Q&A met een diëtist over voedselintoleranties & allergieën

Naar de diëtist

Zoals jullie misschien wel weten probeer ik sinds vorig jaar plantaardig te eten. Door mijn lactose-intolerantie en voorkeur voor een vegetarisch dieet is dit voor mij een logische vervolgstap. Het leek mij interessant om eens met een diëtist hierover te praten. Zijn er vanuit haar expertise bepaalde valkuilen waar ik op moet letten? Wat kun je het beste doen als je een intolerantie of allergie denkt te hebben? En zijn vleesvervangers echt nodig? De antwoorden vind je hieronder.

– Dit artikel is in samenwerking geschreven met De Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Een paar weken geleden maakte ik kennis met Eleonore D’Hoore, een diëtist in Zeeland. Als diëtist vindt Eleonore het belangrijk dat mensen bewust zijn van wat ze eten en dat ze zo vaak mogelijk puur en eerlijk eten. Ik belde haar op met een aantal vragen die ik had over mijn dieet en die jullie via Twitter hadden ingestuurd. Laten we beginnen!

Wat kun je het beste doen als je denkt een voedselintolerantie of -allergie te hebben?

Wat je het beste kunt doen is contact opnemen met een diëtist in de buurt die gespecialiseerd is in voedselintoleranties en -allergieën. Je kunt voor jezelf voor het bezoek aan de diëtist opschrijven bij welke producten je klachten ervaart en wat voor klachten. Krijg je bijvoorbeeld buikpijn na het eten van brood? Schrijf dat dan op. Samen met de diëtist bekijk je van welke producten je klachten krijgt. Deze producten kun je daarna zo’n zes tot acht weken uit je dieet te halen. In deze tijd krijgt je lichaam rust en kan het herstellen. Als je klachten in deze tijd verminderen of helemaal verdwijnen, is het mogelijk dat je inderdaad intolerant of allergisch bent. Hierna kan je langzaam met behulp van de diëtist bepaalde producten weer herintroduceren in je dieet, om te kijken welke je wel kunt eten en welke niet. Het handigst is om samen met een diëtist die gespecialiseerd is in voedselintoleranties en -allergieën een dieet samenstellen dat voor jou werkt.

Wat is een bekende valkuil of fout die mensen maken rondom voedselintoleranties en -allergieën?

Wat ik vaak zie is dat mensen al snel hele groepen voedingsmiddelen uit hun dieet halen, terwijl dat niet altijd nodig is. Het is een goed idee om te kijken wat precies in producten zit. Kijk dus goed op de etiketten en let op voedingsstoffen. Producten en merken verschillen erg van elkaar, hetzelfde product van een ander merk is soms heel anders qua samenstelling. Check dus goed de verpakking, zodat je wel nog gevarieerd blijft eten.

Diëtist

Ik eet zelf voornamelijk plantaardig. Zijn er bepaalde voedingsstoffen die ik moet aanvullen?

Vitamine B12 zit voornamelijk in dierlijke producten. Als je bewust kiest om veganistisch te eten, dan is het belangrijk om daarop te letten. B12 is in kleine hoeveelheden aanwezig in bepaalde plantaardige producten, maar die zou je dan wel heel veel en vaak moeten eten om voldoende B12 binnen te krijgen. In dit geval is het handiger om je dagelijkse behoefte aan B12 binnen te krijgen via een supplement.

Hoe komt het dat huisartsen vaak niet naar voeding kijken als oorzaak van klachten?

Binnen de opleiding geneeskunde is voeding maar een heel klein onderdeel van de leerstof. Artsen denken eerder na over dingen die intern misgaan in het lichaam en denken niet meteen aan voeding als probleem. De laatste tijd wordt hier wel meer aandacht aan besteed. Het wordt langzaam duidelijk dat voeding veel problemen kan veroorzaken, maar ook kan oplossen. Ik denk dat er binnen de opleiding geneeskunde meer aandacht besteed zal worden aan voeding, immers komt het steeds vaker voor dat mensen intolerant of allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen.

Stel iemand wil graag plantaardig eten, maar is allergisch voor verschillende gezonde, plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit en noten. Is het dan verstandig om geheel plantaardig te eten?

Dat wordt wel lastig, want juist noten (vooral vanwege hun vetten) en fruit zijn belangrijk. Ik zou adviseren om eventueel een paar dagen in de week wat dierlijke producten te eten en een paar dagen niet. Dan kan je deels de levensstijl volgen die je wilt. Wat het nog lastiger maakt is dat veel vleesvervangers en overige voedingsmiddelen die plantaardig zijn sporen van noten kunnen bevatten. Deze kan je dan ook niet eten en vallen dus ook af. Je zou in principe wel plantaardig kunnen eten, maar dan moet je bepaalde voedingsmiddelen wel heel veel eten om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

Zijn bepaalde vervangers zoals melk of vleesvervangers echt nodig of kan je ook gezond eten zonder deze vervangers?

Ik raad aan om ze wel te eten en drinken, want ze bevatten belangrijke voedingsstoffen en calorieën. Het is ook handig en makkelijk om met vervangers te koken, anders worden je maaltijden al snel eentonig of sta je elke avond lang in de keuken. Het is goed om te onthouden dat om gezond te blijven het belangrijk is om gevarieerd te eten. Als je liever zelf vervangende producten maakt kan dat natuurlijk ook. Je zou de ingrediëntenlijst van vervangers kunnen doornemen en met deze ingrediënten zelf aan de slag gaan. Zo kan je een vervangend product maken dat afgestemd is op jouw wensen en dat bijvoorbeeld minder zout of overige toevoegingen bevat.

Dieetditdieetdat.nl

Heb je tips voor plantaardige bronnen van eiwitten die mensen dagelijks kunnen eten?

Goede natuurlijke bronnen van plantaardige eiwitten zijn o.a. peulvruchten (bonen en linzen), noten, paddenstoelen, avocado, broccoli, spinazie, quinoa en havermout. 100 gram linzen bevat bijvoorbeeld al 10 gram eiwit, 60 gram havermout 6 gram eiwit en 50 gram noten leveren 7-10 gram eiwit. Eleonore rekende voor mij uit dat ik normaal gesproken 45-56 gram eiwitten per dag nodig heb. Omdat ik nu een veganistisch dieet volg ligt mijn behoefte 25% hoger. Ze raadde mij aan om 56-70 gram aan eiwitten per dag te eten.

En als laatste: Heb je tips voor mensen met voedselintoleranties en/of –allergieën die graag uit eten gaan?

Gelukkig geven veel restaurants op de menukaart aan welke allergenen er in de gerechten verwerkt zijn. De bediening en kok kunnen je verder uitleggen welke ingrediënten precies gebruikt worden. Ik raad aan om voor de zekerheid eerst even te bellen met het restaurant om je probleem uit te leggen, zodat de keuken niet voor verrassingen komt te staan en jij een leuke avond hebt. Zo voorkom je dat je niets kunt eten of dat je het gerecht moet gaan inspecteren. Ik merk dat steeds meer restaurants hierop letten en rekening houden met allergieën, intoleranties en overige voorkeuren. Veel mensen willen weten wat er in hun eten zit, willen terug naar puur eten en restaurants spelen hierop in.

Op bezoek bij een diëtist

Aangezien voeding zo persoonlijk is, is het fijn om eens met een deskundige op het gebied van voeding en gezondheid te spreken. Ik ben erg tevreden over het gesprek dat ik had met Eleonore, ik heb weer wat bijgeleerd en weet waar ik op moet letten. Een diëtist kan iedereen helpen met zijn of haar dieet. Onderwerpen waarvoor je terecht kan zijn bijvoorbeeld allergie, COPD, diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en maag- en darmklachten. Tevens kun je er ook terecht voor ondervoeding, overgewicht, sport, voedselallergie en overgevoeligheid en voeding tijdens de zwangerschap. Op de website Dieetditdieetdat.nl vind je een handige dieetwijzer met alle ziektebeelden waar een diëtist je bij kan helpen.
Ben jij ook benieuwd naar wat een diëtist voor jou kan betekenen? Via de website Dieetditdieetdat.nl vind je makkelijk een diëtist bij jou in de buurt. Check ook hun Facebook pagina voor meer informatie en de laatste nieuwtjes over dieet en voeding.

Ben jij al eens langs een diëtist geweest? Zo niet, waar zou jij graag meer informatie over willen?

 1. Mooi artikel! Ik ben een keer bij een dietist geweest, toen werd mij het fodmap dieet aangeraden, iemand ervaring mee? Ik heb het eerlijk gezegd niet gevolgd omdat het mij niet aansprak maar miss toch eens proberen.
  Persoonlijk vind ik “vleesvervangers” niet nodig, dat zijn moderne bewerkte producten, waar niets mis mee is maar je kunt je eiwit etc ook uit pure eiwitbronnen halen zoals die in dit artikel genoemd zijn. Voor mij gaat het ook niet om vervangers, ik vervang niks, ik haal alleen mijn eiwitten uit andere bronnen dan mensen die vlees eten. Ik snap wel dat voor mensen die net beginnen met vlees minderen die “vervangers” het toegankelijk en overzichtelijk maken.

  • Ik ben zelf wel fan van vleesvervangers, ook omdat ik niet enkel voor mezelf kook maar ook mijn vriend die nog niet geheel vega(n) eet :) Zo kan ik maaltijden bereiden die lijken op de maaltijden die ik een paar jaar geleden voor ons beiden kookte. Daarnaast vind ik het ook ideaal dat je in 1 keer veel eiwitten binnenkrijgt, wat ik lastiger vind met enkel onbewerkte producten. Maar er is voor beiden wat te zeggen.

   • Ja dat snap ik, ik houd ook wel van een burgetje. Maar ik noem het geen vervanger, gewoon een sojaburger, groenteburger, vegaburger etc. Vervangen klinkt alsof ik nog steeds vanuit vlees zou denken, en dat is niet zo. Maarja details:)

 2. Wat een mooi en interessant artikel voor wie twijfelt om vegetarisch of zelfs vegan te gaan eten. Mooi omdat er vaak nog teveel onduidelijk over is. Zelf heb ik eind vorig jaar een consult gehad met een diëtiste en ze gaf mij goede tips om mijn persoonlijke voedingspatroon te optimaliseren. Inmiddels eet ik een jaar vegan en ik voel mij er zo onwijs goed bij!

  • Wat fijn om te horen! Ik denk dat veel mensen baat kunnen hebben bij wat extra info over hun dieet en eventueel begeleiding, zo kan je elk dieet eigen maken :)

 3. Hmm ik moet eerlijk zeggen dat ik de antwoorden erg algemeen vind. En bijvoorbeeld vitamine D wordt niet genoemd terwijl dat ook iets is om in de gaten te houden. Of dan dat je een verhoogde eiwitbehoefte zou hebben met een veganistisch dieet, waar is dat op gebaseerd?

 4. Wat een leuke samenwerking! Ik ben zelf diëtist en ben blij als er in het vakgebied meer aandacht is voor plantaardig(er) eten.

  Nog een klein dingetje, sinds de update van je site zie ik nieuwe artikelen niet meer verschijnen op je blog.. Dit artikel ben ik tegengekomen op facebook bij dieetditdieetdat en op je instagram stond de link.
  Maar als ik naar naoki.nl ga dan zie ik hem niet.. ik weet niet of meer mensen dit hebben?

  En wat betreft vitamine D, dat geldt eigenlijk voor iedereen wel dat je erop moet letten.
  En de eiwitten, plantaardige eiwitten worden minder goed opgenomen door ons lichaam dan dierlijke eiwitten & hebben een minder volwaardig aminozuurprofiel, dus vandaar een hogere behoefte!

  • Dankje voor het melden! Ik denk dat je dan het uitgelichte blok bovenaan op de homepage niet ziet, daar staat het laatste artikel in. Misschien denkt je browser (of add on, iets dat banners blokkeert?) dan het reclame is? Zou je anders even je browser gegevens kunnen delen (mailen mag ook) en of je op Windows of Apple werkt? Dan ga ik het even testen :)

   • Ik heb de cookies geprobeerd, dat werkte niet, maar na mijn geschiedenis verwijderd te hebben deed hij het wel weer! Ga zo gelijk je artikelen lezen :)
    Ik werk op Windows, en ik gebruik chrome :)

 5. Wat leuk dat je hier aandacht aan besteedt op Naoki.nl. En wat fijn dat je mijn vraag ook hebt gesteld. Ik denk dat door mijn allergieën een volledig vegan dieet niet verstandig is. Ik kies wel geregeld voor vegan maaltijden, maar niet altijd. Hoewel het schuldgevoel steeds groter wordt, denk ik dat ik er voor mijn eigen gezondheid wel verstandig aan doe om af en toe vegetarisch i.p.v. vegan te eten. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Capsule Wardrobe - Lente 2018

Capsule Wardrobe – Lente 2018

3 X Vegan Budget Lipsticks getest

3 X Vegan Budget Lipsticks getest