Hoe we onszelf in de weg zitten

Hoe we onszelf in de weg zitten

Afgelopen week woensdag was ik uitgenodigd voor een awardshow in Amsterdam: de House of Animals awards. Tijdens deze avond werden mediaproducties die aandacht besteden aan dieren en dierenwelzijn in de spotlight gezet. Passend voor Naoki natuurlijk en ik zei meteen ‘ja’ op de uitnodiging. Maar toen de dag naderde merkte ik dat ik opeens allerlei excuses verzon om er niet heen te gaan. Ik zat mezelf behoorlijk in de weg, maar maakte gelukkig ook een kleine doorbraak in mijn denkpatroon, wat ik graag met je deel vandaag.

Woensdagochtend werd ik wakker met hoofdpijn en voelde ik me niet helemaal lekker. Ik had niet goed geslapen en alleen al de gedachte om naar Amsterdam af te reizen en de show bij te wonen maakte me nerveus. Dit ervaar ik wel vaker wanneer ik iets nieuws ga doen. In augustus had ik opnames voor een T-Mobile campagne en had ik al allemaal smoesjes klaar om af te zeggen. Het kostte enorm veel energie om er toch heen te gaan. Uiteindelijk was ik blij dat ik gegaan was – ik was weer een ervaring rijker en had een hele leuke dag. Maar ik zeg ook weleens iets op het laatste moment af of zeg meteen al ‘nee’ wanneer er iets nieuws of spannends op mijn pad komt.

Mijn favoriete bezigheid? Thuis zijn met de katten

Ik houd niet zo van labels, maar ik ben eigenlijk wel een mega-introvert. Het liefst ben ik thuis of ergens waar ik me op mijn gemak voel, zoals een koffietentje met een vriendin. Ik voel me het gelukkigst wanneer ik thuis aan het werk ben, omringd door mijn katten en wanneer mijn vriend thuis komt en we samen eten. Echt mega-sociaal ben ik niet en dat heb ik inmiddels geaccepteerd. Voor alles wat een beetje buiten mijn comfortzone valt moet ik moeite doen. Zo ook events waar ik door Naoki voor uitgenodigd word, zoals de awardshow vorige week.

Het eerste dat ik tegen mijn vriend die ochtend zei is dat ik niet wilde gaan. Ik was bang dat ik me ongemakkelijk zou gaan voelen, niemand zou kennen en er verloren bij zou staan. Ik was daarnaast niet verplicht om te gaan en de hoofdpijn die ik voelde maakte het nog verleidelijker om een smoesje te verzinnen en om af te zeggen. Maar toen kwam er een nieuw stemmetje in mijn hoofd: “Sophie, je zit jezelf in de weg, zie je dat niet? Je zegt dat je wilt groeien en nieuwe dingen wilt proberen, maar wanneer er iets op je pad komt probeer je er meteen onderuit te komen. En dat terwijl je weet dat nieuwe uitdagingen goed voor je zijn. Maak dit keer een andere keuze: ga gewoon en doe je best”.

Hoe we onszelf in de weg zitten

Ik weet heel goed waarom ik ‘nee’ zeg

In eerste instantie probeerde ik dat stemmetje weg te drukken en mezelf te verantwoorden over waarom het helemaal oké was om niet te gaan. Maar ik voelde aan dat het stemmetje dit keer de waarheid vertelde. Ik weet ook heel goed waarom ik me vaak ongemakkelijk voel op feestjes en evenementen. Vroeger op school had ik meestal niemand om mee te praten of dansen tijdens feestjes. Ik werd gepest en had weinig of geen vriendinnen. Ergens in mij bevindt zich nog steeds die jonge Sophie die bang is om er weer verloren bij te staan. Die bang is om er niet bij te horen, dus daarom maar liever ‘veilig’ thuis wil blijven. Maar die Sophie wil ik niet meer zijn.

Ik las laatst iets interessants over oude patronen en hierin vastzitten. We hebben allemaal patronen die voor ons als heel normaal aanvoelen. Sommige patronen zijn goed voor ons, andere minder goed omdat ze ons belemmeren. Wanneer je een patroon wilt doorbreken, is het belangrijk om te beseffen dat je altijd een keuze hebt. Je hoeft niet dezelfde fouten te blijven maken. Je kunt op dit moment ‘nee’ zeggen en een andere keuze maken. Gebruik die keuzevrijheid! Door oude, belemmerende patronen te doorbreken, maak je nieuwe patronen die beter bij je passen. Ik moest hier woensdag aan denken en besloot toch naar de awardshow te gaan.

Uiteindelijk heb ik een prima avond gehad samen met mijn vriend die mijn +1 was. Het was best druk tijdens het feest en mijn ‘angst’ dat ik niemand zou kennen was wel een beetje gegrond, want ik heb behalve hem niemand echt gesproken haha. Maar dat maakte niet uit. Ik heb mijn gezicht laten zien, heb een evenement gesteund waar ik in geloof en kwam weer eens het huis uit. Mocht ik volgend jaar weer uitgenodigd worden ga ik gewoon weer.

Belemmerende statements

Ik denk dat we allemaal verschillende patronen hebben die ons belemmeren. Meestal vind je de oorzaak in het verleden, waar iets gebeurd is waardoor je voorzichtiger ben geworden. Weet dat je altijd de keuze hebt om een ander pad te belopen. Je hoeft je niet je hele leven te schamen voor iets dat jaren geleden gebeurd is! Herken jij jezelf in de volgende statements?

– Dat is niets voor mij.
– Dat is alleen voor rijke mensen / succesvolle mensen / oude mensen / jonge mensen / mensen die …, etc.
– Daar ben ik niet goed genoeg voor.
– Dat durf ik nog niet.
– Daar ben ik niet belangrijk / slim / mooi / creatief / etc. genoeg voor.

Ik denk dit dus best vaak. Ik denk al snel dat ik een opdracht niet zal krijgen, omdat ik niet goed genoeg ben (terwijl ik inmiddels al zo’n 10 jaar in online communicatie en marketing werk, moet je nagaan). Of ik durf iets niet te doen, want wat als ik faal? Allemaal excuses om geen nieuwe dingen te proberen. Excuses om in hetzelfde patroon vast te blijven zitten, zodat ik me ‘veilig’ blijf voelen en er minder kans bestaat dat ik ergens in faal.

Afgelopen woensdag liet me weer eens inzien dat er niets is om bang voor te zijn. Ik merk dat ik energie krijg van nieuwe dingen proberen. Ik voel me succesvoller en ben trots op deze kleine overwinningen, want ik weet dat de ‘oude’ Sophie nooit naar zo’n feestje was gegaan. Ik wil dit ook jou meegeven: je kunt het wel. Het is wel iets voor jou. Je bent leuk en slim genoeg. Je moet het gewoon proberen en tegen dat vervelende stemmetje of gevoel (dat altijd tijdelijk is en weggaat wanneer je er voor gaat) ‘nee’ zeggen. You can do it!

bron afbeeldingen: rachel pfuetzner via unsplash

 1. Herkenbaar. Zo heb ik jaren mijn vervolgstudie uitgesteld omdat ik vond dat ik te oud was.Achteraf zo blij dat ik terug naar school ben gegaan.

 2. Bedankt voor dit fijne artikel, het geeft mij ook weer heel wat inzichten. Het gebeurt mij ook té vaak dat ik iets afzeg en inderdaad het soort smoesjes gebruik dat jij ook al opschreef. Vorige week maandag had ik ineens zo’n gevoel van, nu moet het anders. Je leeft maar één keer, waarom zou je dan niet echt léven? Ik moet nu wel nog durven, maar kleine stapjes zijn ook stapjes. :)

 3. Wat super mooi geschreven Sophie en ZO on point. Ik zit op dit moment niet goed in mijn vel en ik heb het advies gekregen om het innerlijke gevecht los te laten. Maar pff, dat is zo lastig. Bedankt dus voor je mooie artikel!

 4. Goed gedaan en super interessant om jouw overwegingen hierin te lezen! Ik vind dit soort situaties altijd zo lastig. Heen gaan is buiten je comfort zone, past eigenlijk ook niet zo bij je. Maar je wilt blijkbaar wel graag, om een patroon te doorbreken. Ik doe dat zelf ook meestal in dergelijke situaties. Ik ben geen blogger, maar gewoon voor werk of sociaal. Het evenement valt me ook altijd 100% mee, ik red me ook prima alleen, zelfs als ik niemand ken, maar van de te voren kan ik me heel druk maken. Het maakt dat ik het lastig vind om naar mezelf te luisteren, ik weet dat ik altijd zwaar aan dingen til. Maar ik wil me ook niet altijd over mezelf heen zetten, dan krijg ik het idee dat ik mezelf niet serieus neem.

 5. Lieve Sophie. Het is voor 80% van de, vermoed vrouwen, heel herkenbaar!!!! Zat die net te lezen en dacht “hu heeft ze het nou over mij :-)
  Dus ja…. goed dat je het omschrijft en er voor uit komt. Meeste doen dat namelijk niet.
  Ben onlangs zelfs mijn eigen bedrijf begonnen en dan moet je er op uit en zoals jij omschrijft, alle gedachten en gevoelens komen omhoog.

  Gelukkig mogen wij als vrouw wel alles doen in die land! Maar feestjes, eigen bedrijf hebben, een persoon zijn!
  Kortom, goed dat je bent gegaan en jezelf en gunst hebt bewezen!
  Liefs Daphne

 6. Zo….dit kwam bij mij binnen toen ik je artikel las.
  Herkenbaar en ben heel blij dat ik niet de enige ben met dit “probleem”.
  Super bedankt hiervoor.

 7. Hoi Sophie, ook voor mij heel herkenbaar! Wat heerlijk om dit te lezen (je hebt het ook gezellig geschreven!) Soms moet je inderdaad dingen los laten, om zo andere dingen (kansen) vast te kunnen pakken! Goed bezig!! Ik wens je een fijn weekend.
  Lieve groet van yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fair(er) Fashion Outfit #6

Fair(er) Fashion Outfit #6

Yes To Coconut & Coffee 2-in-1 scrub en reiniger

Yes To Coconut & Coffee 2-in-1 scrub en reiniger