Tips om geld te besparen & minder miskopen te doen

Tips om geld te besparen & minder miskopen te doen

Vorige week nam ik een video op over minder geld uitgeven aan kleding en cosmetica – iets waar ik jarenlang moeite mee had. Ik wilde het liefst al mijn geld uitgeven aan mooie spullen, waarvan ik dacht dat ze me gelukkig zouden maken. Inmiddels koop ik veel minder spullen en doe ik bijna geen miskopen meer. Ik deel vandaag 3 tips die me hierbij geholpen hebben en waardoor ik nu geld kan sparen.

Deze tips zijn vooral handig als je, net zoals ik vroeger, teveel geld uitgeeft aan spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. Een zoveelste oogschaduw palette of paar schoenen bijvoorbeeld, terwijl je kast vol ligt met ongedragen schoenen. Als je deze tips toepast zul je hopelijk minder snel verleid worden om steeds weer nieuwe spullen te kopen en kan je eindelijk beginnen met wat geld sparen of investeren.

Tip 1: Ga een “no buy” uitdaging aan

Een van de beste beslissingen in mijn leven was om een jaar lang geen kleding te kopen. Hierdoor heb ik niet alleen veel geld bespaard, het liet me ook inzien dat ik al genoeg kleding had. We zijn nu 7 maanden verder en ik ben niet meer teruggegaan naar mijn oude gewoonte om wekelijks nieuwe kleding te kopen. Ik koop nu heel bewust af en toe een aantal items die ik nodig heb of heel graag wil hebben. Ik doe bijna geen miskopen meer en draag alles wat in mijn kledingkast hangt.

Op dit moment doe ik weer een no buy uitdaging en koop ik de hele zomer geen kleding. Misschien lijkt jou dit lastig, maar voor mij voelt het bevrijdend. Ik heb namelijk zoveel tijd over! Ik hoef geen kledingwinkels meer in, ik bezoek amper webshops en hoef niets te vergelijken. De sale laat ik aan mij voorbij gaan. Ik waardeer alle kleding die in mijn kast hangt en draag alles met plezier. Dit soort uitdagingen, of ze nu 1 maand, 3 maanden of een heel jaar duren, besparen veel geld en je ontwikkelt er nieuwe gewoontes door. Ik gebruik de tijd die ik nu over heb om mijn kledingstijl te ontwikkelen (daarover later meer), zodat ik na de zomer gerichter kan shoppen. Omdat ik nu weinig geld uitgeef, heb ik straks meer geld om uit te geven aan items die echt bij mij passen.

Uitdaging: Besluit nu om in de maand augustus geen kleding (of cosmetica, of boeken, of een categorie waar je veel geld in uitgeeft) te kopen

Een maand gaat zo voorbij, geloof me! Als ik met mijn voormalige shopverslaving de hele zomer kan overleven zonder nieuwe kleding, kan jij vast 1 maand overleven. Als de maand je makkelijk afgaat, plak er dan nog een maand aan vast :)

Tip 2: Koop items die aan jouw waarden voldoen

Ik heb hier al vaker over geschreven, omdat dit echt iets is waar ik sterk in geloof. Waar jij jouw geld aan uitgeeft telt. Wil je zoveel mogelijk spullen kopen voor een zo laag mogelijke prijs? Dan help je daar alleen jezelf mee. Het milieu en de mensen die deze spullen maken, worden er niet beter van. Bedenk daarom waar jij voor staat en besluit om het merendeel van jouw geld uit te geven aan bedrijven die jouw waarden delen. Je hoeft dit niet “perfect” te doen, dat zou vrij lastig zijn in deze wereld, maar met de beslissing om een deel van jouw geld bewuster uit te geven kom je al een heel eind.

Zo kun je er voor kiezen om enkel dierproefvrije of vegan cosmetica te kopen, zodat er geen dieren gedood worden voor jouw make-up. Als je je geld uitgeeft aan bedrijven die diervriendelijk te werk gaan, kunnen zij groter worden en meer opties aanbieden. Wellicht vind jij het belangrijk om lokale bedrijven te steunen. Doe dan onderzoek naar bedrijven die in Nederland produceren en koop hun producten. Er is vast wel iets waar jij voor staat, iets dat jij belangrijk vindt. Geef je geld uit aan bedrijven die deze mening delen.

Uitdaging: Besluit om vanaf nu een deel van jouw geld enkel uit te geven aan bedrijven die jouw waarden delen

Dit vergt in het begin wat onderzoekwerk, maar na een tijdje weet je precies waar je je geld aan uit kunt geven. Hiermee steun je niet alleen bedrijven die het volgens jou beter doen, maar waarschijnlijk zul je ook wat geld besparen. Je opties worden immers wat beperkter en je zult minder snel verleid worden door bedrijven die niet aan jouw waarden voldoen.

Tip 3: Denk bij elke aankoop na of je het product echt wilt hebben

Voordat je een kledingstuk koopt, bedenk eerst of het in jouw garderobe past, of het echt jouw stijl is en of je het item vaak gaat dragen. Twijfel je? Leg het dan terug en denk er nog even over na. Zie je een nieuw make-up palette met geweldige kleuren en wil je het meteen kopen? Denk eerst even na of je de kleuren misschien al in je bezit hebt en of je het nieuwe product daarom wel echt gaat gebruiken. Bij twijfel: niet kopen. Denk je dagen of weken later nog steeds over het product en wordt je verlangen alleen maar groter? Dan is de kans groter dat je het echt graag wilt hebben en gaat gebruiken en kan je het product alsnog kopen.

We worden heel makkelijk verleid door marketingcampagnes en mensen in onze omgeving. Maar deze campagnes hebben maar 1 doel: jou geld uit te laten geven aan hun producten. Het maakt de verkoper niets uit of jij het product uiteindelijk gaat gebruiken of niet, zij willen jouw geld verdienen. Ik probeer daarom bij elke aankoop na te denken of ik het item echt heel graag willen hebben en of ik het echt ga gebruiken. Soms leg ik iets terug dat ik weliswaar heel mooi vind, maar waarvan ik moet concluderen dat dit mij, de “echte” Sophie, niet echt aanspreekt maar eerder een verlangen in mij. Het is niet altijd even makkelijk om dit gevoel te erkennen, maar je wordt er vanzelf beter in.

Uitdaging: bedenk bij elke potentiële aankoop na of het product echt bij jou past en dat je niet verleid wordt door externe factoren

Stel jezelf de volgende vragen: past dit product wel bij mij en mijn leven? Voldoet dit product aan mijn waarden? Wil ik dit bedrijf mijn geld geven? Heb ik niet wellicht al iets vergelijkbaars in mijn bezit? Tenzij je echt overtuigd bent om iets te kopen, doe het dan niet. Je kunt later altijd nog van gedachten veranderen.

Van mijn shopverslaving afkomen heeft mij zeker 3 jaar de tijd gekost. Het proces ging in stappen en af en toe viel ik weer terug in mijn oude patroon. Geef niet dus niet op, verandering kost tijd! Ik kan inmiddels concluderen dat ik veel gelukkiger ben nu ik bewuster met mijn geld om ga, omdat het in mijn “plaatje” van bewuster, eerlijker en duurzamer leven past.

Meer hierover horen? In onderstaande video deel ik deze tips inclusief een aantal voorbeelden en ervaringen:

 1. Wat een goede en inspirerende post weer, Sophie! Heel knap dat je jouw shopverslaving hebt weten te overwinnen. Doordat ik anderhalf jaar lang op een minimaal budget heb moeten leven, weet ik hoe weinig ik nodig heb. Toen ik vorig jaar een nieuwe baan met een mooi salaris kreeg, had ik een kleine terugval. Eindelijk kon ik al mijn versleten kleding vervangen. Dat voelde heerlijk, tegelijkertijd viel ik bíjna weer in mijn oude patroon. Door me te verdiepen in merken waarvan de ethische waarden me aanspreken en veel beter na te denken over mijn aankopen, voelt het alsof iedere euro die ik besteed dubbel zoveel waard is. Het lukt nog niet altijd alleen duurzame kledingmerken te kopen, maar de items die ik koop passen helemaal bij mij en vullen een gat in mijn garderobe. Zo voelt het toch als ‘geld goed besteed’, mede omdat ik weet dat ik de items jaren zal dragen. Het minimaliseren van mijn spullen gaat onverminderd door, door kwalitatieve keuzes te maken.
  De Deense Signe van Use Less DK heeft ook heel leuke tips voor het maken van een duurzame garderobe die bij je past.

  • Zo voelt het bij mij ook – ik geef elke euro met liefde uit, want niet alleen ik word er blij van, de bedrijven die ik steun kunnen met mijn geld nog meer mooie en eerlijke producten kan maken.

   Dankjewel voor de tip, ik heb haar blog meteen opgeslagen :)

 2. Fijne tips! Ik ben niet echt shopverslaafd, maar ben wel gevoelig voor marketing. Ik heb nu met mezelf afgesproken dat als ik iets wil hebben, ik dit op een verlanglijstje schrijf. Een maand later kijk ik hierop, en als ik het dan nog steeds wil hebben, dan zou ik het mogen kopen. Maar vaak is het verlangen dan alweer weg, en zie ik het product alleen nog maar als iets dat veel ruimte in zou nemen en weinig gebruikt zou worden. Dus koop ik het uiteindelijk toch niet. Werkt voor mij super!

  • Dat werkt inderdaad erg goed! Veel items die ik in winkels terug leg of ergens online opsla vergeet ik binnen een paar dagen weer. De beste tip tegen miskopen :)

 3. Ik probeer zo min mogelijk kleding te kopen, maar ik ben de afgelopen tijd wat afgevallen waardoor mijn broeken niet meer passen. Ze vallen nu veel te wijd, waardoor ik wel nieuwe broeken moet kopen. Echt zo vervelend, ook omdat ik helemaal niet van winkelen houd. Dus op dit moment is een no-buy uitdaging niet echt handig voor mij.

  • Als mijn kleding niet meer zou passen dan zou ik ook de no buy even ‘on hold’ zetten :) Wel essentieel dat je een paar broeken hebt die goed passen. Ik hoop dat je er een paar kunt vinden in jouw stijl!

 4. Het is allemaal ZO logisch, maar gek genoeg deed ik het ook nooit. Sinds dat ik zo bezig ben met minimalisme ben ik geen hoarder meer en koop ik eigenlijk alleen dingen die ik écht nodig heb! Miskopen heb ik zo eigenlijk ook niet, love it :)

 5. Ontzettend goede tips die ik zelf ook toepas. Tip 3 is soms moeilijk, al probeer ik me zo goed mogelijk te beheersen en alleen dingen te kopen die ik écht nodig heb.

 6. Ik had begin dit jaar besloten om minder te kopen en het gaat vrij goed!
  Best wel fier :)
  Het is zeker het proberen waard!

 7. Wat een inspirerende post. Ik denk dat ik mezelf binnenkort maar eens een no-buy challenge op ga leggen. Ik koop veel spullen voor in de douche etc. terwijl ik het helemaal niet nodig heb.. Eerst maar eens opmaken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vegetarisch of vegan eten tijdens vakantie

Op vakantie als (nieuwe) vegan of vegetariër

Bulldog: natuurlijke & vegan huidverzorging voor mannen

Bulldog: natuurlijke & vegan huidverzorging voor mannen