Spiritueler leven – Mijn ontdekkingsreis

Spiritueler leven - Mijn ontdekkingsreis

Een tijdje geleden deelde ik een video waarbij ik uit de zogenaamde “spirituele kast” kwam. Voor sommigen geen verrassing (“dat zag ik al jaren aan je”), voor anderen een beetje een ding. Want dat hele spirituele gebeuren, dat is natuurlijk ook een beetje “vaag”. En ook verwarrend, want iedereen gelooft in iets anders of juist in helemaal niets. Mocht jij er een beetje voor openstaan of benieuwd zijn naar hoe mijn zoektocht begon, lees dan dit artikel.

Ik begin maar gelijk lekker vaag: ik heb altijd al geweten dat er “meer” is. Ik heb geen bijzondere ervaring of bewustwording meegemaakt, maar ik voelde wel dat er meer was. Toen ik opgroeide was mijn spirituele wereld echter vrij beperkt: ik zat op een katholieke school, waar mij iets werd geleerd dat voor mij nooit als de waarheid heeft gevoeld. Thuis waren we niet echt bezig met het geloof of spiritualiteit, dus ik ben in mijn tienerjaren zelf maar op onderzoek gegaan.

Bij de lokale bibliotheek ging er een wereld voor mij open: ik vond er boeken over meditatie, aura’s en energieën, helderziendheid en verschillende religies. Ik kwam in die tijd iemand tegen die hier ook mee bezig was en samen ontdekten we dat er veel meer bestond dan enkel religies en wat we op school leerden en thuis meekregen. Ik bezocht online forums over spiritualiteit en ontmoette mensen die op een soortgelijke ontdekkingsreis zaten. Ik voelde me hier thuis, alhoewel ik nog steeds bij iedereen die ik ontmoette en bij alles wat ik las vragen stelde. Tot op de dag van vandaag doe ik dat nog steeds – een van mijn “regels” is om open te staan voor andere geloofsovertuigingen en manieren van leven, maar wel altijd sceptisch te blijven.

Na veel boeken gelezen te hebben en vrienden gemaakt te hebben met wie ik hier over kon praten, heb ik een paar jaar later een stapje terug gedaan. Ik had kennis opgedaan en interessante mensen ontmoet, maar om de een of andere reden trok ik ook vaak rare mensen aan. Mannen met een soort “God complex”, die overtuigd waren van hun “gaven” en manier van leven, vaak samenhangend met drugs en narcistische persoonlijkheden. Maar ook meiden met wie ik bevriend was geraakt die zoveel regels voor zichzelf en hun spiritualiteit opstelden dat ik me er niet meer in kon vinden. Dat ging immers niet zo goed samen met mijn vrijere manier van leven en de vragen die ik bleef stellen. Jaren heb ik mijn eigen spirituele ontdekkingsreis daarom op een laag pitje gezet, tot een paar jaar geleden.

Spiritueler leven - Mijn ontdekkingsreis

Ik weet niet precies wat het was, maar iets trok me weer in die richting. Als ik er nu op terugkijk, dan had ik het gewoon nodig. Spiritueel bezig zijn maakt me gelukkiger, rustiger en houdt me nieuwsgierig. Het brengt nieuwe mensen, perspectieven en ideeën in mijn leven. Ik ben blij dat ik weer een aantal van mijn boeken erbij heb gepakt en dat ik er nu wat opener over ben. Mocht je je ergens in dit verhaal herkennen, dan heb jij misschien ook wel iets aan de volgende boeken:

The Four Agreements van Don Miguel Ruiz – geeft inzichten tot een andere manier van denken en in het leven staan. Je leert jezelf hierdoor accepteren en niet geheel onbelangrijk: je zult ook anderen sneller accepteren, waardoor je minder oordeelt.

The Secret van Rhonda Byrne – dit boek deelt de wijsheden van “The Law of Attraction” op een begrijpelijke manier, waardoor het toegankelijk en logisch klinkt. Dit boek heeft mijn ogen zo’n 10 jaar geleden echt doen openen en ik herkende er veel in. Nog steeds gebruik ik de tools uit dit boek en geloof ik in de Law of Attraction.

Material Girl, Mystical World van Ruby Warrington – dit boek kan je als introductie tot spiritualiteit zien voor de moderne vrouw. Ruby probeert allerlei dingen uit en deelt haar zoektocht naar een spiritueler leven met de lezer. Wat ik fijn vind is dat ze zich er totaal niet voor schaamt en spiritualiteit behandelt als een heel gewoon iets, waar we allemaal iets uit kunnen halen.

The Universe has your back van Gabrielle Bernstein – dit boek geeft je meer zelfvertrouwen en besef dat er meer is dan we zien. Het maakt niet uit waar je in gelooft, maak gebruik van deze inzichten en sta open voor een positieve verandering in je leven. Sowieso zijn al haar boeken aanraders en ben ik net in haar nieuwste boek “Judgement Detox” begonnen.

Inmiddels sta ik voor veel open en probeer ik verschillende dingen uit. Zo heb ik een fascinatie voor edelstenen, probeer ik verschillende vormen van meditatie uit, heb ik een tarotdeck aangeschaft en lees ik nog steeds veel boeken en blogs over spiritualiteit. Ik ben er inmiddels wel achter gekomen dat religie niet zo mijn ding is, daar ben ik te vrij en individualistisch voor. Wanneer iemand teveel regels op mij probeert te leggen of wanneer ik iets op een bepaalde manier moet doen, dan haak ik snel af. Maar dat betekent niet dat ik tegen religie ben: ik heb er juist bewondering voor wanneer het mensen geluk en rust geeft. En ik hoop dat ik in de toekomst ook iets vind waarbij ik verbintenis voel naar mensen toe of een manier van denken, zoals geloven mensen bij elkaar kunnen brengen.

Wat ik daarnaast geleerd heb is dat spiritualiteit heel persoonlijk is en dit niet iets zou moeten zijn wat we aan elkaar opdringen. Daarom snap ik heel goed dat ik lezers heb die hier niets mee hebben en dit artikel maar snel wegklikken haha. Het is ook iets waar je voor moet openstaan en waarbij je vooral op je gevoel moet afgaan. Voelt iets niet goed? Kies dan gewoon een andere richting, er is vast wel iets voor jou dat wel goed voelt en waar je je in herkent. En als laatste: schaam je nergens voor, mensen houden zich al duizenden jaren bezig met spiritualiteit. In onze samenleving is het wellicht een beetje “vaag”, maar in andere samenlevingen is het juist heel normaal. Ik ben in ieder geval benieuwd naar wat ik de komende jaren nog allemaal mag ontdekken!

 1. Wat een mooi artikel, ik ben blij dat je nu ook over dit onderwerp deelt op je blog. Dat boek ‘ material girl mystical world’ lijkt me wel interessant, klinkt toegankelijk. Ik ben wel benieuwd waar je uiteindelijk het meeste jezelf in kunt vinden, bijvoorbeeld de tarot of welke vormen van meditatie.

  Persoonlijk haal ik het meeste uit mindfulness meditatie, dit heeft mij zoveel gebracht op het gebied van een anker hebben, compassie, verbinding met alles, en ook een community (dan wel meer in een Boeddhistische stroming). Dit voelt voor mij wel als een pad omdat ik er zoveel uit haal, maar tegelijkertijd wil ik me ook niet beperking tot een stroming of me aan regels houden. Het zou juist iets bevrijdends moeten zijn (en zo ervaar ik het ook).

  The law of attraction trekt mij tot nu toe wat minder aan, hoewel ik wel zie dat mensen er vaak gelukkiger van worden omdat ze hun gedachten en gedrag meer uitlijnen met hun doelen. Ik vind dit een hele mooie, respectvolle maar ook kritische video erover: https://www.youtube.com/watch?v=k7ibcK1SVZg
  Als je interesse hebt om die te kijken dan ben ik wel heel benieuwd wat jouw reactie hierop is vanuit je eigen ervaring.

  • Ik haal op dit moment het meeste uit meditatie – ik vind er rust, maar ook nieuwe ideeën en leer naar mijn intuïtie te luisteren. Tarot ben ik me pas nu aan in het verdiepen en er is nog zoveel dat ik moet leren :)

   Ik heb de video even bekeken en begrijp de kritiek op de Law of Attraction helemaal hoor, zeker wanneer je je voornamelijk focust op het aantrekken van materiële zaken. Maar je kunt het ook gebruiken om, zoals je al aanhaalt, gelukkiger te worden en meer gefocust te worden. Mij heeft het doen inzien dat ik zelf een groot aandeel heb in de problemen in mijn leven, voorheen gaf ik voornamelijk andere mensen en situaties de schuld. Sindsdien heb ik het verleden kunnen loslaten, want de LOA leert dat je verantwoordelijkheid moet nemen over je leven. Daarnaast werkt het visualiseren van een betere toekomst, vooral in samenwerking met meditatie, bij mij heel goed. Ik focus me dan voornamelijk op een gevoel van liefde en geluk en voel dat dan ook extra sterk. En ja, ik heb ook weleens gefocust op wat meer geld hebben en van mijn schulden afkomen en dat is uiteindelijk ook gelukt, al was dat in mijn mening wel een combinatie van de LOA + actie ondernemen. De LOA ondersteunt mijn doelen en zorgt ervoor dat ik zelf verantwoording blijf nemen over mijn leven, wat me een stuk volwassener en daadkrachtiger heeft gemaakt.

   Het is maar net wat jij er uithaalt – ik begrijp de kritiek dus wel, maar je kunt er ook belangrijke lessen uithalen die jou verder helpen :)

   • Dankjewel voor je reactie, dat stukje van verantwoording nemen en doelen ondersteunen kan ik me goed voorstellen. Mooie benadering om eruit te halen wat jou kan helpen. Ik kan me ook voorstellen dat er wat betreft doelen stellen en daarna denken en handelen voor mij inspiratie uit te halen valt, ondanks dat ik misschien niet achter alle LoA ideeen sta.

 2. Wat leuk dat je hier wat over post! Er komen een hoop nieuwe dingen/dingen waar ik weinig over na heb gedacht voorbij in het artikel; ik heb de komende tijd iets om over na te denken.

  Ik weet trouwens niet of ik de Law of Attraction wel zo’n mooi ding vind.
  https://www.psychologytoday.com/blog/the-blame-game/201609/the-truth-about-the-law-attraction – zie punt 7 bijvoorbeeld.
  Een quote:
  Wallace Wattles, a LOA founder wrote, “Do not talk about poverty; do not investigate it, or concern yourself with it. Do not spend your time in charitable work, or charity movements, all charity only tends to perpetuate the wretchedness it aims to eradicate.” and “Give your attention wholly to riches; ignore poverty.” Rhonda Byrne in The Secret takes this a step further, “If you see people who are overweight, do not observe them…If you think or talk about diseases, you will become sick. What you think or surround yourself with – good or bad, is what you will bring upon yourself.”

  Als ik de volle vorm van LOA aan zou hangen, zou ik dus nooit compassie voor zieken en zwakkeren kunnen hebben.

  • Ik begrijp de kritiek (net Judy boven jou ook beantwoord hierover), maar ik denk dat de LOA ook veel moois kan brengen, het ligt er net aan wat jij er mee doet en hoe jij het interpreteert. Ik ben niet zo’n fan van verschillende LOA “founders”, dus ik trek me niet veel aan van hun persoonlijke mening en gedachten over zaken die ik anders bekijk. In de boeken die ik gelezen heb komt wel vaak naar boven dat het belangrijk is om zelf geluk en liefde te voelen en dat wanneer je je omringt met mensen die dit niet voelen, je zelf ook minder gelukkig kan worden. Maar er wordt ook aangeraden om jouw geluk en liefde te delen met anderen, zeker ook met mensen die minder bevoorrecht zijn. Bovenstaande uit dat artikel ben ik niet tegengekomen, maar misschien lees ik erover heen omdat ik het er niet mee eens ben ;)

   Hoe ik het zie is dat je je beter kunt focussen op oplossingen en niet op de problemen. Dat doe ik bijvoorbeeld ook op Naoki: ik zou kunnen schrijven over dierenleed, filmpjes kunnen delen over proefdieren en megastallen. Maar ik kan ook over de oplossingen bloggen: dierproefvrije cosmetica, een vegan lifestyle en duurzame producten. Dat laat mensen een stuk beter voelen en zet ze eerder over tot actie in mijn mening. Dat is ook een stukje LOA verwerkt in mijn blog: de positieve kant bekijken, mensen laten zien hoe het ook kan zodat zij verantwoording kunnen nemen.

   Hoe dan ook, de LOA is niet voor iedereen. Maar ik haal er veel wijze lessen uit en ben er gelukkiger door geworden :)

 3. Interessant artikel. Zelf heb ik in mijn tienertijd heel veel gelezen over en me bezighouden met wicca, maar dat is op een gegeven moment helemaal op de achtergrond geraakt (misschien was het gewoon een fase). Ik vond het religieuze aspect (de regels inderdaad) niet zo interessant, maar al het andere vond ik wel een mooie gedachte. Voor mij had het altijd heel veel met intuïtie te maken en het idee van leven met de cycli van de natuur (bij gebrek aan een betere uitleg) vond ik ook altijd heel mooi. Nu ik zelf veel bezig ben met yoga en meditatie begin ik me wel steeds meer af te vragen of ik niet nog “verder” moet kijken. Je hebt me aan het denken gezet! Ik denk dat ik m’n boeken er weer eens bij ga pakken.

 4. Leuk om te lezen dat je hier ook mee bezig bent, ik kan me ook vinden in je manier van denken. Ik ben vooral spiritueler geworden toen ik erg ziek werd, en daarna. Het lijntje werd dunner tussen de zichtbare en onzichtbare wereld. Ik heb een keer tarotkaarten laten leggen en ook pas zelf tarotkaarten gekocht, maar nog niet genoeg tijd gehad om mij er echt in te verdiepen. Ik vind het fijn om met dit soort dingen bezig te zijn, omdat ik aan het revalideren ben en daardoor gedwongen wordt om veel met mijn fysieke lichaam bezig te zijn. Het houdt alles/mij in evenwicht.

 5. Jeeeej! Een spiritueel artikel :) Ik ben hier nog niet zo ver in, ben nog maar een jonkie op dit gebied haha. Maar the law of attraction, god, dat heeft me te pakken!

 6. Mooi stuk en goed dat je het meer ter sprake brengt. Zoveel mensen die het niet durven zeggen dat ze spiritueel zijn. Ik wist het zelf al jaren dat ik open stond voor entiteiten en dingen kon waarnemen, ik wist toen ook al veel vantevoren bijvoorbeeld maar heb er nooit iets meer gedaan, sinds 2015 is m’n derde oog helemaal geopend en ervaar zoveel moois nu. En tarot kaarten en stenen zijn ZO verslavend 🤣 Heb nu een jaren50 huisvrouwen deck. Die is echt geweldig 😍
  Leuk om hierover te lezen en te schrijven ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beauty Kitchen Green Tea Konjac Sponge

Beauty Kitchen Green Tea Konjac Sponge

Waarom natuurlijke cosmetica niet altijd natuurlijk is en vegan niet altijd vegan betekent

Waarom natuurlijke cosmetica niet altijd natuurlijk is en vegan niet altijd vegan betekent