I Quit (Challenge)

I Quit (Challenge)

Toen een van mijn favoriete accounts op Facebook onlangs aankondigde dat hij ging stoppen, was ik een beetje teleurgesteld. Op zijn account Prince Ea plaatst hij regelmatig inspirerende video’s, quotes en een hoop motivatie. Toen ik zijn laatste video “I Quit” zag, was ik opgelucht: het betreft enkel een challenge. Met de #IQUITCHALLENGE daagt hij zijn volgers uit om na te denken over waar zij mee willen stoppen. Ik deel mijn antwoorden in dit artikel en hoop dat ook jij iets gaat opgeven.

I Quit… voldoen aan de verwachtingen van andere mensen

Wanneer je een blog begint en aanwezig bent op social media, beginnen mensen een bepaald beeld van je te vormen. Als je vervolgens iets doet dat niet helemaal in dat beeld past, krijg je dat al snel te horen. Van comments zoals “ik weet me te herinneren dat je ooit schreef ‘x’ te doen, waarom doe je dan nu ‘y’?”. Of “hmm jammer, dat had ik niet van je verwacht” – altijd leuk om dit van een (voor mij) wildvreemde te horen. Dit is soms wel lastig, want ik wil niemand teleurstellen, maar ik wil ook mezelf kunnen zijn en eerlijk hierover zijn.

Ik heb inmiddels geaccepteerd dat ik niet aan de verwachtingen van iedereen kan voldoen. De een wil namelijk dat ik als “cruelty free blogger” vandaag nog compleet vegan ga leven. De ander vindt dat ik als “duurzame modeliefhebber” enkel nog tweedehands kleding mag kopen. En weer een ander vindt dat ik überhaupt geen cosmetica en kleding meer mag kopen en reviewen als “minimalist” zijnde. Allemaal comments die ik al meerdere malen gehoord heb. Maar weet je wat? Ik doe gewoon mijn eigen ding. Als ik de tijd wil nemen om mijn leven te verduurzamen en diervriendelijker te maken, dat is dat zo. Ik wil mezelf zijn en nieuwe dingen uit kunnen proberen, ook als dat niet binnen een bepaald plaatje past van wat anderen van mij hebben. Al die overige verwachtingen kan ik helaas niet waarmaken.

I Quit… prestatiedruk en de drang om de beste te zijn

Toen ik nog voor een baas op kantoor werkte voelde ik nooit de druk om te presteren. Ik deed gewoon mijn werk, hield me aan deadlines en dat was dat. Maar toen ik voor mezelf ging werken veranderde dat. Ik wilde opeens de beste zijn in wat ik deed. Beter dan andere bloggers, accurater en sneller. Het is namelijk een behoorlijk competitief wereldje, waar je al snel ingehaald kan worden in views en volgers door anderen die net iets beter hun best doen. Maar is dat wel zo?

Jarenlang dacht ik van wel, totdat ik het vorig jaar wat rustiger aan ging doen. Mijn doel om minimaal 5 keer in de week een artikel te plaatsen liet ik varen. Hierdoor plaatste ik alleen nog maar artikelen waar ik gelukkig van werd en trots op was. Ik werd selectiever qua netwerkevenementen en koffiedates, iets waar ik vaak met tegenzin heenging. Deze extra tijd zorgde ervoor dat ik beter in mijn werk werd en tegelijkertijd wat meer tijd voor mezelf kon nemen. Inmiddels heb ik geen doelen meer qua bezoekers op Naoki of volgers op social media. Ik ben trots op alle bezoekers en volgers die ik heb en focus me voornamelijk daarop.

Ik hoef niet meer perse de allergrootste, allerbeste of allerleukste te worden in mijn niche. Ik wil mijn werk kunnen uitvoeren op een manier dat bij mij past, zonder mijn (mentale) gezondheid op het spel te zetten. Ik wil het leuk houden, zonder grote prestatiedruk of drang om de beste te zijn.

I Quit… relaties die niet werken

In een soort “ideale” wereld, die ons vaak in de media wordt voorgeschoteld, leeft iedereen gelukkig met veel vrienden en familie om zich heen. Je ouders, broers en zussen, oma’s en opa’s en je beste vriendinnen zijn het allerbelangrijkst voor je. Er wordt van je verwacht dat je snel zelf aan kinderen begint en je spendeert veel vrije tijd met het bezoeken van verjaardagsfeestjes, etentjes, samen sporten en koffiedates. Of misschien toch niet?

Want wat als je geen of maar heel weinig familie om je heen hebt? Wat als je geen kinderwens hebt of maar 1 vriendin hebt die je graag ziet? Jarenlang heb ik geprobeerd iets te creëren wat er gewoon niet was. Ik weet nog heel goed hoe jaloers ik was op klasgenootjes die op hun verjaardag bezoek kregen van familie, want bij ons kwam nooit iemand langs. Ik heb gezien dat kinderen je niet altijd gelukkig maken en leerde dat vriendschappen meestal niet van lange duur waren. Toch bleef ik het proberen: aardig tegen iedereen zijn, mijn best doen, toch weer afspreken met vriendinnen en kennissen want ik had al zo weinig vrienden… Zo vermoeiend.

Je kunt namelijk niet iets forceren dat er gewoon niet is. En ook al krijg ik weleens te horen dat ik beter mijn best moet doen, omdat ik later anders spijt zou krijgen, weet ik inmiddels wel wie ik in mijn leven wil hebben en wie niet. Ik focus me liever op de mensen in mijn leven die ook om mij geven, die me gelukkig maken en die ik graag zie. Soms moet je gewoon accepteren dat bepaalde relaties met familie en vrienden gewoon niet werken en dat dit helemaal oké is.

Waar stop jij mee?

Er is vast wel iets waar jij ook mee wilt stoppen. Misschien ook wel met bovenstaande, of misschien met iets heel anders. Doe het gewoon! Spreek je uit en maak de beslissing om jezelf niet langer te kwellen. Check ook de inspirerende video hieronder voor extra inspiratie :)

 1. Mooi geschreven en een inspirerende video. Dank je wel! Fijn dat je hier ook over schrijft.

 2. Super goed idee! Je noemt ook hele herkenbare dingen :) Ik heb het nog niet heel specifiek gedefinieerd, maar ik ben er in mijn hoofd zeker ook mee bezig!

 3. Je bent heel goed bezig, jij bent op aarde om onvoorwaardelijk van jezelf te houden, en mensen die echt van je houden zullen je hierin accepteren en respecteren Chapeau meis, alles wat je (niet) doet is precies goed

  • Dankjewel voor je lieve comment Grady! Ik merk dat de meeste mensen om mij heen me gelukkig ook accepteren zoals ik ben – ook als ik niet overal bij ben en vaak op mezelf focus ;)

 4. Ik vind dit zo’n mooi artikel! Zelf denk ik ook dat we te snel verdrinken in verwachtingspatronen. Mijn ouders zijn altijd al mensen geweest die gewoon deden wat ze wilden. Zo sloegen wij al snel alle verjaardagen over (anders hadden wij iedere week wel een verjaardag met 2 grote families) en mensen vonden dit altijd wel raar.

  Toen ik ouder werd probeerde ik dit voor mijzelf weer te creëren, vaker op stap te gaan en dingen doen die ‘verwacht’ werden. Ik hield letterlijk geen tijd en energie meer over. Gelukkig kan ik deze drang, nu jaren later, goed laten varen. En dat geeft zo onwijs veel vrijheid.

  Met mijn blog heb ik dat gelukkig ook, het maakt mij gelukkig als ik kan doen wat ik wil. En dat is waar het allemaal uiteindelijk om draait. Je leeft maar 1 keer en ik hoop dat ik die tijd zo mooi en fijn mogelijk in kan delen. En nu jij dit deelt zet het mij weer aan het denken, het thema vaker voor jezelf kiezen is iets wat mij de laatste tijd behoorlijk bezig houd. Dit is daar een mooie aanvulling op!

  • Helemaal gelijk, wij bloggers kunnen er wat van (niet zo vreemd ook, met al die druk en competitie), maar iedereen heeft hier weleens last van denk ik. Ik denk dat het belangrijk is om jezelf te blijven ontwikkelen en uit te vogelen wat jij echt wilt en wat goed voor jou voelt, los van wat je ouders of mensen in je omgeving doen. Goed bezig Linda! :)

 5. Beste Sophie, ik lees je blog altijd heel graag. Je bent heel inspirerend en je maakt echt indruk op mij. Je doet je werk vanuit zo’n betrokkenheid en vakkundigheid. Je bent eerlijk en je zoekt je eigen weg in deze tijd waarin iedereen een mening heeft en die te pas en te onpas laat horen. Het geeft enorme vrijheid om niet te voldoen aan verwachtingen van iedereen. En juist die eigenheid maakt je bijzonder! Dank voor het mooie artikel en veel succes!!

 6. Een tijdje geleden las ik een artikel over een ‘quit list’ als tegenhanger van de wishlist, bucketlist, etc. en ik heb al een paar keer geprobeerd om mijn eigen lijstje te vullen. Alleen veel verder dan ‘stoppen met roddelen’ en ‘stoppen met me druk maken wat anderen vinden’ kwam ik niet. Terwijl er vast nog wel veel meer dingen zijn. Leuk om hier wat meer inspiratie te vinden :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 x Fair Fashion Favorieten voor de lente

Kora Organics Daily Ritual Kit

Kora Organics Daily Ritual Kit