalf jaar aan het minimaliseren ben. Voor mij houdt dat in dat ik minder spullen koop, geen spullen meer bewaar die ik niet gebruik of niet mooi of handig vind en mijn geld anders uitgeef. Een paar jaar geleden was dat nog een heel ander verhaal…

Kopen, kopen, kopen

Ik moest en zou elke zaterdagmiddag iets kopen in de stad. Een mooi notitieboek bij De Bijenkorf, lippenstift bij The Body Shop, 2 t-shirts bij H&M en een paar tijdschriften bij de supermarkt. Tel daar nog een paar online bestellingen bij op in de maand (soms elke week…) en ik gaf al mijn geld uit aan spullen. Spullen die ik grotendeels helemaal niet nodig had. Het kopen van al die spullen zorgde er niet alleen voor dat ik een appartement vol troep had, maar ook dat ik creditcardschulden had. Als ik naar de rekeningoverzichten van 2 of 3 jaar geleden kijk schaam ik me wel een beetje. €250 voor een handtas die ik maar 2 keer gebruikt heb, €180 voor make-up uit Amerika, €120 voor haar extensions die ik echt nooit gedragen heb… Waarom kocht ik zoveel spullen die ik helemaal niet nodig had?

Gelukkig besefte ik me op een gegeven moment dat ik ver boven mijn stand leefde en besloot ik er iets aan de toen. De trend om te minimaliseren begon een beetje op te komen en dit leek me wel wat. Minder spullen kopen betekent ook minder geld uitgeven en dat was precies wat ik wilde doen. Ik moet eerlijk toegeven dat deze trend mij echt geholpen heeft. Ik ben erachter gekomen dat ik het niet alleen fijn vind om met minder spullen te leven, maar ook om niet meer mee te doen met de massaconsumptie. Trends in de mode, ‘limited edition’ make-up items, nieuwe must-haves voor in huis… Het doet me niet meer zoveel. Op een bewuste en geplande aanschaf hier en daar na, koop ik nu misschien in een jaar wat ik voorheen in een maand aan spullen kocht. De volgende realisaties hebben me hierbij erg geholpen!

Zet een doel voor jezelf

Waar doe je dit voor? Waarom wil je minder spullen kopen? Is er iets wat je ermee wil bereiken? Voor mij is 1 van die doelen mijn creditcards afbetalen. Het gevoel om voor het eerst de “0” te zien op het rekeningoverzicht in plaats van een getal met een groot minteken ervoor, dat is pas priceless. Ik ben er nog niet, maar ik ben zo trots op mezelf dat ik al zoveel geld heb kunnen overmaken naar mijn schulden. Geld dat niet naar nog meer spullen gaat die vervolgens ergens in een kast komen te liggen. Als ik twijfel over een aankoop, dan stel ik mezelf de volgende vragen: heb ik dit echt nodig en wil ik dit item echt heel graag bezitten? Of is het misschien slimmer om dit item niet te kopen en in plaats daarvan dit geld naar een creditcardrekening over te maken? Deze reality check heeft me al vaak geholpen om niet weer een miskoop te begaan.

Om Marie Kondo er maar even bij te halen: does it spark joy?

Die handtas ziet er in de winkel misschien leuk uit en past helemaal bij de trends van dit seizoen, maar word je er echt gelukkig van? Of word je nu verleid door marketing, een luxe naam of stof en past de tas eigenlijk helemaal niet bij jou? Stel je zelf bij elke aanschaf de vraag of je er echt gelukkig van wordt. Zo ja en je hebt het geld, go for it. Maar is het antwoord nee of twijfel je: niet doen. Ik durf te wedden dat bij twijfel je dit item over twee dagen alweer helemaal vergeten bent!

Passen deze spullen bij jou?

Ik hield onlangs een felroze kussenhoes met gouden ananassen erop geprint vast en werd helemaal blij. Zo’n leuke print! Zo kleurrijk! Maar toen vroeg ik mezelf waar deze kussenhoes dan eigenlijk een plekje in mijn huis zou krijgen. Ik realiseerde dat ik de kussenhoes weliswaar geweldig vond, maar dat hij niet bij mij paste. En ook niet bij mijn vriend met wie ik samenwoon. Dus legde ik hem weer terug met een glimlach op mijn gezicht. Er is niets mis met spullen mooi vinden, ze te waarderen en ze vervolgens niet te kopen. Je hoeft en kunt niet alles te kopen dat je mooi vindt!

Heb je dit niet al in huis?

Misschien zie je een item dat bij je past, binnen je budget valt en je helemaal gelukkig maakt. Het is precies jouw kleur, jouw smaak en je staat in je favoriete winkel. Eigenlijk heb je de keuze al bijna gemaakt om hem te kopen. Stel jezelf dan een laatste vraag: heb je dit item niet misschien al in huis? Dit is mij vaker overkomen. Een bronzer die ik opnieuw kocht omdat hij er geweldig uitzag, waarbij ik later pas realiseerde dat ik hem twee jaar geleden ook al had gekocht en uiteindelijk teleurgesteld in was. Een zwarte skinny jeans, waarvan ik het exacte model al in mijn kast had hangen. Maar ook items die heel erg lijken op iets dat ik al heb: uiteindelijk allemaal miskopen, omdat ik de tweede versie niet nodig had. Tenzij een item echt nodig aan vervanging toe is, heb je die lipstick in de kleur die je eigenlijk al hebt niet nodig. En dat paar oorbellen dat heel erg lijkt op een paar dat je al draagt waarschijnlijk ook niet.

Ik ben niet perfect: het gebeurt me alsnog dat ik af en toe een miskoop bega. Zoals onlangs een foundation in een veel te roze kleur en een boek waar ik maar niet doorheen kom en daarom niet uitlees. Dat gebeurt en dat is oké. Waar ik dan weer trots op ben is het feit dat ik nu al 5 maanden lang geen nieuwe kleding en tassen heb gekocht. Dat ik make-up en verzorgingsproducten nog selectiever uitzoek (behalve die foundation dan…). En dat ik 2 van mijn 3 creditcards in het afgelopen half jaar heb kunnen afbetalen. En dat voelt goed!

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben!

 1. Dit soort artikelen met lifestyle/mindstyle tips met een persoonlijk tintje vind ik het allerleukst om te lezen op je blog!

  • Dat vind ik leuk om te horen, want ik vind dit soort artikelen ook heel leuk om te schrijven! :)

 2. Wat een handige tips, ik doe mijn best om met spullen te minderen, maar soms is het nog best lastig om niet iets nieuws te kopen als ik in de winkel sta.

 3. Knap dat je zo open bent over je schulden en nog knapper…je bent er bijna van af!! Dat moet zo’n fijn gevoel geven! Het afgelopen jaar was nogal hectisch met verhuizen, heel klein wonen en binnenkort weer verhuizen. Daardoor was ik genoodzaakt een hoop spullen weg te doen en goed na te denken over wat ik al heb. Het afgelopen half heb ik heel weinig kleding gekocht en dat gaat prima. Terwijl ik voorheen maandelijks dingen kocht voor de heb, zeg maar. Nee ik spaar nu liever voor grote aankopen. Voordeel is dat ik er extra lang over na kan denken of het echt nodig is.

 4. Ik ben sinds korte tijd ook aan het minimaliseren geslagen. Het wegdoen gedeelte gaat echt heel goed. Verbazingwekkend hoe weinig spullen we daadwerkelijk nodig hebben.
  Maar het shop gedeelte vind ik zelf nog wel lastig. Tierelantijn heb ik nooit iets mee gehad maar kleding… oef. Daar moet ik nog een beetje aan werken geloof ik.
  Ik vind het knap dat je zo eerlijk bent over je schulden en je missers. Dat maakt je echt en daarom lees ik je artikelen zo graag :) Tof ook om te lezen dat je nu bijna van je schulden af bent.

  • Helaas heb ik naast mijn creditcards ook nog een studieschuld, daar ben ik ook mee bezig :’) Dus ik ben helaas nog niet bijna van mijn schulden af, maar er komt een dag dat ik dat wel ben!

   Wat je zou kunnen doen met kleding is bijhouden wat je echt draagt en wat enkel in je kast hangt. Bijvoorbeeld kleding die je gedragen en gewassen hebt rechts hangen/rechts neerleggen. Ik denk dat je op een gegeven moment ziet dat er links veel meer ligt en dat je die kleding dus echt nooit draagt… Misschien helpt dat om wat minder te kopen, wanneer je weet dat je een groot deel daarvan nooit gaat dragen! :)

 5. Wat goed dat je zo eerlijk en bent over jouw eigen situatie en hoe je die beleefd.
  Toen ik een stuk jonger (in mijn twenties) zat ik op een gegeven moment ook met een enorme kont met schuld.
  Er is een periode geweest dat ik maar 25 gulden per week had voor boodschappen en de rest.
  Dat was heel pijnlijk en confronterend.
  Ik had niet allerlei dingen gekocht maar was begonnen met een opleiding die ik niet had afgemaakt, ik had een fiets nodig die werd gestolen etc etc.
  Een hele harde les is dat geweest.
  Nu ben ik mij er heel erg van bewust hoeveel ik heb en wat ik kan uitgeven.
  En met trots kan ik wel zeggen dat ik sinds ik alles heb afbetaald nooit meer rood heb gestaan of andere schulden heb gehad :-)
  Ik probeer nu over iedere aankoop goed na te denken.
  De laatste maanden heb ik veel kleding gekocht omdat ik ook bijna alles heb weggedaan.
  Het was oud, paste niet meer bij mij en ik droeg het simpelweg niet (ik had heel veel miskopen gedaan).
  Gelukkig heb ik toen een kledingkast advies laten doen.
  Ik er heel veel van geleerd en de kleding die nu in de kast hangt is helemaal mijn smaak en past 100% bij mij.
  Dus ook daar ga ik geen miskopen meer doen in de toekomst.

  • Dat klinkt inderdaad als een harde les! Maar wat goed dat je daarna nooit meer schulden hebt gehad. Ik hoop dat ik dat over een paar jaar ook kan zeggen (na de laatste creditcard heb ik nog mijn studieschuld, zucht…). En dankjewel voor je compliment!

   • Ik zie zelf een studieschuld eigenlijk net zo als een hypotheek. Die neem je om een investering te doen in jezelf en het is onrealistisch om die af te betalen (in korte tijd). Daarom heb ik geen enkele stress over mijn studieschuld, omdat ik gewoon netjes elke maand afbetaal en ik er vanzelf over zoveel jaar vanaf ben. Zie jij dat anders?

    • Daar heb je wel gelijk in. Ik voel ook niet zo de druk van mijn studieschuld, in tegenstelling tot de druk om mijn creditcards snel af te betalen. Alleen had ik het liever niet gehad natuurlijk, dan was ik bijna schuldvrij :)

 6. P.s. nog even iets anders: ik vind de nieuwe lay-out erg mooi geworden en overzichtelijk :-)

 7. Wat ontzettend fijn om dit te lezen. Ik probeer deze manier van leven ook steeds meer toe te passen en merk dat het zoveel rust geeft en tevredenheid met wat je eigenlijk allemaal al hebt. Blij te lezen dat het jou zo goed af gaat.

 8. Leuk en herkenbaar om te lezen, behalve de studieschuld gelukkig geen andere schulden. Vroeger wilde ik ook graag nieuwe dingen kopen, nu koop ik nog maar heel weinig kleding, schoenen en tassen (heb 3 tassen nu meer dan drie jaar en de ene is voor werk, de andere voor een middagje weg en een kleine vintage tas voor een avondje uit).
  Sinds ik moeder ben, vind ik het wel lastig om me niet te laten verleiden door allerlei leuk speelgoed en kleertjes. Maar we hebben hier een hele leuke tweedehands kleding en speelgoedwinkel, waar ik redelijk zonder schuldgevoel af en toe wat speelgoed kan halen.
  Het je bewust zijn van wat je koopt maakt het eigenlijk makkelijker om iets te laten liggen.

 9. Toen je vorig jaar iets schreef over kleding capsules en minimaliseren, ben ik gaan nadenken over mijn eigen situatie. Ook ik ben met een schuldenkwestie bezig en door crisis, huisonderwater en mee willen doen in de vaart der volkeren terecht gekomen in een situatie, waar ik eerder nooit over hoefde na te denken: zuinig moeten zijn.
  Ik probeer al enige tijd een aantal van jouw ideeen uit en tot mijn verbazing werken ze ook voor mij en inderdaad denk ik echt anders over ‘ het leven’! Ik ben er nog niet en loop flink op je achter, maar ook ik ben er van overtuigd dat het goed gaat komen.
  Bedankt Sophie!

  • Wat leuk om te horen (niet van je schulden, maar dat jij hier ook baat bij hebt)! En je loopt vast niet achter me, maar waarschijnlijk allang naast me met jouw manier van leven :) Succes, ik hoop dat jij ook uit je schulden komt!

 10. Wat een goede tips! Ik kan ze wel gebruiken. Ik geef heel gemakkelijk geld uit, denk vaak dat ik spullen nodig heb terwijl dat niet zo is. Ik heb geen schulden, maar ik wil graag wat meer gaan sparen. En daar kan ik deze tips goed voor gebruiken!

 11. Spullen dat wij blijven kopen is zeker een groot deel wat wij niet echt nodig hebben. Wat leuk om te lezen over dit openhartig verhaal. Ik vind dat mensen mogen kopen wat ze maar willen, als je daardoor in schuld komt te zitten dan vind ik dat gekke werk. Je bent erg goed bezig en hopelijk snel kan je ook studieschuld vrij bent. :-) Ik ben altijd zuinig geweest, wel koop ik de laatste tijd toch meer onnodige dingen voor mijn blog. Je artikel inspireert mij om er goed over na te denken. Bedankt Sophie. :-) Ik vind je blog altijd leuk, maar met deze post ben ik officieel verliefd op je blog.

 12. Goeie reminder… Zal aan je denken als ik weer online winkels bezoek.

 13. Dit soort artikelen vind ik zo leuk om te lezen. Heb zelf een soortgelijk artikel geschreven twee maanden geleden, maar toen nam ik ff blogpauze en heb hem nog steeds niet gepost (overigens wel iets andere tips).

  In het begin had ik echt moeite met minder kopen. Ik had het gevoel alsof ik mezelf remde, maar inmiddels vind ik het zo een verademing dat ik me niet meer laat leiden door wat marketeers willen dat ik koop, maar enkel koop wat ik nodig heb. Ik investeer meer in kwaliteit en ben afgestapt van het hele ‘kwantiteit is beter’. Echt een gevoel van vrijheid die ik iedereen aanraad.

  • Ik ben benieuwd naar jouw tips! Ik ervaar hetzelfde: een gevoel van vrijheid. Vrij van de druk om bepaalde dingen te moeten kopen, vrij omdat ik veel minder gevoelig ben voor marketing trucjes… Had ik dit maar eerder geweten!

 14. Goede tips, ik ben vandaag wezen shoppen en heb aardig wat gekocht. Maar ik heb me inderdaad afgevraagd, word ik hier blij van? Nog steeds veel gekocht, maar ik had ook veel nodig voor de komende vakanties en verre reis!

 15. Ik vind dit soort artikeltjes echt waanzinnig leuk en inspirerend. En wat stoer dat je zo open bent! Zelf ben ik met de jaren ook steeds bewuster geworden en waar ik eerst zoveel mogelijk wilde hebben (veel make-up, veel kleding etcetera) heb ik een soort omslag gemaakt en heb ik nu liever zo min mogelijk, wat ik met liefde gebruik. En inderdaad, ik ervaar ook veel vrijheid. Niet meer “moeten” kopen, je niet meer verplicht voelen om ook minder favoriete spullen te gebruiken omdat het anders maar blijft liggen, geld over.. Erg fijn!

 16. Ik vind het zo fijn dat je hier open over praat! Zelf leef ik ook op het randje, soms boven, soms onder de nul… Ik probeer nu ook zo weinig mogelijk spullen te kopen die ik niet nodig heb, en lekker opgeruimd te leven.

ILIA Beauty Illuminator

ILIA Beauty Illuminator ‘Polka Dots & Moonbeams’

Herbivore Blue Tansy Masker

Herbivore Blue Tansy masker