Op vakantie als (nieuwe) vegan of vegetariër

Vegetarisch of vegan eten tijdens vakantie

Vorige week kreeg ik de vraag hoe ik mijn dieet volhoudt tijdens een vakantie. Aangezien ik sinds 1 januari dit jaar probeer veganistisch te eten, is dit zeker iets waar ik me mee bezig houd. Vandaag vertel ik jullie hoe ik hier in Valencia mee om ben gegaan en deel ik een aantal tips.

Ten eerste: alhoewel ik thuis inmiddels geheel veganistisch kook en eet, maak ik buiten de deur af en toe nog bewust vegetarische keuzes. Ik merk wel dat ik dit steeds minder vaak doe omdat het me langzaam gaat tegenstaan, maar in wezen ben ik dus een vegetariër. Voor vlees, vis en dierlijke ingrediënten zoals karmijn en gelatine maak ik geen uitzonderingen en eet ik nooit, ook niet tijdens vakanties.

Tijdens mijn eerste vakantie als vegetariër vond ik dit nog vrij lastig. Ik lust namelijk geen kaas of gerechten met veel room en veel vegetarische gerechten zijn juist met deze ingrediënten gemaakt. Het kwam dus weleens voor dat ik buiten de deur enkel patat at, eventueel aangevuld met een kleine salade. Inmiddels ga ik wat beter voorbereid op vakantie en komt dit bijna nooit meer voor.

Yelp & overige apps

Mijn grote vriend tijdens vakanties en een bezoek aan een nieuwe stad is Yelp. Deze app en website wordt door mensen over de hele wereld gebruikt om restaurants, winkels, hotels en entertainment te beoordelen met reviews en foto’s. Ik zoek voordat ik op vakantie ga altijd naar restaurants en lunchrooms met vega(n) opties. Zo kwam ik dit keer in Valencia 2 vegan plekken tegen die zowel zoetwaren als fast food aanboden. Ik heb tijdens vakanties niet altijd de behoefte om gezond te eten, dus dit soort plekken sla ik altijd op in de app.

Ik sla ook altijd de dichtstbijzijnde Starbucks of koffietent op die sojamelk aanbiedt, zodat ik elke dag een latte met plantaardige melk kan bestellen. Tevens sla ik een aantal supermarkten op in de buurt van mijn hotel, zodat ik water, noten en overige snacks kan inslaan. In de app vind je een handige kaart die je de weg naar alles wijst, net zoals Google Maps. Ik kan niet zonder Yelp en kan het iedereen aanraden! Andere websites en apps die wellicht ook handig zijn, zijn o.a. Foursquare en Happy Cow.

Vegetarisch of vegan eten tijdens vakantie

Stel je grenzen

Naast een goede voorbereiding, zodat ik weet waar ik vega(n) kan eten, ben ik wat relaxter met mijn dieet tijdens mijn vakantie. Ik kan me voorstellen dat je als ethisch veganist hier niet flexibel in wilt zijn. Dit kan je natuurlijk altijd aangeven in een restaurant. Er is veel mogelijk als je vraagt en openstaat om nieuwe dingen te proberen. Bedenk van tevoren wat je wel en niet wilt eten tijdens vakantie. Er is geen “goede” of “foute” manier van eten – bedenk waar jij je comfortabel mee voelt, ongeacht het label wat je draagt of wat anderen wellicht van je verwachten.

Zo probeer ik tijdens mijn vakantie, net zoals thuis, zoveel mogelijk vegan te eten. Als dat ergens wat lastiger is, dan is sta ik open voor een vegetarische maaltijd. Ik ga altijd met mijn vriend op vakantie en ik wil hem niet elke keer meeslepen naar een vegan restaurant, dus we doen het om en om. Voor de ene maaltijd gaan we speciaal naar een vega(n) plek, de andere maaltijd mag hij eten wat hij wil. Vorige week in Valencia hield dat voor mij in dat ik een keer patat heb gegeten in een restaurant waar verder niets vegan te vinden was en een andere keer een salade met ei. De maaltijd daarna genoot ik gewoon weer van een goed gevuld bord vol vegan eten.

Neem zelf snacks mee

De eerste dag in het buitenland koop ik meteen een aantal snacks voor mezelf. In mijn geval zijn dat meestal wat noten, vegan muesli/eiwitrepen en wat fruit. Zo heb ik in het hotel en in mijn tas altijd iets bij me wat ik kan eten, mocht ik buiten de deur niets kunnen vinden. Dit doe ik trouwens ook voordat ik het vliegtuig of de trein instap bij een lange rit, want ik weet nooit of ik iets krijg aangeboden wat ik kan eten (of wat ik lust). Om een supermarkt te vinden in het buitenland gebruik ik meestal Yelp, maar Google kan je natuurlijk ook vertellen waar de dichtstbijzijnde supermarkt te vinden is.

Leer jezelf uitdrukken in de taal

Wat mij ook heeft geholpen is dat ik een beetje Spaans kon spreken wat betreft eten. Ik wist wat kaas, vlees, vis e.d. in het Spaans betekende en kon ook aangeven dat ik vegetarisch/vegan at en dat ik sojamelk in mijn latte wilde. Gelukkig spraken de meeste mensen in Valencia een beetje Engels, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Zoek dus van tevoren op hoe je zegt dat je vegetarisch of veganistisch eet en wat je wel en niet kunt eten. De app die ik hiervoor gebruik is DuoLingo, waardoor ik ook meteen een aantal andere zinnen en woorden leerde spreken en schrijven. Google Translate is ook erg handig.

Ik heb vorige week heerlijk gegeten in Valencia. Vegan hotdogs en croissants, heerlijke salades, patat (ja, toch wel haha) en elke dag een grote soja latte. Tijdens mijn vakantie wil ik niet al te veel stressen over mijn dieet en de keuzes die ik maak, dus ben ik bewust wat flexibeler. Ik weet dat zodra ik weer terug in Nederland ben ik weer geniet van het plantaardig koken en mijn favoriete vegan maaltijden. Met een beetje voorbereiding kom je een heel eind en kan je heerlijk genieten van je vakantie!

De twee foto’s heb ik gemaakt bij The Vurger in Valencia, een 100% vegan fastfood tent met heerlijk eten :)

 1. Ik eet sinds een paar maanden ook vegan en ben ontzettend blij met deze stap.
  Maar op vakantie is het inderdaad lastig, ik was laatst in Ierland, en daar was vegetarisch eten al een opgave!
  Heb dus dezelfde instelling als jij, als het niet anders kan vegetarisch – maar liever niet

  • Yup, herkenbaar :) Je doet gewoon je best, het kan niet altijd perfect. Ik denk wel dat het steeds makkelijker wordt, want het veganisme wordt bekender en er komen steeds meer alternatieven op de markt. Ik heb goede hoop dat ik over een paar jaar in elk restaurant makkelijk vegan kan eten :)

 2. Ik vraag me soms af waar mensen eten als ze zeggen dat er geen vegan optie mogelijk is. Als je naar een vlees restaurant gaat, dan ligt er naast je vlees toch altijd aardappels en groente? Als ik ergens ben waar geen vegan opties zijn vraag ik altijd of ze groente en rijst/aardappels willen koken en eventueel in olie opbakken. Dit gebeurt eigenlijk alleen als ik met familie ben. Zelf ga ik liever naar vega/vegan restaurants. Ik was laatst in Macedonie en daar gewoon veel gegrilde groente gegeten met salade, helemaal prima =) Fijn om te lezen dat vegan eten je steeds beter afgaat

  • Ik heb in Amerika al vaker meegemaakt dat er geen vegan optie was, omdat alles in boter gebakken is en er bijvoorbeeld met lard gekookt wordt, zelfs de rijst en bonen. Dan kan je er natuurlijk voor kiezen om niets te eten, of vegetarisch indien mogelijk (wat ik dus doe). In mijn omgeving eet bijna niemand vegetarisch of vegan dus ik kom niet zo vaak in vega restaurants helaas ;)

   • Over Lard blijf ik me verbazen, ik denk zelfs dat vlees etens niet heel happy zijn als ze bedenken dat hun eten wordt gereid in varkensvet.

 3. Ik herken me helemaal in jouw standpunten! Ik probeer altijd van tevoren al het één en ander te selecteren, merk dat dat een hoop rust geeft – zeker als je buiten de steden reist. Ik ga binnenkort een reis maken naar IJsland en kwam ‘The Vegan Passport’ tegen tijdens mijn zoektocht naar restaurant tips. Wellicht handig als je een reis maakt naar een land waar je de taal niet spreekt (looking at you, IJsland 😅)

  The Vegan Passport: https://www.vegansociety.com/shop/books/lifestyle-books/vegan-passport

 4. Ik vind het nog erg lastig om buiten de deur vegan te eten, ook omdat ik het niet goed durf te vragen. Het voelt toch alsof ik moeilijk doe… Bedankt voor de tips, die gaan me vast helpen!

  • Ik heb dat gevoel ook. Anderzijds: hoe meer mensen ernaar zullen vragen, hoe sneller ze de kaart aanpassen :)

  • Gewoon vragen hoor! Er zijn echt restaurants die dan hun best voor je doen! En waarom zou je je een zeurpiet voelen… het is toch super dat je rekening houdt met dieren, milieu en je eigen gezondheid! Be proud!

 5. Goed artikel! Ik ga helemaal mee in deze opvatting en vind het fijn als ik ‘bevestiging’ krijg van andere vegans dat dit helemaal prima is en je niet schuldig moet voelen. Een paar maanden geleden was ik op skivakantie en in het hotel stond er niets vegan op de kaart, zelfs vegetarisch was al moeilijk. Omdat je na het skiën wel wat stevig voedsel nodig hebt zag ik het niet zitten om enkel sla met brood te eten, en dus ben ik een aantal keer voor een kaas / room gerecht gegaan. De laatste dag voelde ik wel dat mijn lichaam begon te protesteren en ben ik wel aan de sla gegaan :) Maar ik zal mezelf nooit uithongeren / te eenzijdig eten omdat er niets vegan is, dat heb ik met mezelf afgesproken!

  • Precies, dat vind ik ook. Ik kan best een dag op sla en patat leven, maar dat doe ik mezelf niet een hele vakantie aan. We leven nu eenmaal niet in een vegan wereld, dus als je een beetje een sociaal leven wilt houden (inclusief op vakantie gaan, spontaan uit eten gaan en bij mensen thuis kunnen aanschuiven) dan is het fijn als je niet al te streng voor jezelf bent!

 6. Met je tips ben ik er nu iets zekerder van dat het tijdens mijn vakantie ook helemaal goed komt met vegan eten!
  Ik ga drie weken rondtrekken door Europa en was al aan het zoeken of ik in Oostenrijk en Zwitserland (in de bergen…) ook wat kan eten. Voor Duitsland en Italië maak ik me niet zo’n zorgen.
  Tijdens wintersport vakanties is dat tot nu toe behoorlijk lastig geweest.
  Ik sta er ook zo in als jij, thuis eet ik veganistisch, maar op vakantie wil ik wel flexibel kunnen zijn als het echt nodig is. Mijn vriend zei al: desnoods eten we een paar dagen patat en salade ;-)

 7. Leuk artikel:) Ik ga echt vol op happycow, daar zou ik dan niet zonder kunnen. Voor mij hoort dat echt bij vakantie, nieuwe vega(n) restaurantjes uitproberen. Dat bepaalt soms zelfs welke buurt we heengaan. Ik ben ook meestal met mensen die daar ook van houden of iig open voor staan. Er zijn ook altijd dagen dat we gewoon wat willen eten waar we op dat moment zijn, ik moet zeggen dat er dan toch wel veel patat bij is komen kijken.

 8. Ik eet niet volledig vegetarisch (want af en toe vis, nooit vlees), maar ik kijk wel eerst of er voldoende vegetarische opties zijn in de stad of streek waar ik naartoe wil gaan. Dagenlang groentelasagne of wok met soyareepjes, … tja, enough said. ;) Ook een vegan restaurant in de buurt zal ik sowieso proberen.

 9. Goed artikel! Ik heb ook sinds dit jaar er voor gekozen om vegetarisch te zijn maar ik eet/drink wel melkproducten. Nu is de grote vraag waar ik nergens een antwoord op terug kan vinden: zit er in schepijs (bolletjes Italiaans ijs bijv) nu wel WEL of GEEN gelatine?

 10. Super leuk artikel. Ook voor een omnivoor als ik. Ik vind het altijd opvallend dat er bij blogs/video’s over veganisme weinig comments zijn van ‘vleeseters’. Ik denk niet eens omdat ze het niet lezen of kijken, maar waarschijnlijk niet aangevallen willen worden door pure veganisten. Ik vind het echter mega interessant en ik vind het leuk om ook vaak te variëren met eten en dus ook voor vega(n) opties te kunnen kiezen. Als we meer voor elkaar open staan op dit gebied dan wordt de wereld waarschijnlijk in zijn totaliteit beter omdat ook vleeseters dan vaker vegan ‘mogen’ eten ipv dat ze dat altijd zouden moeten doen of niet. Kortom, weg met de labels en het zwart/wit denken. En ik vind dat jij daar in je blogs super goed bij stil staat, dus bedankt Sophie!

  • Ik snap wel waarom omnivoren niet zo snel reageren haha, ik heb inmiddels ook al wat ‘pure veganisten’ geblokkeerd op Naoki en social media omdat ze inderdaad nare comments achterlaten. Naoki is daar niet de juiste plek voor ;)

   En inderdaad, helemaal mee eens – ik wil ook eigenlijk helemaal geen vega(n) label dragen, maar gewoon doen wat goed voelt voor mij. Daar werk ik aan :)

 11. Het valt me op dat je best veel soja eet/drinkt. Soja, behalve de gefermenteerde soort, is niet zo heel fijn voor ons lijf. Google er maar eens op. Voor je latte’s is havermelk van Oatly (barrista edition) een fijne vervanging! Maakt in een schuimer prima schuim! Complimenten met je site. Ik kwam hier terecht omdat ik zocht op een goede veganistische mascara. Leuk om hier rond te neuzen :)

 12. Hoi! Leuk om te lezen hoe je de vakantie aanpakt. Ik doe dat ook, maar dan zonder app. Vaak zoek ik van tevoren op vegan en vege restaurants en bars (googlen of lokale vegetariërs website). Of ik kijk in een reisgids. Grote kans dat in een stad in een wijk waar alternatieve cafeetjes en winkels zitten (Lonely Planet vernoemt die altijd) ook veel eetgelegenheden zijn. En het maakt de vakanties van mij en mijn vriend ook leuker: door te zoeken op deze eetwensen zijn we vaak op bijzondere plaatsen gekomen. Vaak alternatief links, HEEL hip, of biologisch en duur, of Aziatisch (Thais of Indisch, een keertje zelfs bij boeddhistische monniken). Soms vind ik het ook wel jammer dat ik daardoor niet makkelijk in een “gewoon traditioneel” restaurant kan eten, om de lokale gerechten te kunnen proberen. Ik eet vegetarisch en soms vis. En ja het is me overkomen in landen waar ik de taal echt niet spreek (Polen) dat er ineens spek in het aardappelgerecht zat in zo’n restaurant. Omdat er ook geen andere eetplek was. Maar de rest van de vakantie ging het wel helemaal goed gelukkig :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Face Tan Water van Eco Tan

Face Tan Water van Eco by Sonya

Tips om geld te besparen & minder miskopen te doen