Nieuwe dierproeven onder REACH, teken de petitie!

REACH dierproevenOndanks het dierproefverbod op ingrediënten in cosmetica, lijkt het erop dat de strijd tegen dierproeven in de EU in de cosmetica industrie nog lang niet ten einde is. Wat is REACH, zullen velen van jullie denken? REACH staat voor “Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemical substances”. Het doel van REACH is om de gezondheid van ons en het milieu beter te beschermen tegen de chemische ingrediënten die wij dagelijks gebruiken in producten zoals cosmetica en schoonmaakmiddelen. Het gaat hier in totaal om meer dan 30,000 ingrediënten, die allemaal opnieuw beoordeeld zullen worden op hun veiligheid.


Dit is op zich natuurlijk een goed idee: extra onderzoek naar chemische ingrediënten zou kunnen betekenen dat er nog meer (mogelijk) toxische ingrediënten verboden zullen worden en dat cosmetica in de EU veiliger wordt. Maar REACH heeft 1 groot nadeel: in het plan van deze organisatie, welke in 2007 goedgekeurd is, staat beschreven dat dierproeven nodig kunnen zijn om ingrediënten veilig te verklaren. In 2007 waren er nog niet genoeg alternatieven voor bepaalde testen, en onlangs ontwikkelde alternatieven worden daarom nog niet of amper gebruikt, waardoor er dus dierproeven uitgevoerd worden. Ook in gevallen waar er alternatieven beschikbaar zijn (bron 1).

ECEAE (The European Coalition to End Animal Experiments) heeft uitgerekend dat er tussen 2013 en 2015 zo’n 700 ingrediënten opnieuw op dieren getest zullen worden, wat aan zo’n half miljoen dieren (vooral muizen, ratten en vissen) het leven zal kosten onder het REACH programma (bron 2). Daarnaast schatten ze in dat er in de afgelopen paar jaar al zo’n 200,000 dieren misbruikt en gedood zijn voor eerdere testen en dat vele van deze dierproeven onnodig waren, als de alternatieven erkend werden door het REACH programma (bron 3).

Omdat er vanaf dit jaar in de EU geen dierproeven meer mogen uitgevoerd worden om cosmetica ingrediënten veilig te verklaren, zouden de ingrediënten die niet veilig verklaard kunnen worden met bestaande data en alternatieven simpelweg niet meer toegestaan mogen worden in cosmetica. Echter bestaat er nog geen wet die dierproeven in zijn geheel verbied, en veel ingrediënten kunnen in zowel cosmetica als schoonmaakmiddelen voorkomen. Dit betekent dus dat er in de afgelopen jaren en in de toekomst ingrediënten op dieren getest zullen worden die ook in onze cosmetica voorkomen, waardoor er geen garantie is dat huidige dierproefvrije producten ook echt dierproefvrij blijven…

Dit maakt het moeilijk voor cosmetica bedrijven om echt dierproefvrij te blijven, omdat buiten hun weten om bepaalde ingrediënten op dieren getest zullen worden, ook al hebben deze bedrijven er niets mee te maken. Er zouden een hoop dierenlevens bespaard kunnen blijven als het REACH programma vernieuwd wordt met de alternatieven die in de afgelopen jaren ontwikkeld zijn. In onderstaand filmpje van LUSH wordt het een en ander duidelijk uitgelegd:

Wat kan jij doen? Teken de petitie van HSI (Humane Society International) dat jij tegen dierproeven bent en wilt dat REACH de alternatieven voor dierproeven erkend en gaat invoeren. Je vindt de online petitie hier.

Daarnaast blijft het belangrijk om je geld alleen uit te geven aan bedrijven die tegen dierproeven zijn, deze niet uitvoeren en ook niet onder REACH uit gaan voeren. Dierproefvrije bedrijven blijven namelijk dierproefvrij door de ingrediënten die op dieren getest gaan worden niet meer te gebruiken. Maar veel bedrijven die sinds het verbod in de EU opeens dierproefvrij zijn, hebben hier voorheen niet op gelet en zullen hier in de toekomst waarschijnlijk ook niet op letten. De lijst van Leaping Bunny is het meest betrouwbaar, omdat zij samenwerken met HSI en kennis van het REACH programma hebben en hier dus op letten. Ik zal hier ook op gaan letten en het nieuws rondom REACH goed in de gaten houden. Bedankt voor jullie steun!

bronnen: 1, 2, 3
bron afbeeldingen: 1, 2

 1. Wat belachelijk zeg, ik heb gelijk getekend. Hopelijk kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat ze op alternatieven over gaan. Trouwens duidelijk filmpje van Lush.

 2. Ik heb hem ook getekend :) Ik laat deze post ook even aan een aantal vriendinnen zien, h0pelijk tekenen die ook!

 3. Bah, houd het ooit een keer op? Ik heb meteen getekend en naar een paar vrienden doorgestuurd!

 4. volgens mij had ik deze al getekend maar ik doe het gewoon nog een keer.

 5. Natuurlijk heb ik getekend. Mijn man ook. :)

 6. Hoi Sophie

  Teken vele petities en deze nu dus ook
  Wij bij ADC zullen blijven strijden tegen de gruwelijke experimenten op dieren!
  Geld geld geld dat is het enige dat telt
  Velen dierproeven zijn zwaar verouderd en zijn al ettelijke keren uitgevoerd met hetzelfde resultaat
  Kan niet begrijpen dat dierproefnemers deze testen kunnen uitvoeren
  Arme dieren soms staan we zo dichtbij en dan voel je je zooooo machteloos en verdrietig!!
  Maar we hebben ons te houden aan de wetgeving en demonstreren op een vreedzame manier dat is
  de enige juiste manier…we worden wel extremisten genoemd maar dat is totale onzin
  Wij blijven vechten voor alle dieren die gebruikt worden in testen
  Untill Every Cage is Empty!
  Dank je wel voor alles wat je schrijft heel mooi en oprecht erg blij mee kan ik je vertellen
  And last but no least Happy New Year

  Groetjes Norma

3 Pings & Trackbacks

 1. Pingback:

 2. Pingback:

 3. Pingback:

Review: Dr.Organic Manuka Honey face mask

Likes&Loves Week 24