Ik vind het altijd inspirerend om vrouwelijke ondernemers te ontmoeten die net zoals ik duurzaamheid en bewuster leven hoog in het vaandel hebben staan. Onlangs sprak ik Jessica Schuddeboom, oprichtster van BEAUTSY.com – een Nederlandse webshop met clean, eco en luxury beautyproducten. Lees snel verder voor het interview, meer info over de webshop & een winactie!
– Dit artikel is geschreven in samenwerking met BEAUTSY –
BEAUTSY is in 2018 opgericht door Jessica Schuddeboom, die als missie had om een steentje bij te dragen aan een mooiere wereld. De webshop bevat zorgvuldig uitgekozen producten van nichemerken en indie verzorgingslabels die natuurlijke en luxe producten maken. De merken worden door Jessica zelf uitgekozen op effectiviteit, milieuvriendelijkheid en moeten, niet geheel onbelangrijk, een luxe uitstraling hebben, zodat het ook nog een beetje leuk op je badkamerkastje staat. Merken die goed zijn voor je huid, dier en planeet zijn producten die ik graag op Naoki promoot. De meeste merken heb ik dan ook in de afgelopen weken kunnen toevoegen aan de dierproefvrije lijst. Ik stelde Jessica een aantal vragen over de beauty-industrie, natuurlijke verzorging en haar webshop.
Wat was jouw motivatie om BEAUTSY op te zetten?
‘Beauty is voor mij altijd een passie geweest, naast mode. Vanwege mijn gevoelige huid ben ik altijd bezig geweest met verzorgingsproducten en beautyroutines. Er was een moment waarop ik me realiseerde dat grote, gevestigde beautymerken niet mee bewogen met de bewustzijnstrend. De grote merken reageerden niet op de vraag van de consument naar bewustere keuzes, zoals betere en bewustere ingrediënten, maar ook op de vraag naar duidelijkheid en transparantie, materiaalgebruik en storytelling (commercials). De gevestigde beautybranche bleef achter, door niet te luisteren naar de consument. De merken die al wél bewust bezig waren, speelden dan weer niet in op de vraag en trend van branding, storytelling en packaging: mooie, must-have producten die worden aangeraden door je vriendin en die je wilt hebben en een bewustere keuze zijn.
Ik draag graag een steentje bij aan een betere wereld en voor mij was het kopen van cosmetica altijd een feestje. Maar de bewustere merken gaven mij dat gevoel niet. Ik realiseerde me dat ik de bewustere beautybranche wilde moderniseren en deze branche een platform wilde geven. We leven in een tijd waarin we veel bewuster kopen, waarin we zelf onderzoek kunnen doen, bijvoorbeeld door middel van tutorials. We hebben niet meer iemand nodig die ons vertelt wat we nodig hebben en wat we willen. We maken als consument de keus wat we willen hebben en gaan daarnaar op zoek. Bewuste beautyproducten zijn nu een onderdeel van persoonlijke stijl, een manier om jezelf mee uit te drukken. En daar sta ik helemaal achter.’
Waarom is het belangrijk om ‘clean’ en natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken?
‘Er zitten ingrediënten in cosmetica die slecht kunnen zijn voor je gezondheid, je huid is immers je grootste orgaan en neemt wel degelijk alle ingrediënten op die je erop smeert. Al deze ingrediënten komen via de poriën in je bloedbaan terecht. Er zijn cosmetische ingrediënten die carcinogeen zijn, hormoon-ontregelend of allergisch werken. Er is zelf een cosmetisch ingrediënt die je huid overgevoelig maakt voor licht en verwerkt wordt in zonnebrand! Voor mij is cosmetica een luxe goed. En in deze luxe goederen horen naar mijn mening jou te pamperen en niet juist slecht voor je te zijn!
Daarnaast geloof ik in de kracht van natuur. Echt niet alles uit de natuur is goed voor je huid, maar er zijn ook zoveel ingrediënten die wél goed zijn voor de huid. Daarnaast zijn cleane en natuurlijke producten echt gebaseerd vanuit een visie en passie. Deze merken zijn vaak vegan, niet op dieren getest en denken na over de invloed van hun verpakkingen. Zo heb ik onlangs een nieuw merk opgeduikeld dat hun etiketten maakt van papier gemaakt van steen! En de doppen zijn gemaakt van gerecyclede oude mobiele telefoons uit de jaren ‘90.
Schone en duurzame beautymerken zijn vaak holistischer. Ingrediënten worden zorgvuldig gekozen en ze proberen de beste kwaliteit te handhaven. Ze nemen het geheel in acht, dus mens, dier, planeet, en het proces. Iets is holistisch als er naar het geheel gekeken wordt. Dus niet alleen naar het beautyproduct zelf, maar ook naar de ingrediënten en de afkomst hiervan en de verpakkingsmaterialen. Ik hoop dat de beautyindustrie daarom meer gaat kijken naar het geheel. En als het gaat om de gezondheid van de huid dan hoop ik dat we niet alleen naar beautyproducten en ingrediënten kijken, maar ook naar wat er in ons lichaam afspeelt, onze gezondheid en wat we eten.’
Wat zijn jouw favoriete producten uit de shop?
‘Oeh, lastige vraag! Eigenlijk alles van Agent Nateur – hun deodorant vind ik fantastisch. Helemaal schoon en natuurlijk, het ziet er super mooi uit en werkt goed! Maar ook bun body oil is echt heaven als je die op je huid smeert. Dan ben ik enorme fan van Merme Berlin, een Duits skincare merk waarbij elk product bestaat uit één ingrediënt. Daarvan vind ik de rose mist en de green clay mask een must-have. De douchemutsen van Shhhowercap zijn ook een echte favoriet. Deze badmutsen zijn zo cool. De douchemuts is een product wat jaren geen innovaties heeft gekend en nu is daar een modieus en duurzaam alternatief. Je kunt ze zelfs in de regen dragen, je kunt ze wassen in de wasmachine en they last a life time.’
Hoe kun je er als consument achter komen welke beautyproducten natuurlijk en ‘clean’ zijn?
‘Omdat ingrediënten lezen soms lastiger is dan een scriptie schrijven heb ik op mijn website een overzicht gemaakt met welke ingrediënten niet zo goed voor je zijn, waarom en hoe je ze op het etiket vindt. Als je bij BEAUTSY bestelt krijg je ook een kaartje mee waar alle ingrediënten op staan die je makkelijk mee kan nemen. Mijn tip is: bij aankoop van een nieuw product kijk altijd op de ingrediëntenlijst. Deze staat op elk flesje of doosje. Het gaat er uiteindelijk om wat er in zit. Alles wat bovenaan de ingrediëntenlijst staat zit het meeste in een product, dus die zijn het belangrijkste. Let op termen als: minerale olie, petroleum, parfum en conserveermiddelen zoals phenoxyethanol. Er zijn ook apps als ‘Think Dirty’ waarmee je je product kunt scannen. Helaas werkt deze nog niet met alle producten.’
Hoe zie jij de beautyindustrie over tien jaar?
‘Wat een leuke vraag! Ik hoop dat de beautyindustrie over tien jaar transparant is en dat we beauty holistischer bekijken. Dat we meer weten over wat je in je lichaam stopt en de invloed hiervan is, in plaats van alleen maar symptoombestrijding. We weten nu namelijk nog zo weinig van de invloed van eten en je organen op de huid. Daarnaast hoop ik dat er meer centra komen waar je scans kan doen van je huid en daarmee meer informatie krijgt over de gezondheid van je huid en dat je ook hier mee gerichter kan verzorgen. Ik hoop dat over 10 tien jaar alle ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor jou (en voor de planeet) niet meer gebruikt worden. Tegen die tijd is de consument hopelijk ook een kenner, waardoor we meer weten over cosmetische ingrediënten en daardoor bewustere keuzes maken.
Ik denk (of hoop) dat tegen die tijd alle skincare producten cruelty free zijn. Indie merken zijn tegen die tijd misschien wel niet meer indie, maar dé merken. Over tien jaar is beauty voor en door de consument, niet meer dat de producent dicteert wat we willen hebben. En misschien hebben we over tien jaar allemaal wel een app waarop je je huidtype kan lezen en hiermee gepersonaliseerd advies krijgt voor jouw huid, zodat je weet wat je moet kopen.’
Wat hoop je in de toekomst te bereiken met BEAUTSY?
‘Ik heb heel veel plannen, dromen en ambities. Ik wil heel graag een platform worden waar je naar toe gaat voor vragen, trends, how to’s en de mooiste nieuwste cleane producten. Ik hoop dat BEAUTSY het platform kan worden voor schone natuurlijke producten die je wilt hebben. Voor nu ben ik bezig met de eerste blogpost op te zetten, maar ik wil ook vlogs en reviewfilmpjes opzetten. Daarnaast wil ik graag een fysieke winkel zodat je mensen advies kan geven en producten kan laten testen, en vragen kan beantwoorden. Uiteindelijk hoop ik op een eigen (pop-up) shop.’
Dankjewel Jessica voor je antwoorden, tips en inzichten! Ben je benieuwd geworden naar Jessica’s webshop? Check BEAUTSY.com voor een mooi aanbod aan natuurlijke en dierproefvrije merken en producten.
Winactie!
In samenwerking met BEAUTSY mag ik een heel mooi pakketje weggeven met daarin vier van Jessica’s favoriete beautyproducten uit de webshop: een deodorant van Agent Nateur, een bodyscrub en douchegel van Soapwalla & een body oil van Merme ter waarde van €111,50! Wil jij dit pakketje winnen? Volg BEAUTSY op Instagram, ga dan naar de nieuwste post op mijn Instagram account (deze verschijnt rond 8 uur ‘s ochtends), tag een vriend(in) en laat een comment achter dat je mee wilt doen. Succes!
Ken jij de webshop BEAUTSY al? Zo niet, neem zeker even een kijkje als je van natuurlijke en luxe verzorgingsproducten houdt!
De huid is een barriere en neemt vrij weinig op van wat wij erop smeren. Amper iets komt in de bloedbaan. Uiteraard is het een ander verhaal als die barriere is aangetast zoals bij eczeem.
Ik ben voorstander van producten met minder ingredienten en kleinere impact op de wereld, dus vanuit dat oogpunt vind ik het top! Maar ik vind het ook vreemd dat iemand die naar eigen zeggen al jaren met cosmetica bezig is, niet weet hoe de huid werkt en onwaarheden verspreidt.
Lieve Carina,
Dankjewel voor je reactie :) Ik ben vanuit een persoonlijke passie al jaren met cosmetica bezig, maar ik ben geen dermatoloog. Wel heb ik zo goed mogelijk research gedaan om geen foutieve informatie of onwaarheden te verspreiden op mijn webshop. De huid is ons grootste orgaan en werkt inderdaad als barrièrefunctie, om ons te beschermen tegen virussen en bacteriën van buitenaf en zorgt ervoor dat deze niet zomaar ons lichaam kunnen infiltreren. Veel cosmetica blijft in de hoornlaag hangen: het bovenste deel van de huid dat bestaat uit gestapelde, dode huidcellen. Dat de huid als schild werkt, wil niet zeggen dat sommige stoffen niet dieper kunnen doordringen en via de poriën in de bloedbaan terecht komen (er zijn studies die laten zien dat deeltjes uit een zonnebrandcrème ook in het bloed terug te vinden zijn).
Mag ik vragen hoe jij aan jouw informatie komt? Ik ben er totaal niet op uit om onwaarheden te verspreiden, dus ik krijg graag feedback als ik iets verkeerd heb vermeld. Dan pas ik dat graag aan. Als je me kunt laten weten welke bronnen je gebruikt, dan kijk ik er graag naar.
Tof dat je reageert!
Ik baseer mijn 20% vooral vanuit mijn opleiding (biofarmaceutische wetenschappen) incl een stage met onderzoek naar immuunreacties in de huid (activatie van langerhanscellen met behulp van microinjecties, was geen succes). Maar tijdens zo’n stage bij een vakgroep die veel met huidbarrieres werkt pik je wel veel op over hoe lastig het eigenlijk is om iets door de huid heen te krijgen.
Er gaan inderdaad sommige stoffen wel door de huid heen, maar dat is maar ongeveer 20% en geen 60. Dat is ook een van de redenen dat er amper werkzame geneesmiddelen door middel van patches of cremes toegediend worden, simpelweg omdat het de bloedbaan niet bereikt.
Mijn opleiding heb ik inmiddels een aantal jaar geleden afgerond dus misschien dat nieuwer onderzoek andere resultaten laat zien. Ik kan ook niet zo gauw vinden hoezo die 20% zo is blijven hangen. Er zijn genoeg onderzoeken die aantonen dat permeabiliteit vooral afhangt van de structuur en grootte van stoffen (lipofiel en vooral niet te groot), o.a. deze An Update of the Defensive Barrier Function of Skin
Seung Hun Lee, Se Kyoo Jeong, and Sung Ku Ahn
Meeste research is zover ik zo snel kon zien wel gelinkt aan eczeem of psoriasis, alhoewel dan de huidbarriere al aangetast is wat dus een grotere permeabiliteit mogelijk maakt.
Ik heb zelf een erg gevoelige huid en jarenlang open eczeem gehad, dus ook daardoor heb ik veel eigen research gedaan en vooral gemerkt dat er heel veel verschillende dingen geroepen worden door mensen in de cosmetica industrie en vrij weinig uiteindelijk echt onderbouwd kon worden (mijn reactie werd bijvoorbeeld getriggerd door die 60% zonder enige bronvermelding) en ik trek liever alles eerst grondig in twijfel dan dat ik alles zomaar voor waar aanneem.
Hoi Carina, ik snap je punt! Het is goed dat je niet zomaar alles wat je op internet leest aanneemt. Ik begrijp dat je heel veel van dit onderwerp afweet, door de studie die je hebt gedaan. Je hebt helemaal gelijk: permeabiliteit hangt af van de structuur en grootte van de cosmetische stoffen. Ik vraag me alleen af waar je hebt gelezen dat ik zeg dat 60% van de stoffen wordt opgenomen door je huid? Dit staat namelijk niet hier in het artikel op Naoki en volgens mij ook niet op mijn site :) Liefs, Jessica
Ik sluit me hierbij aan. Het is heel jammer dat merken en bedrijven die veel goeds doen door vegan/dierproefvrij/etc te zijn ook vaak incorrecte informatie geven. (Niet dat andere merken dat niet doen, maar you catch my drift, het zwakt de goede boodschap af)
Beste Sandra, het is inderdaad lastig om het koren van het kaf te scheiden en te bepalen welke informatie wel en niet klopt. Kun je aangeven waar jij denkt dat er onjuiste informatie in dit artikel of op mijn website staat? Ik sta juist voor transparantie in de cosmetica branche, en mijn doel is om deze een klein beetje beter te maken, en niet om onwaarheden te verspreiden. Daarnaast vind ik het leuk om meer te leren. Ben benieuwd :) Hoor het graag! Liefs, Jessica
Leuk ^^ Ik ga later vandaag rustig rondkijken in de shop.
Ooh wat leuk, ga meteen even kijken. Ik hoop dat over 10 jaar de beauty industrie eerlijker is. Neem nu zonnecrème. Wist je dat je 20% zink oxide nodig hebt om UVA stralen te bannen? Vaak wordt er amper 2% gebruikt!
Waarvoor staat ‘Beautsy’? Mss stond het in het artikel en heb ik erover gelezen :)
Lieve Noor,
Dank voor je reactie en comment! Ik neem het mee en zal er zeker op gaan letten! wat een goede info!
Goede vraag! BEAUTSY staat voor beauty met een twist. :) En dit stond niet in het artikel. ;)
Ik heb nog nooit van deze website gehoord, maar het lijkt me zeker de moeite waard om even te kijken :) Leuk interview!
Lieve Maria,
Dank voor je compliment! Kom graag eens kijken. Ik heb nog lang niet alle producten, en merken, maar ik hoop dit langzaam op te bouwen. Je moet ergens beginnen.
Ik hoop je snel te zien in onze online shop!
Liefs,