Dierproefvrij, vegetarisch, veganistische cosmetica… Wat is het verschil?

Veganistische cosmetica

Als je al veel over dit onderwerp af weet, dan vertel ik je in onderstaande video waarschijnlijk niets nieuws. Maar aangezien ik hier veel vragen over krijg, heb ik besloten hier een video aan te wijden. Vandaag leg ik in dit artikel en video uit wat het verschil is tussen dierproefvrije, vegetarische en veganistische cosmetica en waarom dierproefvrij niet altijd garant staat voor diervriendelijk.

Hoe zit het ook alweer? Je hebt als consument de keuze uit zoveel verschillende soorten cosmetica, ook op het gebied van diervriendelijkheid. Naast dierproefvrije cosmetica, bestaat er namelijk ook vegetarische en veganistische cosmetica. Als je er zeker van wilt zijn dat er geen dieren lijden voor jouw make-up producten, dan kan je het beste kiezen voor veganistische cosmetica. Maar de keuze voor dierproefvrij en/of vegetarisch is natuurlijk ook al een goede keuze. In onderstaande video leg ik dit uit aan de hand van een voorbeeld en hoe ik hier mee omga.

De keuze van producenten om dierlijke ingrediënten toe te voegen aan hun producten maakt de producten trouwens niet perse beter. Er zijn voor dierlijke ingrediënten altijd alternatieven te vinden, ook natuurlijke en duurzame opties. Daarom vind ik het ook zo vreemd als bedrijven grote claims maken dat ze zo diervriendelijk zijn en van dieren houden, terwijl ze hun producten wel volstoppen met dierlijke ingrediënten. Aangezien deze ingrediënten vaak uit de bio of zelfs bontindustrie komen, zijn deze zeker niet diervriendelijk te noemen.

Helaas zijn goede veganistische producten lastiger verkrijgbaar. Al helemaal wanneer duurzaamheid en het gebruik van natuurlijke ingrediënten ook belangrijk voor jou is. Wat ik vaak zie is dat juist de natuurlijke bedrijven vaak dierlijke ingrediënten gebruiken, omdat dierlijke ingrediënten ook als natuurlijk worden gezien. Daarom heb ik voor mezelf een tijd geleden besloten dierproefvrije en vegetarische producten te kopen, maar nog niet helemaal over te stappen op veganistische producten. Ik hoop dat duurzame, vegan cosmetica producten in de toekomst makkelijk verkrijgbaar zijn en dat dit geen lastige keuze meer hoeft te zijn!

Dit zijn trouwens een aantal veelvoorkomende ingrediënten in cosmetica en verzorgingsproducten die van dierlijke oorsprong (kunnen) zijn:

Bijenwas
Lanoline/wolvet
Karmijn
Honing
Keratine
Collageen
Elastin
Zijde
Natuurlijke haren

Lees meer over dit onderwerp in de volgende artikelen:

Dierproefvrije vs. vegan cosmetica
Dilemma: dierlijke ingrediënten in cosmetica
Handige guide: dierproefvrije & vegan certificeringen

Share:

11 Reacties

 1. 14/07/2016 / 08:51

  Ik kijk de video straks even op mijn gemak, maar het overzicht van de ingrediënten en de uitleg vind ik al heel fijn! Ik weet niet of ik helemaal vegan zou gaan, maar dierproefvrij sowieso :)

 2. Shirley
  14/07/2016 / 23:17

  Hi, thanks voor dit filmpje. Kan je me aangeven over welke veganistische merken je het hebt die volgens jou aan de prijzige kant zijn die ook duurzaam en natuurlijk zijn?

  Alvast bedankt voor je reactie,

  Mvg. Shirley

  • 14/07/2016 / 23:38

   100% Pure (grotendeels vegan, wel in een paar producten bijenwas), Axiology, Dahliana, Esse, Inika en Yarok bijvoorbeeld. Allemaal supermooie producten die diervriendelijk en natuurlijk zijn, maar wel iets aan de prijzige kant helaas.

 3. Nienke
  14/07/2016 / 23:24

  Bij de Douglas hebben ze nu een lijn (Douglas naturals) die veganistisch is, ik vind zelf, goed geprijsd en het is erg uitgebreid. Voor haar, gezicht en body. En wie weet wat ze nog meer toevoegen aan hun lijn :)

  • 14/07/2016 / 23:39

   Ja, die ken ik! Ik hoop dat ze de lijn inderdaad gaan uitbreiden en misschien ook iets aantrekkelijker maken zodat het een groter publiek aanspreekt :)

 4. Just-a-name
  15/07/2016 / 11:49

  Handig filmpje en je hebt toch nog dingen gezegd die ik nog niet wist.
  Ik zelf ben vegetariër maar gebruik niet persee verzorging producten/ make-up die vegetarisch zijn.
  Van lanoline wist ik niet dat het van de huid van dieren af komt ik dacht uit de vacht. Weer wat bij geleerd.
  Zelf geef ik graag meer geld uit voor een product wat fijn werkt en aan mijn eisen voldoet.
  Ik ben dan ook heel blij dat jij ook zulke artikelen reviewd. Liefs,

  • 15/07/2016 / 13:11

   Lanoline wordt zowel van de geschoren vacht afgehaald als van de huid. Omdat het ook van dode dieren wordt afgehaald is het niet altijd diervriendelijk te noemen… Had ik nog iets beter kunnen uitleggen ;)

 5. Wen
  16/07/2016 / 08:52

  wat een leuk filmpje. Heel veel informatie wat veel mensen nog niet wisten (ook ik niet). Een lijst met vegan dierproefvrije en duurzame producten zou super leuk zijn!
  Liefs

 6. 04/08/2016 / 14:31

  Ik ga je filmpje straks bekijken. Ik sta werkelijk waar versteld dat dierproefvrij niet automatisch vegetarisch betekent. Ik vraag mij altijd af of ik als halve veganist slecht bezig ben wanneer een merk niet vegetarisch blijkt te zijn (maar wel dierproefvrij).. lastige kwestie. :-) Bedankt voor je artikel!