Sorry, not sorry

Sorry, not sorry

De afgelopen weken las ik een aantal interessante artikelen van mede-bloggers over het niet altijd groen, vega(n), duurzaam of bewust genoeg zijn. Een onderwerp dat ook al vaker op Naoki voorbij is gekomen. Dat “diervriendelijker en duurzamer leven” gaat immers met vallen en opstaan. Maar in plaats van me vandaag te verontschuldigen over de niet zulke bewuste keuzes die ik af en toe maak, probeer ik in dit artikel voor deze keuzes op te komen.

Mijn “groene” en “diervriendelijke” avontuur begon zo’n 7 jaar geleden, toen ik voornam wat vaker vegetarisch te eten en uit te zoeken welke make-up merken dierproefvrij waren. Een voornemen waar ik erg dankbaar voor ben, want uit het verlangen om wat bewuster te leven is mijn blog ontstaan. Ik heb door mijn blog (wat nu tevens mijn werk is) nieuwe vrienden gemaakt, ontzettend veel geleerd en ben trots op alle stappen die ik tot nu toe heb gezet. Het merendeel van de tijd dat ik met mijn blog en bewuste(re) leven bezig ben, ben ik tevreden. Ik haal veel voldoening uit mijn leven, zoals gezonder eten, bewuster omgaan met wat ik koop en het aspireren van een vegan en eerlijke levensstijl. Maar er zijn ook momenten waar ik even heel bewust onbewust wil leven, al is het maar voor 1 dag.

Een dag uit de schijnwerpers, anoniem, met een ‘fuck it’ mentaliteit doen en laten wat ik wil. Bijvoorbeeld een uitgebreide vliegvakantie boeken naar een all inclusive resort waar ik alles mag eten wat ik wil. Een keertje in vrijheid kunnen shoppen, zonder te moeten letten op de dierproefvrije, vegan, fairtrade en bio labels. Een dagje zonder kritiek, zowel online als offline, op alles dat zogenaamd niet in het beeld past wat anderen van mij hebben. Een dag in vrijheid leven dus, zoals ik dat vroeger deed.

Toen ik eerder dit jaar op vakantie was voelde ik heel even deze vrijheid. Ik besloot om (in mijn ogen) iets heel radicaals te doen: ik ging langs de beste Franse patisserie om verschillende heerlijke snacks (lees: niet vegan) te halen, die we daarna weg dronken onder het genot van dure cocktails (terwijl ik al jaren geen alcohol meer drink). Het voelde “stout”, het voelde vrij, het voelde geweldig om even aan niemand anders dan mijzelf te denken die op dat moment gewoon plezier wilde hebben. Ik stopte alle gedachten over hoe ongezond de alcohol en snacks waren weg, dacht even niet na over wat voor ingrediënten er in de heerlijke chocolade croissants zaten en besloot gewoon te genieten. En dat voelde heerlijk, ik heb me in jaren niet zo gelukkig gevoeld.

Ik heb vaak nagedacht over waarom ik me op dat moment zo gelukkig voelde, terwijl ik een aantal dingen deed die ik normaal niet zo snel zou doen. Was het het eten? Wil ik diep van binnen wellicht geen veganist zijn? Of was het de alcohol, gecombineerd met de ambiance van de luxe omgeving waarin ik me bevond? Ik denk dat het antwoord complex is, maar dat het grotendeels te maken heeft met het gevoel van rust dat ik daar vond. Ik voelde me in het buitenland anoniem en daardoor vrijer. Ik werd niet beoordeeld op mijn keuzes. Ik besloot daarom op dat moment ook mezelf niet te (ver)oordelen. Ik wilde even rust in mijn hoofd en gunde mezelf het gevoel van vrijheid dat daarbij kwam kijken. Iets veranderde in mij en sindsdien gun ik mezelf die rust wat vaker, ook tijdens het dagelijkse leven in Nederland.

Die rust houdt voor mij in dat ik af probeer te komen van alle labels en regels die ik op mezelf geplakt heb de afgelopen jaren. De labels van “bewust”, “vega(n)”, “groen”, “gezond”… Allemaal labels waarin ik me soms thuis voel, maar op andere dagen in verstik. Vrijheid is ontzettend belangrijk voor mij: vrijheid in de keuzes die ik maak, vrijheid om mijn leven zelf in te delen en ook de vrijheid om van mening te veranderen. Om de een of andere reden heb ik jarenlang gedacht dat ik een beter mens zou worden als ik die vrijheid wat zou beperken. Want volledige vrijheid en bewust leven gaan niet altijd samen, althans niet in de ogen van anderen.

Als ik de artikelen van andere bloggers lees, vaak ook vega(n), bewust en “groen”, dan kom ik tot de conclusie dat we ons stiekem toch best wel aantrekken wat anderen van ons vinden. We verontschuldigen ons voor alles wat niet “goed” is, bang om anders afgewezen te worden. Ik ook – ik heb al vaker artikelen geschreven over dat ik niet perfect ben en af en toe keuzes maak die wellicht niet helemaal bij het beeld passen wat anderen van mij hebben. Ik wil vooral niemand voor het hoofd stoten en het liefst door iedereen leuk gevonden worden.

Maar weet je, dat gaat nooit gebeuren. Er is een reden waarom ik me heel gelukkig kan voelen als ik de labels even loslaat en gewoon doe wat ik zelf wil doen. Op dat soort momenten accepteer ik mijzelf, inclusief de gedachte dat anderen mij hierdoor niet zullen accepteren. Op dat soort momenten zeg ik “fuck it” en gun ik mezelf de vrijheid om te doen en laten wat ik wil. Die vrijheid houdt natuurlijk ook in dat ik dan alsnog kan kiezen voor iets heel duurzaam, vegan of gezond, want ook dat is vrijheid. Maar mezelf nooit meer alcohol, een jurkje van een fast fashion keten of een chocolade croissantje gunnen, voelt niet als vrijheid.

De conclusie van dit verhaal? Ik ben een gelukkiger mens wanneer ik mezelf wat meer vrijheid gun. Met alle kennis en ervaring die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan weet ik dat ik niet bang hoef te zijn om terug te vallen in oude patronen. De McDonald’s etende, shopverslaafde en onzekere Sophie ben ik niet meer. Wie ik wel precies ben weet nog niet helemaal, maar gelukkig heb ik hopelijk nog heel wat jaren om daar achter te komen. Ik hoop dat ik mezelf wat minder ga verontschuldigen tegenover anderen, want ik ben niemand een uitleg verontschuldigd over hoe ik leef.

Sorry, not sorry dus. Ik ben trots op wie ik aan het worden ben, ben blij met mijn leven en sta achter alle keuzes die ik maak. Ik hoop jij ook :)

 1. Wat een prachtige ontdekking. Ik vind het soms ook jammer dat alles een label heeft, zeker op eetgebied. Je bent óf vega)n óf niet. Terwijl je in feite natuurlijk elke keer dat je iets in je mond stopt weer een keuze maakt. Meestal principieel (en principes worden ook vanzelf gewoontes) en misschien ook een keer niet, om wat voor reden dan ook. Hoewel ik heus wel momenten heb dat ik baal omdat het niet lukt om die gewoonte die ik wil vergroenen echt aan te pakken, houd ik er niet van om dat soort momenten als fouten te beschouwen. Zeker de losse, ‘tegendraadse’ momenten zijn vaak ideaal patronen beter vol te houden. Geniet ervan!

  • Het is ook zo lastig met al die labels – soms past zo’n label en voel je je verbonden met anderen binnen dat label, maar dat maakt het dan ook weer heel moeilijk als je van gedachten verandert en dat label niet meer past. Ergens wil ik er ook “bij horen”, geaccepteerd worden, maar ik kom er keer op keer achter dat die labels gewoon niet voor mij werken. Ik hoop dat ik er op een dag echt vanaf ben ;)

 2. Allereerst wil ik zeggen dat ik je groot gelijk geef.
  Het is jouw leven en alleen jijzelf bepaald wat jij met jouw leven doet.
  De labels plakken wij zelf, op anderen en ook op onszelf.
  Heel vermoeiend en waar gaat het precies over….
  Jij hebt in het verleden een keuze gemaakt in jouw leven om bewuster om te gaan met voeding, dierenleed etc etc.
  En alleen jij bepaald op welke manier je daar invulling aan geeft.
  Ik ben van mening dat het feit dat jij je er überhaupt al bewust van bent dat dieren lijden voor jouw voeding en make-up, al maakt dat je heeeeeel goed bezig bent.
  Dat je niet iedere dag 100% volgens de regels kan leven die jij jezelf op legt, is menselijk.
  Wij zijn mensen en geen voorgeprogrammeerde robots.
  Ontspan en doe wat voor jou mogelijk is.
  Jouw bewustzijn zal er voor zorgen dat je niet meer de oude Sophie wordt.

  • Daar heb je gelijk in. Ik bedacht me gisteren ook dat wanneer iets niet meer goed voelt of wanneer je ontdekkingen doet (bijvoorbeeld over dierenleed) dat de beste keuze is om er dan iets tegen te doen. Maar in welke frequentie en op welke manier is natuurlijk helemaal aan jou en dat verschilt voor iedereen. Of iemand nu minder vlees gaat eten of vegetariër wordt – beide stappen zijn mooi meegenomen, dus laten we ons voornamelijk daar op focussen :)

  • Iedereen denk (hoop) ik, alleen zullen velen het wellicht nog stiekem doen en zich er wellicht ook schuldig over voelen…

 3. Dit is zo’n fijne blog om te lezen Sophie! Ik had inderdaad al een paar blogs gelezen, zoals bijvoorbeeld van Merel en ik word er ook erg verdrietig van als mensen er dan keihard tegenin gaan en haar bestraffend toe spreken. Ik denk dat je gewoon moet doen wat goed voor jezelf voelt en dat je het niet al te moeilijk en complex moet maken. Als het een keertje niet lukt, volgende keer beter toch? Ik heb mezelf heel vaak schuldig gevoeld over ‘foute’ keuzes, maar probeer dat nu steeds meer los te laten (en dat gaat wat moeizaam haha). Uiteindelijk draagt iedereen op zijn of haar manier een steentje bij denk ik en dat zouden we allemaal moeten waarderen.

  • Inderdaad, verschrikkelijk als iemand zich zo kwetsbaar opstelt en dan alsnog bekritiseerd wordt, ik kan er ook verdrietig van worden. En tegelijkertijd wil ik door dat soort mensen nog vaker mijn mening verkondigen en dit soort artikelen schrijven. Wie weet ontstaat er ooit een beetje meer begrip voor elkaar en beseffen we dat er geen “perfecte” manier van leven bestaat, dus mensen aanvallen omdat ze volgens jou niet goed bezig zijn heeft geen nut (en zegt veel meer over de persoon die zulke berichten achterlaat dan de ontvanger).

 4. Groot gelijk heb je. Ik heb door mijn handicap darmproblemen. Zolang ik mij kan herinneren bijna elke dag pijn na het eten. Ik ben sinds 16 jaar vegetarisch en heb inmiddels ontdekt waardoor de pijn kwam. Sinds 2 jaar ben ik pijn vrij. Een vriendin van mij werd veganistisch. Daardoor ben ik mij daar ook in gaan verdiepen. Maar met dat mijn dieet veganistischer werd hoe meer pijn ik weer had. Ik heb nu besloten dat ik vegetarisch blijf. Ik doe mijn best en dat is genoeg.

  • En gelijk heb je – onze lichamen zijn niet allemaal gemaakt voor een veganistisch dieet, dat is en blijft heel persoonlijk. 99% vegan ongeveer werkt perfect voor mij, maar dat betekent niet dat het ook voor anderen werkt. Fijn dat je het geprobeerd hebt en achter bent gekomen waar het aan lag! :)

 5. Ik voel me een beetje aangesproken (op een positieve manier hoor ;-)) omdat ik ook zo’n bericht heb geplaatst de laatste tijd. Dat stukje onzekerheid dat ik er nog over heb zou ik graag kwijt geraken, en wat dat betreft is deze post van jou dus heel fijn om te lezen. Ik weet inderdaad dat mijn onzekerheid er komt door reacties van anderen – en de schrik daarvoor. Maar je hebt helemaal gelijk: ik hoef me ook voor niemand te verantwoorden. Wie mij niet leuk of goed of groen genoeg vindt, dat is niet belangrijk. Wat telt is dat ik weet dat ik mijn best doe, en dat ik gelukkig ben met mijn eigen keuzes, en met de manier waarop ik die wil delen met de wereld.
  Dankjewel Sophie!
  Liefs, Sofie

  • Precies – zolang jij jezelf in de spiegel kunt aankijken en trots op jezelf bent dan ben je goed bezig. Wat anderen daarvan denken doet er niet toe, al is het wel zo dat in “ons wereldje” er helaas genoeg mensen zijn die hier anders over denken en het als missie hebben om jou te willen beïnvloeden haha. Ik laat ze lekker, mensen mogen hun mening achterlaten maar of ik er iets mee doe of aantrek is aan mij (en dat laatste doe ik dus niet) :)

 6. Mooi artikel, die labels zitten vaak maar in de weg inderdaad, vooral bij wat je eet merk ik dat.
  Ik probeer dat ook meer los te laten. Goed dat je het los kon laten op dat moment, ik heb dan zelf toch snel last van schuldgevoel omdat ik niet aan mijn eigen ideaal voldeed, ik wou dat ik het soms ook kon loslaten.
  Zou jij op zo’n fuck-it moment ook kunnen denken ‘ fuck it, ik neem gewoon even een maskertje (of wat voor product dan ook) van een fijn merk die niet dierproefvrij is’ of is dat lastiger los te laten dan vegan eten of fast fashion?

  • Goede vraag – daar heb ik dan weer totaal geen moeite mee (maar anderen juist wel, zo zie je maar dat het heel persoonlijk is). Make-up is maar make-up, aan spullen ben ik niet meer echt gehecht.

   Ik denk dat ik het met eten moeilijker heb omdat eten vaak een sociale gelegenheid is, waarmee je herinneringen maakt en met vrienden en familie bent. Op dat soort momenten wil ik af en toe gewoon genieten zonder 100 vragen te hoeven stellen aan het personeel, ingrediënten onder de loep te nemen of menukaarten van verschillende restaurants te vergelijken om te kijken waar ik “mag” eten. Dat kan namelijk echt heel vermoeiend zijn en voelt soms heel benauwend aan voor mij, waardoor er momenten zijn geweest waar ik dan maar gedeprimeerd niets eet. Door hier wat losser mee om te gaan creëer ik die spanning niet en kan ik gewoon genieten van uit eten gaan. :)

 7. Hé gekkie, je bent juist een voorbeeld voor zoveel mensen. Als je niet te streng bent voor jezelf, kun je alleen maar winnen en nóg meer respect verdienen met je eerlijkheid. Ik ben me er heel bewust van wanneer ik iets niet-duurzaams doe, maar soms kies ik daar dan toch voor. En dan geniet ik er verdomme ook gewoon van. Proost ;)

 8. Mooi en zo waar. Ik voelde mij in mijn vegetarische tijd al schuldig als ik 1a2 x per jaar een gebakken visje at. Was daarna wel gelijk weer genezen😂
  Nu vegan. Voelt goed en soms benauwend zeker als je in sociale situaties bent of geen geschikte vervanger voor iets kan vinden wat ook nog eens betaalbaar is en praktisch qua aanschaf.
  Soms een beetje lucht.
  we zijn al bewust en denk steeds het kan veel beter op het gebied van kleding ed. Maar dat geeft mij ook weer stress in de vorm van hoe dan en de kosten. Pffff

  • Dat benauwende gevoel tijdens uit eten gaan ken ik wel. Dat is een van de grootste redenen waarom ik nog geen veganist kan/wil zijn, de stress en benauwdheid kan ik niet aan en niet buiten de deur eten is ook niet altijd een optie (en geniet ik ook teveel van om op te willen geven). Het klinkt alsof jij al hartstikke bewust bezig bent en de overige vraagstukken lossen zich vanzelf vast wel op in de komende jaren :)

   • Blijf het lastig vinden .
    Voel me goed bij de keuze maar me er altijd aan houden vind ik wel moeilijk.
    Ook komt er steeds meer bij en dat geeft me wel stress. Ik koop nog steeds ” foute” kleding en sta lang onder de douche. Ik gebruik ik nog te vaak verpakkingen.
    Het is een soort van wereld waar je instapt die heel complex is en waarbij je je steeds afvraagt hoe ver je er in wil duiken.
    Er komt steeds meer bij.
    Lastig…
    Eet zoveel mogelijk vegan, verzorgingsproducten zoveel mogelijk vegan en buitenshuis probeer ik vegan.
    Maar heb en gebruik ook nog niet vegan dingen puur omdat het nog goed is of dat ik nog geen fijne vervanger heb.
    Nog genoeg te leren 😂

 9. Mooi artikel! Ik verontschuldig mezelf niet meer, omdat ik bijvoorbeeld vegan eet of liever niet meer de H&M inloop. Maar ik veroordeel anderen er ook niet over, want het komt natuurlijk wel van twee kanten. Ik doe wat ik kan, maar het moet niet iets worden waar ik ongelukkig van word!

 10. Oh Yes, dit is zó waar! Vandaag heb ik in de sale bij de H&M ook twee items gekocht die niet Conscious zijn, maar wel precies zijn wat ik zocht. Het voelde heel vrij en verstikkend gelijkertijd. We leggen ons veel regeltjes op en dat komt waarschijnlijk ook omdat we bewust kiezen voor het welzijn van anderen. En dat is goed. Heel af en toe een uitschieter maken, ik geloof niet dat we ons daarvoor hoeven te verondschuldigen. Soms is het even niet anders. Soms is het goed om heel even voor jezelf te kiezen.

  Met voeding heb ik er gelukkig geen last van, ik eet suiker vrij en vegan. Maar qua fashion heb ik dus voor het eerst dit jaar een niet zo duurzame keuze gemaakt (al hangt het waarschijnlijk/hopelijk een paar jaar in mijn kast) en daar kan ik mee leven. Het moet immers leuk en leefbaar blijven. En in je eentje kun je de wereld helaas niet redden. Hopelijk inspireren we wel veel mensen met al het groene wat we wél doen <3 En ja, je bent nog steeds een voorbeeld!

 11. Heel herkenbaar! Paar jaar geleden at ik vegetarisch, zuivelvrij en suikervrij… ik merkte dat ik daar geen leuker mens van werd. Alles moest perfect binnen dat plaatje passen, maar voor wie eigenlijk? Jezelf flexibel opstellen, het jezelf niet te moeilijk maken, maar toch bij je principes blijven is denk ik veel belangrijker. Want ook jezelf strenge regels opleggen is een vorm van lijden, daar word niemand leuker of gelukkiger van. Je bent goed zoals je bent <3 ook als je af en toe geniet van een heerlijke chocolade croissant!

 12. Iedereen is op een bepaalde manier vatbaar voor de op- en aanmerkingen vanuit zijn/haar omgeving. Mijn moeder heeft me opgevoed met het idee dat hoe harder mensen commentaar hebben op jou, hoe heftiger het taalgebruik, erachter een ‘kleingemaakt gekwetst hartje’ zit. Dat houd ik mijzelf dan altijd maar voor. Ik word kriegelig van mensen die een leefstijl hebben die zij promoten als ware Jehova’s, of dat nu om vegans, zero waste-aanhangers of radicale moslims gaat ;-)
  Ieder maakt zijn/haar keuzes en als ik iets geleerd heb, kom ik ook nog wel eens terug op mijn eigen keuzes. Laat staan dat ik die van anderen veroordeel!

 13. Je bent ook gewoon een mens! Ik vind jouw blog super inspirerend, ondanks dat ik zelf wél vlees eet, niet vegan ben, mij niet bezig houd met duurzaamheid. ”Mijn leven” staat haaks op dat, wij rijden (onzuinige) auto’s, doen niet groen booschappen, houden ons niet bezig met duurzaamheid (zoals ik al zei). Maar toch ben je voor mij een inspiratiebron, juist omdat ik hier meer over wil leren. Zo langzaamaan veranderen er wat dingen qua voeding (dus bv één lunch die toevallig wel vegan is) of denk ik er ‘ineens’ bij na waar ik kleding koop. Ik denk niet dat ik afstand kan doen van mijn leefwijze, en snap dat die labels soms beklemmend zijn, maar weet dat je echt mensen iets bijbrengt. Heel onsamenhangend verhaal.. Maar hopelijk snap je wat ik bedoel.

  • Ah dankjewel voor je lieve comment Madelaine :) Ik denk dat het belangrijkste in het leven is dat jij gelukkig bent, je jezelf ontwikkelt en volgens jouw waarden leeft. Niet iedereen hoeft compleet veganistisch te gaan eten of duurzaam te leven, elke stap die we nemen telt dus dat je langzaam al stappen neemt en onderzoek doet is hartstikke goed. Doe gewoon wat goed voelt voor jou en weet dat het een proces is (het leven) en dat je inderdaad geen label op jezelf hoeft te plakken ;)

 14. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik nog toe moet voegen aan alle comments die je hebt gekregen maar ik wilde nog wel even kwijt dat ik dit zo’n fijn artikel vind. Bedankt weer Sophie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pacifica Coconut Micellar Water

Pacifica Coconut Micellar Water

Is zijde vegetarisch?

Is zijde vegetarisch?