Dierproefvrije cosmetica: de nieuwe wetgeving en tips

dierproefvrije cosmetica nederland

Sinds het handelsverbod op cosmetica dat op dieren getest wordt in werking is getreden, zouden er geen onlangs op dieren geteste producten meer ons land (en de EU) binnen moeten komen. Goed nieuws! Maar we zijn er nog niet, aangezien er behalve het handelsverbod weinig is veranderd bij de grote cosmeticabedrijven. Omdat ik wekelijks meerdere vragen krijg hierover: hierbij een artikel met de antwoorden op jullie vragen en tips om echt dierproefvrije keuzes te maken.

“Maar alle merken zijn nu toch dierproefvrij?”

Helaas werkt dit niet zo. De merken zijn nog steeds niet dierproefvrij, enkel nieuwe producten die niet buiten de EU verkocht worden. De grote cosmeticamerken testen namelijk al een paar jaar niet meer in de EU, maar doen dit in andere landen zoals Noord Amerika en China. Er is nog geen verbod op dierproeven buiten de EU (met een uitzondering in Israël, en India is ook bezig) dus de grote merken (denk aan een Unilever, P&G, L’Oréal en bijna alle merken die hieronder vallen) blijven nieuwe ingrediënten en eindproducten op dieren testen.

Het EU verbod gaat over cosmeticaproducten en nieuwe ingrediënten in de producten. Er is nog geen verbod wat dierproeven wereldwijd verbiedt. Nog geen een van de grote merken heeft laten weten te stoppen met dierproeven en hun statements omtrent dierproeven zijn ook niet veranderd. In principe is er dus weinig veranderd, met uitzondering dat recent ontwikkelde ingrediënten die op dieren getest zijn niet meer zomaar in de EU gebruikt mogen worden. Echter zijn hier uitzonderingen op: voor medicijnen en schoonmaakmiddelen mogen deze ingrediënten nog wel op dieren getest worden, ook in de EU. Aangezien ingrediënten vaak voor verschillende industrieën gebruikt worden, kunnen bedrijven dus alsnog de wet omzeilen. Tevens is het toegestaan om een nieuw ingrediënt buiten de EU op dieren te testen, zolang voor de EU markt het ingrediënt wordt goedgekeurd via dierproefvrije methodes. Daarom is het mogelijk dat dezelfde producten in zowel China als de EU verkocht worden, deze worden zowel met dierproeven (voor de Chinese markt) als met dierproefvrije methodes (voor de EU) als veilig verklaard.

dierproefvrije cosmetica nederlandRicky Gervais en Melanie C werken samen met HSI tegen dierproeven

“Merk ‘X’ geeft aan enkel te testen wanneer de wet dit verplicht, daar kunnen zij toch verder ook niets aan doen?”

Dit is een groot misverstand wat ik steeds vaker lees en welke pr bureaus en winkels ook vaak verkeerd interpreteren. Het klopt dat er een wetgeving bestaat die dierproeven op cosmeticaproducten verplicht, maar die bestaat enkel in China. Bedrijven die niet in China verkopen, hebben dus geen excuus om nog op dieren te testen, aangezien er voldoende alternatieven zijn en al zo’n 20.000 ingrediënten bestaan die niet meer op dieren getest hoeven te worden.

Er zijn merken die zelf niet op dieren testen (denk aan MAC), maar wel in China verkopen en zo dus niet dierproefvrij zijn. Dit geven ze in hun statement ook aan, deze zal zeggen dat ze tegen dierproeven zijn en dat ze zelf geen dierproeven uitvoeren, tenzij de wet dit verplicht (in het Engels: “unless when required by law”). Er zijn ook merken die niet in China verkopen maar ook deze zin gebruiken. Dit betekent dat ze onlangs ontwikkelde ingrediënten gebruiken die op dieren getest zijn. Misschien testen ze zelf niet, maar laten ze het een ander bedrijf (zoals hun moederbedrijf) doen waardoor deze producten dus ook niet dierproefvrij zijn. Er bestaat alleen geen wetgeving die dierproeven verplicht op nieuwe ingrediënten binnen de EU of Amerika: hier kiezen bedrijven bewust voor wanneer ze denken dat de alternatieven niet accuraat genoeg zijn. Een oplossing zou zijn om deze nieuwe (mogelijk toxische) ingrediënten dus simpelweg niet te gebruiken. Helaas willen de meeste bedrijven innovatief zijn en kiezen ze ervoor om toch op dieren te testen of dit uit te besteden aan derden, zodat ze kunnen pronken met een nieuw ingrediënt in hun producten.

Wanneer een bedrijf dus aangeeft tegen dierproeven te zijn en deze niet zelf te doen “behalve wanneer de wet dit verplicht” zijn ze simpelweg niet dierproefvrij.

“Alle ingrediënten zijn ooit getest op dieren, dus geen enkel bedrijf is echt dierproefvrij”

Het klopt dat zo goed als alle ingrediënten voor cosmetica ooit op dieren getest zijn. Maar veel van deze testen zijn tientallen jaren geleden uitgevoerd toen er nog geen alternatieven waren en de consument hier nog niet van op de hoogte was.

Waarom zijn bepaalde merken dan wel dierproefvrij en andere niet? Omdat dierproefvrije bedrijven een ‘cut off date’ gebruiken. Dit is een datum, bijvoorbeeld in het jaar 2009, waarna ze geen nieuw ontwikkelde ingrediënten meer gebruiken die op dieren getest zijn. Wat er voor 2009 gebeurt is kunnen we natuurlijk niet veranderen, maar bedrijven kunnen wel een duidelijke keuze maken om vanaf nu (of vanaf een paar jaar terug) geen dierproeven meer te accepteren. Een organisatie zoals Cruelty Free International, welke cosmetica merken op dierproefvrij kan certificeren, kijkt dus ook altijd naar de cut off date en controleert of bedrijven zich hier aan houden. Gebruiken bedrijven toch nieuwe ingrediënten die bij wijze van spreken vorige maand nog op dieren getest zijn, krijgen ze geen dierproefvrij certificaat.

Helaas willen de grote merken vaak “innovatief” zijn en met zoveel mogelijk gepatenteerde nieuwe ingrediënten op de markt komen. Deze worden nog vaak op dieren getest, waardoor deze merken niet als dierproefvrij beoordeeld kunnen worden.

dierproefvrije cosmetica nederland

Hoe vind je nu echt dierproefvrije cosmetica?

De certificering die ik het meest vertrouw is van Cruelty Free International. Bekijk hier hun lijst met dierproefvrije merken, de ze allemaal beoordeeld hebben op verschillende criteria. Ik houd zelf ook een dierproefvrije lijst bij. Ik heb van al deze merken een dierproefvrije statement ontvangen en doe altijd een extra check of ze niet toch in China verkopen. Daarnaast doe ik elk jaar opnieuw onderzoek naar alle merken, zodat de lijst actueel blijft.

Er zijn nog twee bekende lijsten: die van PETA en Proefdiervrij. In mijn ervaring zijn beide lijsten helaas niet 100% accuraat. PETA loopt regelmatig achter en controleert de bedrijven minder vaak en minder streng. Proefdiervrij is sinds de nieuwe wetgeving gestopt met het onderhouden van hun lijst, dus deze lijst is gedateerd en niet meer accuraat. Helaas kan ik deze twee lijsten dus niet meer aanraden, al is de lijst van PETA wel handig wanneer je naar dierproefvrije Amerikaanse merken zoekt. Wel zou ik je aanraden om dan zelf nog een extra check te doen, of het bedrijf bijvoorbeeld niet in China verkoopt of test “wanneer de wet dit verplicht”.

Niet alle bedrijven willen of kunnen een certificering aanvragen, dus er bestaan ook veel merken die ondanks dat ze geen certificaat hebben wel dierproefvrij zijn. Je kunt het beste daarom altijd zelf onderzoek doen en contact opnemen met bedrijven om erachter te komen of ze echt dierproefvrij zijn. Vertrouw nooit blindelings wat personeel in winkels, pr bureaus of blogs die zich hier niet echt mee bezig houden zeggen. Personeel in winkels zal vaak zeggen dat alles dierproefvrij is om zo producten te verkopen. In mijn ervaring vertellen pr bureaus je meestal wat je wilt horen en niet alle bloggers doen zelf onderzoek, waardoor ze weer de Nederlandse afdeling van het merk en pr bureaus vertrouwen die hun verkeerde informatie geven…

Helaas is er dus nog een lange weg te gaan. Ondanks het verbod op dierproeven in de EU zijn de meeste merken nog steeds niet dierproefvrij. Gelukkig komen steeds meer consumenten achter wat er achter gesloten deuren gebeurt en laten ze hun stem horen. Ik laat dan ook regelmatig berichten op Facebook achter bij bedrijven die “tegen dierproeven” zijn, maar wel testen “wanneer de wet dit verplicht”, aangezien ze zo veel consumenten misleiden. Ik zal dan ook updates blijven posten op Naoki en mijn lijsten onderhouden, aangezien ik wil dat uiteindelijk geen een cosmeticabedrijf nog op dieren test: niet hier, niet in Amerika of China, en al helemaal niet onder het mom van een zelf verzonnen wet. Tot dan blijf ik enkel echt dierproefvrije producten gebruiken, en ik hoop dat jullie dit ook (zo veel mogelijk) doen :)

bron afbeelding 1 PETA2 & 2 HSI

 1. Ik denk niet dat het erg is dat een bedrijf innovatief wil zijn, je moet wel wil je het hoofd boven water houden met moordende concurrentie. Ik begrijp alleen niet waarom daar vaak nieuwe ingrediënten bij moeten die dusdanig onbekend zijn dat het bedrijf het idee heeft het eerst op dieren te moeten testen. Dat laat mij dan weer denken: wat zijn dat dan in hemelsnaam voor ingrediënten? ;)

  • Inderdaad! Niets mis met innovatie, maar dit kan op heel veel manieren. Door een nieuwe samenstelling van al bekende ingrediënten te gebruiken, of een betere verpakking te ontwerpen. Dierproeven horen echter niet thuis in ‘innovatie’…

 2. he… wat een verhaal weer. Jammer dat er toch weer een raar kantje aan het verhaal zit. Kun jij misschien een lijst maken met alle goedgekeurde proefdiervrij make-up? :)

 3. hallo Sophie,
  je kan je lijst langer gaan maken. In de winkel heb ik merken met een Ecocert en BdIH, Cosme Bio en Eco en NaTrue certifiering. Deze certificeringen laten geen dierproeven toe en zijn erg streng met hun controlles.
  Dit is ook makkelijk om te kijken of iets dierproefvrij is. Overigens wil dit niet zeggen dat ze vegan zijn.
  Mijn ervaring is dat veel kleine bewuste merken je raar aankijken als je er naar vraagt. Voor hun is het zo normaal om het niet te doen:-)

  • Hoi Monique, ik zal als ik tijd heb even kijken! Een paar van deze certificeringen staan wel verkoop in China toe, dus je kunt helaas niet zomaar aannemen dat al deze merken dierproefvrij zijn… maar ik zal ze allemaal eens bekijken.

   • Ik weet in ieder geval dat Natrue dus niet te vertrouwen is als het gaat om dierproefvrij. Hoezo? Kneipp, Weleda en nog een paar zitten bij Natrue aangesloten en worden verkocht in China. Daar gaat de geloofwaardigheid van de merken en ook van Natrue.

    Zelf heb ik Cattier-Paris in het assortiment. Zover ik weet wordt deze niet in China verkocht (nog naar gekeken) en heeft Bio Cosmetique (Cosmebio) certificering. Wat mij opvalt is als het niet voldoet aan de eisen dan worden de producten en tevens het merk verwijdert.

 4. Het idee dat deze dieren afhankelijk zijn, geen keuze hebben. En dan zeker moeten lijden voor iets als cosmetica! Ik vind het onverdraaglijk. Geweldig dat jij je blijft inzetten voor de goede zaak! Als we het allemaal in onze omgeving regelmatig over dierproefvrije producten hebben (met familie, vrienden), dan scheelt dat zeker weer wat verkoop van die dieronvriendelijke producten. Gelukkig worden er methodes ontwikkeld waar geen dier meer aan te pas komt, dus er is hoop! Het zal niet van vandaag of morgen veranderen, maar ik hou mij vast aan het idee dat er verandering komt! Het kan niet anders!:-)

 5. Precies, dit dus. Als je dit duidelijk maakt op blogs die ‘hoera hoera alles is dierproefvrij vanaf nu!’ meldt, krijg je geen antwoord, want het is niet zo mooi als het lijkt en daar willen ze niet aan ofzo…
  Je kunt nog steeds de supermarkt niet inlopen en de aanbiedingen meenemen want die zijn 99% zeker niet dierproefvrij (andrelon 3+1 acties e.d. dus).
  Ben blij dat je tenminste eerlijk bent en niet doet of alles nu opeens rozengeur en maneschijn is.
  Natuurlijk is het een verbetering maar in de praktijk verandert er niet zoveel (nog niet althans).

  • Inderdaad. Ik liet eerder weleens comments bij andere blogs achter wanneer ze aangaven dat een merk zoals Dove (ik zeg maar wat) dierproefvrij was, dat het niet klopte en met een korte maar vriendelijke uitleg. Daar doen de meeste bloggers echter helemaal niets mee, negeren het en passen de artikelen ook nooit aan. Jammer, want juist de grote blogs hebben zoveel lezers die ze dus verkeerd informeren! Ik ben er maar mee gestopt, ik denk dat ze het niet willen weten of dat ze het pr bureau vertrouwen wanneer zij hun (vaak dus verkeerde) informatie doorgeven…

 6. Zo zie je maar hoe sluw sommige bedrijven zijn. Erg zonde eigenlijk ook, want ik blijf erbij dat dierproeven nergens voor nodig zijn anno 2013…
  Totdat er een wereldwijd verbod is hoop ik ten minste dat het aantal bedrijven dat niet test blijft stijgen. Een grafiek of iets dergelijks om dat te kunnen zien van de loop der jaren zou erg handig zijn maar dat heb ik zover nog niet kunnen vinden helaas.

 7. Wauw Sofie, je ziet echt dat je tegen dierproeven bent! En dat is heel goed. Al mijn producten zijn nu ook dierproefvrij en ik probeer mijn moeder ook nog over te halen om zo veel mogelijk dierproefvrije producten te kopen! :D
  Weet je eigenlijk of weleda nog dierproefvrij is? Ik hoor namelijk vanalles, dat het niet meer dierproefvrij is… :(
  PS: Ik dacht dat de laatste foto Ke$ha was :P.

  • Dankje Nora! :) Weleda verkocht vorig jaar producten in China die daar op dieren getest zijn. Ze hebben ze echter uit de markt gehaald dus zijn nu weer soort van dierproefvrij, maar ik wacht het een jaar af voordat ze terug op mijn lijst komen. Als je naar ‘Weleda’ zoekt in de zoekbalk rechts vind je mijn artikel over ze in China voor meer info.

   • Oh, dan klopt mijn bericht ook weer niet meer wat ik al typte :$. Maar ik vraag mij af waarom je nieuwe ingrediënten moet testen, vele merken die dus ook op dieren testen gebruiken ook al ingrediënten die best erg zijn. Natuurlijk zijn natuurlijke ingrediënten ook niet altijd alles, want daar kan je ook allergisch voor zijn. Maar ik kies liever voor de natuur dan voor synthetische zooi.

 8. mooi goed duidelijk atrikel!!
  iedereen die zou dit moeten lezen!

 9. dit is goed om weer is te lezen. Het blijft altijd moeilijk om maar te geloven van bedrijven of ze daadwerkelijk proefdiervrij zijn of niet. Maar ik hou je lijst in de gaten en vanuit daar koop ik me producten. Ben bezig met het veranderen van me stash.

 10. ik was altijd in de veronderstelling dat NYC proefdiervrij was… Is dit recent veranderd? Ik zag namelijk NYC in jou lijst met bedrijven die wel op dieren testen…

  • Misschien verwar je NYC met NYX? Die laatste is namelijk wel dierproefvrij… NYC is naar mijn weten nooit echt dierproefvrij geweest. Ze zijn onderdeel van Coty en gebruiken ook hun statement (waar ze aangegeven te testen in bepaalde markten).

Review: Love & Toast Shower Crème

Naoki’s Likes & Loves week 16