Snack tip: tomaten uit de oven

tomaten uit de oven

Ik eet tomaten eigenlijk altijd rauw, tenzij ik ze even in een pan verhit in een pasta saus. Tomaten zijn echter ook erg gezond wanneer je ze bakt, grilt of in de oven laat uitdrogen: alhoewel ze wat vitamine C verliezen, stijgen juist de lycopeen en anti-oxidanten levels in tomaten wanneer je ze verhit. Wil je dus alle voordelen uit tomaten halen, eet je ze zowel rauw als warm. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan pizza of een (pasta) saus, maar ook even in de oven grillen is erg lekker en gezond. Hoe langer je ze in de oven laat liggen, hoe meer vocht ze verliezen waardoor ze lekkere snacks worden, die ideaal bij een salade zijn maar ook om los te eten.

Ik heb verschillende keren tomaten in de oven gebakken en het lekkerst vind ik ze na zo’n 30-45 minuten. Dan zijn ze nog een beetje sappig en zacht namelijk, wanneer je ze zo’n 2 uur in de oven bakt hebben ze een stevige bite. Het is maar wat je zelf lekker vindt en hoeveel tijd je hebt.

Mijn favoriete recept voor tomaten uit de oven:

Pak 2 à 3 tomaten en snijd ze in schijfjes (ik snijd elke tomaat in 4 schijfjes). Leg ze op een bord en besprenkel er wat olijfolie overheen, een klein beetje zeezout en oregano kruiden. Zorg ervoor dat alle tomaten bedekt met de olijfolie en kruiden zijn en leg ze op wat bakpapier op een ovenplaat of schaal. Verhit de oven tot zo’n 200 graden en laat ze nu zo’n 40 minuten in de oven liggen.

Ik eet ze zo uit de oven op een bord, heerlijk! Je kunt ze natuurlijk ook met wat brood eten mocht je echt honger hebben. Wil je liever de smaak van ‘zon gedroogde’ tomaten? Dan laat je ze wat langer in de oven op een lagere temperatuur (zo’n 120 graden) en bak je ze zo’n 2-3 uur. Check wel om de zoveel tijd hoe de tomaten eruit zien, je wilt niet dat ze gaan verbranden, enkel dat ze hun vocht verliezen en chewy worden. Ze zien er na 2-3 uur zo uit:

Je kunt dit trouwens ook met cherry tomaatjes doen, die zijn ook wat sneller klaar en heerlijk voor bij een salade. Je kunt ze een paar dagen in de koelkast bewaren nadat je ze uit de oven haalt en toevoegen aan gerechten of gewoon zo opeten natuurlijk.

  1. lijkt me erg lekker. ook door salades enzo

  2. aah geweldig! Ze zijn altijd zo duur om te kopen (zongedroogde tomaatjes) en ben er gek op, dus ga het eens zelf proberen. :D

Nieuwe collectie Melissa schoenen voor de lente

Review: Lily Lolo Lipstick & Lipgloss