Mijn persoonlijke stijl ontwikkelen, deel 1

Persoonlijke stijl ontwikkelen

Een paar weken geleden reviewde ik het boek ‘The Curated Closet‘ van Anuschka Rees. In dit boek staan veel tips met betrekking tot je eigen stijl ontwikkelen, updaten en onderhouden. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan en vandaag deel ik een aantal van de eerste stappen die ik heb doorlopen. Mijn doel is om aan het einde van dit traject mijn persoonlijke stijl ontwikkeld te hebben. Een stijl waar ik me goed in voel, die bij mij past en die in 1 zin te omschrijven is.

Onderstaande stappen komen grotendeels ook terug in Anuschka’s boek. Sommige stappen uit het boek heb ik overgeslagen, uitgebreid of aangepast. Ik zal de stappen die ik heb uitgevoerd uitleggen en mijn uitkomsten delen.

Stap 1: Documenteer een maand of langer alles wat je (niet) draagt

Dit leek me een leuke uitdaging om uit te voeren, zodat ik een goed overzicht zou hebben van wat ik nou eigenlijk graag draag. Nu heb ik niet zo heel veel kledingitems in mijn kast (40 op precies te zijn), maar ik weet dat ik sommige items het liefst dagelijks zou willen dragen en andere items eigenlijk nooit draag. Ik hield ongeveer anderhalve maand lang dagelijks bij op mijn smartphone wat ik droeg. Aan het einde van deze periode kwamen de volgende 12 items als meest gedragen naar voren:

Mijn persoonlijke stijl ontwikkelen, deel 1

De overige items die ik in mijn zomer capsule wardrobe liet zien heb ik wel gedragen, maar niet vaak. Daarnaast heb ik de volgende 6 items afgelopen maanden maar liefst 0 keer gedragen:

Mijn persoonlijke stijl ontwikkelen, deel 1

Dat laatste overzicht heb ik ook bijgehouden, omdat het me interessant leek om ook de items te documenteren die ik nooit draag. Aan het begin van de zomer had ik gedacht bovenstaande 6 items vaak te gaan dragen, maar in de praktijk koos ik dus toch voor andere kledingstukken.

Stap 2: Analyseer je kledingkeuzes

Ik ben bij mezelf nagegaan waarom ik de 12 bovenste items vaak draag en de 6 items onder niet gedragen heb. Dit kwam er ongeveer uit:

De kledingstukken die ik graag draag

– De t-shirts hebben een V-hals, iets dat ik mooier vind dan een ronde hals.
– Het jurkje zit niet te strak en is niet te kort of te lang, precies goed.
– Het zwart-witte topje is mooi vrouwelijk uitgesneden en staat mooi in en over broeken heen.
– De broeken zijn allemaal strak, maar wel comfortabel en zijn goed te combineren met de topjes.
– De 2 tanktops zitten perfect en staan mooi als ik ze in mijn broek stop.
– De jas die ik droeg is lekker casual, past bij alles en heeft een capuchon.
– De 2 longsleeves zitten fijn en zijn perfect voor dagen waar het ietsjes frisser was.

De kledingstukken die ik niet heb gedragen

– Het korte jurkje is te kort, waardoor ik me niet helemaal op mijn gemak voel als ik hem draag.
– De maxidress heeft een hoge uitsnede onderaan waardoor ik me ook niet helemaal op mijn gemak voel.
– Het zwarte t-shirt trekt teveel stof en Dexter (kat) haren aan, waardoor ik hem 10 keer per dag moet afstoffen.
– De zwarte off-shoulder top snijdt in mijn armen en is te groot, zit ongemakkelijk.
– Het rokje vind ik mooi, maar ik draag bijna nooit rokjes…
– De witte blouse schijnt teveel door, waardoor ik hem liever met een tanktop in de herfst of winter draag.

Stiekem een beetje confronterend, want als ik naar de 6 items kijk die ik niet heb gedragen vind ik ze stuk voor stuk mooi. Een paar van de 12 items die ik wel vaak draag zijn in mijn mening iets te “basic” en casual, iets waar ik eigenlijk een beetje vanaf wil.

Mijn conclusie? Alhoewel ik graag super vrouwelijke kledingstukken zou willen dragen zoals mooie jurkjes en rokjes, ben ik “die vrouw” misschien wel helemaal niet. Ik voel me ook mooi en vrouwelijk in een skinny jeans met een top die mooi is uitgesneden. Of een simpele, strakke tanktop gecombineerd met een paar accessoires. Ik denk dat dit mede komt omdat ik wat meer tevreden ben met mijn platte buik, schouders en borsten dan met mijn benen, die wat stevig gebouwd zijn en die ik daarom liever een beetje verberg.

Wat me verder opvalt is dat ik een aantal van mijn duurzame aankopen eigenlijk helemaal niet vaak draag. Daar voel ik me wel een beetje schuldig over… Ik ben bang dat ik bij duurzame merken te snel iets koop “omdat het duurzaam is”, zonder dat ik erbij nadenk of het item wel echt bij mij past. Daar wil ik meer op gaan letten. Ik ben verder blij met de kleuren in mijn collectie en met de pasvormen van de meeste items. Het enige item dat ik mis is een extra vrouwelijke top die niet te strak zit, maar wel iets sexier is. Bijvoorbeeld door wat kant, een open rug of ander vrouwelijk detail. Daar ga ik dus naar op zoek.

Voorbereiden op stap 3

Ik heb nu dus een beetje een idee gekregen welke items ik vaak draag en waarom. Daarnaast ben ik tot de conclusie gekomen dat ik sommige kledingstukken graag zou willen dragen, maar dat in de praktijk niet doe. Voordat ik nieuwe kledingstukken aan mijn garderobe toe ga voegen, wil ik eerst duidelijk in beeld krijgen wat ik graag wil dragen en wat niet. Stap 3 is het verzamelen van inspiratie, outfits, nieuwe stijlen en het uitproberen hiervan.

Mede door bovenstaande conclusie houd ik het volgende in gedachten:

– Kleuren die ik graag draag zijn grijs, zwart, donkerblauw, mintgroen en beige. Past hier nog een kleur bij of breid ik mijn collectie uit met deze kleuren?

– Ik wil mijn stijl graag vrouwelijk houden, maar niet te sexy en geen kledingstukken die te kort/hoog of diep uitgesneden zijn of doorschijnend.

– Ik probeer bloggers/Instagrammers/influencers te vinden die een beetje dezelfde lichaamsbouw als ik hebben, met een lichte huid en blond haar om te kijken of ik andere kleuren of patronen kan vinden die mij ook goed zouden kunnen staan.

Ik ga voor stap 3 heel wat mode en lifestyle blogs af, ga op een Pinterest bord aanmaken om inspiratie op te slaan en houd mijn ogen de komende tijd open. Ik ben hier al een tijdje mee bezig en ga deze bevindingen in het volgende artikel delen. Zo kom ik stapje voor stapje steeds dichterbij mijn persoonlijke stijl en ga ik mijn capsule wardrobe hier op aanpassen.

Ik vind dit echt leuk om te doen! Het kost wat tijd, maar zo ontdek je wel wat nou eigenlijk bij je past en wat niet. Ik hoop in de toekomst hierdoor minder miskopen te doen en een mooie, gecureerde capsule wardrobe te hebben. Over twee weken verschijnt de volgende update!

Lees ook deel 2 en deel 3.

 1. Wat een leuke manier om zo erachter te komen wat je stijl is! Mijn kledingkast hangt vól met kleding, maar heel veel draag ik volgens mij niet. Misschien moet ik het ook maar een keer gaan bijhouden haha!

 2. Het Pinterest bord helpt echt! Ik doe het sinds een tijdje en het heeft inzichtelijk gemaakt wat ik mooi vind. Als ik een nieuwe aankoop wil doen, denk ik even aan mijn bord: Past het erbij? Zo niet, lekker laten hangen al vind ik het nog zo mooi! Past het er wel bij, dan hoeft het alleen nog maar lekker te zitten! :) Ik merk dat ik nu veel vaker wisselend kledingstukken draag. Ik kijk uit naar je tweede stuk!

  • Inderdaad, zo wil ik het ook gaan gebruiken – bij elke aankoop even checken of het wel bij mijn stijl past en dat het een item inderdaad wel lekker zit ;) Ik ben blij dat ik eindelijk de tijd heb genomen om dit te onderzoeken!

 3. Wat leuk, ik herken dit. Ik pas veel te veel dingen niet meer, dus ben stevig aan het lijnen. Mijn budget is beperkt, ik denk heel lang na voor ik iets koop. Nu spaar ik voor een mooie lange jurk die precies bij mij past . Het is inderdaad heel leuk om te kijken wat bij jou past en waarom. Het lukt me steeds beter. Ik hou van zwart en van kleding met een wat zwierig effect. Succes met het opbouwen van je eigen stijl!

 4. Superleuk om te lezen!:D Mooie bevindingen, zo zie je inderdaad goed wat je in theorie mooi vindt en waar je ook echt graag in rondloopt. Ik heb deze stap ook gedaan, en ik kwam tot de conclusie dat ik qua kleuren, stoffen en vormen al goed aan mijn ideale stijl en smaak voldeed, maar dat het volume (/mindere saaiheid) echt nog wel omhoog mocht: meer accessoires, wat opvallendere statement pieces enzo. Ik kijk alvast uit naar het volgende artikel!

 5. Fijn, deze update! Ik heb nav jouw stukken het boek ook gekocht en afgelopen weekend begonnen met lezen. Superfijne opdrachten om mee aan de slag te gaan! Ik wil ook graag op zoek naar influencers/bloggers… maar weet niet zo goed hoe ik dat aanpak?
  Ik volg je op de voet bij dit project!

  • Ik vind ze via Pinterest en Instagram. Op Pinterest zoek ik naar zoekwoorden die bij mijn stijl passen, bijvoorbeeld “black outfit” of “grey sweater” en dan klik ik heel wat door naar verschillende borden en pin ik alles dat ik mooi vind. Op Instagram zoek ik op hashtags, bijvoorbeeld “ootd” of “fairfashion”. Succes! :)

 6. Ik zit nu in de fase dat ik voor het eerst een herfst/winter garderobe wil maken (bovenop mijn basis-capsule). Denk je dat Anuschka’s boek ook daarbij kan helpen?

  Wat ik trouwens opvallend vond: jouw website heeft een licht-roze/poederroze tint in de basis. Ik ging er eigenlijk helemaal vanuit dat je die ook in je garderobe zou hebben, grappig hè :-)

  • Ja zeker weten, dat is ook wat ik voor ogen heb: een basis capsule garderobe die ik het hele jaar draag + extra items voor de herfst/winter en lente/zomer.

   En grappig haha, ik denk dat als ik mijn outfit kleuren (zwart, grijs en donkerblauw) op mijn blog zou verwerken het niet zo inspirerend overkomt haha. Ik kies op Naoki liever voor rustige kleuren :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijenwas en honing - cruelty free

Is bijenwas en honing ‘cruelty-free’?

Charlotte Tilbury Full Fat Lashes Mascara

Charlotte Tilbury Full Fat Lashes Mascara