Het belang van doorzettingsvermogen

Het belang van doorzettingsvermogen

Als mij gevraagd wordt hoe ik Naoki heb laten groeien, dan is een van mijn standaard antwoorden “doorzettingsvermogen”. Mij zul je niet zo snel horen zeggen dat ik keihard werk of dat ik veel moet opgeven. Ik heb in de afgelopen jaren voornamelijk geleerd om geduld op te brengen en om door te zetten.

Wanneer je wilt opgeven

Er zijn verschillende momenten geweest waar ik helemaal klaar was met Naoki en het blogwereldje. Dagen waar ik mijn mailbox niet wilde openen, geen inspiratie had om te schrijven en waar ik heel veel twijfels had. Dat kwam soms door kritiek of negatieve comments, bepaalde teleurstellingen of omdat ik niet zo lekker in mijn vel zat. Een succesvolle blog runnen vergt veel tijd en energie. Het is veel meer dan een paar artikelen in de week schrijven en af en toe een foto op Instagram plaatsen. Als je een goedlopende blog hebt, dan zul je “achter de schermen” te maken hebben met (geld) investeringen, wekelijks honderden mails en comments lezen en beantwoorden, onderzoek doen, risico’s nemen, netwerken, zakelijke meetings, administratie… Allemaal dingen die soms even teveel worden of die het bloggen wat minder leuk maken. Daarom heb ik soms even een break nodig, ook al is het maar voor een paar dagen.

Als ik de behoefte aan zo’n break heb, dan heb ik inmiddels geleerd om hem gewoon te nemen. Ik plaats veel liever een of twee weken wat minder artikelen zodat ik voor mezelf kan zorgen, dan dat ik er op een bepaald moment helemaal klaar mee ben en moet stoppen. Na een break van een paar dagen kan ik er namelijk altijd weer tegenaan en heb ik vaak nieuwe inspiratie opgedaan. Zit jij op dit moment in een bepaalde funk of heb je even geen zin meer (om te bloggen, vloggen, fotograferen of dat doen waar je normaal mee bezig bent)? Geef dan niet meteen op, maar gun jezelf een korte break en ga een paar dagen iets heel anders doen.

Leren doorzetten

Het is niet erg om ups & downs te hebben, zolang je maar op een pad blijft dat leidt naar groei en succes. Dat pad ziet er voor iedereen anders uit, dus je hebt de vrijheid om te kiezen welk pad jij beloopt. Ik kies heel bewust niet voor een pad dat inhoudt dat ik heel veel en hard moet werken of snel succes krijg. Ik kies bewust voor een pad met wat meer ruimte, zodat ik de vrijheid heb om zelf te bepalen hoe ik mijn leven indeel en hoe ik mezelf ontwikkel. Hierdoor lijkt het soms echter dat succes nog ver weg is. Ik zie meiden om mij heen die pas twee jaar bloggen en al meer geld verdienen dan ik. Vriendinnen die met een Instagrampost meer geld verdienen dan ik in een hele maand verdien. Op dat soort momenten herinner ik mezelf eraan dat ik al heel ver gekomen ben en dat ik mijn eigen pad beloop.

Als ik namelijk terugkijk op de afgelopen 5,5 jaar dat ik blog, dan moet ik toch concluderen dat ik al aardig wat successen heb behaald. Dat het elk jaar beter gaat met mij en met Naoki. Dat ik al ergens ben, waar anderen nog op weg naartoe zijn. Als je het zo bekijkt, dan kan je sneller concluderen dat het goed gaat. Zo ben ik in gaan zien dat doorzettingsvermogen belangrijk is en je daar op de lange termijn meer aan hebt dan de shortcuts die je aangeboden zullen worden. Doorzettingsvermogen betekent niet perse harder werken. Het kan ook betekenen dat je elke dag of week in ieder geval iets doet, zodat je op jouw pad blijft dat naar groei en succes leidt.

Geduld opbrengen

Succesvol worden, persoonlijke groei meemaken en jezelf ontwikkelen heeft tijd nodig. Gelukkig hebben de meesten van ons die tijd, dus is dit helemaal niet erg. Als je een beetje geduld op kunt brengen en dingen vanuit een lange termijn perspectief kunt bekijken, dan zul je zien dat het allemaal wel goed komt. Mits je niet te snel opgeeft en durft door te zetten. Voor mijn blog betekent dit dat ik mezelf blijf ontwikkelen en altijd mijn best doe voor Naoki. Het betekent dat ik altijd klaar sta voor mijn lezers. Het betekent dat ik me aan afspraken houd. Ik probeer daarnaast consistent te zijn en niet op te geven, ook niet in moeilijkere tijden.

Ik geloof dat je met doorzettingsvermogen en geduld al je doelen kunt bereiken. De tijd die het kost zorgt ervoor dat je jezelf beter leert kennen. Hierdoor kun je je vast blijven houden aan jouw waarden en doelen in het leven. Het toont lef en wilskracht om niet op te geven en door te blijven gaan. Dat geduld en wilskracht zit in iedereen, als je bewust hiervoor kiest. Ook in jou! Daarom weet ik dat ik mijn doelen uiteindelijk allemaal ga behalen en dat jij dat ook kunt. Geef dus niet al te snel op, maar blijf doorzetten, zodat jij straks heel trots op jezelf kunt zijn.

ps: ik heb gisteren Naoki in een nieuw jasje gestoken, fase 1 van de vernieuwing :D

 1. Wat een onwijs mooi en motiverend artikel! Mooi om te horen wat je met je doorzettingsvermogen en genoeg geduld hebt weten te bereiken! Zelf ben ik wel een doorzetter, maar ook een tikkeltje ongeduldig en dat zit me nog weleens in de weg ;)

  • Dankjewel Romy! Haha ik herken dat wel, ik mag ook nog wel aan mijn geduld werken. Het helpt om dingen dan vanuit een ander (lange termijn) perspectief te bekijken :)

 2. Goed om te lezen hoe jij op een fijne manier balans brengt tussen werk/doelen en jezelf en je waarden. Het lijkt soms alsof hard werken om doelen na te streven de norm is. Ik denk dat dit op de lange termijn niet gezond is en dat je met jouw manier veel gelukkiger kan zijn. Herken echt wat je beschrijft. Doorzettingsvermogen en geduld it is ;)

  • Ja dat geloof ik ook – er is niets mis met hard werken, als dat iets is dat je plezier geeft en je lichaam kan het aan, ga er dan gerust voor. Maar op lange termijn is dat niet gezond en brengt dat ook geen ultiem geluk denk ik. Ik doe dus maar mijn best om die balans erin te houden :)

 3. Mooi artikel ♡ Ik ben ook een aardige doorzetter en dat heeft me al veel gebracht. Maar ik ben nog niet waar ik zou willen zijn! Maar hee, zo blijft er ook uitdaging haha :p

  • Ja precies haha! Je moet toch iets hebben om naar vooruit te kijken, zodat je bezig blijft en nieuwe doelen kunt stellen :)

 4. Ik lees deze blog nu op mijn telefoon, en dat ziet de nieuwe lay-out er in ieder geval mooi uit! Dankjewel voor dit artikel. Het werkt heel motiverend een inspirerend om door te gaan met waar ik mee bezig ben :-)

  • Ah gelukkig ziet de layout er op je telefoon in ieder geval goed uit :) En ga inderdaad gewoon door zoals je al bezig bent, dan kom je er uiteindelijk vast wel!

 5. Langzame groei via je eigen pad is volgens mij ook veel duurzamer! Een langzaam stijgende lijn lijkt me veel meer sowieso voldoening geven dan een kortstondig megasucces.

  Mooie nieuwe lay-out inderdaad, heel chic. Ik zie minimalisme met bosvruchtenyoghurtijs ;)

 6. Sophie je bent een echte topper! Ik heb echt bewondering voor de manier waarop jij groeit met Naoki en tegelijkertijd ook gewoon precies hetzelfde blijft. Naoki groeit, jij groeit, maar jij als persoon bent nog altijd even toegankelijk, openhartig en bereikbaar. Ik denk dat dat ook echt één van jouw krachten is. Bij “grotere” bloggers is het soms onmogelijk om contact te krijgen met diegene achter de schermen. Bij jou is dat absoluut niet het geval. Je staat open voor vragen, geeft antwoorden, reageert op reacties en denkt met anderen mee. Daardoor lijkt het net alsof jij naast me zit in plaats van aan de andere kant van een scherm zit wanneer ik een artikel op Naoki.nl lees. Alsof Naoki een soort huiskamer is. Dankjewel voor het feit dat er zo’n fijn plekje zoals Naoki bestaat op internet. En je lay-out is echt schitterend!

 7. Mooie nieuwe layout! En een fijne opsteker, je artikel. Ik blog nog niet zo lang en begin er pas sinds een paar maanden mijn draai in te vinden. Het schrijven geeft me veel plezier maar het groeien gaat nog niet zo hard. Maar ik ga lekker door :) Ik ben benieuwd naar je volgende stappen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kahina Giving Beauty Antioxidant Masker

Kahina Giving Beauty Antioxidant Masker

Mijn favoriete ontbijt smoothie, gemaakt met de Byzoo vacuümblender