Duurzaam en stijlvol afval scheiden? Dat kan!

Tips om makkelijker te recyclen

Ik denk dat de meesten van ons al aardig wat afval scheiden. Ik recycle sinds ik op mezelf woon papier en glas en breng flessen met statiegeld netjes terug naar de supermarkt. Maar nu ik steeds duurzamer wil leven, wil ik meer doen. Daarom probeer ik nu ook mijn plastic, kleding en elektronica te scheiden en netjes te recyclen. Vandaag deel ik mijn nieuwste aanwinst van Brabantia, waarmee het recyclen net even makkelijker gaat + een aantal tips om minder afval te creëren.

– Dit artikel is in samenwerking geschreven met Brabantia

Door afval te scheiden en recyclen draag je bij aan een beter milieu en geef je afval een tweede kans. Een groot deel van ons afval kan namelijk hergebruikt worden, wat zowel nieuwe grondstoffen als energie bespaart. Maar afval scheiden is niet altijd even makkelijk. Als je net zoals ik compact woont en een schone een nette woonruimte wilt creëren, dan betekent het vaak dat je ergens op moet inleveren. Zo hadden mijn vriend en ik tot voor kort een hoekje in ons huis waar al ons afval in dozen en tassen lag dat gerecycled kon worden. Dat was met name papier, glas en plastic. Het zag er niet uit, maar we hadden nergens anders plek. Gelukkig is dit hoekje nu geminimaliseerd en recyclen we een deel van ons afval op een nettere manier: met de Bo Pedaalemmer van Brabantia.

Cradle to Cradle

Tips om makkelijker te recyclen

Deze nieuwe pedaalemmer is verkrijgbaar in 8 verschillende kleuren en kan van binnen helemaal aangepast worden op jouw wensen. Zo zijn er 3 binnenemmers beschikbaar: 1 grote emmer, 1 middelgrote en 1 kleine of 3 kleine emmers. Want jij weet zelf als beste hoe en wat je recyclet en wat dus handig voor jou in huis is. De emmers zijn uitneembaar en kan je gebruiken met of zonder afvalzakken. De binnenemmers van de Bo Pedal zijn gemaakt van 100% gerecyclede materialen, waardoor dit product een ‘Cradle to Cradle’ certificaat bemachtigd heeft. De Bo Pedaalemmers worden daarnaast in België geproduceerd, wat de voetafdruk nog kleiner maakt. Ook doneert Brabantia een portie van de winst aan The Ocean Cleanup en help je zo mee aan hun missie on de oceanen van plastic te bevrijden. Dat wordt dus duurzaam afval scheiden in een duurzame afvalbak!

Papier & plastic scheiden

Tips om makkelijker te recyclen

Ik mocht een een Bo Pedaalemmer uitzoeken en heb hem nu een tijdje in huis. Ik koos de kleur ‘Golden Beach’ – een neutrale, gouden kleur die in de meeste kamers mooi zal staan. Omdat ik vooral plastic op een opgeruimde manier wilde scheiden en daarnaast regelmatig glas heb dat ik ergens probeerde te verstoppen totdat ik het wegbracht, koos ik voor 2 pedaalemmers. Een grote en een kleine: de grote voor het plastic en de kleine voor het glas. Zo kan ik papier dat ik wil recyclen in dozen bewaren (voor mijn blog krijg ik wekelijks een aantal kartonnen dozen die ik hiervoor gebruik) en is de rest netjes uit het zicht.

Ik merkte echter al snel dat ik minder glas heb dan ik dacht en dat de kleine emmer vrijwel leeg bleef. Daarom besloot ik daar papier in te leggen, waardoor het ‘afval hoekje’ nu af en toe leeg is: heerlijk rustig! Wat me ook na een paar dagen opviel is hoe snel de emmers eigenlijk vol zitten, waardoor ik nu vaker naar de papier-, glas- en plastic-bak loop. Als je het ergens in een hoekje of berging stopt dan merk je het minder snel, maar omdat ik ons huis nu zo netjes en opgeruimd mogelijk wil houden probeer ik naast de Bo Pedaalemmer en 1 of 2 platte dozen geen afval meer te bewaren. Prima natuurlijk, dit zorgt alleen maar voor extra motivatie om te recyclen en om wat bewuster te worden met de hoeveelheid papier en plastic dat ik in huis haal.

Tips om makkelijker te recyclen

Tips voor minder afval & om beter te recyclen

– Actiefolders en kranten kan je tegenwoordig eenvoudig online en via apps lezen. Vraag dus een gratis ‘nee nee’ sticker aan en plak hem bij je brievenbus: dat scheelt veel papier en onnodig plastic.

– Neem altijd je eigen boodschappentas mee, zodat je nooit een plastic tasje hoeft te kopen. Maar het kan nog beter: koop groente-, fruit- en broodzakjes van katoen die je keer op keer kunt gebruiken en bespaar zo nog meer plastic en papier.

– Kies liever voor eten, drinken en overige producten in makkelijk recyclebare verpakkingen. Denk aan drank in glazen flessen in plaats van blikjes en cosmeticaproducten in glas (of nog beter: verpakkingsloos) in plaats van plastic.

– Probeer voedsel dat je vaak eet en lang houdbaar blijft in grotere verpakkingen te kopen, denk aan rijst en peulvruchten. Deze kan je ook steeds vaker zonder verpakking kopen en in bakjes of flessen wegen die je zelf meeneemt.

Tips om makkelijker te recyclen

Ik ben erg blij met deze mooie pedaalemmer: hij ziet er niet uit als een reguliere afvalbak en staat mooi in ons interieur. Hij is daarnaast makkelijk in gebruik: de deksel opent door een lichte tik met je voet en is stil, omdat hij zachtjes daalt en dus geen geluid maakt. De Bo Pedal maakt het afval scheiden net iets makkelijker en stijlvoller. Hij is vanaf nu te koop bij Brabantia verkooppunten en in de Brabantia webshop, vanaf €139.

 1. Ik woon in een gemeente waar recyclen enorm wordt gestimuleerd door het restafval maar eens in de drie weken op te halen. In plaats daarvan wordt het plastic eens per week opgehaald, en papier eens per maand. Wanneer de afval-ophaaldienst iets vind in je restafvalcontainer dat daar niet thuis hoort, krijg je een waarschuwing of een boete.

  Hoewel wij hier thuis graag recyclen vonden we dit in het begin maar lastig. Hoewel we ons best deden merkten we dat we niet toekwamen met onze restafval bak – en gezellig met een zak restafval naar het afvalverwerkingsstation fietsen is ook weer zoiets. Inmiddels komen we echter zo uit dat we in drie weken de restafvalbak helemaal vol krijgen, en dat wordt nog beter als ons kindje uit de luiers is. De grote boosdoener is zoals in elk huishouden plastic (dat hier samen met drinkpakken en blik wordt ingezameld): daarvan hebben we wekelijks minstens twee zakken vol.

  Wij zijn gezegend met een bijkeuken, waar we onze papiercontainer en plasticbak hebben neergezet. De “normale” prullenbak in de keuken is nog steeds voor het restafval. Ook batterijen en ander klein chemisch afval, textiel, glas en electrische apparaten sorteren we in de bijkeuken. Hoe mensen dat in een klein appartementje voor elkaar moeten krijgen, is mij nog steeds een raadsel! Gft afval vangen we op in een klein prullenbakje in het gootsteenkastje dat we legen in de grote kliko in de tuin.

  Ook ik zou eigenlijk liever een gedeelde bak willen hebben in de keuken, voor restafval en plastic. Maar ik zal eerlijk zijn; ik vind de prijzen van dergelijke afvalbakken vaak gewoon te hoog. Ik hoop dat wanneer recyclen in Nederland de norm wordt, er door concurrentie wat meer van dat soort afvalbakken op de markt komen, waardoor de prijzen ook wat dalen ;)

  • Ik sluit me helemaal aan bij dat laatste! De prijs van €139 euro voor een mooie prullenbak waarmee je kunt sorteren kan ik niet missen of goedpraten, hoe graag ik ‘m ook wil. We hebben gelukkig plek over in het washok waar een doos staat voor papier en een kleine prullenbak voor plastic. Ideaal is het niet want je kan nu echt nét je kont keren. Wij hebben een open woonkamer/keuken dus dan ga je ook niet 3 goedkope prullenbakken wegzetten. Ik wil ‘s avonds op de bank nu ook weer niet tegen een “afvalverwerkingsbedrijf” aankijken in ons appartementje :’)

  • Wat goed dat jullie gemeente dat zo stimuleert! Daar kan Den Haag nog wel wat van leren – wij hebben overal ondergrondse containers staan voor restafval waar geen limiet op zit. Gelukkig hebben we ook bakken voor papier, plastic & blik, glas en elektronica in de buurt dus we kunnen goed recyclen. Ik droom ook van een bijkeuken in ons nieuwe huis, dan kunnen we echt goed aan de slag gaan met recyclen en groter inkopen, want voor grote verpakkingen hebben we nu ook helaas geen plek. Ik denk dat dit inderdaad over een paar jaar de norm wordt, dan zullen de prijzen vast iets dalen :)

 2. Leuk om dit onderwerp eens lekker praktisch aan te snijden. Wij hebben hier totaal geen bergruimte, waardoor het inderdaad soms lastig is om een plek te vinden voor glas en papier etc.

  • Herkenbaar – voordat we ons “hoekje” hadden, hingen er overal tassen aan de deuren: 1 voor papier, 1 voor glas, 1 voor plastic… Dat zag er niet uit haha. Ik ben blij dat het nu beter kan. Een andere optie is om bijvoorbeeld 1 grote tas te bewaren en daar alles in te doen wat je kunt recyclen. Wanneer deze tas vol zit, meteen naar de recycle containers brengen.

  • Ik voel je pijn! Ik kan me voorstellen dat als me weinig ruimte hebt om je gerecyclede afval op te slaan, je het heel snel moet verwerken zodat het niet in de weg ligt. Ik heb even overwogen luiers apart te recyclen en weg te brengen (je hebt een paar ophaalpunten in de buurt) om het restafval nog meer te verminderen. Maar ik heb het opgegeven; ik vind het maar niks om zakken met poepluiers op te slaan tot ik tijd heb om ze met de auto weg te brengen. Hoewel papier of plastic wel minder smerig zijn dan gebruikte luiers, kan ik me zo voorstellen dat veel mensen dan ook denken “ik gooi alles maar bij het restafval, dat ben ik lekker snel kwijt”.

   Hetzelfde geldt hier voor de grote afvalbakken die aan de straat moeten. Plastic wordt opgehaald in zakken (die ik s’zomers liever niet in de bijkeuken heb omdat het dan gauw gaat stinken), maar we hebben hier grote kliko’s voor gft, restafval en papier (en nog een kleintje voor chemisch afval). Waar laat je die bakbeesten als je weinig buitenruimte hebt? Ik vind het super dat we toeleven naar een milieuvriendelijkere samenleving maar ik kijk ook uit naar een wat meer gestroomlijnd geheel als het aan komt op dit soort praktische oplossingen.

 3. Ik heb toevallig van het weekend een tweedehands Brabantia prullebak weten te bemachtigen en ben er zo blij mee. Deze ziet er ook mooi uit. Ik kan me voorstellen wanneer je maar heel weinig afval hebt je deze ook als reguliere prullebak kunt gebruiken?

  • Wat slim! En ja, ik zie niet in waarom niet – er passen ook afvalzakken in (die krijg je er ook bij trouwens), dus wanneer je maar weinig restafval hebt dan zou dit meer dan genoeg zijn :)

 4. Wij hebben precies zo’n hoekje in de keuken! We hebben van Brabantia een touch voor 60L en dat is aangezien we maar met zijn tweeën zijn qua restafval echt groot zat. Dan een klein xenos prullenbakje voor groen want die wordt om de dag in de groene container geleegd. Plastic hebben we zakken voor van de gemeente en die bewaren we in een grote lade in de keuken. Maar dan heb ik dus voor glas en karton 2 oude plastic boxen en dat wordt altijd zo’n rommeltje. Want er stapelt zich altijd meer op dan wat er in de doos past en in totaal ziet het er ook gewoon rommelig uit want die dozen zijn doorzichtig en al die verschillende spullen bij elkaar maakt dat het altijd een onrustig gevoel geeft. Ik had stiekem de hoop dat je een kortingscode had want ik heb toevallig pas naar deze gekeken en ik vind het super mooi maar wel prijzig.

  Wel fijn dat je door aankoop The Ocean Cleanup steunt maar ik kan op de website niet vinden met hoeveel procent dat is. Nu is elke procent natuurlijk goed maar ik vind dat zelf wel iets dat als ze dat zeggen dat ik dan ook wil weten om hoeveel het gaat :)

 5. Superfijn ziet deze eruit! Omdat we in onze keuken geen plaats hebben voor (grote) losse vuilnisbakken heb ik bij het ontwerp daar rekening mee gehouden. Ik heb de lades onder de wasbak leeggelaten en daar staan verschillende bakjes om te sorteren. We verliezen wel wat opbergruimte, maar ik wilde ook absoluut niet al die rommel in het zicht :-) maar deze vuilbak zou nog een mooie aanvulling kunnen zijn…

 6. Ik heb 2 prullenbakken staan voor groen & grijs en dan heb ik nog los een kartonnen tas voor… papier haha. Niet zo heel stijlvol, deze ziet er veel toffer uit!

 7. Oude electrische apparaten die kapot zijn kun je bij ons het het dorp op de basisschool inleveren. Zei leveren die bij een bedrijf in èn sparen hiermmee punten. Met de punten kunnen ze dan weer spel en speelmaterialen uitzoeken voir de kinderen. En het bedrijf recycled de apparaten. Dit kan op veel scholen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn favoriete cruelty free & eco beauty webshops

Mijn favoriete cruelty free & eco beauty webshops

Beauty miskopen van de afgelopen maanden #4

Beauty miskopen van de afgelopen maanden #4