Dierproeven op cosmetica in China

dierproeven in china cosmetica

Update: ik heb onlangs een nieuw artikel geschreven over dierproeven in China, waar ik met bronnen aantoon dat dierproeven absoluut worden uitgevoerd, ook op natuurlijke cosmetica. Lees het nieuwe artikel hier. De informatie in dit artikel is nog actueel, maar gaat meer over bedrijven in China die beweren nog dierproefvrij te zijn.

Wie mij op twitter en facebook volgt heeft waarschijnlijk wel meegekregen dat ik de laatste paar weken een beetje gefrustreerd ben: steeds meer ‘diervriendelijke’ bedrijven beginnen hun producten in China te verkopen. Elke keer als ik tweet dat bedrijf ‘X’ niet meer dierproefvrij is omdat ze in China verkopen krijg ik vragen en comments van mijn volgers: “waarom dan? op de website van bedrijf ‘X’ lees ik dat ze nooit zullen testen!” en ook regelmatig, berichten van bedrijven/webshops: “waarom zet je ons bedrijf ten onrechte in kwaad licht, zelf testen we namelijk niet“, etc… Omdat ik er onlangs ben achter gekomen dat een paar van mijn favoriete natuurlijke merken (waaronder Weleda en Lavera) ook in China verkopen, vond ik het tijd voor een artikel hierover, zodat het duidelijk wordt waarom ik deze bedrijven niet meer steun.

Ten eerste: informatie over dierproeven in China is niet bepaald transparant, ik heb in het afgelopen jaar regelmatig uren online zitten zoeken naar duidelijke informatie maar die is er gewoon niet. Ik moet het dus doen met de informatie die PETA en Leaping Bunny (beiden tegen dierproeven) vrij kunnen geven en uiteraard de informatie die ik gekregen heb van cosmetica bedrijven die in China verkopen.

Waarom zijn cosmetica bedrijven niet (meer) dierproefvrij wanneer ze in China verkopen?

Omdat de Chinese overheid dierproeven verplicht op cosmetica producten die in China verkocht gaan worden (met uitzondering voor de regio Hong Kong, deze heeft zijn eigen wetten). Een bedrijf kan dus niet zomaar even aan een Chinese winkel leveren of een Chinese webshop beginnen: een van de vereisten hiervoor is dat de cosmetica veilig wordt verklaard door middel van dierproeven. Wanneer een bedrijf dus in China verkoopt stemmen ze in met dierproeven en als ik PETA mag geloven moeten deze bedrijven hier zelfs voor betalen en tekenen*: dit is dus absoluut niet iets wat ‘misschien’ gebeurt, de bedrijven weten dit en stemmen er mee in.

Niet alle producten hoeven getest te worden: volgens Weleda bijvoorbeeld hoeven zepen en tandpasta’s niet op dieren getest te worden* en mogen deze verkocht worden zonder dat een bedrijf hun dierproefvrije status verliest. Wat ik dus doe om mijn dierproefvrije lijst up to date te houden, is zelf onderzoeken of een bedrijf in China verkoopt en zo ja, of ze buiten Hong Kong verkopen en wat voor producten ze er dan verkopen. Als ik douchegels, shampoo en make-up in de schappen van Chinese winkels zie liggen weet ik dus genoeg: deze producten zijn in China op dieren getest en daardoor niet meer dierproefvrij.

Tijdens een update van mijn lijst kwam ik er onlangs achter dat de volgende bedrijven in China verkopen: Lavera, Weleda**, Kneipp en Annemarie Börlind (klik op de links voor de Chinese webshops met veelal ook adressen van fysieke winkels in China). Naast deze webshops vond ik ook via een simpele Google search (“bedrijf ‘x’ china stores” bijvoorbeeld of in het Chinees zoeken: “中国 bedrijf x”) nog meer verkooppunten in China. Al deze bedrijven beweren dat ze nog steeds dierproefvrij zijn, mede omdat “wij zelf niet testen”, maar goed als de producten in de Chinese schappen liggen weet je dat een derde partij ze wel getest heeft met toestemming van het bedrijf.

Ik heb bovenstaande merken uit mijn dierproefvrije lijst gehaald, maar ze nog niet in mijn lijst gezet van bedrijven die wel testen. Ik heb afgelopen week namelijk met deze bedrijven contact opgenomen en wacht nog op een duidelijk antwoord. Er is natuurlijk altijd een kleine kans dat de producten er illegaal worden verkocht bijvoorbeeld. Helaas heb ik nog geen antwoorden ontvangen, behalve van Weleda, maar meer dan een algemene statement krijg ik helaas niet. Ik hoop dat de overige bedrijven wel een duidelijk antwoord willen geven. Zo niet dan volg ik PETA en Leaping Bunny (die al deze bedrijven ook onlangs uit hun lijsten hebben gehaald) en neem ik aan dat deze bedrijven niet meer dierproefvrij zijn.
dierproeven in china cosmetica
Kunnen bedrijven iets aan deze dierproeven doen?

Jazeker: door niet toe te treden in de Chinese markt. Dieren organisaties zoals PETA werken op dit moment samen met de Chinese overheid om hun te overtuigen dat alternatieven ook werken. Wie weet accepteert China volgend jaar al deze alternatieven en komt er een einde aan het verplichte testen. Als je als bedrijf echt een hart voor dieren hebt en dierproefvrij wilt blijven verkoop je je producten simpelweg niet in China. Voorbeelden hiervan zijn LUSH en Too Faced, beiden geven aan geen interesse in China te hebben zolang er verplicht op dieren getest wordt. Vandaar dat ik op mijn blog ook enkel deze bedrijven steun die niet in China verkopen en dus dierproefvrij blijven.

Wat kan je zelf doen als je het liefst 100% dierproefvrije cosmetica zoekt? Doe onderzoek naar bedrijven voordat je cosmetica koopt, kijk of ze in de lijst van Leaping Bunny of PETA voorkomen en kijk of er eventueel een dierproefvrij logo op de verpakking staat, zoals die hierboven van Leaping Bunny of PETA. Hopelijk komt er ooit een dag dat er echt een einde aan dierproeven komt…

* Bron 1 & 2.

** deze webshop van Weleda is in de nacht van afgelopen vrijdag op zaterdag offline gegaan en daarna zondag aangepast terug online gezet. De douchegels, cremes etc staan opeens niet meer in de shop, nu verkopen ze uitsluitend baby producten. Gelukkig bestaat Google cache en kan je nog screenshots bekijken: 1 (verkooppunten Weleda in China), 2 (een deel van de eerdere selectie van Weleda producten die je ook online kon kopen) & 3 (douchegels in de Chinese webshop van Weleda).

Update over Weleda & Kneipp in China:

Ik heb afgelopen week antwoord gekregen van Weleda en Kneipp. Kneipp geeft aan zelf niet te testen, maar verkopen hun producten inderdaad op de Chinese markt en er is een kans dat deze producten hierdoor op dieren getest worden.

Weleda geeft ook aan tegen dierproeven te zijn en zelf hun cosmetica niet te testen. De Chinese webshop die ik eerder noemde is inderdaad van een partner die met Weleda samenwerkt. De reden waarom de website is aangepast is omdat er producten verkocht werden die door China op dieren getest werden bij de registratie een aantal jaar terug. Weleda heeft eerder dit jaar besloten deze producten uit de Chinese markt te halen.

Ik heb dus beide merken van mijn dierproefvrije lijst gehaald, Kneipp helaas op de lijst gezet van bedrijven die hun producten in China laten testen en Weleda staat nu even nergens op. Dit omdat op dit moment (als het goed is) er geen Weleda producten meer in China verkocht worden die op dieren getest worden, maar omdat dit in de afgelopen jaren wel gebeurt is zet ik ze niet meteen terug op mijn dierproefvrije lijst.

Update over Lavera in China:

Lavera erkent in China te verkopen, maar enkel aan Hong Kong te leveren. Echter levert Hong Kong weer aan de rest van China (zie hier een overzicht van officiële verkooppunten in China), wat dierproeven helaas garandeert, aangezien alle cosmetica producten op Chinese bodem op dieren getest worden. Lavera is bij deze in mijn ogen niet meer dierproefvrij aangezien hun producten vrijwel zeker in de afgelopen jaren op dieren getest zijn in China. Lavera heeft geen intentie om deze producten uit de Chinese schappen te halen of hier meer onderzoek naar te doen.

 1. Lavera, Weleda en Kneipp ook al? Dat wist ik nog niet. Bedankt voor de info, Sophie. Ik koop tegenwoordig bijna alles bij Hema. Ik had gelezen dat hun cosmetica dierproefvrij is. En voor de meer exclusieve geurtjes ga ik naar Lush. Vind het altijd schokkend als er weer een voorheen proefdiervrij merk voor het grote geld zwicht :(. Dat ze dan ook weigeren duidelijke info hierover te geven is gewoon schandalig. Posts verwijderen, antwoorden met belachelijke standaardmails of gewoon keihard ontkennen, puur bedrog! Op die manier stellen ze me als klant 2X zwaar teleur.

  • Ja klopt Hema is (nog) dierproefvrij. Alleen hoorde ik laatst dat ook zij plannen hebben om naar China te gaan.. hopelijk nadat de Chinese overheid dierproeven niet meer verplicht!

   • Ik heb vernomen dat de nagellak niet proefdiervrij is van de hema…

    • Hoi Tina, heb je hier ook toevallig bewijs van? Hema staat namelijk al jaren op de dierproefvrije lijst van Proefdiervrij, als ze opeens een product ontwikkelen met behulp van dierproeven kan dat natuurlijk niet, ik hoor het graag!

 2. Waarom China? In Amerika en Europa is er toch al genoeg belangstelling aan dit soort merken..

  • Precies, of breid eerst uit naar overige landen in Azië waar testen niet verplicht is.. dat lees ik ook vaak op de facebook pagina’s van dit soort bedrijven: waarom China als jullie producten daar op dieren getest worden terwijl Japan/Australië/Spanje etc nog op jullie producten wachten?

 3. ik vind het zo jammer dat geld belangrijker is dan de principes die een bedrijf had. ik ben zeker teleurgesteld in die merken.
  weet jij in welke landen er nog meer verplicht getest moet worden? want ik probeerde dat op te zoeken maar kan het niet vinden. het kan zijn dat ik verkeerd zoek hoor of dat ik met mijn neus kijk.

  • Volgens mij is China het enige land dat het testen op eindproducten verplicht – maar in de EU zijn er op dit moment ook nog semi-verplichte testen op nieuwe ingrediënten, waar bedrijven ook op kunnen duiden met statements zoals ‘we testen niet behalve wanneer de wet dit ons verplicht’.

 4. Goede informatie, dat zijn zo van die dingen die ze natuurlijk liever niet vertellen

 5. Het feit dat Weleda jouw bericht op facebook verwijderd zegt eigenlijk al genoeg vind ik. En ook al blijken Weleda’s producten toch illegaal te worden verkocht in China, vind ik het alsnog onbeschoft dat weleda dan zo omgaat met dit. Hopelijk gaan dierproefvrije organisaties hier goed onderzoek naar doen! Ik vraag me eigenlijk af met hoe het zit als producten in China worden gemaakt, maar niet verkocht. Ik heb een tijdje terug namelijk een paar dingen van e.l.f. gekocht maar op de verpakking stond ”made in China”. Is het dan eigenlijk nog wel dierproefvrij?

  • Ik geloof dat e.l.f. nog wel dierproefvrij is. Alleen producten die worden verkocht in China moeten getest worden. Producten die er alleen gefabriceerd worden niet.

   • Ah, dat is goed! Ik wou het toch even weten voor de zekerheid. Bedankt! :)

  • Wat Vera zegt, producten mogen in China geproduceerd worden zonder dierproeven! :)

 6. Bedankt voor de goede info! Echt heel goed dat je dit mensen laat weten. Ik vind het zo ontzettend triest dat bedrijven hun moralen maar laten varen om meer geld te laten verdienen.

  • Helemaal mee eens! Diep triest en achter de rug van de consumenten die een merk vertrouwen toch een ander koers gaan varen; schandalig!

 7. Wat enorm frustrerend! Ook al zou een merk in de EU wel dierproefvrij zijn maar in China dus niet, zou ik er meteen geen interesse meer in hebben. Heel erg jammer dat bedrijven dit doen, en hoe Weleda – een merk waarvan je verwacht dat ze bepaalde principes hebben – met deze situatie omgaat, vind ik ook betreurenswaardig.

 8. Wat goed dat je het zo grondig onderzoekt en nacheckt.
  Als ze er dan voor kiezen om hun ‘principes’ te laten vallen wees er dan ook gewoon eerlijk over. Het wordt je soms inderdaad heel moeilijk gemaakt om te kijken of het nu wel dierproefvrij is of niet. Jammer van Kneipp, ik gebruikte hun producten graag..

 9. Sophie, hartelijk bedankt voor al het werk dat je hierin hebt gestopt. Ik, en zo veel anderen met mij, vind het vreselijk dat er in China geen proefdiervrije cosmetica te koop is. jammer jammer.

 10. Als een bedrijf van alle erkende dierproefvrije lijsten gehaald is en vervolgens vind je websites/winkels waar het verkocht wordt in China, dan is het meestal duidelijk wat er gaande is.

  Goed dat je dan ook bij het bedrijf zelf een check doet om tekst en uitleg te geven, om ze zo nog een kans te geven. Raar dat je dan niet een normaal antwoord krijgt als klant.

 11. Dank je voor de info. Ik heb ook een berichtje gezet op de facebookpagina van Weleda. Misschien helpt het als we het allemaal doen. Yves Rocher heeft tenslotte uiteindelijk ook de website aangepast.

  • Weleda heeft inmiddels ook de Chinese website aangepast, de douchegels etc zijn verwijdert. Toevallig dat die webshop wordt aangepast op het moment dat klanten er kritische vragen over beginnen te stellen… het neemt natuurlijk niet weg dat jarenlang wel deze producten verkocht werden en dat Weleda dat toeliet.

 12. ik heb net via facebook gepost op weleda ,mijn favoriete merk,en kreeg een positief antwoord,dat ze maar een beperkt assortiment aanbieden in China waar geen dierproeven voor hoeven,dus dat is toch positief ?

  • Ik heb Weleda afgelopen week bewijs gestuurd (zie onderstaande screenshots) dat hun Chinese webshop een groot assortiment aanbiedt van producten, waaronder ook de douchegels bijvoorbeeld die getest op dieren worden. Hier zijn ze niet op in gegaan, intussen is de website aangepast en verkopen ze inderdaad een beperkt assortiment. Geef dan toe dat de producten er (misschien per ongeluk of illegaal?) verkocht werden, maar ze halen liever het bewijs offline en geven geen antwoord op hoe dit kan gebeuren. Dat vind ik helaas niet bepaald positief…

 13. Zijn er nog bedrijven die nog wel een moraal hebben?

  Ik vraag me nu sterk af of deze merken in de EU wel dierproefvrij zijn geworden om morele redenen. Of zouden ze dat gewoon zijn geworden voor een goed imago en dat dierenvrienden hun producten sneller zouden kopen?

 14. Dankuwel Sophie voor de uitgebreide informatie! Ik ben blij dat er mensen zijn zoals jij, die niet bang zijn om de waarheid te vertellen.

 15. Altijd die argumenten van bedrijven.. Eigenlijk moeten ze eens een mail krijgen met hun eigen argumenten en daaronder waarom ze niet kloppen, kijken of ze er dan nog wat op te zeggen hebben, maar waarschijnlijk negeren ze het gewoon, verwijderen ze het bericht of sturen ze een mail waar geen antwoord op de vraag in staat…. zwak.

  ‘Niet in heel China wordt op dieren getest/we verkopen alleen producten die niet op dieren getest hoeven te worden aan China’
  -Als er ook maar een risico bestaat dat alles verkocht wordt in een land wat op dieren test (zoals van Weleda ook de douchegels e.d. ook al zeggen ze van niet), of er op de een of andere manier toch de kans bestaat dat de producten WEL op dieren worden getest, NIET met zo’n land de samenwerking aan gaan. Anders boeit het je niet genoeg, discussie gesloten.

  ‘Wij proberen van binnenuit te laten zien aan China dat dierproeven niet nodig zijn’
  Meer effect bereik je als bedrijf door niks te verkopen in China, als alle merken dat doen snijden ze zichzelf in de vingers en moeten ze dierproeven wel afschaffen als ze nog mooie MAC en fijne Yves Rocher producten willen gebruiken en anders alleen aan hun saaie Chinese merken vast zitten.
  Voor mij is het een excuus om jezelf goed voor te doen terwijl je dondersgoed weet dat je slecht bezig bent, want iedereen weet dat als je een kind een snoepje geeft als hij stout is geweest en alleen zegt ‘niet meer stout zijn de volgende keer’ ze dat wel weer doen, want tja, ze krijgen hun snoepje toch wel en er zijn verder geen consequenties.

  • Precies. Wat jij zegt heb ik vorige week netjes aan Weleda voorgelegd als in dit zijn de feiten: jullie verkopen een breed aanbod aan producten in de Chinese webshop, hoe kan dit als jullie aangeven enkel tandpasta en zepen te verkopen? Als antwoord kreeg ik steeds “we zijn fundamenteel tegen dierproeven, dit kan je in onze statement lezen”. Als ik dan doorvroeg kreeg ik steeds hetzelfde antwoord.. inmiddels hebben ze de webshop wel aangepast en alle producten die getest worden/werden eruit gehaald! Geef dan gewoon toe dat jullie fout bezig waren, nu doen ze alsof er niets aan de hand was… het klopt van geen enkele kant en ik vind echt dat ze fout bezig zijn met het verwijderen van bewijs en niet in gaan op duidelijke vragen.

   • Ik vind het vooral schandalig van een merk als Weleda, dat gebaseerd is op een antroposofische levenswijze!!

 16. Jeetje hier word ik echt boos om!
  wat goed dat mensen zoals jij hier aan denken, echt super goed van je.
  Merken zoals kneipp ook al?! poehh

 17. Wat hypocriet van Weleda! Ofwel hou je je eraan om niet te testen op dieren en kom je je belofte na, ofwel heb je nooit deze belofte gemaakt en kom je ze dus ook niet na. Ik begrijp waarom je gefrustreerd geraakt hoor.

  Ik wist ook niet dat als je product X verkoopt in China, er dan dierproeven gedaan worden… Ik heb weer eens wat bijgeleerd :)

  Ik vind het geweldig van je dat je zo durft te spreken en ons grondig en duidelijk informeert. Dit is dan ook één van de redenen dat ik jouw blog volg.

 18. Behoorlijk triest van deze merken om de stap te maken of allang gemaakt te hebben.
  Als je proefdiervrij wilt zijn, heb het er dan voor over om te doen en blijf bij je standpunt.
  Niet a zeggen en b doen.

  Goed dat je zelf nog bedrijven hebt benaderd, jammer van Weleda, echt heel triet van een bedrijf. Bedoel klant is koning, dus geef dan ook antwoord.

 19. Adieu Weleda, adieu Lavera, het waren favo’s omdat kwaliteit en prijs helemaal goed zijn. Maar nu blijkt, niet goed qua diervriendelijkheid, het maakt niet uit of het dicht of ver bij huis is. Dus adieu, daar koop ik niets meer van.

  • Idem dito. Ik baal hier echt ontiegelijk van, want ik kan haast niet zonder één specifiek weleda product. Maar als zij hun (op antroposofie gebaseerd nota bene) principes aan de kant schuiven, schuif ik hen aan de kant. Ontzettend jammer dit, en triest vooral dat Weleda hier niet open over is.

 20. Heel frustrerend! Heel goed van je dat je dit ook onderzoekt.. Veel mensen zijn hier niet eens bewust van.. Tegenwoordig gaan bedrijven zo ver om alleen maar winst te maken..

 21. Mag ik zeggen dat ik de reactie van Weleda ronduit achterbaks vind? Wow…

  Respect voor de bedrijven die wel tegen dierproeven blijven!

 22. Topwijf, zo goed dat je er achteraan bent gegaan! Lavera?! Niet te geloven, ben benieuwd of zij inderdaad op dieren zijn gaan testen. Jammer dat zij nog niet hebben gereageerd. Keep up the good work lady!

  • Ik krijg als het goed is een statement van Lavera later deze week, ik ben benieuwd wat ze te zeggen hebben. Dankje Cynthia :) !

 23. Sophie,

  ik zal ook eens in mijn netwerk gaan vragen hoe het nu allemaal zit. Zodra ik meer weet hoor je van me. Goed bezig.

  • Beste Monique,

   Je hebt een hele mooie webshop met een goede boodschap, ik zou graag eens langs willen komen in je winkel!
   Ik zag alleen een klein foutje, het is ‘Al meer dan twintig jaar…’
   Ik bedoel hier verder niets mee, het is een tip!

   Liefs,
   Vera

 24. Ahhh nee he!
  Alhoewel ik voorheen fan was, komen er bij mij geen Kneipp of Weleda producten meer in huis na het lezen van deze post.
  Ik ga diep teleurgesteld mijn laastste 2 flessen Kneipp douchegel opmaken..

  Over het algemeen kan men er denk ik van uit gaan dat een merk hun producten niet in China gaat verkopen of op dieren gaat testen wanneer dit een groot adverteerpunt is binnen het bedrijf. Merken zoals ‘Lush’ en ‘Yes to Carrots’ zie ik niet zo snel dergelijke proeven uitvoeren, omdat het dierenwelzijn schijnbaar zo hoog op hun campagne lijstje staat.
  Merken waar ik een slecht voorgevoel bij heb zijn bedrijven zoals ‘The Body Shop’, Rituals en Dr. Organic.. Over het algemeen benn ik erg te spreken over deze cosmeticaproducten, maar ik heb het gevoel dat ze, wanneer dit financieel gunstiger uitkomt, hun producten zouden verkopen in China.

  • Ja ik heb ook zo’n slecht voor gevoel, vandaar dat ik maandelijks mijn lijst update. Yes to Carrots heb ik trouwens uit mijn lijst gehaald, zij hebben hun statement aangepast en testen nu ‘wanneer de wet dit verplicht’: dit kan betekenen dat ze naar China uitbreiden of dat ze recentelijk ingrediënten gebruikt hebben die de afgelopen jaren op dieren getest zijn…

   Update: Yes To heeft besloten niet naar China te gaan en zijn dus alsnog gecertificeerd dierproefvrij.

    • Nee man Yes to ook al? Aaaaargh

     He Sophie kan je niet je eigen lijn beginnen? Haha, heb je in ieder geval hier al een boel followers die je vertrouwen!

     • Oh nee, teveel werk haha… wie weet in de toekomst als ik er tijd voor heb en meer vanaf weet :)

   • Neeeee niet yes to….en kneipp vedikkeme, ik ga alleen nog met water wassen denk, blijft niets meer over straks

 25. Wow wat goed van je dat je zo daar mee bezig bent! Dan heb je gewoon wat bereikt nu!!
  Het is heel goed dat mensen dit af en toe doet want daar worden weer andere mensen wakker van. Dank je wel.

  Groetjes Femke

  ps; weet je ook hoe dat zit met Santé en Logona?

  • Graag gedaan :) Ik kan geen bewijs vinden dat Santé en Logona in China verkopen (wel in Hong Kong), dus voor nu zijn ze dierproefvrij.

 26. Wat een fijn artikel. Minder blij met de comment dat Yes to ook aangeeft dat ze alleen wanneer de wet dit verplicht zullen testen. Damn you Yes to. Eindelijk fijne dierproefvrije producten gevonden, veranderen ze van statement. Zijn net politici..

 27. Volgensmij stond op proefdiervrij ook weleda etc. Nu is ook al eens eerder gevraagd aan Hegron, volgensmij, die alle eigen producten van kruidvat, etc allemaal doet. Deze test ook gewoon, dat is toen nagevraagd… Daarom gebruik ik ook alleen waar daadwerkelijk gecontroleerd op wordt. Leaping Bunny, daar wordt bv ook gekeken naar de leveranciers. Vaak is het ook zo dat er een nieuw ingredient is, die is dan niet getest door cosmetica merk misschien. Zogenaamd wordt het getest voor medische doeleinden, maar de cosmetica merken zijn er maar al te blij mee dat het dan kunnen gebruiken

  • Eyevie, test Kruidvat ook? Ik had hier en daar gelezen van niet…

   • Kruidvat laat het natuurlijk ergens maken, als dat goed is is dat hegron zo’n paar jaar geleden gaven ze nog aan te testen. Wat je eigenlijk moet weten waar het geproduceerd is en of ze ook verkopenin buitenland. De lijst van proefdiervrij is daarin niet heel erg betrouwbaar, weleda stond daar ook gewoon op. Ze controleren de bedrijven ook niet. Verder kan het wel dierproefvrij zijn maar als ze hun producten halen bijeen leverancier die wel test is het niet eht dierproefvrij meer.

    • Ok, merci voor de info!!
     Sophie, weet jij iets meer over Hegron?

     • Nee, ik heb Hegron op aanvraag toegevoegd omdat ze in de lijst van Proefdiervrij staan samen met Kruidvat. Ik zal eens kijken of ik via Google meer informatie kan vinden!

     • Ik weet uit betrouwbare bron die toen heel de lijst een paar jaar geleden hebben benaderd dat er heel wat merken waren die niet mee wilde werken. Sommige omdat ze testen. Weleda dus ook, maar ook andere bv omdat ze “bedrijf x zijn en dat niet hoeven want wij zijn bedrijf x”

      Best way to find out, vragen!

 28. Wat een goed artikel! Dit wist ik helemaal niet, goed dat je het allemaal hebt uitgezocht en om een reactie hebt gevraagd. Het is toch raar dat ze hun hele visie veranderen om in China te kunnen verkopen. Het gaat dus allemaal om het geld.. Heel slecht!

 29. Pfff er staan veel merken bij waarvan je niet verwacht dat ze aan deze wreedheden meedoen… Verontrustend zou ik haast zeggen….

 30. Klopt het dat Babor en Catrice diervriendelijk zijn? Ik heb enkele jaren terug eens opgezocht of dat zo was en volgens mij kwam ik een positief antwoord op hun site tegen. Dit kan natuurlijk al veranderd zijn en aangezien bedrijven niet graag toegeven dat ze niet diervriendelijk bezig zijn, vroeg ik mij af of dit nog steeds zo is.

  • Catrice geeft aan niet te testen, maar kan niet garanderen geen nieuwe ingrediënten te gebruiken (nieuwe ingrediënten worden nog steeds getest), Babor ken ik niet, ik zal er later wat onderzoek naar doen!

 31. Het wordt allemaal steeds verwarrender.
  Ik gebruikte altijd Estee Lauder voor mijn gezicht en voor alle andere lichaamsdelen The Body Shop. Estee Lauder wordt dus nu niet meer gekocht.
  Ik heb ook nog een setje van Biosilk in de kast staan want is gegarandeerd dierproefvrij. Maar ja, ze staan niet op jouw lijstjes en op dit moment vertrouw ik (bijna) niemand meer.
  Heb dus gegoogled en kwam deze site tegen:
  http://www.wiewathaar.nl/blog/kenners-aan-het-woord-haarproducten-en-dierproeven

  Wat/wie moet ik nu nog geloven?

  • Het beste is altijd om zelf onderzoek te doen en niet zomaar een website of artikel te geloven (ook niet mijn website, ik raad meiden altijd aan om zelf op onderzoek te gaan) en zo je eigen mening te vormen en doen wat voor jou goed voelt. Wat er gezegd wordt op die site klopt, maar geldt alleen voor Nederland/de EU. In overige landen testen deze merken nog wel op dieren, zowel de ingrediënten als eind producten. In Nederland zijn dus veel producten in principe dierproefvrij, omdat ze in Nederland niet getest worden. Maar wanneer dat product wel in China of Amerika getest wordt is het merk niet dierproefvrij, dus komen ze niet in mijn lijst, of in de lijst van Leaping Bunny of PETA voor, maar dat vertellen de Nederlandse branches liever niet…

 32. Dank je wel Sophie! Wat geweldig dat jij hier zoveel energie in steekt! Door de Lush campagnes ben ik mij gaan verdiepen in het testen op dieren. Hoe is het mogelijk dat er zoveel dieren moeten lijden voor shampoo’s en dergelijke? Ik vraag mij af hoe mensen van die merken naar hun werk gaan ‘s morgens? Zonder enig schuldgevoel?
  Als je eenmaal de stap hebt gemaakt naar dierproefvrije cosmetica, is er geen weg meer terug. Ook de schoonmaakmiddelen zijn hier inmiddels vervangen!;-)
  Tot gisteren was ik heel blij met Weleda en Kneipp, maar nu ik dit heb gelezen kunnen zij dus ook de prullenbak in. Nooit verwacht dat deze bedrijven voor het grote geld zouden zwichten. Veel succes met jouw goede werk!

4 Pings & Trackbacks

 1. Pingback:

 2. Pingback:

 3. Pingback:

 4. Pingback:

H&M helpt je met recyclen van oude kleding

De beste natuurlijke lippenbalmsems voor de winter