Mijn persoonlijke stijl ontwikkelen, deel 2

Mijn persoonlijke stijl ontwikkelen, deel 2

Twee weken geleden schreef ik een artikel over het ontwikkelen van mijn persoonlijke stijl. Vandaag ga ik hiermee verder, want ik heb de afgelopen weken behoorlijk wat stappen gezet.

De eerste stappen legde ik in het eerste artikel uit, ik heb deze deels uit het boek ‘The Curated Closet‘ overgenomen. Ik begon met het bijhouden van welke kledingstukken ik draag over een periode van anderhalve maand. Ik kwam hierdoor tot een aantal conclusies, waaronder dat ik graag mooie topjes met skinny jeans draag, maar minder graag jurkjes bijvoorbeeld. Ook wil ik dat mijn kleding comfortabel voelt, niet te strak of te kort is maar er wel vrouwelijk uitziet. Nu ik een beetje een overzicht heb van elke items ik graag draag en welke niet, ben ik begonnen met inspiratie opdoen voor mijn capsule garderobe.

Stap 3: Inspiratie opdoen

In deze stap ben ik actief opzoek gegaan mode inspiratie. Dit heb ik voornamelijk gedaan door op Instagram en Pinterest te kijken naar modebloggers en andere vrouwen met een stijl die mij aanspreekt. Andere bronnen van inspiratie kan je in tijdschriften vinden, in boeken over mode en stijl, films, tv-series, mode webshops, kledingwinkels en door op straat te kijken naar wat anderen voor kleding dragen. Eigenlijk kan je overal inspiratie opdoen! Ik heb een paar weken allerlei afbeeldingen bewaard in een verborgen Pinterest bord, zonder al te veel na te denken. Als ik een mooie outfit of kledingstuk zag, dan bewaarde ik het. Dit heb ik zo’n 3-4 weken gedaan totdat ik ongeveer 100 afbeeldingen verzameld had.

Outfits beoordelen en bewerken

Toen ik behoorlijk wat outfits en kledingstukken verzameld had, ben ik grondig door mijn Pinterest bord gegaan. Want ik zag meteen al dat ik veel outfits bewaard had, die ik zelf eigenlijk niet zo snel zou dragen. Zoals dit soort outfits:

Mijn persoonlijke stijl ontwikkelen, deel 2

Echt heel mooi en vrouwelijk, maar dit soort kledingstukken zouden ongedragen in mijn kast hangen. Ik weet inmiddels namelijk dat ik niet zo graag (korte) rokjes en jurkjes draag en ook niet teveel van mijn lichaam wil laten zien. Hoge hakken draag ik eigenlijk ook bijna nooit… Dit soort afbeeldingen heb ik dus verwijderd, maar ik heb wel notities gemaakt van patronen die ik zag en wat voor stijlen ik verzameld had.

Nadat ik een aantal outfits verwijderd had heb ik de overige afbeeldingen bestudeerd. Was het allemaal in dezelfde stijl? Wat voor patronen zag ik? Wat voor kleuren, stoffen en silhouetten? Dit zijn een aantal outfits die ik tegenkwam op Pinterest die mij aanspraken en die ik wel zou dragen:

Mijn persoonlijke stijl ontwikkelen, deel 2

Een aantal dingen die mij opvielen:

– Veel zwart (geen verassing, ik draag het liefst zwart).
– Overige kleuren: wit, beige, grijs, zachtroze, mintgroen en grijs-blauw.
– Skinny jeans en strakke zwarte broeken.
– Kant, in zwart en wit.
– Vrouwelijke blouses, met en zonder mouwen.
– Blazers en vesten in lichte kleuren zoals beige en oudroze.
– Subtiele vrouwelijke accenten in kledingstukken.
– Bodysuits, zowel met als zonder mouwen.
– Oversized truien in beige en grijs op zwarte skinny jeans.

Hier kan ik me wel in vinden – vrouwelijke, comfortable kledingstukken in kleuren die mij goed staan. Als ik mijn Pinterest bord bekijk en vergelijk met mijn huidige garderobe, dan zie ik een aantal overeenkomsten. Zo heb ik al veel zwart in mijn collectie en draag ik eigenlijk alleen maar strakke broeken. In de herfst en winter draag ik het liefst oversized truien en vesten in lichte kleuren. Ik ben dus al aardig op weg, want een deel van wat ik graag wil dragen heb ik al in mijn bezit en draag ik al.

Items die ik graag wil aanschaffen

Daarna ben ik gaan kijken naar wat er mist in mijn garderobe. Dit zijn een aantal items die ik de komende maanden graag wil toevoegen aan mijn collectie:

– Een mooie top zonder mouw die zowel netjes als casual gedragen kan worden.
– Een top met kant, zonder dat deze teveel huid laat zien.
– Een vrouwelijke blouse met lange mouwen.
– Een bodysuit die mooi onder een vest of blazer staat.
– Een comfortabele oversized trui in beige of lichtgrijs.
– Een nieuwe nepleren/suede jas (die ik nu heb is echt aan vervanging toe).
– Een extra vest in beige of oud roze.

Als ik dit soort items kan vinden en toevoegen aan mijn capsule wardrobe, dan heb ik genoeg items om de herfst en winter door te komen. Ik heb onlangs een aantal kledingstukken weggegeven die ik niet draag, waardoor ik nu nog maar 1 vest heb bijvoorbeeld. Daarnaast wil ik ook een beetje experimenteren met mijn stijl en door een aantal van bovenstaande items aan te schaffen stap ik een beetje uit mijn comfortzone. Op dit moment vind ik mijn garderobe bijvoorbeeld iets te ‘basic’ en speel ik het best wel safe. Ik wil me richten op een meer vrouwelijke stijl en af van de items waarin ik me een beetje saai in voel.

Ik ben nu in de fase beland waar ik aan het shoppen ben, kleding pas en bovenstaande items probeer te vinden. Volgende keer schrijf ik daar een update over, inclusief de items die ik dan gekocht heb. Ik hoop dat ik de items vind, maar wie weet maak ik toch hier en daar een andere keuze of stel ik een aankoop uit. Het heeft ook geen haast, het is een ‘work in progress‘ waar ik graag mee bezig ben. Over twee weken schrijf ik weer een update!

Lees ook deel 1 en deel 3.

Bron afbeeldingen:
Unsplash, Goosberry Intimates, Ali Express, The Viva Luxury, The Sweetest Thing Blog, Fashion Jackson, Akerstroms Blog.

 1. Super leuk artikel. Ben dit voor mezelf ook aan t uitzoeken. Doe op het moment veel meer met minder kleding. Terwijl ik een jaar geleden veel meer kleding had, en nooit iets om aan te trekken. ;) dus liever goeie stuks die overel mee matchen, dan losse flodders in mijn kast waar ik niets mee kan. (PS, het zijn mouwen, mauwen doet de kat😺)

  • Haha oeps, meteen aangepast ;) En helemaal mee eens – ik heb nu minder kleding maar altijd iets om aan te trekken, omdat de items die in mijn kast hangen van goede kwaliteit zijn en makkelijk met elkaar te combineren zijn!

 2. Leuk om jouw zoektocht zo te volgen.
  Ik hou het meeste van een eenvoudige stijl van kwalitatief mooie kledingstukken.
  Mijn voorkeur gaat uit eenvoudige lijnen, geen poespas of kant, prachtig in al z’n eenvoud.
  Veel plezier met deze ontdekkingsreis!

 3. Wederom leuke blogpost! Ik loop een soortgelijk proces door waarin ik weer wil herontdekken wat mijn stijl is.
  Ik ben erachter gekomen dat ik graag opvallende kleuren of prints draag, of bijvoorbeeld een gekleurde bloemen blouse boven een zwarte broek. Ook vind ik het leuk om opvallende accessoires te dragen, zo heb ik bijvoorbeeld holografische gouden laarsjes die ik graag aanheb, of mooie grote oorbellen bij een verder simpele outfit. Ik ben ook wel fan van een ilchte hippie vibe. Verder draag ik ook graag lekker oversized truien in de winter, vooral op dagen wanneer ik te laat naar bed ga en te vroeg weer op ben en geen zin heb om moeite te doen in mijn outfit en vooral comfortabel wil zijn.
  De typische blauwe jeans vervelen mij een beetje, net zoals de eeuwige sneaker die iedereen op het moment lijkt te dragen. Ik heb zelf de vergissing gemaakt om een paar maanden geleden geheel roze plateau sneakers te kopen, omdat ik deze nog net iets anders vond dan de standaard modellen. Ik besefte dat ik deze schoenen, ondanks dat ik ze leuk vind, totaal niet bij me vindt passen.. en ben ik van plan ze weer te verkopen.
  Weer een leermoment, denk ik maar zo..

  Verder las ik dat je geinteresseerd bent in tops met lange of korte mi-auwen?… ;)
  (mouwen zitten aan een trui, mauwen doet een poes :D)

  • De typische blauwe jeans verveelt mij ook haha, ik heb nog 1 exemplaar die ik in de zomer wel af en toe draag met lichte tops maar in de winter eigenlijk nooit draag. Grappig hoe je stijl zich blijft ontwikkelen en wat je allemaal ontdekt tijdens zo’n proces! :)

 4. Superleuk om te lezen! Ik ben benieuwd wat je in twee weken kunt vinden, ik ben ook gekomen tot een lijst met dingen die ik wil aanschaffen, maar ik vind het lastig om die in korte tijd te vinden en ook nog eens duurzaam. Juist door stil te staan welke elementen je vaak mooi vindt (bijv. een bepaalde soort neckline) wordt het ook specifieker en kan/wil ik niet meer zomaar een zwart shirt kopen bijv. Ook moet ik het geld een beetje spreiden (ik heb zoals in The Curated Closet staat onderscheid gemaakt tussen hoge, medium en lage prioriteit).
  Wat me ook nog opvalt aan de foto’s die je mooi vindt is dat ze allemaal minstens 1 opvallend (goud) sieraad hebben. Heb je die al (of was dat niet essentieel aan de foto’s)? Ik ben wel benieuwd, bij mijn foto’s kwam ik ook tot de conclusie dat ik nog wat sieraden nodig heb om mijn stijl te uiten :)

  • Ik kan je nu alvast vertellen dat de items die ik al gekocht heb niet allemaal duurzaam zijn. Ik kon bepaalde items gewoon niet duurzaam vinden, het was het net niet helemaal, of mijn maat was uitverkocht… Dus ik heb een paar kledingstukken bij ‘reguliere’ merken gekocht. Ik vind het prima voor nu, een kledingkast met zowel duurzame als iets minder duurzame items (die wellicht vanzelf wel duurzaam worden als ik ze vaak draag en goed voor zorg).

   De gouden sieraden waren me nog niet opgevallen haha. Ik vind goud heel mooi, maar zilver staat mij beter. Wellicht wordt dat een volgend project als mijn capsule wardrobe “af” is :)

 5. Wat een fijn artikel is dit. Ik wil deze week ook nog een lijst maken met een aantal items die ik aan wil schaffen zodat ik mezelf alleen maar toesta om heel gericht te winkelen. Dat lijkt me erg fijn!

 6. Ik ervaar het als een moeilijke combinatie: vrouwelijke stukken van eco fashion merken. De meeste consciouscollecties zijn comfortabel, maar aan de saaie kant: weinig vrouwelijke vormen, weinig kleuren (afgezien van het spectrum wit-beige-grijs-zwart). Ook mooie sexy lingerie kan ik niet vinden dit niche. Heeft iemand tips?

 7. Leuk om te lezen hoe je het aanpakt en ook een hele handige tip! Ik heb sinds 2013 een Pinterest board bijgehouden over stijl waar nu zo’n 226 pins in staan maar ik kijk er eigenlijk nooit in terug wat ik verzameld heb en waarom. Nu dus wel gedaan en er waren gelijk 3 dingen die mij opvielen. Ten eerste dat ik over de jaren redelijk consistent ben geweest met de soort stijlen en kleuren die ik gepind heb, weinig one off uitschieters er tussen. Ten tweede dat ik veel looks met accessoires pin, wat interessant is want ik draag in het dagelijks leven geen sieraden, riemen, echt helemaal niets aan accessoires behalve mutsen en sjaals in de winter. En ten derde dat ik heel veel looks met verschillende soorten hoeden heb gepind. Ik dacht er over na en ben mij bewust geworden dat het beide dingen zijn waar ik vaak naar kijk maar dan niet aanschaf omdat ik qua prijskaartje vaak denk dat het het niet waard is en ik beter een echt kledingstuk ofzo kan kopen.

  Echt leuk dit! Ben helemaal enthousiast om dit verder te gaan onderzoeken en op die manier ook weer verder te komen in een meer gestroomlijnde kast en beter ontwikkelde eigen stijl. Dank je wel :)

  • Ah wat leuk, zo lang al. Als ik in 2013 begonnen was dan stonden er nu heel veel verschillende outfits bij elkaar, ik was toen nog vrij ‘trendgevoelig’. Mij viel gisteren pas ook op hoeveel accessoires ik pin en dat alle outfits die ik mooi vind ook accessoires en sieraden hebben, terwijl ik dat zelf bijna nooit draag. Ga ik dus over nadenken :)

 8. Wat leuk dit! Ik haal hier juist weer inspiratie uit. Waar ik nog benieuwd naar ben: in hoevere hou je rekening met de kleuren van je kleding en of die matched bij je huid en haar? Ik heb zelf een hele lichte huid en donker haar. Vaak vind ik lichtroze kleuren mooi maar als ik ze dan aan heb valt mijn huid er weer flets bij weg.

  • Hier probeer ik wel rekening mee te houden inderdaad, zo draag ik geen felle of hele warme kleuren want dat staat mij totaal niet. Qua roze kan ik bijvoorbeeld alleen maar oud lichtroze hebben. Dat is soms wel lastig te bepalen bij online shoppen, maar ik word er steeds beter in :)

 9. Wat een leuke blog. Ik heb zelf niet veel met fashion, maar weet wel heel goed wat me wel of niet staat. Ik ga nooit mee met de mode, maar weet wel wat ik wil. En daardoor heb ik zeker een eigen stijl ontwikkeld waar ik regelmatig complimenten over krijg (wat weer erg leuk is, natuurlijk). Dat je daar nu zelf bewust mee bezig bent, vind ik erg leuk om te lezen. Leuk hoe je dat doet door kritisch naar je pinterest verzameling te kijken. En daardoor ook je eigen huidige look te analyseren. En dan kom je er vanzelf wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vegan Beauty Favorieten

Vegan Beauty Favorieten van de afgelopen maanden

PUR Soiree Diaries Oogschaduw Palette

PUR Soiree Diaries Oogschaduw Palette