Dierproeven op cosmetica in China, deel 2

china dierproeven op cosmeticaEen tijdje terug plaatste ik op Facebook dat ik een nieuw artikel over China en dierproeven wilde schrijven, omdat ik onderzoek heb gedaan en veel bruikbare informatie ben tegengekomen. Het heeft even geduurd, maar ik heb alle informatie in 1 artikel kunnen zetten. Het is een beetje een lange tekst, maar aan het einde ben jij ook op de hoogte wat er precies in China afspeelt en waarom cosmetica bedrijven niet meer dierproefvrij zijn wanneer ze in China hun cosmetica verkopen. Laten we beginnen!

Het is nog steeds vrij lastig om duidelijke informatie te vinden over dierproeven in China, want elk bedrijf, anti-dierproeven organisatie of blog claimt weer iets anders. Er wordt in ieder geval sinds vorig jaar aangenomen dat China wettelijk dierproeven op cosmetica verplicht wanneer deze producten in China verkocht worden. Maar veel (natuurlijke) cosmetica bedrijven claimen dat hun producten niet op dieren getest worden en dat de wet niet altijd wordt nageleefd. Zit hier een kern van waarheid in? Ja en nee, ik heb inderdaad bewijs gevonden dat niet alle cosmetica producten op dieren getest worden in China, daarentegen worden voor China onbekende ingrediënten juist standaard op dieren getest.

In mijn onderzoek heb ik de Chinese en internationale websites van het SFDA (Chinese Food and Drug Administration) en CIRS (Chemical Inspection & Regulation Services) gebruikt. Ik wilde zwart op wit zien dat dierproeven inderdaad worden toegepast en wilde weten wanneer en aan wat voor eisen cosmetica bedrijven moeten voldoen. Op deze websites vind je deze informatie en zijn ze hier ook vrij duidelijk over. Wat de wet onder andere voorschrijft om de veiligheid van de Chinese consumenten te waarborgen: nieuwe cosmetica ingrediënten moeten goedgekeurd worden voordat ze in China gebruikt mogen worden in cosmetica. Wanneer is een ingrediënt “nieuw”? Wanneer het niet in de Chinese cosmetica ingrediënten database van CIRS staat en dus nog niet eerder in Chinese cosmetica gebruikt is. Een ingrediënt hoeft niet perse op dieren getest te worden wanneer het al in deze Chinese database staat. Het maakt China niet uit of een ingrediënt al jaren veilig gebruikt wordt in de EU, of wanneer het in een andere database staat, China wil zelf onderzoek doen naar cosmetica ingrediënten. Voordat een nieuw ingrediënt gebruikt mag worden in China moet het cosmetica bedrijf een hele waslijst aan vragen invullen en bewijs leveren dat het ingrediënt veilig is. Dierproeven zijn hier een verplicht onderdeel van, met name voor de toxiciteit van het ingrediënt.

china dierproeven op cosmetica
Wij hebben in de EU ook zo’n database: Cosing. Deze database bevat bijna 23.000 ingrediënten die in cosmetica gebruikt mogen worden. Het grootste verschil tussen onze database en die van China? De database in China bevat maar 3.667 ingrediënten. Dat betekent dat er voor Europese cosmetica producten zo’n 19.000 extra ingrediënten veilig gebruikt kunnen worden, maar dat China deze ingrediënten niet erkend en alsnog op dieren wil testen. Een paar honderd van de 3.667 ingrediënten zijn in het afgelopen jaar in China op dieren getest en daarna toegevoegd aan de database (de laatste update daarvoor was in 2003, deze 10-jaar oude lijst werd dus tot vorig jaar aangehouden als maatstaf). Je kunt je voorstellen dat veel bedrijven, die altijd dierproefvrij geweest zijn, met een intrede in China hierdoor niet meer dierproefvrij kunnen zijn omdat ze ingrediënten gebruiken die nog niet in de Chinese database voorkomen. Willen ze alsnog in China verkopen, dan moeten ze deze ingrediënten (laten) testen. Dit is dus het geval bij veel bedrijven, die sinds aanwezigheid in China de zin “we test when required by law” toevoegen aan hun statements rondom dierproeven.

China geeft een cosmetica bedrijf die ingrediënt(en) gebruikt die nog niet in de datebase staan 2 opties: of het bedrijf voert zelf dierproeven uit om de toxiciteit van deze ingrediënten aan te tonen, of ze mogen met een derde partij samenwerken die de dierproeven voor hun uitvoert of onlangs heeft laten uitvoeren in China, waardoor ze de benodigde data kunnen leveren. Daarnaast kunnen autoriteiten in China ook nog besluiten een ingrediënt of product zelf (opnieuw) te testen. Ik denk dat dit een reden is waarom bepaalde bedrijven in China nog steeds claimen “dierproefvrij” te zijn: omdat ze zelf inderdaad geen dierproeven uitvoeren, maar wel een ander bedrijf of de Chinese overheid betalen om deze dierproeven uit te voeren. Dit betekent dat ze dierproeven alsnog toestaan, wanneer een derde partij deze uitvoert. Niet bepaald dierproefvrij dus, en zo’n bedrijf kan dus ook nooit op een erkende dierproefvrije lijst komen wanneer ze op deze manier werken. Niet voor niets verwijderen Leaping Bunny en PETA cosmetica bedrijven meteen uit hun lijst wanneer ze China toetreden.

Maar is het mogelijk dat er bedrijven zijn die enkel ingrediënten gebruiken die al in de Chinese database staan? Dat kan in principe: al is dit alsnog geen garantie dat bepaalde ingrediënten, samenstellingen of het eindproduct niet alsnog op dieren getest worden. In de Chinese database en richtlijnen staan waarden waar de ingrediënten en eindproducten aan moeten voldoen (waaronder de zuiverheid van het ingrediënt, hygiënische en veiligheidsdata van het eindproduct) en wanneer het niet duidelijk is of een ingrediënt of product hier aan voldoet, kan China alsnog extra onderzoek, inclusief dierproeven, eisen van een bedrijf of deze zelf gaan uitvoeren. Per product betaalt een bedrijf China namelijk geld voor de registratie van het product, en een deel van dit geld is bedoelt om het product door een derde partij in China op veiligheid te laten testen. Bedrijven zijn hiervan op de hoogte tijdens de registratie van hun producten, dit wordt duidelijk uitgelegd op bovenstaande websites en is een eis voordat een bedrijf hun producten mag verkopen. China bepaald wat voor testen er worden uitgevoerd, en helaas zijn dierproeven hier dus een onderdeel van. Een bedrijf verliest dus eigenlijk de controle over wat er met hun producten gedaan wordt nadat ze het opgeven voor registratie…

Daarnaast staan de meeste cosmetica bedrijven niet stil en gebruiken ze ingrediënten die recent ontwikkeld zijn, of die nog niet in de Chinese database voorkomen. Zo ook natuurlijke ingrediënten: bijvoorbeeld het ingrediënt Brassica Campestris, raapzaad olie. Dit is een natuurlijk ingrediënt wat o.a. gebruikt wordt door verschillende natuurlijke cosmetica bedrijven die onlangs in China zijn gaan verkopen. Ik heb dit ingrediënt opgezocht in alle Chinese databases: die van 2003 en de drie vernieuwde versies uit 2012. Dit ingrediënt kwam nog niet voor in de database van 2003, en mocht dus niet in geregistreerde cosmetica producten zitten, tenzij met onder andere dierproeven bewezen werd dat het ingrediënt veilig is. In 2012 is dit ingrediënt toegevoegd aan de database (in de derde en meest recente update, zie bronnen onderaan dit artikel), waardoor het sindsdien dus wel in cosmetica gebruikt mag worden. Aangezien dit een ingrediënt is wat voornamelijk door natuurlijke cosmetica bedrijven gebruikt wordt, kan je er van uitgaan dat in ieder geval 1 van deze bedrijven in 2011 of 2012 dierproeven heeft uitgevoerd of heeft uit laten voeren, zodat hun producten goedgekeurd werden. China maakt dus geen verschil tussen natuurlijke en chemische ingrediënten: staat het ingrediënt niet in de database, moet het op dieren getest worden.

china dierproeven op cosmeticaOmdat een cosmetica bedrijf altijd een Chinese organisatie moet inhuren om de registratie van de producten in te dienen, is het mogelijk dat er hier onduidelijkheden ontstaan over dierproeven. Zo heb ik weleens gehoord dat de distributeur in China van een bekend natuurlijk bedrijf claimt dat hij ervoor zorgt dat er geen dierproeven worden uitgevoerd op de ingrediënten en producten van dat cosmetica bedrijf, en het bedrijf gaat dus uit van zijn woord en claimt nog steeds dierproefvrij te zijn. De distributeur in China weet echter dat er wel degelijk dierproeven worden uitgevoerd op nieuwe ingrediënten en samenstellingen, en gebruikt het geld van het bedrijf om deze uit te voeren of de data in te kopen. Het bedrijf is zelf niet aanwezig in China en heeft zo geen idee van wat er echt afspeelt en betalen zo onbewust mee aan dierproeven. Ik vind dit echter geen excuus, als je als bedrijf tegen dierproeven bent, dan moet je je ook in de Chinese wet willen verdiepen en alle eisen zelf nalopen voordat je er wilt verkopen, en dit niet blindelings door een distributeur uit laten voeren.

Er komt wel langzaam verandering naar China: vorig jaar heeft China het eerste alternatief op dierproeven ingevoerd (mede dankzij PETA) en dit jaar hebben ze met de hulp van Cruelty Free International 6 nieuwe alternatieven erkend. Er worden nu dus minder dierproeven dan voorheen uitgevoerd, al zijn nog niet alle testen vervangen. Ook worden er eindelijk nieuwe ingrediënten toegevoegd aan de lijst: in 2012 zijn er 3 updates toegevoegd, waardoor de lijst uit 2003 van 3.265 ingrediënten nu uitgebreid is naar een lijst van 3.667 ingrediënten. Er is dus nog wel een hele lang weg te gaan voordat bedrijven echt met zekerheid kunnen zeggen dat hun cosmetica ook in China dierproefvrij is. China behoudt tot nu toe nog steeds het recht om alsnog dierproeven te eisen en uit te voeren, en bedrijven stemmen hier bewust mee in (sterker nog, ze betalen hier voor tijdens de registratie van een product). Vandaar dat je geen cosmetica bedrijven op Naoki zult zien die hun cosmetica in China verkopen.

Goed om te weten: Hong Kong is de enige regio in China die geen dierproeven verplicht, dus bedrijven kunnen wel dierproefvrij in Hong Kong verkopen – zowel fysiek als via een webshop. Die webshop mag trouwens ook legaal aan China leveren, zolang deze producten maar niet fysiek in China verkocht worden of via een webshop die zich in China bevindt, want daarvoor moeten ze in China geregistreerd worden en dus aan alle CIRS eisen voldoen. Daarom vind ik het ook zo jammer dat bedrijven ervoor kiezen om naar mainland China te gaan, terwijl ze ook via Hong Kong aan China kunnen leveren en zo geen dierproeven hoeven uit te voeren (de reden “maar Chinese consumenten hebben toch ook recht op goede cosmetica” gaat dus niet op, want die kunnen ze allang makkelijk in verschillende webshops bestellen).

Ik hoop dat het voor jullie nu wat duidelijker is waarom ik geen bedrijven steun die actief in China zijn. Mocht je tijd hebben en zelf extra onderzoek willen doen, hier zijn alle bronnen die ik gebruikt heb:

Bron 1; On the issuance of new cosmetic ingredients reporting and review guidelines notice (Chinees, gebruik Google Translate)
Bron 2; Inventory of Existing Cosmetic Ingredients in China
Bron 3; Registration of New Cosmetic Ingredient with SFDA in China
Bron 4; CIRS cosmetica ingredienten database van 2003 (excel sheet)
Bron 5; De laatste goedgekeurde ingrediënten (allemaal excel sheets) deel 1, deel 2 & deel 3
Bron 6; Cosmetics and Cosmetic Ingredient Law
Bron 7; Guidance on exporting cosmetics to China (pdf)
Bron 8; Cruelty Free International welcomes China’s first moves to accept non-animal testing

bron afbeeldingen: 1, 2

 1. Ik snap het, en vind het heel stoer van je! Goed dat je er zoveel onderzoek naar doet!

 2. Wauw, inderdaad een hele lap tekst, maar ik ben blij dat ik het gelezen heb. Het blijft toch iets heftigs en naars en het maakt het ook allemaal zo ingewikkeld, bedrijven claimen dierproefvrij te zijn, maar zijn dit vervolgens toch weer niet. Bedankt in ieder geval voor dit artikel!

 3. zo dat is even een stuk tekst, maar ik heb alles gelezen! wat een gedoe toch allemaal in china…

 4. Super dat je er zoveel onderzoek naar doet en tijd insteekt! Zo is het voor iedereen duidelijk.

 5. Goed en duidelijk artikel! Bedankt voor de tijd die je hier in hebt gestoken.

 6. Wat ontzettend goed dat je dit verder hebt onderzocht! Bedankt!
  En dat “de Chinese consumenten toch ook recht hebben op goede cosmetica” is toch voornamelijk de eigen beleidskeuze goedpraten vind ik.
  Ik kan mij nog steeds niet voorstellen dat bv l’Occitane ook met China zaken is gaan doen.En dat terwijl ze ook een stichting hebben, die allerlei mooi werk doet.
  Ik ben van mening dat bedrijven die de keuze voor China maken, en dus accepteren dat er dierproeven worden uitgevoerd, hun credits verliezen. En hopelijk bij heel veel mensen. Aan de dieren zullen we het maar niet vragen.
  Nogmaals bedankt!

  • Graag gedaan! :) l’Occitane inderdaad, maar ook Lavera, Logona en niet te vergeten MAC Cosmetics die jaren tegen dierproeven streed… allemaal naar China voor het grote geld helaas.

 7. Heel erg bedankt voor dit ontzettend volledige artikel! :)

 8. Dit vond ik heel interessant om te lezen, maar ook wel schokkend. Zoveel bedrijven verkopen hun moralen door te kiezen voor distributie in China, dat vind ik echt zonde. Heel goed dat je hier zo’n duidelijk en volledig artikel over hebt geschreven, dit zou iedereen moeten lezen!

 9. Hi Sophie,
  Heb urtekram gemaild over de dierproeven. Zij claimen dat zij helemaal geen dierproeven doen of laten doen ook al verkopen ze in China. Volgens hen accepteert China labels als leaping bunny …geloof er niets van.

  • Jammer dat ze niet eerlijk in hun communicatie zijn! Zowel Leaping Bunny als PETA heeft dit merk onlangs uit hun lijsten gehaald… Het zijn in mijn ervaring steeds weer de natuurlijke merken die hierover liegen, erg jammer!

 10. Meid ik heb met veel bewondering je stukken zitten lezen, en ik wilde je alleen even vertellen dat ik enorm veel respect voor jou heb! Moordwijf ben je dat je hierover schrijft, ga hier alsjeblieft door en ik hoop dat er zoveel mogelijk lezers zullen zijn want dit is eigenlijk iets wat in de kranten zou moeten staan in plaats van die eeuwige zinloze verhalen. Mensen zoals jij maken de wereld weer een stukje mooier!

  • Wat een lieve comment, dankjewel Jenna, doet me erg goed om dit te horen :)

 11. Hoi Sophie, de laatste jaren word ik me steeds meer bewust van dierenleed en ga ik er steeds meer last van krijgen dus ik probeer bewuster om te gaan met dit soort informatie. Ik ben dus net tot de schokkende ontdekking gekomen dat ALLES wat ik gebruik: shampoo, douchegel, deodorant, mascara, poeder etc. van merken is die niet dierproefvrij zijn.
  Shit zeg.. Wat nu? Ik heb ook niet het geld om gelijk alles te vervangen voor proefdiervrije producten. Heb je tips voor me? Ook las ik net dat beagles gebruikt worden als proefdier.. dat was ook nieuw voor me en dat vind ik heel erg schokkend. :( Ik ben er een beetje ondersteboven van. In de toekomst zou ik graag zo’n beestje willen adopteren.

  Groetjes,
  Denise

 12. Heel erg bedankt voor het typen van dit artikel! Sinds ik jouw blog heb ontdekt ben ik me een stuk bewuster van dierproeven. Ik dacht eerst eigenlijk dat alle ‘bekende’ merken als max factor en maybelline enz. wel dierproefvrij zouden zijn. Niet dus. Ik heb alle producten van die merken weggegeven of weggegooid en kan nu zeggen dat mn hele stash dierproefvrij is ^-^ En elke keer als ik een nieuw merk tegenkom kijk ik op jouw lijst van merken die op dieren testen om te kijken of het merk daar tussen stond. Ik ben echt door jouw artikels anders gaan kijken naar de cosmetica wereld. Dankjewel!

 13. Hoi Sophie,
  ik kwam er onlangs achter dat Yver Rocher dieproeven uitbesteden aan China, terwijl je dat in hun informatie nergens terug vind, ze claimen dierproefvrij te zijn, weet jij hier iets van? Bedankt,
  groet satto

  • Hoi Satto, hier heb ik in 2012 al veel aandacht aan besteed, zoek maar eens op ‘yves rocher’ rechts bovenaan :)

5 Pings & Trackbacks

 1. Pingback:

 2. Pingback:

 3. Pingback:

 4. Pingback:

 5. Pingback:

Dierproefvrije zomer look

Review: PHB Ethical Beauty Cleanser & Toner