FAQ

Ik krijg regelmatig dezelfde vragen in comments en mailtjes, vandaar dat het me handig leek om een lijst te maken met deze vragen en antwoorden. Natuurlijk mag je me altijd een mailtje sturen als je overige vragen hebt, dat vind ik alleen maar leuk! =)

Test merk ‘X’ op dieren?

Check eerst even mijn dierproefvrije lijst en mijn lijst met merken die nog steeds op dieren testen. Ik heb ook een derde lijst met alle merken die ik benaderd heb, maar waar ik geen uitspraak over kan doen. Als het merk hier niet tussen staat, klik dan rechtsboven op het vergrootglas om te zoeken op Naoki. Grote kans dat ik het merk namelijk wel al eens benoemd heb. Mocht het om een merk gaan dat nog niet op Naoki staat, dan heb ik hier een artikel geschreven dat je op weg kan helpen. Kom je na deze stappen gevolgd te hebben er nog niet uit, kan je me natuurlijk mailen en probeer ik je te helpen. Ik doe enkel onderzoek naar merken die in Nederlandse winkels en webshops verkocht worden.

Hoe beoordeel je merken voor je dierproef(vrije) lijst?

Wanneer ik een merk op 1 van mijn lijsten wil zetten, bekijk ik of het merk wereldwijd dierproefvrij is. De meeste merken uit Nederland en de rest van de EU zijn in principe dierproefvrij, mits ze enkel binnen de EU hun producten verkopen. Er wordt namelijk nog steeds op dieren getest in regio’s zoals Amerika en Azië. In China zijn dierproeven zelfs verplicht, dus wanneer een cosmetica merk in China verkoopt kan je ervan uitgaan dat deze producten op dieren getest zijn. Mocht een bedrijf zelf op dieren testen of een derde partij betalen om te testen (zoals de Chinese overheid) dan komen ze op mijn lijst van merken die op dieren testen. Kan een bedrijf zelf duidelijk aangeven 100% dierproefvrij te zijn en verkopen ze niet in regio’s waar hun producten op dieren getest hoeven te worden, komen ze op mijn dierproefvrije lijst.

Mag ik een foto of tekst van Naoki gebruiken?

Nee, niet zonder mijn toestemming. Wil je de dierproefvrije lijst overnemen, mijn onderzoek of een ander artikel? Stuur me dan even een mailtje. Als je mijn blog als bron linkt dan geef ik meestal toestemming. Omdat teveel bloggers mijn lijsten en informatie zonder toestemming overnemen en gebruiken als hun “eigen” content, ben ik hier helaas wat strenger in geworden. Een citaat overnemen of een deel van de lijst + bronvermelding mag, maar zet de bronvermelding dan wel op dezelfde pagina. Voor overige vragen: stuur me gerust een mailtje, eerlijke bloggers help ik graag!

Is alle cosmetica dierproefvrij en natuurlijk op Naoki?

Ja en nee: alle cosmetica die je hier in reviews vindt is dierproefvrij, maar niet alle cosmetica is daarnaast ook natuurlijk. Ik gebruik zelf voornamelijk natuurlijke cosmetica, maar ook nog conventionele producten die synthetische ingrediënten bevatten. Voor mij weegt het dierproefvrije aspect zwaarder dan het natuurlijke aspect wanneer het om cosmeticaproducten gaat, en niet alle natuurlijke merken zijn dierproefvrij. Ik vermeld wel bij elke review of het product natuurlijk is of niet.

Wat is vegan cosmetica?

Vegan cosmetica is cosmetica die ten eerste geen dierlijke ingrediënten bevat en ten tweede niet op dieren is getest. De term vegan cosmetica wordt helaas vaak ten onrechte gebruikt om cosmetica te verkopen die geen dierlijke bestandsdelen bevat, maar alsnog op dieren is getest. Om de naam vegan te dragen, mogen voor het product geen dieren misbruikt of gedood zijn! Helaas houden niet alle merken en webshops zich aan dit ideaal, dus als vegan cosmetica belangrijk voor je is: doe je eigen onderzoek voordat je een product aanschaft. Ik vermeld bij elke cosmetica review of een product vegan is, zodat je zeker weet dat er voor dit product geen dieren misbruikt zijn qua bestandsdelen of via dierproeven.

Dierproeven op cosmetica zijn verboden in Nederland, alle cosmetica is daarom toch dierproefvrij?

Dierproeven zijn dan wel verboden in Nederland, maar worden nog steeds toegepast in andere landen. Maar heel weinig cosmetica wordt enkel in Nederland ontworpen, geproduceerd en verkocht. Merken die in China verkopen (en dat zijn er heel veel) moeten verplicht met dierproeven aantonen dat hun cosmetica veilig is. Al deze merken zijn dus niet dierproefvrij, ook al wordt er misschien in Europa niet meer getest. Daarnaast testen veel grote cosmetica bedrijven gewoon nog op dieren in andere landen om zo nieuwe ingrediënten te ontwikkelen voor markten buiten de EU. Dit bedoelen veel merken met ‘wij testen onze producten niet op dieren, behalve wanneer de wet dit ons verplicht’: de wet verplicht inderdaad cosmetica bedrijven in China om hun producten daar te testen en bedrijven claimen ook dat nieuwe ingrediënten op dieren getest moeten worden voor de veiligheid van het product (weet wel: niemand verplicht een bedrijf om in China te verkopen of om nieuwe -mogelijk toxische- ingrediënten te ontwikkelen!). Op Naoki zie je enkel cosmetica merken die wereldwijd dierproefvrij zijn. Check mijn lijst van merken in Nederland die echt dierproefvrij zijn.

Blogger ‘X’ zegt op haar blog dat merk ‘Y’ wel dierproefvrij is, wie moet ik nu geloven?

Ik raad je aan om zelf onderzoek te doen naar bedrijven en hun statements rondom dierproeven, geloof niet zomaar een blog, tijdschrift of verkoopster in een winkel. Veel merken zijn in de afgelopen jaren naar China gegaan, waardoor ze misschien jarenlang wel dierproefvrij waren, maar nu niet meer. Ik zie regelmatig op andere blogs dat bepaalde merken als dierproefvrij worden gepresenteerd terwijl ze dit niet zijn. Dit is jammer, maar ik weet natuurlijk niet hoe andere bloggers merken hier op beoordelen. Misschien letten ze er namelijk niet op of een merk ook in China verkoopt, of geloven ze een medewerker van het merk als zij aangeven niet te testen (veel merken in Nederland zullen dit namelijk zeggen omdat er in Nederland niet getest wordt). Hoe dan ook, iedereen mag zijn eigen mening hebben. Voor mijn blog doe ik natuurlijk wel extra onderzoek naar merken en kan met zekerheid zeggen dat de merken die ik review echt dierproefvrij zijn (maar nogmaals: doe je eigen onderzoek als je twijfelt!).

Hoe en waarom ben je begonnen met je website?

Ik ben begonnen met Green Beauty Blog in 2011 (Naoki in de zomer van 2012) omdat ik maar heel weinig leuke ‘groene’ Nederlandse websites gericht op vrouwen kon vinden. De meeste websites waren ook nog eens gericht op volwassenen, ik kon destijds geen beauty blog vinden die gericht was op jonge vrouwen met uitsluitend dierproefvrije cosmetica. Ik maak al websites sinds mijn twaalfde en na mijn studie heb ik een paar jaar in online content en marketing gewerkt. Ik heb het altijd heel leuk gevonden om informatie te verzamelen, te verwerken en leuk te presenteren. Met mijn blog kan ik dit doen met alle leuke cosmetica merken, vega recepten en gezonde tips die ik tegen kom!

Mag ik mijn product of persbericht naar je toesturen?

Ja, maar stuur me wel eerst even een mailtje met een korte introductie over het merk, en als het om cosmetica producten gaat zie ik graag eerst de ingrediënten in. Ik neem namelijk niet zomaar producten aan, omdat het wel bij Naoki moet passen.