Elkaar minder snel (ver)oordelen

elkaar minder snel oordelen

Oordelen en veroordelen, ik denk dat we het allemaal weleens doen. Ik probeer altijd positief te denken en aardige woorden te spreken, maar ook bij mij gaat het af en toe mis. Dan ben ik ervan overtuigd dat ik wel weet hoe iemand in elkaar zit en waarom mensen bepaalde keuzes maken. Daar schrik ik soms van, want ik wil zelf niet veroordeeld worden door mensen die ik niet ken, dus waarom doe ik het dan wel?

Zo stond ik laatst bij de kassa in de supermarkt. Voor mij stond een meisje in de twintig. Aan haar arm een dure designer tas, aan haar voeten een paar Uggs. Op de kassaband lagen haar boodschappen: plofkip, diepvriesvlees, 6 pakjes light yoghurt en frisdrank. Bij het kassameisje vroeg ze ook nog om 2 pakjes sigaretten. Nu probeer ik dus heel positief te denken en niet te oordelen, maar bij haar deed ik het toch. Een stemmetje in mij vraagt zich dan af waarom ze wel bereid is om €800 aan een tas en €300 aan schoenen uit te geven, maar niet die extra euro wil uitgeven aan diervriendelijker vlees. Kijkend naar haar tas en schoenen dacht ik in mezelf “daarom niet, ze geeft duidelijk niets om dieren of om het milieu”. Maar nog geen seconde later had ik spijt van mijn gedachten. Wie ben ik nou om hier te oordelen? Misschien recyclet ze wel alles in haar huis, adopteert ze dieren en zet ze zich elke zaterdag in als vrijwilliger. Er zijn vele manieren om de wereld een beetje mooier te maken, het is niet eerlijk van mij om haar zo te veroordelen op wat ze op dat moment in de supermarkt koopt.

Nog een voorbeeld: mensen met hun Primark tassen. In dit artikel kon je al lezen waarom ik deze winkel nooit binnenstap, maar dat terzijde. Elk weekend is het weer raak in de stad. Families, toeristen, tieners: half Den Haag loopt de Primark in en even later weer uit met 2 of 3 tassen vol goedkope kleding. Wetend wat ik weet over de mode industrie, vind ik het soms moeilijk om begrip hiervoor te tonen. Dat je een basisshirtje koopt en misschien een paar schoenen als je echt heel weinig geld hebt, oke, maar 2 tassen vol? Waarom? Ik betrap me er vaak op dat ik deze mensen veroordeel. Ik ga er dan meteen al vanuit dat deze mensen niets om de wereld, het milieu en de vrouwen geven die de kleding maken voor een paar cent. Dat ze de kleding hoogstens 2 keer dragen en vervolgens weer weggooien en dan meteen weer naar de Primark gaan. Maar ook hier geldt: waarom denk ik dat? En wie ben ik om hier te oordelen? Een paar jaar geleden liep ik ook elke week wel even de H&M in. Ik heb ook tijden gekend dat ik weinig geld had en enkel goedkope kleding kocht. Ik wist niet hoe de kleding gemaakt werd en hoefde dit ook niet te weten. Maar ik was geen slecht mens, ik zag mezelf als een goed persoon die haar best deed.

Ik als blogger krijg ook wel eens met mensen te maken die hun oordeel over mij al klaar hebben, zonder mij persoonlijk te kennen. Zo ben ik hypocriet omdat ik wel dierproefvrij shop en vegetarisch probeer te eten, maar (nog) niet veganistisch een daarom ben ik geen échte dierenvriend. Ik ben volgens sommigen ook te “commercieel” (en daarom minder authentiek) zodra ze horen dat ik geld met Naoki verdien. Als Naoki namelijk écht mijn passie zou zijn, dan zou ik alles gratis doen (waar de logica hierin zit weet ik niet, maar ik heb het al vaker gehoord). Iedereen heeft wel een mening en sommige mensen vinden het heerlijk om deze mening te uiten en mij te laten weten hoe ze over mij en mijn website denken.

Als je aan me vraagt waar ik een hekel aan heb, dan is een van de antwoorden mensen die te snel oordelen. Mensen die geen begrip voor anderen hebben, mensen die zo overtuigd zijn van hun missie/leven/waarheid dat ze iedereen die niet hun pad beloopt hierop aanspreken. Alhoewel ik nooit iemand op zijn of haar koopgedrag zal aanspreken, oordeel ik toch nog van binnen. En dat is soms erg vermoeiend. Iedereen leeft een ander leven. Iedereen heeft een andere missie en doet wat belangrijk is voor hem of haar. Voor de een zal dit misschien het minderen van dierenleed zijn, de ander zet zich in als vrijwilliger en een ander schrijft misschien wel een boek dat miljoenen mensen positief beïnvloedt. Zijn deze mensen dan slecht, omdat ze misschien kleding bij de Primark kopen of ‘s avonds plofkip eten?

Ik hoop dat ik in de toekomst minder mensen veroordeel op wat ze kopen, wat ze dragen en wat ze eten. Want het gaat mij namelijk helemaal niets aan wat deze mensen met hun leven doen. Wat mij aangaat, is mijn eigen leven. En omdat ik het belangrijk vind om een steentje bij te dragen aan een betere wereld, doe ik dat ook. Meer op jezelf focussen, zowel je goede als slechte kanten, heeft meer effect dan je aandacht op anderen focussen. En als we dat allemaal zouden doen, zouden we misschien iets meer begrip voor elkaars situaties hebben.

Dus voortaan zal ik netjes glimlachen naar de mensen met hun Primark tassen of plofkip op de kassaband, want we zijn allemaal maar mensen en de meesten van ons proberen het zo goed mogelijk te doen.

 1. Wow, wat een goed artikel! Knap geschreven en helemaal met je eens.

 2. Oordelen doen we helaas allemaal wel eens, inderdaad. Ik doe heel hard mijn best die oordelen dan voor mezelf te houden, want vaak als je iemand eenmaal kent (of je in een situatie hebt verdiept) blijkt het niet of niet helemaal te kloppen. Het schijnt voor mensen een soort overlevingsdingetje te zijn, snel oordelen, maar in deze maatschappij is het vaak vooral vermoeiend …

 3. Ik vind het heel goed dat je hier zo bewust mee bezig bent. Wel vind ik dat je bij de situatie van het meisje bij de kassa jezelf onnodig schuldig voelt. Dat meisje kiest ervoor om op dat moment de meest onverantwoorde producten uit de supermarkt te kopen. Daarbij heeft ze blijkbaar wel genoeg geld voor een designer tas en vreselijke Uggs (alhoewel, waren ze wel echt? ;P). Je kunt uit deze kenmerken een veronderstelling maken. Het is heel menselijk om signalen op te vangen en deze te analyseren. Dit is iets wat binnen enkele seconden gebeurt, gedeeltelijk onbewust.Waar het fout kan gaan is het moment dat je er van uit gaat dat dit vooroordeel per definitie de hele waarheid is. Persoonlijk vind ik het dus echt niet ‘fout’ dat je deze gedachtes over haar had, je bent er heel goed van bewust dat de situatie anders kan zijn.

 4. Heel erg goed en mooi artikel. Zoals hierboven ook al wordt gezegd is het vaak een soort trucje om de ‘grote boze buitenwereld’ wat overzichtelijker te maken, maar het is zo zonde vaak..
  Liefs

 5. Wat een goed stuk zeg, alweer! Ik ben het helemaal met je eens, iedereen probeert te overleven op zijn of haar manier en iedereen probeert het zo goed mogelijk. Maar het is soms moeilijk om in te schatten. Ik probeer ook een stuk meer naar mezelf te kijken ipv naar anderen , dat helpt enorm.

 6. Mooi artikel en vooral ook eerlijk geschreven. Het is mij de laatste week ook een paar keer overkomen met het nieuws over de vluchtelingen. Ik werd zo boos toen mensen het over gelukzoekers hadden. ”Wie ben jij om dat te zeggen? Volg je het nieuws niet of zo, domme…. ” Dan maan ik mezelf tot stilte. Andere achtergrond, andere opvoeding, ander ervaringen in het leven, het vormt ons, maar dat maakt ons niet slecht. Zo was ik ook zwaar anti-Primark tot ik echt in geldnood kwam. Voor mijn ziekte moest ik een bepaalde zalf gebruiken en die gaf vreselijk af in mijn kleding. Na drie keer wassen ging het er niet meer uit. Ik besloot dan maar goedkope leggings te gaan dragen. Dat was betaalbaar en helemaal die van € 2,- bij de Primark. Ik schaam me soms een beetje als ik met een volle tas de winkel uitloop, maar ik kan niet anders. Het is inderdaad goed om je bewust te zijn dat er een verhaal achter kan zitten.

 7. Wauw, goed geschreven! Ik probeer ook steeds minder te oordelen over mensen. Soms gaan er toch bepaalde gedachten door mijn hoofd, maar die probeer ik dan snel uit te zetten. Want word ik er beter of gelukkiger van om over iemand te oordelen of te veroordelen? Nee :).

 8. Het is heel makkelijk om anderen te veroordelen en wat ze ‘fout’ doen, maar niet iedereen heeft dezelfde achtergrond of normen en waarden. Daarom is het beste om gewoon te focussen op jezelf.

 9. Een super goed artikel en echt heel goed dat je zo eerlijk schrijft. We veroordelen mensen allemaal wel eens (per ongeluk) en ook ik ben daar niet trots op. Maar als je door hebt dat je het doet, ben je natuurlijk al een stap verder. Liefs

 10. Goed artikel! Ik probeer zelf ook niet te oordelen, maar soms valt dat inderdaad niet mee.

 11. Ik betrap mezelf er ook vaak op en voel me dan nadien onmiddellijk weer schuldig. Als je weet dat je het doet, ben je al op de goede weg, denk ik dan :-)

 12. Dear god, geven mensen commentaar omdat Naoki je iets opbrengt? Stel dat je Naoki op papier uitgaf, dan zou waarschijnlijk niemand het raar vinden dat je er geld mee verdiende.
  Opnieuw een mooie post over het even stilstaan bij hoe je in het leven staat!

 13. Ik vind het helemaal niet zo vreemd dat je vooroordelen over andere mensen hebt, want ik denk dat iedereen dat in een zekere mate wel heeft. Het is alleen belangrijk om je ervan bewust te zijn dat het vooroordelen zijn en om je er niet door te laten leiden.

 14. Goed geschreven! We zijn (vind ik) sowieso als mens te veel bezig met goed en fout. Bijvoorbeeld het meisje bij de supermarkt, zij maakt duidelijke andere keuzes dan jij (en wij). Dat is anders. Als wij naar onszelf kijken dan weten we dat we het zelf liever anders doen, maar dat mag in mijn ogen niet direct betekenen dat zij ‘slecht’ is. Ik deel graag met mensen mijn beweegredenen achter dierproefvrij leven, menstruatie cups en geloof maar benadruk altijd dat dit mijn idee is, ieder ander mens heeft recht op zijn/haar eigen idee. Verder moest ik bij je stukje denken aan ‘bonfire of the brands’, wie weet ken je het al maar het gaat over een man die heel veel om merken gaf en besloot daar van af te willen. Aangezien je zelf kort uggs en designertas aanstipte dacht ik: misschien vind je dat boek ook wel boeiend! Over hoe we bij elk merk waardes hebben bedacht en hoe lastig het is merkloos te leven. Sjonge jonge wat een stuk is dit geworden, goedemorgen ;)

  • Ik kende het boek nog niet, ik heb het meteen op mijn lijstje gezet! Dankjewel voor de tip, het lijkt me echt een boek voor mij ;)

 15. Mooi artikel! Ik probeer er ook steeds meer op te letten dat ik anderen minder veroordeel, maar het is inderdaad iets dat we allemaal snel automatisch doen. Ik vind het goed wat je schrijft, dat je minder wil oordelen en dat je inderdaad niet weet wat er achter iemand schuilt die je niet kent. Maar ergens is dat nog steeds oordelen. Want ook over iemand die we wel kennen, of als je nu zou weten dat dat meisje verder ook helemaal niet bezig is met het milieu en dergelijke, dan nog oordeel je door te bepalen dat ze dat wel zou moeten doen. Pas op, iedereen doet dat he… We hebben allemaal ons eigen idee van wat belangrijk is in het leven en wat goede normen en waarden zijn, en wat not done is… Maar wie zijn wij eigenlijk om dat voor anderen te bepalen? Misschien is zij helemaal niet met het milieu bezig, maar helpt zij wel andere mensen, bijvoorbeeld… Ieder zijn ding denk ik dan. Of misschien doet ze helemaal niets goed (in onze ogen), maar tja, dat is dan misschien onze mening… Maar ja, iedereen bekijkt alles vanuit zijn eigen referentiekader en het is niet altijd eenvoudig om dat van anderen ook te begrijpen en te respecteren.

Herbfarmacy Rose Face Oil & Just Eyes Cream

Dierproefvrije updates – 5 nieuwe merken en 2 twijfelgevallen