De voordelen van squalaan in huidverzorging

De voordelen van squalaan in huidverzorging

Een tijd geleden reviewde ik de producten van Squalan: een Nederlands dierproefvrij & vegan merk dat gebruikt maakt van pure squalaan olie. Inmiddels zijn we twee jaar verder en gaat het hartstikke goed met Squalan als merk en zie ik de producten steeds vaker voorbij komen. Omdat squalaan een bijzonder ingrediënt is, besloot ik hier verder in te duiken en stelde ik de oprichters van Squalan een aantal vragen over hun vegan en natuurlijke huidverzorging.

– Dit artikel is geschreven in samenwerking met Squalan

Over squalaan in huidverzorging

Squalaan is een natuurlijke stof die in alle organismen voorkomt. Voor cosmetica wordt squalaan voornamelijk uit olijven en suikerriet gewonnen. Squalaan is identiek aan een stof die van nature in onze huid voorkomt en die afneemt naarmate we ouder worden. De huid herkent squalaan als huideigen en daarom dringt het goed in de huid. Squalaan is tevens adoptgeen, dat betekent dat de stof zich aanpast aan jouw huid. De droge huid wordt minder droog, de vette huid minder vet. Squalaan verbetert daarnaast de flexibiliteit van de huid, werkt anti-aging, herstelt de huid en voelt heerlijk zacht aan en niet vet. Ook werkt de stof heel goed als drager van andere stoffen. Andere stoffen worden hierdoor makkelijker opgenomen door de huid.

Pure squalaan olie werkt hydraterend en maakt de huid rustig en zacht. De olie is uitermate geschikt voor de gevoelige huid en is in staat om de geïrriteerde huid weer rustig te maken. Squalaan laat geen vettig laagje achter en trekt snel in de huid. Je kunt squalaan als pure olie gebruiken of mengen met andere ingrediënten. Squalaan is dan ook te koop als pure olie, maar wordt ook gebruikt als basis of als extra booster in huidverzorgingsproducten.

De voordelen van squalaan in huidverzorging

Onlangs sprak ik Leslie, een van de oprichters van het merk Squalan. Ik stelde een aantal vragen over hun merk, het gebruik van squalan, hun certificeringen en toekomstplannen. Super interessant om de achtergrond te leren kennen en waarom ze bewust voor dierproefvrij en vegan kiezen.

Hoe is het merk Squalan eigenlijk ontstaan?

Monique en ik waren al jaren op zoek naar een cosmeticaproduct dat onze huid rustig kon maken en fijn zou aanvoelen. We hadden beiden al alles geprobeerd: goedkoop, duur, natuurlijk… Maar er was nooit iets waar we echt blij van werden. Op een avond waren we aan het klagen over onze huid, ik heb namelijk last van rosacea en Monique van eczeem, we deelden onze verhalen en zo is onze zoektocht begonnen. We zijn ons gaan verdiepen in cosmetica ingrediënten en hun werking.

Uiteindelijk kwamen we bij de stof squalaan. Deze natuurlijke stof bleek in alle organismes op aarde voor te komen. Wij vonden een bedrijf die deze stof op een duurzame manier uit suikerriet wist te extraheren en lieten een jerrycan overkomen. Na een week waren we beide zo enthousiast dat we een aantal lege flesjes kochten en deze lieten afvullen. Vriendinnen vroegen wat we gebruikten want onze huid leek zo mooi en rustig! We gaven de flessen aan vriendinnen, die vervolgens hun vriendinnen enthousiast maakten. Zo begon het balletje te rollen.

Na een tijdje dachten we ‘laten we een webshop maken en kijken wat er gebeurt’. (We hadden beiden destijds nog een ander bedrijf en hadden de olie eigenlijk alleen gekocht voor onszelf). We ondervonden dat mensen met verschillende huidproblemen enthousiast waren, maar ook mensen met een gezonde huid zagen hun huid nog mooier worden met een gezonde glans. Nu 5 jaar later zijn we fulltime met Squalan bezig.

Voor wie zijn jullie producten het beste geschikt?

Mensen met een gevoelige huid komen vaak als eerste bij ons, omdat die altijd op zoek zijn naar iets wat hun huid eindelijk tot rust brengt. Doordat de stof squalaan adoptogeen is, zijn onze producten geschikt voor iedereen. De Pure Squalan is geschikt voor elk huidtype, zelfs de meest (over) gevoelige en kan ook heel goed gebruikt worden voor kinderen en zelfs baby’s. De Moisturizer (die een prijs heeft gewonnen voor “best skinfriendly product chosen by consumers”) is vooral geschikt voor de wat rijpere en/of vochtarme huid. Het Eye Serum werkt heel goed op fijne lijntjes en vochtophopingen en de milde zachte Cleanser is voor iedereen geschikt en kun je tevens als masker gebruiken.

Jullie merk is vanaf de start gecertificeerd dierproefvrij en vegan. Is dit een bewuste keuze?

Ja dit is een heel bewuste keuze. Squalaan wordt in Azië al langer gebruikt in pure vorm, maar daar wordt het gewonnen uit haaienlever. Dit wilden wij uiteraard niet. Daarnaast vinden wij het middeleeuws om cosmetica te testen op dieren. Wij willen mensen hier ook bewust van maken. Heel veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de bedrijven die in Europa roepen dat ze “cruelty free” zijn, vervolgens in Azië wel op dieren laten testen. Het plantaardige squalaan in onze producten is daarnaast 100% afkomstig uit door ECOCERT goedgekeurd suikerriet.

De voordelen van squalaan in huidverzorging

Jullie producten zijn nu ook ‘Allergy Certified’, wat houdt dit precies in?

Wij hebben heel lang getwijfeld over een certificering op onze producten. Certificeringen zijn voor een groot deel marketing tools en lijken soms ergens voor te staan wat niet volledig correct is. Vaak ziet een consument een bepaald logo en denkt dan dat een product natuurlijk is, maar om dit logo te mogen dragen hoef je maar voor 80% natuurlijk zijn. Wat zit er voor de overige 20% dan in het product?

Wij besloten daarom om alleen Vegan en Cruelty free te zijn tot we in contact kwamen met de Deense organisatie Allergy Certified. Hun dermatologen en toxicologen kijken echt op een heel ander niveau naar ingrediënten. Zij onderzoeken alle data en testresultaten, van ingrediënten tot op moleculair niveau. Zij kijken of de ingrediënten allergenen bevatten of andere stoffen die allergische reacties of een contactallergie kunnen veroorzaken. Zodra een ingrediënt een hoog risico met zich meedraagt op allergische reacties dan kun je niet gecertificeerd worden. Veel van deze slechte allergenen zitten bijvoorbeeld in parfum (zelfs natuurlijk parfum, zoals etherische oliën) en parabenen.

Wat hopen jullie in de toekomst met Squalan te bereiken?

Op productniveau komen we begin 2019 met de Squalan SUN uit, een 100% natuurlijke en veilige zonnebrand die geen witte waas achter laat. Daarnaast zijn we een kleine test aan het doen met een hand & body Squalan Soap. Als mensen hier enthousiast over zijn dan laten we een nieuwe batch maken en zal deze ergens begin oktober te koop zijn. Dan staan er ook nog een lichaamsolie en een lippenbalsem op de planning. Squalan zal dit jaar ook beginnen in Scandinavië dus dat is ook heel spannend.

Daarnaast is onze missie ook om mensen bewust te maken over zaken die gerelateerd zijn aan ons merk en cosmetica. Dan hebben we het over zaken als dierenrechten, dierproeven en gezonde voeding, maar ook over leugens en marketingtrucjes die door veel bedrijven gebruikt worden. Wij doen dit vooral middels onze blogs waarin leuke receptjes staan maar ook interviews met allergologen en andere experts. Wij zoeken hier een balans in want we willen niet belerend zijn of met vingers wijzen.

Dankjewel Leslie voor het tijd vrijmaken voor dit interview!

De voordelen van squalaan in huidverzorging

Ik heb de producten van Squalan zelf een half jaar gebruikt en helemaal opgemaakt, want mijn huid had hier veel baat bij. Door Squalan ben ik er aan gewend geraakt om enkel olie te gebruiken als moisturizer – meer heeft mijn huid niet altijd nodig. Het Eye Serum vind ik geweldig, die maakt de huid rondom mijn ogen de hele dag zacht en glad. De pure olie gebruik ik op mijn gezicht, hals en decolleté en maken mijn huid heerlijk zacht en laten hem gevoed aanvoelen. De travel size van de pure olie heb ik meerdere malen opnieuw besteld, want dit is de perfecte olie om altijd bij je te hebben in je handtas.

Ik vind het super om te lezen dat Squalan zo bewust werkt, 100% vegan is en consumenten hier ook actief over informeert. De producten zijn voor iedereen geschikt, of je nu vrouw, man, jong of oud bent of wat voor huidtype je ook hebt.

Ben je benieuwd geworden naar de producten van Squalan? In de Nederlandse webshop vind alle producten. Ook zijn er handige sachets verkrijgbaar, waarmee je de producten (cleanser, moisturizer, eye serum en pure oil) eerst een tijdje kunt uitproberen. Je kunt de samples via deze link bestellen, dan betaal je enkel de verzendkosten en krijg je alle 4 de sachets snel in huis. Onder alle Naoki bestellingen van de sachets deze week verloot Squalan daarnaast 1 fullsize flesje Pure t.w.v. €59!*

* De lezeres die het fullsize flesje Pure heeft gewonnen is Mariska W. – gefeliciteerd, het flesje komt z.s.m. jouw kant op!

Ben jij al bekend met het ingrediënt squalaan en heb je de producten van Squalan al eens geprobeerd?

 1. Al tijden zit ik te denken om squalan te gaan gebruiken. Wat een goed stuk weer, het heeft me over de streep getrokken en ik heb gelijk de sachets besteld. (En stiekem hoop ik natuurlijk ook de fullsize te winnen;))
  Ik hoop niet dat ik lastig ben, maar ik heb op mijn mobiel weer geen zoekfunctie en menu. Misschien ligt dat aan mijn telefoon hoor, maar ik wilde het voor de zekerheid even laten weten. :))

  • Ik hoop dat de sachets jou ook zo goed bevallen! :)

   En ja je hebt helemaal gelijk, ik heb het menu weer terug gezet haha. Ik zal mijn best doen om niets meer te wijzigen ;)

 2. Heel interessant! Ik ga het zeker proberen! Jammer alleen dat de verzendkosten naar Zwitserland zo vreselijk hoog zijn…ik wilde de sachets proberen en de verzendkosten zijn 20E :(

  • Ah wellicht kan je Squalan even een mailtje sturen met de vraag of de sachets voor minder verstuurd kunnen worden? Ik weet niet of de verzendkosten naar Zwitserland toevallig heel hoog zijn, maar het valt altijd te proberen :)

   • Ja dat is een goed idee! Ik denk dat ze standaard van een pakje uitgaan en de sachets kunnen misschien in een envelop :) Ik ben erg benieuwd naar hun producten want ik heb een heel reactieve huid en ik werd nogal enthousaist van je review !

 3. Ik ben sinds een halfjaartje over op dit merk en gebruik alleen de pure olie. Bevalt prima al merk ik wel een licht vettig laagje dat op mijn huid blijft. Gelukkig vind ik dat helemaal niet erg! Ik had altijd een droge en onrustige huid en dat is nu een stuk minder!
  Ik moet wel zeggen dat je enorm lang doet met een flesje wat extra fijn is!

  • Wat fijn om te horen! Ik neem een klein flesje Pure altijd mee op reis (perfect voor in het vliegtuig, mijn huid wordt daar altijd zo droog van) en het valt me altijd op hoelang het flesje meegaat want je hebt niet veel nodig :)

 4. Ik ben heel benieuwd naar de SUN-collectie. Momenteel gebruik ik een dagcrème met UV20 van Louis Widmer. Ik weet echter niet of ‘UV20’ een marketingtruuk is, of dat het werkelijk een SPF heeft van 20.

  Hopelijk heeft de SUN van Squalan zeker een SPF van 30 – indien ze dagcrèmes zouden uitgeven – zou dat het meest optimale zijn :)

 5. Heb ook de testers besteld en stiekem toch ook maar de moisturizer :-)
  Kende het merk niet, maar ben echt benieuwd om het te testen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dierproefvrije updates - augustus 2018

Dierproefvrije updates – augustus 2018

Een introductie tot edelstenen

Een introductie tot edelstenen