Female Empowerment

Female Empowerment

Afgelopen week was het Internationale Vrouwendag. Een dag waarop we aandacht besteden aan vrouwenthema’s en de solidariteit onder vrouwen versterken. Ik wilde er aandacht aan schenken op social media, maar ik voelde me niet helemaal happy die dag. De dag daarvoor liep namelijk een beetje vreemd, waarbij ik er weer eens aan herinnerd werd dat vrouwen tegenover elkaar soms alles behalve solidair zijn.

“We kunnen dit voor je fixen…”

In de ochtend had ik een afspraak waar ik nogal gemengde gevoelens bij kreeg. Toen ik aankwam was ik vrolijk en zelfverzekerd, toen ik wegging voelde ik me onzeker en twijfelde ik over mijn uiterlijk. Zonder in details te treden kreeg ik tijdens de afspraak het gevoel dat ik niet goed genoeg was. Dat er iets mis met mij was wat “gefixt” moest worden. Ik kreeg spijt dat ik überhaupt naar de afspraak was gegaan. Er is helemaal niets mis met mij dat gefixt moet worden. Ook al voldoe misschien ik niet aan het plaatje van hoe een zogenaamde “mooie vrouw” eruitziet, ik ben toch gewoon prima zoals ik ben?

Nep veganist

Eenmaal thuis check ik social media. Ik lees een discussie tussen vrouwen over Beyoncé, die deze maand vegan eet maar die vooral niet het woord “vegan” mag gebruiken, omdat ze geen echte veganist is.

“B*tch shut the f*ck up you’re not vegan.”
“This is a disgrace and terrible for veganism.”
“She makes it seem like it’s a personal choice to eat vegan – it’s not.”

Ik klik de pagina maar snel weg, want ik ben bang om de rest van de comments te lezen en ook een bijdrage te willen leveren. Dat doe ik maar niet, want ik ben ook zo’n “nep veganist” met mijn leren handtas en sporadische vegetarische maaltijd. Dit soort commentaar is waarom ik me meestal maar niet meng in discussies over veganisme. Moving on…

Oei…

Een paar uur later deel ik een selfie op Instagram, waarbij ik enthousiast vertel over een dierproefvrije haarverf die ik gevonden heb. Maar het was niet de haarverf waar ik in eerste instantie commentaar over ontving, er moest iets gezegd worden over mijn wenkbrauwen. “Oei… wenkbrauwen ook even bijkleuren…”, “wenkbrauwen te massief niet in proportie met de rest van je gezicht!”. Oké… Bedankt voor het ongevraagde advies dames. Ik weet dat mijn wenkbrauwen donkerder zijn dan mijn haar, maar dit vind ik zelf juist mooi. Het brengt wat contrast in mijn gezicht, omdat alles – haar, huid, ogen – al zo licht is. Ik kon er ergens wel om lachen, want het was weer eens iets anders dan de kritiek die ik meestal ontvang over mijn kledingstijl (“zwart staat je niet!!”). Maar een beetje jammer blijft dit soort commentaar wel.

Goed bedoeld?

Wij vrouwen kunnen echt heel erg kritisch en soms ook gewoon ronduit gemeen tegenover elkaar zijn. De een bedoelt het goed en wil je alleen maar helpen, de ander weet heus wel dat haar commentaar niet vanuit de beste intenties komt. Commentaar over mijn wenkbrauwen of kledingstijl is niet perse gemeen bedoeld en kan ik wel hebben, maar roddelen over iemand, haar uitschelden, aanvallen en belachelijk maken wel. Ik ben niet perfect en heb ook weleens geroddeld en slecht over andere vrouwen gesproken. Maar als je eenmaal volwassen bent en blij met jezelf en je leven bent, dan is het niet meer nodig. Dan voelt het “beter voelen” dan anderen of het naar beneden halen van andere vrouwen raar aan. Het voelt alsof je jezelf en andere vrouwen teleurstelt, want je weet dat het niet nodig is om anderen te bekritiseren.

Het is niet zo dat ik in mijn hoofd nooit iemand bekritiseer – ik probeer het niet te doen, maar het gebeurt wel. Ik denk dat het (ver)oordelen menselijk is en dat we hier nooit helemaal vanaf komen. Maar ik weet ook dat het soms beter is om niets te zeggen. Om anderen gewoon hun gang te laten gaan als ze ergens gelukkig van worden. Zodat ze hun successen kunnen vieren, op hun eigen manier. Zodat ze iets nieuws kunnen uitproberen, zonder meteen aangevallen te worden omdat ze iets niet goed genoeg doen. En zodat ze een selfie kunnen delen zonder af te vragen waar ze nu commentaar op zullen krijgen. Ik wil de successen van vrouwen vieren en ze complimenten geven. Ik wil ze steunen in moeilijke tijden en laten weten dat ze niet alleen zijn. Wij vrouwen kunnen namelijk als geen ander ons empathisch vermogen inzetten om elkaar te steunen. En dat voelt veel beter dan elkaar aan te vallen en overal kritiek op te leveren.

Empowerment

Ik had dus niet zo’n goede dag, de dag voor Internationale Vrouwendag. Maar inmiddels voel ik me weer empowered. Ik keek gisteren in de spiegel en lachte naar mezelf – ik was blij met hoe ik eruitzag. Ik kreeg opnieuw commentaar van een volger, ditmaal over mijn favoriete lipstick die me niet zou staan, maar besloot het weg te wuiven. Ik vind de lipstick namelijk geweldig – net zoals mijn iets te donkere wenkbrauwen en mijn zwarte kleding. Ik besloot vanaf nu meer posts op social media over feminisme en bijzondere vrouwen te liken en delen. Ik wil de vrouwen in mijn leven steunen en empoweren. Ik wil dat ze gelukkig zijn, zich mooi voelen en alles uit het leven halen.

Dat wens ik ook voor jou, lieve lezer. Ik hoop dat jij keuzes maakt die bij jou passen. Ik hoop dat jij de kleding en make-up draagt die jou mooi laat voelen. Misschien besluit je wel helemaal geen make-up meer te dragen, omdat je je natuurlijke schoonheid wilt tonen. Wellicht eet je vegetarisch, veganistisch, paleo, biologisch, lokaal of misschien geniet je vanavond wel van pizza en donuts. You do you. Wat anderen ook zeggen, wees gewoon jezelf en doe wat goed voelt voor jou.

“I am a woman with thoughts and questions and shit to say. I say if I’m beautiful. I say if I’m strong. You will not determine my story – I will.” —Amy Schumer

 1. Mooi stuk Sophie, en helemaal waar! Je bent al langer mijn voorbeeld geworden (sinds ik je blog gevonden heb) alhoewel ik veel ouder ben, je blijft een inspiratiebron voor mij! Dank hiervoor. Blijf zoals je bent en laat ze maar praten/zeggen wat ze willen. Dat moest ik even kwijt! Fijne dag en hartelijke groeten :)

 2. Ik vond dit echt een ontzettend mooie post <3
  Maar ik schrok ook een beetje van het commentaar van iedereen op jou. Het valt me de laatste tijd sowieso veel zwaarder dat mensen ongevraagd commentaar leveren aan anderen, waarom zou je dit doen? Ik vind het knap dat je het zo naast je neer kan leggen en bewonderenswaardig. Maar ook zoals het hoort eigenlijk, laat mensen je niks wijsmaken & doe wat voor jou goed voelt. En love het idee voor female empowerment, ik ga daar ook wat meer bij stilstaan want het is zo belangrijk om elkaar te steunen door dik en dun in plaats van continu af te vallen.

  • Ik weet het ook niet :’) Ik denk dat het vaak wel enigszins goed bedoeld is, dat de ander dan denkt je te helpen. Alleen komt dat “advies” vaak vanuit een persoonlijke overtuiging of stijl/smaak, maar brengen ze het als de waarheid en dat stoort me wel een beetje. Want hallo, laat mensen gewoon hun eigen ding doen, zeker als je ziet dat ze gelukkig zijn. Dat soort commentaar is prima als iemand om advies vraagt, maar op alle overige momenten eigenlijk vrij not done vind ik… Dus ja, dan inderdaad maar gewoon je eigen ding doen en er niet naar luisteren :)

 3. Ik vind het wel wonderlijk dat je zodra je iets online deelt, mensen soms het gevoel krijgen dat het ‘vrij schieten’ is: overal mag commentaar op gegeven worden. Ik heb er persoonlijk geen last van, maar met een grotere groep die je bereikt lijkt dat erger te worden, heb ik het idee als ik naar de reacties op bekende bloggers kijk. Het is alsof mensen vergeten dat je een echt mens in plaats van een scherm. Als je niets leuks te melden hebt, zeg dan niets, is mijn devies in het dagelijkse en online leven. Fijn dat je het meer naast je neer kan leggen. Je maakt er zelfs iets moois van door deze post aan de wereld mee te geven. Jij bent duidelijk net zo krachtig als die mooie wenkbrauwen van je!

  • Ja dat is waar, in de eerste paar jaren van mijn blog kreeg ik weleens kritiek op mijn werk of levensstijl, maar niet op mijn uiterlijk. Dat is er pas de afgelopen 1-2 jaar bijgekomen. Commentaar over mijn make-up, kleding, te witte huid, haar, wenkbrauwen, te grote neus – ik heb het allemaal al meerdere keren gehoord en elke keer vraag ik me af waarom iemand in godsnaam de behoefte heeft om mij daarover van commentaar te voorzien. Maar dan scroll ik door een Instagram foto van een bekende blogger en realiseer ik dat dit dus de “norm” is en dat het bij mij eigenlijk nog wel meevalt. Schouders ophalen en gewoon doorgaan dus :) En zelf in ieder geval nooit dat soort commentaar richting andere vrouwen leveren, want ik weet hoe het overkomt.

 4. Wat een top stuk!
  En wat betreft dat je soms in je hoofd toch nog iemand bekritiseert, daar heb ik ooit wat over gelezen:
  Stel je denkt: o die haarkleur staat haar echt niet, en je tweede gedachte is: oei dat had ik niet moeten denken, het is haar haar, haar keuze!
  Die eerste gedachte is wat je vroeger hebt ‘geleerd’, wat de maatschappij ons vaak meegeeft. Dat gaat onbewust. De tweede gedachte is een bewuste gedachte, wat je jezelf hebt aangeleerd.
  Zolang je de eerste gedachte niet uitspreekt en de tweede gedachte wel hebt, ben je een mooi persoon :)

  liefs

 5. Hoezo je ziet er niet uit als een “mooie vrouw”? Je bent prachtig, lieve Sophie. Hele mooie blogpost, dankjewel.

  • In de ogen van anderen kan er altijd wat beter haha (en in mijn ogen natuurlijk ook weleens) – het meeste commentaar krijg ik over mijn (te) lichte huid, grote neus en hoe ik make-up aanbreng. Daar krijg ik weleens “advies” over (zonnebank, wenkbrauwen anders doen, andere kleur lipstick/oogschaduw/blush, neus beter contouren… zucht). Dankjewel voor je comment Sofie! <3

 6. Ik kreeg vandaag toevallig nog naar mijn hoofd gegooid dat ik een nep veganist ben, omdat ik wel bespoten aardbeien eet. Nou sorry, maar alles bio kan ik niet betalen… Maar ik voel me er gelukkig niet slecht door, want ik weet hoe hard ik mijn best doe om zoveel mogelijk vegan te eten. Toen ik zei dat ik doe wat ik kan in plaats van dan maar gewoon vlees enzo te eten, waren ze stil ;) In ieder geval, er wordt genoeg bekritiseerd, ik probeer mezelf daar zo min mogelijk van aan te trekken. Ik weet dat ik mijn best doe! Mooi artikel :)

  • Eigenlijk vraag ik me af waarom deze mensen vegan leven? Uit milieuoogpunt? Dan is iedere stap die gezet wordt toch waardevol? Of is het toch vooral om zichzelf te kunnen profileren? …
   (oeps, nu geef ik zelf kritiek… ;) )

 7. Ik wil jou ook bedanken voor deze mooie post, en eigenlijk voor al je posts. Je inspireert me heel erg op mijn zoekende pad :-).
  Over de kritiek die men geeft: vaak denk ik dat het zoveel meer zegt over de persoon die het zegt dan over de persoon naar wie het gericht is. Misschien is die persoon onzeker over bepaalde dingen en probeert om dan met commentaar op iemand anders zichzelf beter te voelen. Trieste manier van zelfbevestiging zoeken, dat wel natuurlijk.
  En aan zo’n stralende, mooie vrouw als jij hoeft echt niets veranderd te worden!

 8. Wat een mooie post weet Sophie. Het raakt me echt dat mensen zulke nare opmerkingen maken. Wat geeft ze het recht daartoe en wat levert het uiteindelijk op? Het zegt in ieder geval veel over die ander en niets over jou. Ik hoop dat je het naast je neer legt want je bent een prachtmens, van binnen en van buiten. Je inspireert mij met jouw echtheid en persoonlijke verhalen. Niets aan veranderen :-)

 9. Wat een mooi artikel. Het leveren van kritiek op elkaar vind ik zoiets naars van social media en bloggen. Je moet sterk in je schoenen staan om dat van je af te kunnen zetten, vind ik. Want ik kan me voorstellen dat het je soms, of je het nu wil of niet, wel echt onzeker kan maken. Ik ben zó blij dat ik tot nu toe weinig van dat soort narigheid over me heen krijg. Dat komt waarschijnlijk ook doordat mijn blog en social media heel klein is. Ik weet zeker dat ik daar echt veel moeite mee zou hebben. Als ik regelmatig nare opmerkingen zou krijgen dan zou ik me echt voor kunnen stellen dat ik er mee stop. Daarom vind ik het zo knap van jou hoe jij hier mee omgaat. Powervrouw!

 10. Mooi stuk! En er zijn inderdaad vrouwen die ongevraagd ‘goed bedoeld ‘ advies geven. Kreeg het laatst ook op een selfie met m’n nieuwe haarkleur. Toen ik vervolgens aangaf precies niets met zo’n opmerking te kunnen, kwam daar nog wat overheen. Gelukkig zijn er daarentegen ook genoeg vrouwen die dat niet doen en elkaar wel versterken. En die koester ik daardoor extra

 11. Mooi geschreven, je bent prachtig van binnen en van buiten. En je bent uniek, graag zo blijven.

 12. Ik vind jou zo een inspiratie, zo heerlijk oprecht en jezelf. You do you, quote die in mijn hart staat gegrift. Dankjewel!

 13. Inderdaad, het is zo triest dat men het tegenwoordig nodig heeft een ander af te branden om zichzelf beter te voelen.
  Je hebt het goed verwoord in je blog!
  De hele maatschappij wordt harder en dat zie je ook terug in de commentaren/opmerkingen die worden gedeeld.
  Alles moet maar worden gezegd in het kader van “eerlijk zijn naar elkaar”…..??!!
  Ieder mens is mooi zoals ie is en heeft zijn/haar eigen leven en dat leven gaat niemand anders iets aan.
  Laten we ons iets meer met ons eigen leven bemoeien en gewoon aardig zijn wanneer we het nodig vinden iets over een ander te zeggen.

 14. Ik zag laatst ook een leuke voorbij komen: Did you know it is possible to NOT comment on something you see on the internet? Mind blown.

  Hahaha

 15. Hoi Sophie, bedankt voor het delen! Ik ben zelf de laatste tijd ook een beetje bezig met hoe mensen en voornamelijk vrouwen met elkaar omgaan. We hebben van kleins af aan geleerd dat we competetief moeten zijn om succesvol te zijn. We zouden deze cultuur moeten veranderen in één waarin sisterhood centraal staat! Waarin we elkaar steunen en, zoals je schrijft, elkaars successen vieren. :)
  Ik heb laatst het boek The Woman Code van Sophia A. Nelson gelezen en ik denk dat jij hem ook leuk vindt! Het gaat over hoe je als vrouw ‘het beste’ in het leven kan staan, opgedeeld in 20 codes/keys. Het meeste is vrij logisch, maar ze schrijft het heel fijn en duidelijk op. Een paar voorbeelden zijn: 1: know your value, 3: teach people how to treat you, 9 do not gossip, 16: lift women as you climb, 17: know your front row (= beste vrienden). :)

  • Trouwens, mocht je dit boek willen lezen: let op, er zijn meerdere boeken met deze titel! Ik heb deze zelf per ongeluk gekocht, omdat ik dacht dat het het andere boek was (die gaat over het vrouwenlichaam o.i.d.).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kora Organics Daily Ritual Kit

Kora Organics Daily Ritual Kit

Wat gebeurt er eigenlijk met jouw spaargeld? Kom in actie!

Wat gebeurt er eigenlijk met jouw spaargeld? Kom in actie!