Stockholm reisverslag + (vegan) tips

Stockholm reisverslag + vegan tips

Hoi, ik leef nog! :) Volgens mij heb ik nog nooit twee weken een break van het bloggen genomen, maar het was wel nodig. Ik heb aan de achterkant van Naoki gewerkt, ben hard bezig met het updaten van de dierproef(vrije) lijsten en ging vorige week een paar dagen weg om uit te rusten. Dat uitrusten deed ik in Stockholm, een hele leuke stad om eens te bezoeken! Vandaag deel ik een reisverslag en deel ik wat tips wat betreft vega(n) eten.

Stockholm reisverslag + vegan tips

Stockholm is een fijne stad om wandelend te ontdekken, we hebben dan ook 3 dagen heel veel gelopen en maar 1 keer de metro hoeven nemen. De stad heeft veel bezienswaardigheden, mooie straten, musea, parken, winkels en veel restaurants en lunchrooms waar je ook als vegetariër of veganist prima terecht kan. Zo had elk koffietentje zowel sojamelk als havermelk voor bij je latte, kwam ik vegan taart tegen, veel veggieburgers, salades, smoothies en juices: het is vrij makkelijk om in Stockholm vega(n) en gezond te eten als je dit wilt.

Stockholm reisverslag + vegan tips

Zoals bij Hermans, een veganistisch restaurant. We aten hier taart en hadden een geweldig uitzicht over de stad. Ze hebben hier ook een uitgebreid buffet wat er heerlijk uitzag! Hier zaten verschillende families te lunchen maar ook mensen die een zakelijke lunch hadden, een fijne sfeer waar iedereen terecht kan.

Stockholm reisverslag + vegan tips

❥ Hermans – Fjällgatan 23b. Geopend maandag t/m zondag van 11:00 tot 22:00.

Stockholm reisverslag + vegan tips

Waar je sowieso heen moet is de oude stad van Stockholm, Gamla Stan. Compleet anders dan het moderne gedeelte van de stad. Je vindt hier schattige straatjes, winkels, lunchrooms en om elke hoek kan je een mooie foto maken. Gamla Stan is per metro bereikbaar, maar als je in het centrum verblijft kan je er ook heen lopen.

Stockholm reisverslag + vegan tips

Het hotel waar wij verbleven was Haymarket, een hotel met een jaren ’20 sfeer. Vol mooie details, ruime kamers en op een centrale plek. Het ontbijtbuffet was bij de prijs inbegrepen, maar stelde helaas niet zoveel voor indien je vega(n) eet: ik kon enkel wat fruit, groente en crackers vinden. Indien je wel vlees, kaas e.d. eet is het buffet prima. Gelukkig zijn er in de buurt genoeg koffietentjes en restaurants waar ik prima terecht kon voor een heerlijk ontbijt.

❥ Haymarket – Hötorget 13-15.

Stockholm reisverslag + vegan tips

Er zijn verschillende parken in Stockholm om even uit te rusten of om doorheen te wandelen. Mensen waren aan het picknicken, lagen in de zon of waren aan het wandelen met hun hond. De vibe was in heel Stockholm sowieso erg relaxed: mensen zijn beleefd, maar niet te aanwezig. Ik heb bijna niemand horen schreeuwen of onbeschoft zien doen, iets wat je in andere grote steden wel vaak meemaakt. Ik voelde me er dan ook erg thuis en heb het idee dat er in Zweden veel introverten leven ;)

Stockholm reisverslag + vegan tips

Mijn koffie haalde ik bij Wayne’s Coffee en Espresso House. Beiden hebben verschillende plantaardige melk opties, mijn favoriet was de latte met havermelk bij Wayne’s Coffee. Het aanbod is hier deels biologisch en het eten wordt ter plekke bereid en gebakken: vers en zoveel mogelijk lokaal. Je vindt tientallen locaties van beiden in de stad.

Stockholm reisverslag + vegan tips

Street art ontdekken bleek een uitdaging: de stad is best schoon en graffiti en overige kunst wordt volgens mij heen snel weer verwijderd door de gemeente. Dit geldt gelukkig niet voor de betaalde kunst, zoals deze mural van Osgemeos vlakbij Hermans.

Stockholm reisverslag + vegan tips

Een van de highlights van onze trip was het vinden van Stikki Nikki, een biologische ijssalon. Ze hebben verschillende vegan smaken in hun assortiment en dan niet het standaard citroen en mango sorbetijs: hier vind je smaken zoals chocolade en hazelnoot dat bijna niet van roomijs te onderscheiden is. Zoals mijn vriend opmerkte tijdens het eten van het vegan ijs: “it’s over” – doelend op het feit dat als vegan ijs zo lekker gemaakt kan worden er geen reden meer is om het niet vegan te maken. Hier moet je zeker even langsgaan!

❥ Stikki Nikki, Drottninggatan 90B (en 7 overige locaties in de stad). Geopend maandag t/m zondag van 11:00 tot 21:00.

Stockholm reisverslag + vegan tips

Ik was al jaren niet in een McDonald’s geweest, want ik vind de veggieburger in Nederland niet zo bijzonder en daarnaast eet ik liever iets gezonder. Maar in Zweden hebben ze de McVegan: een veganistische burger die op dit moment exclusief in Zweden verkocht wordt naast de standaard veggieburger. Online las ik lovende reviews, dus ik was benieuwd. Hij was inderdaad erg lekker en deed me denken aan vroeger, toen ik nog de reguliere burgers bij McDonald’s at. Ik at hem met zoete aardappel frietjes (mijn favoriet) en volgens mij is dit de eerste keer dat ik niet ziek ben geworden na het eten bij McDonalds (ik weet niet wat ze in hun producten stoppen, maar ik kreeg vroeger altijd buikkrampen van hun eten).

Ik weet dat ik lezers zal hebben die de McDonald’s boycotten en dat is jullie volle recht. Ik ben echter voor vegan opties in elk restaurant, zo maak je het mensen makkelijk om eens iets anders te eten en kunnen veganisten en vegetariërs gewoon meegaan met vrienden die graag bij plekken zoals McDonald’s eten. Ik hoop dus dat ze deze burger ook in Nederland zullen uitbrengen, ik weet zeker dat hij hier ook in de smaak zal gaan vallen.

Stockholm reisverslag + vegan tips

En dan nog een tip: Sattva Naturbageri. Deze bakker vind je in Gamla Stan en ze hebben de lekkerste kaneelbroodjes ever, die ook nog eens vegan zijn. Deze vegetarische bakker maakt bijna alles veganistisch en biedt ook suiker- en glutenvrije opties aan. Je kunt er ook koffie drinken, maar leuker is het om hier iets lekkers te halen en Gamla Stan te ontdekken. Of om het om de hoek op te eten op een bankje, genietend van het uitzicht.

❥ Sattva Naturbageri, Stora Nygatan 6. Geopend maandag t/m zaterdag van 09:00 tot 18:00.

Stockholm reisverslag + vegan tips

Hierboven zie je het uitzicht wanneer je buiten eet bij Hermans :) Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad in Stockholm en wil graag nog eens terug naar Zweden, hier komt zeker nog een vervolg aan…

Vanaf gisteren ben ik weer aan het werk en zullen er weer artikelen online komen op Naoki. Wellicht wel nog iets minder dan voorheen, omdat het bijwerken van de dierproef(vrije) lijsten weer aardig wat tijd in beslag neemt. Ik ben nu over de helft en hoop over 2 weken klaar te zijn. Ik zal dan ook alle nieuwe pagina’s publiceren en de updates met jullie in een apart artikel delen. Bedankt voor jullie geduld in ieder geval en jullie lieve comments en mailtjes in de afgelopen twee weken!

 1. Bedankt voor je uitgebreide reisverslag! Ik vlieg morgenavond naar Stockholm voor een lang weekend en ga zeker gebruik maken van je tips!

 2. Stockholm is een geweldige stad! ♥ Ik heb vroeger een tijdje een relatie gehad met een jongen uit Stockholm en heb m’n hart aan de stad verloren. En die McVegan zou ik weleens willen proberen!

 3. HEMEL Dat ijs!! Wow!
  Ik ben echt ja-ren geleden eens in Stockholm geweest en toen wist ik nog niet zo goed waar ik mee bezig was, Starbucks was the place to be (die leeftijd ;) ) dus ik kan niet wachten om weer eens die kant op te gaan! En dan het liefste ook in dat hotel, wat een plaatje zeg <3

 4. Ik ben 1x voor werk bij Stockholm geweest en toen een paar uur de stad in geweest. En ik vond het helemaal niks, maar geloof dat ik gewoon de verkeerde hoekjes heb ontdekt hahaha. Na het lezen van je verslag zou ik er wel graag nog een keer heen willen!

 5. Wat een leuk verslag. Ik zou graag een keer naar Stockholm willen maar ik heb het beeld dat het een dure stad is om te verblijven en dat het eten prijzig is. Klopt dat in vergelijking met Amsterdam, London of Parijs?

  • Ik vond het eigenlijk wel meevallen. Ik betaalde voor een latte en croissantje samen bijvoorbeeld zo’n 5 euro, voor een grote salade 8 euro en een (vegan) menu bij 1 van de fast food ketens kostte zo’n 5,50. We hebben niet bij dure restaurants gegeten, haalden eigenlijk vooral eten bij kleinere tentjes en lunchrooms. We betaalden daarnaast zo’n 600 euro voor ons beiden voor 3 nachten in een 4 sterren hotel inclusief directe vlucht met KLM wat ook wel meeviel :)

   • Dank je voor je reactie. Dat vind ik heel goed te doen. Stockholm gaat op mijn denkbeeldige wensenlijst.

 6. Oehh die burger lijkt me wel wat! De groenteburger heb ik inmiddels al zovaak gehad dat ik er een beetje op uitgekeken ben. Ik hoop ook dat ze in de toekomst in Nederland verkrijgbaar zijn.

 7. Ooooh Stockholm is zo’n fijne stad! Ik ben er een paar maanden terug voor het eerst geweest en bij het zien van deze foto’s wil ik meteen weer! Hermans eas echt mijn favoriet. En ze zijn helemaal vegan! (Dus niet alleen vega, zoals in je tekst staat).

  • Ah dat wist ik niet, dan had ik dus ook de Goddelijk uitziende chocolade taart kunnen eten in plaats van mijn raw vegan cake haha. Ik pas het aan!

 8. Wauw ziet eruit alsof je heerlijke dagen in Stockholm hebt gehad!
  En ik geef je alle tijd, ik heb namelijk súper veel aan je dierproefvrije lijst, dus waardeer iedere minuut die je erin steekt!
  Liefs

 9. Wat een leuke blog. Geweldig dat je er overal vega kunt eten.
  Hier is dat moeilijk, zelfs als je vegetarisvh besteld zit er kaas in. Dus eet ik maar lekker thuis. Het is soms moeilijk tijdends etentjes ik vetdiep me van te voren of neem contact op met t restaurant. Of ga niet mee. Maar dat is niet erg ik eet liever thuis.

 10. Hier wil ik ook ontzettend graag naar toe. Ik heb een hele lijst met steden, landen, werelddelen waar ik een keer naartoe wil. Stockholm staat hier op. Super leuk verslag. Wat ziet het taartje er leuk uit. Wat betreft de lijst, neem alle tijd. Je steekt er zoveel energie in en ik her er zoveel aan. Ik kan echt nog wel even wachten.

 11. Ik ben net terug van 3 weken vakantie in Zweden! Ik heb ook de Mcvegan met zoete aardappels frietjes op. vond het heel lekker!

  x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dierproefvrije merken in het buitenland

Dierproefvrije merken in het buitenland (+ vakantie update)

Pacifica Hot Vegan Rehab Masker

Pacifica Hot Vegan Rehab Masker