De kracht van wegklikken

De kracht van wegklikken

Misschien las je de titel van dit artikel en dacht je: “wat een rare titel, wil je dat ik nu wegklik?”. Nee, dat niet perse – alhoewel, als je ergens in dit artikel die behoefte krijgt, klik dan vooral weg. Dat doe ik sinds een paar maanden namelijk ook steeds vaker.

Je neefje, oud-klasgenoot en buurvrouw als content creator

Waar heb ik het precies over? Ik heb het over blogs, social media, video’s, reclame, pop-ups, mails en overige digitale communicatie. We worden continue overspoeld door allerlei vormen van berichtgeving. Waar het een paar geleden vooral de bloggers, journalisten en YouTubers waren, deelt nu iedereen zijn mening. Iedereen met een social media account is in meer of mindere mate een “content creator” en deelt zijn mening. Die meningen zie je dan ook overal terug, met als dieptepunt de comment-sectie op Facebook en Twitter.

Ik dacht een paar jaar geleden Facebook slim af te zijn. Ik “ontvolgde” veel pagina’s en negeerde bepaalde contacten. Dat hielp op dat moment enorm: van de overvloed aan informatie was opeens veel minder over. Ik was na een minuutje scrollen door mijn hele nieuwsfeed heen en kon weer verder met mijn dag. Maar anno 2018 hebben de grote social media kanalen allerlei trucjes bedacht, waardoor de berichtenstroom nooit ophoudt. Elke like en comment die een van mijn contacten heeft achtergelaten krijg ik nu ook te zien. Ik zie een hele andere kant van mensen, soms gewoon ronduit onbeschoft en haatdragend. Er is niets meer over van de oude berichtgeving, waarbij voornamelijk foto’s, tips en updates gedeeld werden. Kan je je voorstellen dat Facebook in 2010 nog een hele fijne en warme plek was om in te loggen? Ik kan het me amper herinneren.

Achter een online account zit ook een mens

Social media kanalen en blogs maken het natuurlijk ook erg makkelijk om overal op te reageren. Ben je het ergens niet mee eens? Laat het vooral weten in de comments en houd je niet in. Grote kans dat je gelijkgestemden vindt die misschien nog een stap verder gaan en wildvreemde mensen aanvallen of uitschelden. Ik zie dit dagelijks voorbij komen in mijn nieuwsfeed: contacten van mij en tevens de contacten van mijn contacten die overal hun ongezouten mening over geven. Het lijkt bijna alsof we even vergeten dat onze berichten gelezen worden door echte mensen. Mensen met gevoelens en wellicht nog hartstikke leuke mensen ook, maar we praten tegen ze alsof ze er niet toe doen.

Nu ben ik geen haatdragend persoon en zal ik iemand niet zo snel aanvallen, ook niet online. Maar social media lijkt soms het ergste in mensen naar boven te halen. Ik heb inmiddels al zoveel mensen “genegeerd” (zodat ik hun berichten niet meer zie) op Facebook, dat ik me af en toe afvraag waarom ik überhaupt nog een account heb. Twitter idem dito: vooral toen de #MeToo movement begon heb ik veel mensen geblokkeerd. Natuurlijk mag iedereen zijn of haar mening delen, maar mag het alsjeblieft ietsjes respectvoller? Op een manier dat we iets van elkaar kunnen leren en we aan het einde van een discussie elkaars (digitale) hand kunnen schudden?

Misschien ben ik gewoon te oud geworden voor deze nieuwe vorm van communiceren. Ik begrijp ook wel dat veel mensen het “niet zo bedoelen” en dat ze nooit zo fel tegen hun vrienden en familie zouden praten. Maar daar heeft de ontvanger aan de andere kant van de digitale connectie niet zoveel aan. Omdat ik ook weleens die ontvanger ben geweest, van kritiek maar ook intimidatie, kan ik maar weinig respect opbrengen voor mensen die online zo agressief en haatdragend met elkaar omgaan. Daarom zit er voor mij nog maar 1 ding op: wegklikken die onzin.

Bij twijfel: wegklikken

Zie je weer een zinloze discussie op Facebook voorbij komen? Je kunt de desbetreffende pagina makkelijk verbergen of ontvolgen. Hetzelfde geldt voor je contacten, voel je vooral niet verplicht om iedereen te volgen. Valt het je op dat bepaalde mensen op social media alleen maar klagen en om aandacht vragen? Gewoon op “negeren” klikken. Door de nieuwe algoritmes zul je er niet meteen vanaf zijn, want de social media websites willen natuurlijk dat je zoveel mogelijk tijd spendeert op hun kanaal. Maar na een paar keer op “verberg” of “negeer” geklikt te hebben, komt de rust langzaam terug. Opeens zie je weer eens een leuke foto van een vriendin of een artikel van je favoriete blogger voorbij komen. Je nieuwsfeed wordt iets rustiger en je wordt minder getriggerd om steeds over te gaan tot actie.

Hetzelfde geldt voor alle overige websites en apps: spreekt iets je niet (meer) aan? Verwijder het uit je favorieten of uit je smartphone. Je hoeft niet overal continue van op de hoogte te zijn. Klik gewoon wat vaker dingen weg. Bewaar je energie voor de discussies die er voor jou echt toe doen, maar realiseer ook dat je niet overal je mening op hoeft te geven. Er zijn al genoeg mensen die dat doen, dus spendeer jouw tijd aan iets dat waardevol voor jou is. Zoals je favoriete blogs lezen, vlogs bekijken en af en toe bewust je smartphone uitzetten en iets “offline” ondernemen. Dat is namelijk ook hartstikke leuk, plus een stuk rustiger dan continue online getriggerd worden.

Wat vind jij: ga jij vaak de engagement aan op social media? Of klik je regelmatig iets weg en focus je je op andere dingen? Ik ben benieuwd!

 1. Ik merk dat ik juist die engagement/discussies op social media steeds meer uit de weg ga. Pas heb ik nog een hele lading groepen weg gedaan op facebook, en ik ben kritischer geworden wie ik volg op twitter. Dan nog vind ik het soms moeilijk. Er zijn mensen die ik ergens niet meer wil volgen bijvoorbeeld, maar ergens ook weer wel. Misschien ga ik uiteindelijk toch meer naar ‘niet’ neigen. Mijn leven is niet lang genoeg voor sommige dingen …

  • Inderdaad, stel je zou je met elke discussie bemoeien en op alle posts van je contacten ingaan, dan houd je toch helemaal geen tijd meer voor jezelf over? ;)

 2. Ik ga de engagement het meeste aan bij blogs, zoals die van jou, omdat ik het leuk vind op inhoudelijk op een onderwerp in te gaan of omdat iets me inspireert. Maar dat is dan vooral in positieve ‘communities’, hoewel bij de groene blogs soms ook veel geoordeel langs komt over elkaars keuzes.
  Op facebook vind ik het vooral irritant dat al die meningen voorbij komen. Meestal is het kort door de bocht en niet waardevol. Je ziet mensen dan ook ineens in een ander licht, want met die mensen was ik in het echt misschien helemaal niet tot dat onderwerp gekomen. Het dieptepunt voor mij is youtube, omdat daar bij algemene video’s en kanalen echt de meest negatieve comments worden achtergelaten, waarbij ik serieus niet snap dat die mensen daar hun tijd aan willen besteden. Gelukkig zijn er bij sommige kanalen die ik volg juist vooral positieve of contructieve reacties.

  Ik probeer inderdaad mijn facebook feed ook rustiger te maken, alleen tegenwoordig zit er ook heel veel reclame tussen, en als ik die negeer dan komt er volgens mij gewoon een andere advertentie voor in de plaats.

  • Wellicht had ik dat inderdaad nog moeten benoemen, er zijn natuurlijk ook positieve/leuke community’s waar ik graag mijn tijd aan spendeer – waaronder het contact met lezers op Naoki natuurlijk :) Als ik soms op anders blogs kijk of op Facebook pagina’s van blogs dan denk ik dat ik echt geluk heb met leuke volgers, want er is weinig “haat” bij mijn berichten…

   En idd jammer van al die reclame op Facebook de laatste tijd. Facebook maakt het mij als pagina (van Naoki) ook steeds lastiger om onder de aandacht te komen van mijn volgers, ze suggereren bij elke post die ik plaats om te betalen, anders laten ze hem niet aan al mijn volgers zien… Lastig!

 3. Een hele lange tijd was ik dagelijks misschien uren bezig met social media, waaronder vooral YouTube. Ik merk dat ik steeds minder dingen interessant blijf vinden en dat ik bv niet meer standaard alle video’s kijk van iemand waarop ik geabonneerd ben. Ook heb ik de apps van Instagram, Twitter en Facebook niet meer op mijn telefoon. Ik gebruik Facebook alleen nog maar als eventplanner en de rest gebruik ik niet meer.
  En het is heerlijk om het zo te doen!

  • Begrijp ik helemaal! Ik ontvolg ook regelmatig wat YouTube kanalen en bloggers via social media, want niet alles spreekt me meer aan. En ik heb de tijd ook gewoon niet om iedereen te blijven volgen. Een beetje selectief zijn mag wel, dan houd je ook nog tijd voor jezelf over :)

 4. Ik vind het jammer dat ik op Facebook iedere like en comment van mijn connecties zie. Dit is dan ook de reden dat ik veel van deze connecties niet meer volg. Momenteel gebruik ik Facebook alleen nog voor een aantal connecties en voor de groepen waar ik in zit. In deze groepen ga ik de engagement aan, maar dit bestaat voornamelijk uit positieve gesprekken!

  • Momenteel probeer ik op blogs en op YouTube meer engagement aan te gaan, om zo mijn waardering voor artikelen en video’s te laten zien! Voorheen was ik namelijk altijd een stille lezer/kijker.

  • Ik snap dat ook niet, waarom is het voor mij relevant als een oud-collega een post liked van zijn oude klasgenoot? Totaal niet relevant, maar ze doen het zodat jij langer op het website blijft… Alleen werkt het op deze manier averechts heb ik het idee ;)

 5. Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Vroeger ging ik altijd in discussie als ik weer eens iets las dat in mijn ogen niet kan, maar ik begin het hoe langer hoe meer te negeren. Het is gewoon zo vermoeiend. Als ik écht wil ventileren, maak ik een screenshot en praat ik erover met een vriendin, maar reageren op de status in kwestie, doe ik vrijwel nooit meer. Het kost zo veel energie.

  • Inderdaad, ik deed het vroeger ook. Alleen werd mijn comment vaak toch niet gelezen, omdat het commentaar van mensen die het meest uitgesproken/felst/gemeen zijn eerder opgepikt, waaruit weer een nieuwe discussie ontstaat. Verspilling van mijn tijd dus ;)

 6. Om deze reden heb ik een speciale lijst aagemaakt en hier mijn vrienden in toegevoegd. In deze lijst zie ik alleen berichten die zij op Facebook plaatsen, want daar gaat het voor mij om. Ik word echt moe van de gewone tijdlijn waarin je ook de likes van andere mensen ziet. Het meest awkward moment was toen ik een vriend foto’s zag liken van een of ander alternatief fetisj model. Hij heeft een vriendin, en zij ziet dit waarschijnlijk ook. Auw. Het is ook niet leuk om andere mensen hun “ware aard” naar boven te zien komen in comments of de pagina’s/posts die ze liken. Zo kwam ik er achter hoe racistisch/gemeen familie van mij eigenlijk is, bijvoorbeeld. Heel soms als ik me verveel scroll ik nog wel eens door de chaos heen en dan tref ik wel eens iets leuks of positiefs, maar dat is echt heel erg hard zoeken helaas…

 7. Eigenlijk heb ik een heel simple regel voor mezelf online.
  Eigenlijk, áls ik iets post op online ‘personen’ is het altijd positief. Als het negatief is – wat heb ík er aan om dit te melden online?! Die persoon is ook maar een mens, en als ik die persoon niet leuk vind – dan is het enige wat ík hoef te doen is er niet naar te kijken – lekker ontvolgen! Deze persoon is geen familie van me, geen vriend van me, die heeft 0 behoefte aan mijn kritiek.
  Het scheelt mij ook nog eens een lading negativiteit – want mensen waarbij ik die negativiteit opborrelde zijn nu allemaal uit mijn volgers. En de positiviteit, of mensen waar ik echt mee op 1 lijn zit, blijven over.

  En, dit is ook wel fijn om te doen in real life. Mensen om je heen vormen waarmee je positief kan connecten ipv negatief blijven met elkaar.

 8. Oh wat ben ik het hier mee eens! Dit is de reden dat ik mijn Facebook-account heb verwijderd, en eigenlijk alleen nog blogs lees en Instagram, maar ik volg hier geen mensen op die ik ‘in het echt’ ken. Ik merk bij mezelf, misschien heel onaardig, dat als ik online ook alles lees en zie wat mensen doen dat ik me ga irriteren en mensen eigenlijk minder aardig ga vinden.. Ik voer liever in real life conversaties met mensen! Heel herkenbaar dus. :)

 9. Goed punt! We krijgen zoveel informatie tot ons en dan is het vaak ook nog ‘onzin’ of heel negatief. Ik zou nog wel iets vaker weg mogen klikken!

 10. Wat een ontzettend fijn en goed artikel. Vroeger was ik echt zo’n persoon met een ongezouten mening die ik overal uitte. Die ongezouten mening is er vaak nog steeds wel, maar ik uit hem vrijwel nooit meer. Aan de ene kant vind ik het jammer, aan de andere kant heb ik ook gewoon echt geen zin om energie te stoppen in mensen die zo haatdragend en respectloos zijn dat mijn nekharen er van overeind gaan staan. Ik klik dus ook geregeld weg. Zelfs als ik een hele reactie heb getypt omdat iets me zo raakt, kan ik op het laatste moment er toch voor kiezen om naar het rode kruisje in de rechterhoek van het beeldscherm te gaan en deze zonder aarzeling aan te klikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cruelty Free Beauty Swaps #3

Cruelty Free Beauty Swaps #3

Sukin Paw Paw Ointment

Sukin Paw Paw Ointment