MAC Cosmetics niet meer dierproefvrij

mac testing on animals

Gisteravond bezocht ik wat websites en kwam ik dit wel heel trieste nieuws tegen: M.A.C. Cosmetics maakt sinds kort gebruik van dierproeven. Vorige maand kwam Estée Lauder al onder het vuur te liggen, omdat zij in China cosmetica op dieren testen. Nu blijkt ook MAC uit het niets hun voorheen dierproefvrije statement aangepast te hebben. Ik surfte meteen naar PETA, aangezien zij de meest complete dierproefvrije lijst hebben. Ook hier staat MAC niet meer tussen. MAC stond jarenlang op deze lijst, want ze waren altijd zo fel tegen dierproeven…

MAC is onderdeel van Estée Lauder

Ik weet natuurlijk niet precies wat de reden is, maar ik denk dat Estée Lauder (de ‘baas’ van MAC) er wat mee te maken heeft. Wanneer je cosmetica in China wilt verkopen moet je deze op dieren laten testen. Dit is helaas verplicht door de wetgeving in China. Dit betekent echter niet dat het moet – een bedrijf kan er simpelweg voor kiezen om hun producten niet in China te verkopen, zoals genoeg bedrijven gelukkig ook doen. Maar aangezien Estée Lauder het moederbedrijf van MAC is zullen zij misschien anders besloten hebben. Ik vind dit echt ontzettend jammer, ik baal hier echt van. Ik heb inmiddels een aardige stash dierproefvrije en natuurlijke cosmetica, maar MAC Cosmetics was nog een van de weinige niet-natuurlijke merken die ik ook nog met plezier gebruikte. Mede omdat ze dierproefvrij waren en ook vegan opties aanboden.

Het nieuwe dierproevenstatement van MAC

Amerikaanse beauty blogger Tashina van Logical Harmony kreeg deze week een sterk vermoeden dat MAC niet meer 100% dierproefvrij was. Ze stuurde MAC een email en dit was hun response:

“M.A.C has a longstanding policy to not test on animals, nor ask others to test on our behalf, except when required by law.

Dat laatste gedeelte is dus nieuw in hun statement. Daarom staan ze niet meer op de lijst van PETA en sinds gisteren ook niet meer op mijn Nederlandse dierproefvrije lijst. Even googelen naar MAC en dierproeven brengt een van hun ‘Social initiatives’ (initiatieven waar MAC zogenaamd veel waarde aan hecht en reclame mee maakt) naar voren. Dit was nummer 1: “M·A·C Cruelty-Free Beauty: principle that prohibits animal testing and the policy is extended to ingredient suppliers as well“. Fijn om te weten dat MAC dus zoveel waarde aan hun eigen principes hecht… not. Deze waarden zijn natuurlijk ook nergens meer te vinden op de website van MAC. Echt ongelofelijk.

Het enige land trouwens dat naar mijn weten cosmetica bedrijven verplicht op dieren te testen is China. Het klopt dat in de EU een dierproevenverbod op cosmetica bestaat (ook al is deze wet pas 100% actief vanaf 2013). Echter wanneer een bedrijf in het buitenland test zijn ze alsnog niet dierproefvrij. MAC gaat hier zeker vele fans mee verliezen, waaronder ik. Wanneer MAC een officiële statement maakt zal ik dit artikel updaten, ik hoop dat er ergens een kans is dat ze besluiten niet met Estée Lauder mee naar China te gaan en dierproefvrij blijven. Maar eerlijk gezegd: the damage is already done.

Update: Nederlandse statement

Toevoeging 19/03/12: MAC heeft een statement uitgebracht, ik heb hem via Unlimited PR ontvangen:

Meer dan 20 jaar geleden waren wij een van de eerste bedrijven die een eind maakten aan dierproeven om zo de veiligheid van onze producten te waarborgen. We willen graag hierbij bevestigen dat onze toewijding om testen op dieren te stoppen onveranderd is gebleven. Onze producten zijn niet op dieren getest behalve wanneer dit absoluut verplicht is door de wet. We zetten ons in tot de universele acceptatie van diervriendelijke test methodes met het doel om dierproeven te elimineren. We blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek om de acceptatie van diervriendelijke test methodes te bevorderen bij autoriteiten over de hele wereld.

Informatie over onze lange termijn policy kunt u vinden op: http://elcompanies.com/PdfLibrary/Statement_AnimalTesting.pdf

Dus wat ik al verwachte: MAC verkoopt in China en “moet” daarom op dieren testen. Niemand verplicht MAC echter in China cosmetica te verkopen! Deze blogpost blijft gewoon online staan en ik raad aan geen MAC cosmetica meer te kopen tenzij jij met jouw geld dit soort bedrijven wilt steunen…

Meer info over dierproeven op cosmetica

Meer weten over de verplichte dierproeven in China? In dit artikel leg ik het allemaal uit.

Benieuwd naar welke merken nog meer op dieren testen of juist dierproefvrij zijn? Check deze lijsten die ik maandelijks update:

Dierproefvrije cosmetica lijst
Cosmeticabedrijven die op dieren testen

Share:

35 Reacties

 1. 16/03/2012 / 08:42

  Ik vind het zo stom! Het is niet dat ik niet meer MAC ga kopen, zo ben ik nou eenmaal niet. Omdat MAC gewoon echt een superfijn merk is, maar ik vind het wel zeeeer spijtig :(
  Ook voor alle visagisten die MAC in hun kit hebben …

 2. 16/03/2012 / 08:50

  Wat zonde! Mac is zo’n mooi merk. Nu begin ik er toch ander tegen aan te kijken.

 3. 16/03/2012 / 09:18

  Ofdat MAC een mooi merk is of niet, laat ik in het midden, maar is het gewoon niet belachelijk dat als je als principe dierproefvrij hebt, jaren dierproefvrije makeup maakt, dat je dan opeens switcht naar niet dierproefvrij?

  Ik heb zelf, van MAC de brush cleanser en een lipgloss (Viva Glam Cyndi Lauper), maar dat is echt het laaste. Nu zal ik nooit meer overwegen om een MAC store binnen te stappen.

  • Sophie
   16/03/2012 / 13:33

   Ik heb hetzelfde – ik heb een paar producten van MAC die zo goed werken dat ik ze al jaren koop, maar nu zal ik toch echt een vervanging moeten zoeken. Als dit nieuws van een ander ‘random’ bedrijf zou komen zou het niet zo hard aankomen als van MAC, omdat ze juist altijd dierproefvrij waren (hun oude slogan was toch altijd “Tested on models, not on animals”).. Maar het maakt ze dus helemaal niets uit zolang ze maar veel geld kunnen verdienen. Thanks dat je ze ook gaat boycotten trouwens! =)

 4. Christel
  16/03/2012 / 09:41

  Ik vind het echt heel erg om te horen!
  Ik heb zo’n gevoel dat ze door het moederbedrijf een beetje in een hoekje worden geduwd om toch hun producten in China te gaan verkopen en dat betekend automatisch testen…
  Erg jammer!

  • Sophie
   16/03/2012 / 13:29

   Zit Frankrijk (aka L’Oreal) hierachter? Las al vaker dat zij vechten tegen deze ban.. deprimerend =(

   • 16/03/2012 / 14:28

    Ik vrees van wel…En andere multinationals zoals Procter & Gamble (Head&Shoulders, Aussie en Max Factor) en Unilever (Andreleon, Rexona) zullen wellicht ook een dikke vinger in de pap hebben :(

 5. 16/03/2012 / 12:11

  All about the money van Meja zit gelijk weer in m’n hoofd. Allen draait om geld, niet meer aan China verkopen levert ze geen geld op, dus….
  En zo is het met alles in de wereld.
  Eerst natuurlijke bestrijding verbieden in NL, nu dit erbij, we gaan echt de verkeerde kant weer op in de wereld lijkt het wel….
  Merk toch wel dat China echt zo’n land is waar ze heel anders tegen dieren aankijken. Eieren, die in al onze producten als pizza e.d. zitten, komen daar vandaan en ze kennen daar niks anders dan legbatterijen. Het is ongelooflijk… :(

  • Sophie
   16/03/2012 / 13:28

   Een beetje jammer he, zeker als je er mee bezig houd kom je steeds achter meer dingen waar wij dieren voor misbruiken, echt walgelijk gewoon. Je denkt goed te doen door in ieder geval dierproefvrije make-up te kopen, komt zoiets als dit weer naar voren.. ik hoop wel dat veel meiden MAC gaan boycotten en mailen of tweeten, maar weet niet of het veel uit zal maken als dit om het geld gaat..

 6. 16/03/2012 / 13:04

  Ow dat ze dat in China als wet hebben, wat raar… Heel erg jammer dat zulke merken weer een stap terug gaan zetten.

 7. Jamilla
  16/03/2012 / 13:08

  Is het dan niet zo dat alleen de producten die in China verkocht worden gestest op dieren worden? En wat houden deze proeven die ze doen in dan? En wat is die wet in China? Misschien ook wel handig om te weten..

  • Sophie
   16/03/2012 / 13:25

   Ja, dat kan. Maar dan kan een bedrijf niet claimen dierproefvrij te zijn als ze wel in het buitenland testen, daar gaat dit om – MAC claimde jarenlang dierproefvrij te zijn en had vele fans vanwege dit, om dan hier achter te komen is erg zuur. Er zijn ontzettend veel testen die ze doen, zoek maar eens een filmpje op YouTube op, op veel verschillende dieren die hierdoor sterven en verminkt worden. Ik heb al vaak gegoogeld naar China en hun wetgeving maar je wordt er niet veel wijzer van – in Europa zijn er duidelijke regels en kan je in de wetgeving kijken, in China is dit helaas niet het geval.

   • Cornelia
    20/03/2012 / 21:41

    China is sowieso een zeer wreed land tov dieren.
    Ze eten daar honden- en kattenvlees. De beestjes worden er zelfs voor gefokt en zitten hun hele leven in kleine kooitjes te wachten op hun zeer wrede dood en zien en horen vlak voor hun kooitjes gebeuren met hun soortgenoten wat hen zelf te wachten staat. Ze worden meestal eerst geknuppeld, getrapt of geslagen, want het vlees krijgt dan ‘een betere smaak’ door de adrenaline die het doodsbange, gepijnigde dier aanmaakt. Ook villen ze allerlei diersoorten levend voor hun vacht: ook honden en katten).

    • Sophie
     20/03/2012 / 23:20

     =( En dat een ‘cruelty-free’ bedrijf zoals MAC dan ervoor kiest in dit land met aan dit soort ‘mensen’ make-up te gaan verkopen… ik snap er niets van.

 8. Nina
  16/03/2012 / 15:26

  Niet oke hoor MAC, ik kan me ook nog herinneren dat ze tegen dierproeven waren. Geen nieuwe lipsticks meer van Mac voor mij.

 9. 16/03/2012 / 18:09

  Ik ga dus niets meer van MAC kopen. Ik was er voor aan ‘t sparen, maar dat geld ga ik nu lekker aan iets anders besteden.

 10. Danielle
  16/03/2012 / 19:14

  echt balen. heb twee blushes van mac en die zijn echt favoriet. ook is mijn fix+ bijna op, wordt zoeken naar een vervanger..

 11. LindaB
  16/03/2012 / 19:30

  Balen dat een bedrijf zo tegen hun eigen principes in gaat. Mijn mac product (heb er gelukkig maar één) gaat de deur uit!
  Geen MAC voor mij dus.

 12. 16/03/2012 / 20:10

  Ze moeten zich schamen, waarom zou je in godsnaam weer op dieren gaan testen? Nouja, de MAC winkel sla ik voortaan maar weer over. xD Make Up Store it is! :D

 13. Marloes
  17/03/2012 / 00:57

  Nouja zeg, echt heel erg jammer. Ik ga daar dus ook niks meer kopen. Terwijl ik het juist zoo fijn vond dat ik daar lekker vanalles kon kopen, zonder schuldgevoel.

 14. Cornelia
  20/03/2012 / 13:30

  Dat is dus niet het enige merk, ik heb begrepen dat ook Yves Rocher is gevallen voor de Chinese munt. Helaas verkopen ze allemaal hun ziel voor geld. Waar blijven hun zo hoog opgegeven idealen nu?

  • Sophie
   20/03/2012 / 13:45

   Klopt, Yves Rocher heb ik onlangs uit mijn dierproefvrije lijst gehaald om deze reden. Je hebt helemaal gelijk en daarom schreef ik er ook een blogpost over: om je waarden zo snel te laten vallen voor het grote geld.. aan dat soort bedrijven geef ik nooit meer 1 cent uit!

 15. Puce
  21/03/2012 / 15:47

  *In shock achter laptop*…..Nu, dat scheelt me ook weer €38 voor een eyeshadow pallette uit hun Shop/Cook collectie waar ik op zat te kwijlen tot en met….
  Zeg dan gewoon in je statement…sorry maar we kunnen het grote chinese geld niet laten liggen. MAC lijkt me groot genoeg in de ‘beschaafde’ wereld om buiten China om te kunnen.

  Vraag me oprecht af hoeveel bedrijven/merken nog meer op deze wijze proberen ‘dierproefvrij’ over te komen. In principe dus ieder merk wat ook naar China exporteert/daar verkrijgbaar is.

  Interessant artikel.

  • Sophie
   21/03/2012 / 22:23

   Yep je hebt helemaal gelijk! Ik vind het ook weer zo’n typische ‘corporate’ statement waar meiden die het niet zo goed begrijpen er in kunnen lezen dat ze niet testen, terwijl dierproefvrije consumenten alleen maar meer vragen krijgen. Je bent niet meer dierproefvrij, claim dan niet dat het nog steeds zo belangrijk voor je is als geld belangrijker is! Ik ben blij dat meer meiden dit niet tolereren, en ik hoop dat ook dat dit MAC financieel raakt – verkoop dan maar lekker in China, bewuste meiden hier stappen wel op een ander merk over ;)

 16. Tessa
  26/03/2012 / 17:26

  Ik wist al niet zeker of Essence en Catrice wel proefdiervrij waren, maar wat ik jouw reden dat het niet meer op de proefdiervrije lijst staat?

  • Sophie
   26/03/2012 / 21:00

   Ze gaven per email aan wel nieuwe ingrediënten te testen op dieren omdat dit van de wet “moet”: ik heb om opheldering gevraagd maar nog geen antwoord helaas (al weer twee weken verder…)

   • Tessa
    27/03/2012 / 17:28

    Ja, zo gaat dat (bijna) altijd, heeel irritant!
    Maar goed, ik had nog een vraagje,zelf koop ik echt alleen producten, waarvan ik echt zeker weet dat ze proefdiervrij zijn, maar over H&M heb ik zelf eigenlijk niet echt iets gevonden. Niet dat ik je niet vertrouw hoor, maar hoe weet je dat H&M wel proefdiervrij is?

    • Sophie
     27/03/2012 / 19:23

     H&M stond tot voor kort op de lijst van proefdiervrij, daar heb ik hem ook vandaan, maar hij is er nu afgehaald. Ik haal hem er ook (tijdelijk) vanaf totdat ik een antwoord heb! Dankje voor het opmerken =)

 17. 11/05/2012 / 14:18

  ik heb je artikel maar eens getwittert. Kan niet duidelijk genoeg zijn! Ben blij dat de keurmerken Ecocert, Biocosmetique, BDIH, en Natrue etc geen dierproeven toestaan.

 18. jantine
  05/08/2012 / 14:20

  Jammer.. maar ik zou hier door nog wel steeds Mac producten kopen. Waarom.. omdat het een super fijn merk is!

 19. madelief
  24/10/2012 / 16:38

  Ik koop dus absoluut geen mac producten sinds begin 2012. Alles voor het geld tegenwoordig, ik doe er niet aan mee. Super artikel btw

 20. nicole
  01/11/2013 / 10:48

  Erg spijtig, zal me producten er niet voor weg doen maar ga er geen nieuwe spullen halen…
  Je zou van zo’n groot bedrijf toch wel wat meer back bone verwachten.
  Weet een van jullie misschien of dit ook voor de kwastn geld..Veel mensen vrage me dat nu na dit nieuws.

  • 01/11/2013 / 13:26

   De kwasten worden waarschijnlijk niet in China getest, het testen gebeurt voornamelijk op producten met nieuwe ingrediënten. Maar alsnog zou ik niets meer van zo’n bedrijf kopen, want een deel van jouw geld gaat naar dierproeven (MAC betaalt voor de dierproeven in China, per product…).

 21. Pingback: Mac faux | ♥