The What’s Underneath project

What's Underneath project

Een tijdje geleden kwam ik op de blog van Sara het ‘The What’s Underneath project’ tegen. Het project bestaat uit een reeks video’s waar voornamelijk vrouwen centraal staan. In de video’s wordt de vrouwen gevraagd wat ze van zichzelf vinden, zoals hun lichaam, hun rol als vrouw en hoe ze in het leven staan. Zijn ze onzeker over zichzelf? Hebben ze angsten overwonnen? Waarom kleden ze zich op een bepaalde manier? Ik vind de video’s enorm fascinerend en wilde er daarom graag een artikel aan wijden.

Allereerst wat achtergrond info: het project is opgezet door moeder en dochter duo Elisa and Lily. Elisa heeft jarenlang gewerkt in de mode industrie, maar begon in te zien dat de tijdschriften waar ze voor werkte veel vrouwen onzeker lieten voelen. Ze zag hetzelfde schoonheidsideaal keer op keer terugkomen, covers die gephotoshopt werden en een eeuwige obsessie voor een jeugdig uiterlijk. Ze geloofde niet in dat perfecte beeld en besloot het platform ‘StyleLikeU’ op te richten als tegen antwoord.

Samen met haar dochter zetten ze nu dus vrouwen op film die een eerlijker beeld laten zien van wat schoonheid precies inhoudt. Want schoonheid zit niet in onze kleding, accessoires of een dikke laag make-up. De vrouwen wordt dan ook allemaal gevraagd om langzaam hun kleding en accessoires uit te trekken totdat ze alleen hun ondergoed aanhebben. Je ziet dat sommige vrouwen dit lastig vinden, omdat ze het gevoel hebben dat hun identiteit in hun kleding of accessoires zit.

Bij sommige video’s moest ik zelfs een traantje wegpinken, omdat de vrouwen zo eerlijk en open hun verhalen vertellen. Ik realiseer me maar weer al te goed dat we allemaal problemen hebben. We maken allemaal minder leuke momenten mee, hebben onzekerheden en proberen gewoon ons best te doen. Ik herken in bijna elke vrouw wel iets van mezelf: sommige woorden, ervaringen en gedachten van de vrouwen zijn erg herkenbaar en dat maakt de video’s ook zo mooi! Ik vind het ook bijzonder hoe bijna elke video me kan boeien, of ik nu naar een 60-jarige vrouw kijk met al heel wat levenservaring of een 21-jarig model. Allemaal verschillende gezichten, verschillende ervaringen en gedachten, maar allemaal even oprecht. Zoals deze video, waar styliste en hoogzwangere Karyn Starr centraal staat:

 
Ik vind het project erg geslaagd en kan de video’s jullie zeker aanraden! Ze staan allemaal op YouTube onder het StyleLikeU kanaal. Meer informatie over dit project en toekomstplannen van de makers vind je op hun website.

  1. Wauw, wat een bijzonder project zeg! Heel mooi concept zit erachter. Hier kan ik mij ook zo goed in vinden.

  2. Wat een inspirerend verhaal. Ik hou wel van zo’n artikel en verhaal waar wij vrouwen aan het denken zetten over hoe wij ons voelen en de verbinding van onze schoonheid. Ik ga zeker meer verhalen kijken op hun website. Bedankt. :-)

  3. Wauw, wat een mooie video! Ik ga snel ook de andere video’s kijken, want het doet echt wat met me. Bijzonder hoe mensen zich (letterlijk) zo bloot durven geven.

  4. Ah, wat lief dat je me noemt :)
    Tof project, ja! Zoveel sterke vrouwen, zoveel mooie karakters… en alleen maar mooie mensen. Een goede reminder dat kleding en accessoires inderdaad niet onze identiteit en kracht bepalen, maar wij zelf!

  5. Wauw, wat ontzettend mooi! Dankjewel voor dit artikel en de tip, ik ga de video’s kijken!

Dierproefvrije cosmetica merken

Dierproefvrije updates – 9 nieuwe merken & 1 wijziging

La Bella Figura Radiant Creme Blush

La Bella Figura Frida Fabulosa Radiant Creme Blush