Heb je vragen over een bepaald cosmeticamerk, product of over een ander onderwerp dat weleens voorbij komt op Naoki? Ik beantwoord op deze pagina de meest gestelde vragen en zet een aantal handige artikelen op Naoki op een rij die wellicht behulpzaam zijn.

Is merk ‘X’ dierproefvrij?

Dit is verreweg de meest gestelde vraag die ik ontvang, alhoewel het antwoord meestal al op Naoki te vinden is ;) Hierbij een overzicht van de 3 lijsten die ik op Naoki bijhoud:

– De dierproefvrije cosmetica lijst – meer dan 300 merken die dierproefvrij zijn.
– De lijst van merken die op dieren testen / in China verkopen – meer dan 100 bekende merken die helaas niet dierproefvrij zijn.
– Een lijst met overige merken – meer dan 200 merken die ik benaderd heb over hun dierproevenbeleid, maar die ik helaas nog niet op 1 van de eerder genoemde lijsten kan zetten.

De meeste merken die in Nederland verkrijgbaar zijn staan op 1 van deze 3 lijsten. Mist er een merk en is dit merk te koop bij winkels in Nederland of bekende webshops? Stuur me dan een mailtje via het contactformulier met de naam + website van het merk, dan ga ik op onderzoek uit. Let op: ik doe enkel onderzoek naar merken die in Nederlandse winkels en webshops verkocht worden en focus me hierbij op producten voor consumenten. Ik doe op dit moment geen onderzoek naar merken die enkel in salons gebruikt worden en tevens doe ik geen onderzoek naar MLM bedrijven.

Ook handig:
Cosmetica in Nederland dierproefvrij?
Zo word je een dierproefvrije beauty
Wanneer is een cosmeticamerk dierproefvrij?

Ik heb gehoord dat alle cosmeticaproducten in Nederland dierproefvrij zijn, klopt dit?

Helaas klopt dit niet, anders zou ik allang gestopt zijn met de lijsten bijhouden en het vele onderzoek dat hierbij komt kijken. Het zit namelijk zo: dierproeven op cosmeticaproducten en ingrediënten zijn weliswaar verboden in Nederland (en de EU), maar worden nog wel uitgevoerd buiten de EU. Omdat er maar heel weinig cosmeticaproducten enkel in Nederland ontworpen, geproduceerd en verkocht worden, is maar een deel van de producten in Nederland echt dierproefvrij. Dit betreft met name Nederlandse en Europese merken die enkel binnen de EU verkopen.

De meeste merken die in de drogist en parfumerie verkocht worden, worden wereldwijd verkocht. Omdat er nog geen wereldwijd verbod op dierproeven bestaat, kan je er daarom niet vanuit gaan dat al deze merken en bijhorende producten dierproefvrij zijn. Merken die in China verkopen (en dat zijn er heel veel!) moeten bijvoorbeeld verplicht met dierproeven aantonen dat hun cosmetica veilig is. Al deze merken zijn dus helaas niet dierproefvrij. Er bestaat een zogenaamd importverbod in de EU op cosmeticaproducten die op dieren getest zijn, maar hierbij wordt een uitzondering voor China gemaakt. Producten die in de EU en China verkocht worden, worden zowel via dierproefvrije methoden (voor de EU) als via dierproeven (voor China) als veilig verklaard. Op deze manier kunnen ze in beide markten verkocht worden, ook al zijn de producten niet dierproefvrij. Ingewikkeld dus, maar hierdoor blijft het wel noodzakelijk om hier onderzoek naar blijven te doen.

Ook handig:
Is cosmetica in Europa voortaan dierproefvrij?
Dierproeven op cosmetica in China, 2018 update
Dierproeven op cosmetica onder REACH, China en TTIP
De nieuwe dierproefvrije wetgeving in de EU
Dierproefvrij, tenzij de wet dit verplicht

Hoe weet ik of een merk op jouw lijst echt dierproefvrij is / op dieren test?

Wanneer ik een merk op 1 van mijn lijsten wil zetten, benader ik ze persoonlijk met een aantal vragen rondom hun dierproevenbeleid. Indien ze deze vragen positief kunnen beantwoorden en ik online geen tegenstrijdige informatie vind, voeg ik ze toe aan de dierproefvrije lijst. Indien ze mijn mail negeren of niet inhoudelijk ingaan op de vragen, voeg ik ze toe aan de overige merken lijst. Wanneer ze aangeven nog niet dierproefvrij te zijn of in China te verkopen, voeg ik ze toe aan de lijst van merken die op dieren testen / in China verkopen. Vaak doe ik online nog een extra check om er zeker van te zijn dat de informatie die zij me verstrekken correct is.

100% zekerheid kan ik echter niet bieden – ik moet ervan uitgaan dat de informatie die ik krijg correct is en dat de bedrijven hier eerlijk over zijn. Het komt weleens voor dat bedrijven bepaalde informatie achterhouden of dat ik later bewijs vind dat ze bijvoorbeeld wel in China verkopen. Ik pas de lijst dan natuurlijk meteen aan.

Ik houd ook lijsten bij met bronnen en de statements die ik van bedrijven krijg. Op de dierproefvrije lijst is elke merknaam klikbaar en linkt deze door naar een pagina met bronnen. Op deze pagina vind je alle bronnen die ik heb van merken die op dieren testen / in China verkopen. Bij twijfel of overige vragen raad ik je aan om zelf contact met het desbetreffende merk op te nemen.

Wat is vegan cosmetica?

Vegan cosmetica is cosmetica die ten eerste geen dierlijke ingrediënten bevat en ten tweede niet op dieren is getest. De term vegan cosmetica wordt helaas vaak ten onrechte gebruikt om cosmetica te verkopen die geen dierlijke bestandsdelen bevat, maar alsnog op dieren is getest. Om de naam vegan te dragen, mogen voor het product geen dieren misbruikt of gedood zijn! Helaas houden niet alle merken en webshops zich aan dit ideaal, dus als vegan cosmetica belangrijk voor je is: doe je eigen onderzoek voordat je een product aanschaft. Ik vermeld bij elke cosmeticareview of een product vegan is, zodat je zeker weet dat er voor dit product geen dieren misbruikt zijn qua bestandsdelen of via dierproeven.

Ook handig:
Dierproefvrije vs. vegetarische vs. veganistische cosmetica
Dilemma: Dierlijke ingrediënten in cosmetica
Handige guide: Dierproefvrije en vegan certificaten

Is alle cosmetica dierproefvrij, vegan en natuurlijk op Naoki?

Ja en nee: alle cosmeticaproducten die je hier in reviews vindt zijn dierproefvrij, maar niet alle cosmetica is daarnaast ook vegan en/of natuurlijk. Ik gebruik zelf enkel dierproefvrije producten en heb daarnaast een voorkeur voor vegan en natuurlijke cosmetica. Echter is het aanbod qua dierproefvrij + vegan + natuurlijk nog niet zo groot in Nederland. Als beauty-liefhebber vind ik het leuk om nieuwe dierproefvrije merken te ontdekken en producten te reviewen. Daarom is nog niet alles vegan en natuurlijk, dat zou het aanbod namelijk enorm beperken. Ik vermeld wel bij elke review of het product vegan en/of natuurlijk is, zo kan je voor jezelf beslissen of dit product bij jouw wensen past of niet.

Ook handig:
Alle vegan cosmetica reviews op Naoki
Alle natuurlijke cosmetica reviews op Naoki
Waarom natuurlijke cosmetica niet altijd natuurlijk is en vegan niet altijd vegan betekent

Ik zoek dierproefvrije / vegan / natuurlijke producten voor mannen

Er komen gelukkig steeds meer duurzame cosmeticaproducten voor mannen op de markt. Veel dierproefvrije merken hebben speciale producten voor mannen en veel daarvan zijn ook vegan en soms ook geheel natuurlijk. In dit artikel noem ik een aantal merken, webshops en winkels waar je deze producten vindt. Op mijn website Cruelty Free Beauty heb ik tevens een overzicht van een aantal goede verzorgingsproducten voor mannen.

Waar kan ik het beste terecht voor dierproefvrije / vegan / natuurlijke verzorgingsproducten?

Gelukkig kan je in Nederland bijna overal terecht voor dierproefvrije cosmeticaproducten. Veel winkels hebben daarbij ook vegan en natuurlijke opties. Vaak zijn de huismerken, denk aan Etos, Kruidvat en Hema, dierproefvrij en bieden zij een groot assortiment aan. Bij de parfumerie en in supermarkten vind je ook verschillende dierproefvrije merken. Het grootste aanbod vind je echter online, waar er speciale webshops bestaan die zich op dierproefvrije, vegan en/of natuurlijke producten focussen. Hierbij een aantal handige links:

CrueltyFreeBeauty.nl
Dierproefvrij merkenoverzicht per winkel
21 webshops met een groot aanbod aan dierproefvrije, vegan & natuurlijke cosmetica

Ik ben opzoek naar een specifiek product, kan je me helpen?

Op Naoki heb ik inmiddels al honderden producten gereviewd, grote kans dat er een product tussenzit dat aan je wensen voldoet. Rechtsboven kan je op het vergrootglas klikken en zo op Naoki zoeken, bijvoorbeeld op ‘natuurlijke shampoo’ of ‘vegan lipstick’. Je ziet dan alle relevante reviews en artikelen die ik hierover heb geschreven. In de comments van die artikelen staan vaak extra tips voor producten en merken van lezers.

Omdat ik geen huidspecialist / therapeut / schoonheidsspecialist ben vind ik het lastig om persoonlijk advies te geven. Ik kan namelijk enkel vanuit mijn eigen ervaring spreken en de producten die ik aan kan raden staan allemaal op Naoki. Voor specifieke vragen of problemen raad ik je daarom aan om contact op te nemen met iemand die jou persoonlijk kan helpen.

Ik ben het ergens niet mee eens / vind het jammer dat / laat ik je even uitleggen hoe het echt zit…

De informatie die ik op Naoki deel is gebaseerd op uitgebreid onderzoek dat ik nu al zo’n 7 jaar uitvoer. Ik vermeld vaak de bronnen die ik gebruik, zodat iedereen dit kan controleren. Het kan voorkomen dat ik iets over het hoofd zie of dat ik verouderde informatie deel, in dat geval mag je me natuurlijk altijd een mail sturen of een comment achterlaten (inclusief bronnen graag!) zodat ik onderzoek kan doen. In het geval dat je het niet eens bent met iets dat op Naoki staat omdat je een verkoper/vertegenwoordiger/groot fan van een merk bent, dan vraag ik je om je frustratie bij het merk te uitten en niet op mij – ik deel enkel de informatie die zij mij gegeven hebben. Dit geldt ook voor overige frustraties die je voelt tijdens het bezoeken van Naoki: ik doe mijn best, maar kan helaas niet iedereen tevreden houden. Het is jouw volle recht om rechtsboven op de ‘X’ te klikken en Naoki nooit meer te bezoeken ;)

Mails en comments die ik als denigrerend of intimiderend ervaar worden verwijderd en genegeerd, dus bespaar jezelf de moeite.

Hoe en waarom ben je begonnen met je blog?

Ik ben begonnen met mijn blog in 2011, omdat ik maar weinig leuke ‘groene’ Nederlandse blogs gericht op vrouwen kon vinden. Ik stapte destijds over op dierproefvrije cosmetica en kon nog geen enkele blog vinden die uitsluitend dierproefvrije cosmetica reviewde. Ik maak al websites sinds ik twaalf ben en na mijn studie heb ik een aantal jaar in online content en marketing gewerkt. Ik heb het altijd heel leuk gevonden om informatie te verzamelen, te verwerken en leuk te presenteren. Met mijn blog kan ik dit doen met mooie cosmeticamerken, duurzame mode en overige tips die ik tegen kom. Naoki is dus ontstaan vanuit mijn hobby en vanuit het idee dat als ik hiermee bezig was, er vast ook andere vrouwen zijn die ook opzoek zijn naar deze informatie. Dat bleek te kloppen, want inmiddels is Naoki mijn fulltime baan geworden en bereik ik elke maand zo’n 40.000 lezers in Nederland en België.

Ook handig:
Waarom ik voor dierproefvrij kies
Tips voor duurzame bloggers

Mag ik een foto of tekst van Naoki.nl gebruiken?

Nee, niet zonder mijn toestemming. Wil je (een deel van) de dierproefvrije lijst overnemen, mijn onderzoek of een ander artikel? Stuur me dan even een mailtje. Als je mijn blog als bron gebruikt + netjes linkt dan geef ik meestal toestemming. Een citaat overnemen of een deel van de lijst + bronvermelding mag, maar zet de bronvermelding dan wel op dezelfde pagina. Voor overige vragen: stuur me gerust een mailtje, eerlijke bloggers help ik graag!

Mag ik mijn product of persbericht naar je toesturen?

Dat mag, maar stuur me wel eerst even een mailtje met een korte introductie over het merk. Als het om cosmeticaproducten gaat dan zie ik graag eerst de ingrediënten in. Ik neem niet zomaar producten aan, omdat het wel bij Naoki moet passen. Ik heb dus geen postadres dat ik openbaar deel en ik stel onverwachtse pakketjes niet op prijs.

Heb je alles doorgenomen maar is je vraag nog steeds niet beantwoord?

Omdat ik de laatste tijd steeds meer mail ontvang, lukt het me helaas niet meer om iedereen van een uitgebreid antwoord te voorzien. Tevens wordt zeker de helft van alle vragen die ik ontvang al beantwoord op de lijsten en in artikelen die ik op deze pagina deel. Heb je overige vragen die niet op Naoki beantwoord worden, wil je een tip delen of gewoon even gedag zeggen, dat mag altijd via Twitter (@sophie_carleen) of Instagram (@sophie_carleen). Je kunt ook een comment achterlaten onder de artikelen op Naoki. Ik neem deze dagelijks door en lezers helpen elkaar ook vaak. Wil je liever een e-mail sturen, dan kan dat via het contactformulier. Ik probeer je mail dan binnen 3 werkdagen te beantwoorden.