cosmetica merken dierproefvrij nederland

Bekijk deze artikelen voor meer informatie over dierproeven op cosmetica.

Dierproef(vrije) lijsten:

Cosmeticamerken die dierproefvrij zijn
Cosmeticamerken die nog op dieren testen (alle bronnen die ik gebruikt heb vind je hier)
Overige merken (die mij niet van een antwoord kunnen of willen voorzien)

Informatie over dierproeven:

Dierproeven op cosmetica onder REACH, China en TTIP
De nieuwe dierproefvrije wetgeving in de EU
Dierproeven onder het ‘REACH’ programma
Dierproefvrij, tenzij de wet dit verplicht
Informatie & bronnen over merken die op dieren testen
Dierproefvrij vs. vegan cosmetica
Het dierproef(vrije) moederbedrijf dilemma
5 vragen & claims over dierproefvrije cosmetica
Het Europees Hof van Justitie over dierproeven op cosmetica

China

Dierproeven op cosmetica in China (2013)
Cosmetica in China dierproefvrij? (2015)
De huidige wetgeving in China: dierproeven, post-market testen & meer (2016)
Dierproeven op cosmetica in China, 2018 update

Overige artikelen die wellicht ook interessant zijn:

Handige guide: Dierproefvrije en vegan certificaten
Zo word je een dierproefvrije beauty
Dilemma: Dierlijke ingrediënten in cosmetica
Dierproefvrij merkenoverzicht per winkel
Dierproefvrij, vegetarisch, veganistische cosmetica… Wat is het verschil?

Sinds het EU verbod op dierproeven voor cosmetica is ingegaan, zou je denken dat alle cosmetica in Nederland dierproefvrij is. Echter is dit helaas nog niet het geval, omdat de meeste cosmeticamerken al jaren niet meer binnen de EU op dieren testen, maar dit in landen doen waar het nog wel mag (en ook aangemoedigd wordt). De wetgeving stelt dat cosmeticaproducten en ingrediënten die onlangs nog op dieren getest zijn, niet meer in de EU verkocht mogen worden. Maar wie controleert dit? En is dit wel haalbaar, met landen zoals China die dierproeven op nieuwe cosmetica en ingrediënten juist verplichten?

Dierproefvrije verklaringen & wetgevingen

Veel consumenten zijn zich niet van internationale wetgevingen bewust en worden door webshops, winkelverkopers en cosmeticamerken voor de gek gehouden met verkooppraatjes en dierproefvrije verklaringen die moeilijk te begrijpen zijn. Cosmeticamerken en webshops weten dat consumenten liever geen dierproeven willen zien, dus verkopen ze hun producten als “dierproefvrij” terwijl ze dit vaak helemaal niet zijn. Het eindproduct kan bijvoorbeeld dierproefvrij zijn, maar een eindproduct kan alsnog ingrediënten bevatten die onlangs ontwikkeld en getest op dieren zijn. Zo kan een merk met een statement zoals “onze producten zijn dierproefvrij” wegkomen, omdat ze niets over de geteste ingrediënten zeggen. Zelfs een statement zoals “wij testen onze producten en ingrediënten niet op dieren” kan gebruikt worden, wanneer het cosmeticabedrijf zelf niet op dieren test, maar wel een derde partij inhuurt om deze voor ze uit te voeren. Erg ingewikkeld dus!

Maar waarom testen cosmeticamerken dan nog op dieren? Dit heeft verschillende redenen: er zijn bedrijven die zich niet met dierenwelzijn bezig houden, al tientallen jaren op dieren testen en hier niet mee willen stoppen omdat ze dit gewend zijn en geloven dat dierproeven de enige methode is om producten en ingrediënten als veilig te verklaren. Er is ook een land dat dierproeven op cosmetica verplicht: China. In China vraagt de overheid om een financiële bijdrage van cosmeticamerken om hun producten veilig te verklaren voor de verkoop. Dierproeven zijn een verplicht onderdeel van deze procedure. Cosmeticamerken weten dit en betalen gewillig mee aan dierproeven, zodat hun producten in de Chinese schappen kunnen liggen. Want in China is veel geld te verdienen… Dat de producten en ingrediënten van het merk dan op dieren getest zullen worden, weegt kennelijk niet zo zwaar mee in de beslissing om naar China te gaan.

Welke merken zijn dan wel dierproefvrij?

Hoe kom je erachter of een cosmeticamerk of product echt dierproefvrij is? Check of het ‘Leaping Bunny’ logo op de verpakking staat, dit logo komt van Cruelty Free International en is het enige betrouwbare wereldwijde dierproefvrije logo. Vertrouw niet blindelings op overige logo’s of konijntjes, want er zijn merken die dit gebruiken zonder dat ze een echte certificering hebben. Ik houd cosmeticamerken ook nauw in de gaten en houd daarom twee lijsten bij: een lijst met dierproefvrije merken en een lijst met cosmeticamerken die op dieren testen. Daarnaast review ik enkel 100% dierproefvrije cosmetica producten op mijn blog Naoki. Ik ben erg streng met mijn dierproefvrije lijst en zet hier alleen merken op die zelf niet op dieren testen, dit niet door derden laten uitvoeren en niet in China verkopen. Je zult zien dat de meeste internationale merken die in onze drogisterijen en parfumerieën liggen niet op de Leaping Bunny of op mijn lijst staan… Dit komt omdat ze ondanks het EU verbod helaas alsnog op dieren testen.

In mijn mening stelt de nieuwste EU wet minder voor dan de meeste consumenten zich realiseren en is er weinig veranderd in de afgelopen paar jaar. Natuurlijk is het een vooruitgang dat er binnen de EU geen dierproeven meer op cosmeticaproducten en ingrediënten uitgevoerd mogen worden. Maar niemand controleert erop wat de grote cosmeticamerken buiten de EU doen. Aangezien China zowel cosmeticaproducten als ingrediënten op dieren test, kan je er niet vanuit gaan dat cosmetica in Nederland echt dierproefvrij is. De meeste grote cosmeticamerken verkopen hun producten namelijk wereldwijd, dus ook in China. Helaas heeft nog geen enkel groot cosmeticamerk hun dierproevenbeleid aangepast en nog niemand heeft zich uit de Chinese markt getrokken sinds het EU verbod. Geld is dus tot nu toe alsnog belangrijker dan het besparen van onnodig dierenleed…

Kom in actie!

Ben jij erachter gekomen dat jouw favoriete cosmeticamerk op dieren test? Of kom je een cosmeticamerk of webshop tegen die niet helemaal eerlijk is over hun producten? Neem contact met ze op en vraag ze hiermee te stoppen! Bedrijven zullen niet zo snel veranderen, tenzij hun klanten ze ergens op aanspreken. Wil jij dat ze ophouden met het uitvoeren van dierproeven en consumenten misleiden? Stuur ze dan een mail, bel ze of nog beter: laat een comment op hun Facebook pagina achter met de vraag waarom ze op dieren testen of merken verkopen die niet dierproefvrij zijn. Wees eerlijk maar ook respectvol naar het bedrijf toe, want niet alle medewerkers zijn op de hoogte van het dierproevenbeleid van hun merk(en). Deel met je vrienden wanneer zo’n bedrijf niet eerlijk bezig is, zodat zij ook op de hoogte zijn. Weet je niet precies hoe je contact opneemt met een merk of wat je kan zeggen? Stuur mij een mailtje via mijn contact pagina, dan zal ik je proberen te helpen.

Deel deze pagina met je vrienden, familie en kennissen zodat er meer bewustzijn komt over de huidige dierproeven op cosmetica! De strijd is namelijk nog lang niet afgelopen, de strijd komt pas ten einde wanneer de grote cosmeticamerken veranderen en China zijn wetgeving aanpast. Tot dat moment is er nog een lange weg te gaan ben ik bang…